Wie weleens op vakantie gaat in Spanje, is het vast opgevallen: kinderen gaan veel later naar bed dan in Nederland, ook als ze nog heel jong zijn. Hoe kan dat en waarom is het verschil zo groot? 

Gaan papa en mama in Nederland uit eten, dan is het gangbaar dat het kind bij de oppas blijft. In veel huizen geldt dat de kinderen rond 19.00 uur naar bed gaan, en op die regel wordt liever geen uitzondering gemaakt. Je zal in een Nederlands restaurant laat op de avond daarom niet snel jonge kinderen aantreffen.

In Spanje is dat wel anders. Kinderen gaan daar gewoon met hun familie mee, zelfs als dat betekent dat ze om 23.00 uur nog in een restaurant zitten.

kinderen spanje laat naar bed

De Nederlandse Annebeth Vis woont sinds 2002 in Barcelona en herkent dat. Haar dochter is 9 jaar oud en gaat meestal rond 22.00 uur naar bed. ‘En dat is al jaren zo’, vertelt ze. ‘Er is nooit een periode geweest dat ze om 19.00 uur ging slapen.’

Wil je meer tips over reizen naar Spanje? Lees dan ESPANJE! Bestellen kan HIER.

Dat is in Spanje de normaalste zaak van de wereld. ‘Vorig jaar was ik bij de oudermeeting op school. Toen zei de docent: het is voor kinderen van 8 af te raden om na 22.30 uur te gaan slapen’, lacht Annebeth. ‘Het is dus wel gebruikelijk in Spanje dat ze laat naar bed gaan.’ Dit heeft met verschillende factoren te maken.

1. Schooltijden

Veel Spaanse scholen starten om 9.00 uur, waar de standaardtijd in Nederland om 8.30 uur is. Dat scheelt toch weer een half uur in de ochtend. Er zijn ook scholen waar kinderen tot op latere leeftijd nog een middagdutje doen.

2. Lange schoolvakanties

Je ziet de kinderen vooral in de zomer lang op straat. Terwijl het buiten nog lekker warm is zitten ze te eten op een terras. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de kinderen vakantie hebben vanaf ongeveer 23 juni tot pak ‘m beet 9 september. Ook met de kerst zijn ze twee weken vrij en met Semana Santa ook nog eens een à twee weken.

3. Warme zomers

In de zomer loopt de temperatuur in veel Spaanse steden en dorpen op tot ruim boven de 30 graden. Lekker buiten spelen is er dan overdag meestal niet bij. Heerlijk voor de kinderen dus als ze nog even lekker kunnen uitrazen in de koelere avonduren als de zon onder is.

4. Leven op straat

Bovendien leven Spanjaarden veel buiten. ‘Als ouders de kinderen van school ophalen is het vaak 16.00 à 17.00 uur ‘, vertelt Annebeth. ‘Dan gaan ze met z’n allen nog naar het schoolplein of een speeltuintje in de buurt. Of ze blijven buiten op het dorpsplein hangen.’ Tegen de tijd dat ze naar huis gaan is het 19.00/19.30 uur, en dan moet de hele avondroutine nog beginnen.

5. Late diners

Waar in veel Nederlandse huishoudens het avondeten stipt om 18.00 uur op tafel staat, is dat in Spanje wel anders. Spanjaarden eten pas om 21.00 uur of zelfs nog later. Daar komt bij dat ze dol zijn op la sobremesa: lang en uitgebreid natafelen. Voor je het weet is het middernacht en zijn de kinderen nog wakker.

Lees ook: Dit zijn de Spaanse etenstijden

6. Ander ritme

Niet alleen de schooltijden en de diners zijn later, maar eigenlijk doen Spanjaarden alles later. Ook prime time op tv start later op de avond. ‘De Spanjaarden zijn ook zo geprogrammeerd dat alles veel later is. Ze slapen volgens mij ook veel minder dan veel Nederlanders. Het is heel normaal om in het weekend lekker bij te slapen en een siesta te houden.’

Dat het ritme in Spanje anders is, komt mede doordat het op andere tijden licht en donker wordt dan in Nederland. In de zomer zijn de dagen over het algemeen korter, terwijl de winterdagen juist langer zijn. Spanje valt echter wel in dezelfde tijdzone als Nederland, terwijl het eigenlijk logischer zou zijn als het de West-Europese tijdzone zou aanhouden. Hoe dat zit lees je hier.

Spanje vs. Nederland

Wat beter is? Daarover verschillende de meningen. Een slaapdeskundige vertelde onlangs aan RTL Nieuws dat sommige Nederlandse ouders hun kind best iets later in bed mogen leggen. Niet iedereen heeft behoefte aan evenveel slaap, en 19.00 uur is voor sommige kinderen te vroeg. “Het kind gaat dan enorm z’n best doen om te slapen, maar dat lukt niet. Vervolgens kan het stress krijgen omdat het niet kan slapen, en dat leidt bij sommige kinderen juist tot slaapproblemen.” Lees hier het hele artikel.

Als Annebeth haar Spaanse vrienden en kennissen vertelt over het Nederlandse ritme, zijn ze vaak niet meteen overtuigd. ‘Ze begrijpen wel dat het fijn is om de avond voor jezelf te hebben. Maar ze moeten er niet aan denken dat hun kinderen ’s ochtends vroeg wakker zijn. Dat vinden veel Spanjaarden helemaal niks.’

Zelf vindt ze dat ook een voordeel. ‘Mijn dochter wordt nooit heel vroeg wakker. Ook niet toen ze klein was. Ik heb dan misschien ’s avonds minder tijd voor mezelf, maar ’s ochtends juist meer.’

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!