Het kan zomaar dat het je in Spanje weleens is opgevallen dat het niet op dezelfde tijden licht en donker wordt als in Nederland. In de zomer zijn de dagen over het algemeen korter, terwijl de winterdagen juist langer zijn. Hoe zit dat?
Om maar eens de langste en kortste dagen van het jaar te nemen, 21 juni en 21 december. Op 21 juni gaat de zon in Barcelona op om 6.18 uur en onder om 21.28 uur. In Málaga blijft het nog ietsje langer donker. Daar wordt het pas om 6.59 uur licht en is de zonsondergang om 21.40 uur. In Nederland worden we om 5.19 uur al wakker van de eerste zonnestralen en blijft het licht tot 22.04 uur. A Coruña en de rest van Galicië zijn ’s zomers en ’s winters ideaal voor mensen die van lange avonden houden. Op 21 juni gaat de zon namelijk op om 6.53 uur en onder om 22.17 uur
Wil je meer tips over reizen naar Spanje? Lees dan ESPANJE! Bestellen kan HIER.Op 21 december valt in Nederland de duisternis al in om 16.30 uur. In Barcelona is het bijna een uur langer licht (tot 17.25 uur) en in Málaga bijna anderhalf uur langer (tot 18.05 uur). En ‘s morgens komt de zon in Spanje ook nog eens eerder op: in Barcelona om 8.14 uur en in Málaga om 8.27 uur terwijl we in Nederland tot 8.46 uur moeten wachten tot de zon zich laat zien. Dat betekent dat je eind december in Andalusië maar liefst twee uur extra daglicht hebt dan in Nederland. Galicië is helemaal lekker voor langslapers. Daar gaat de zon pas om 9.03 op en om 18.00 uur onder.
Dat het in Spanje in de winter langer en in de zomer juist korter licht is, komt zowel door de geografische ligging van het land, als door de tijdzone waar het zich in bevindt.
Geografische ligging
Neem de breedtegraad. Nederland ligt tussen ongeveer 50° en 54° noorderbreedte, en Spanje tussen ongeveer 36° en 43° noorderbreedte. Nederland ligt dichter bij de poolcirkel, terwijl Spanje dichter bij de evenaar ligt. Dit verschil in breedtegraad betekent dat de seizoensvariaties in daglengte groter zijn in Nederland dan in Spanje.
Vanwege de noordelijke ligging zijn in Nederland in de winter de dagen korter. In de zomer krijgt Nederland juist meer uren daglicht. Ook duurt de schemering in Spanje minder lang doordat het land dichter bij de evenaar licht. Het wordt daardoor sneller donker.
Lees ook: Waarom er geen tijdsverschil is tussen Nederland en Spanje
Tijdzone
Ook de tijdzone heeft invloed op de zonsopgang- en zonsondergangstijden. Spanje volgt de Centraal-Europese Tijdzone CET, wat betekent dat het in werkelijkheid later licht wordt en later donker wordt vergeleken met een land dat in dezelfde geografische breedte zou liggen maar een andere tijdzone zou volgen. Hoe dat precies zit lees je hier.
Wil je weten hoe lang het licht is op de plek waar jij heengaat? Je kunt het opzoeken via deze handige site.