Diada sant jordi

 

La Diada de Sant Jordi is zonder twijfel de meest romantische dag van het jaar in Barcelona en de rest van Catalonië en delen van Valencia. Op 23 april staat het overal vol met bloemenstalletjes en boekenkramen en geven veel mensen elkaar een roos of boek cadeau. Sant Jordi is in Catalonië al een eeuwenoude traditie. Sinds 1456 wordt op 23 april officieel de Dag van de Verliefden gevierd.

Wat vieren de Catalanen tijdens Sant Jordi?

De tradities van de roos en het boek hebben elk een andere oorsprong. De roos heeft alles te maken met de legende van Sant Jordi – of Sint Joris, zoals we ‘m in Nederland noemen – en de draak. Die legende zou zich niet hebben afgespeeld in Libië, zoals vaak wordt beweerd (en ook niet in de Efteling…), maar in de Catalaanse plaats Montblanc. Het dorp zou vreselijk geterroriseerd zijn door een draak, totdat werd besloten om elk jaar een jong meisje te offeren zodat hij zich koest zou houden. Maar op een dag was de dochter van de koning aan de beurt, en daar wilde de koning natuurlijk een stokje voor steken. Hij stuurde een leger sterke mannen op de draak af met de opdracht het wezen een kopje kleiner te maken. Eén van die mannen was Joris. Hij wist de draak neer te steken en uit het bloed van de draak groeide een rode rozenstruik. Jordi plukte één roos, ging daarmee naar de dochter van de koning en vroeg haar ten huwelijk. Jordi trouwde met de prinses en was de rest van zijn leven de grote held van Catalonië. Op zijn sterfdag, 23 april, kopen Catalaanse mannen volgens de traditie een roos voor de belangrijkste vrouwen in hun leven. En door zijn heldendaad is Jordi  de patroonheilige van Catalonië.

Diada Sant Jordi

Ook de sterfdag van Miguel de Cervantes

Maar 23 april is óók de sterfdag van een andere belangrijke Spanjaard, namelijk van Miguel de Cervantes, de schrijver van Don Quijote. Spanje’s bekendste schrijver overleed in 1616 en zijn sterfdag werd in Spanje in 1923 uitgeroepen tot Boekendag. Rozen en boeken bleken een geslaagde combinatie. Omdat Spaanse vrouwen al een roos kregen, werd bedacht dat mannen dan een boek zouden krijgen van hun geliefde. In de praktijk is het tegenwoordig vaak zo dat ook vrouwen een boek krijgen. Gelukkig maar. Over de exacte sterfdag van Cervantes wordt overigens regelmatig getwist. Volgens kenners was dat namelijk niet 23, maar 22 april. Maar de dag samenvoegen met de Dag van Sant Jordi was mogelijk nét even wat praktischer. Het toeval wil trouwens dat ook William Shakespeare op 23 april 1616 overleed. Al sinds 1930 wordt in Spanje uitgebreid stilgestaan bij de sterfdag van Cervantes en in 1995 verklaarde de Unesco deze dag tot Wereldboekendag.

Lees ook: alle feestdagen in Spanje

Casa Battló

De met rozen versierde façade van ‘drakenhuis’ Casa Battló

Wat is er te doen in Barcelona tijdens Sant Jordi?

Sant Jordi is in Catalonië géén officiële feestdag maar het is altijd wel een heel feestelijke dag. Overal op straat zie je stalletjes en kraampjes met boeken en rozen en overal in de stad heerst een gezellige sfeer. Huizen en paleizen zijn versierd en openen hun deuren voor bezoekers. En dan zie je dat Sint Joris overal  in de stad aanwezig is. Casa Batlló versiert sinds een aantal jaar de façade ter gelegenheid van Sant Jordi met rode rozen. En dat is niet voor niets. Want de legende over Joris en de draak inspireerde architect Antoni Gaudi bij zijn ontwerp van dit monument. Je ziet de drakenstaart op het dak, de balkonnetjes verwijzen naar schedeltjes van de opgegeten meisjes en met de schoorsteen zou Gaudí de speer waarmee Sint Joris de draak doodde hebben willen verbeelden. Het gebouw wordt daarom ook wel het Casa de los Huesos genoemd, het knekelhuis of bottenhuis. Een andere tip is een bezoek aan het regeringspaleis (Palau de la Generalitat). De Catalaanse regering is al sinds 1400 in dit paleis gevestigd en normaal gesproken is het niet open voor publiek. Maar nu wel. En ook weer met een reden. Want op de prachtige binnenplaats met sinaasappelbomen staat een beeld van Sant Jordi. In de Kapel van Sant Jordi kun je een mis bijwonen of bekijken hoe de rozen worden gezegend in de gotische binnenplaats. Uiteraard zijn er hier ook rozen te koop. Ook wordt er die dag een traditioneel orgelconcert gehouden. Het paleis is op 23 april open van 10.00 tot 20.00 uur. Maar er zijn nog veel mee paleizen an andere monumenten die hun deuren open. Een overzicht vind je in dit artikel op Barcelonatips.

Wil je meer tips over Spanje en de Spaanstalige wereld?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
  • Vier edities voor slechts €21,95
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen