Bij Andalusië denk je aan romantische steden zoals Sevilla, Granada of Córdoba, pittoreske witte dorpjes, fier stampende flamencodansers of de zinderende stranden van de Costa del Sol. Maar wat nu als je het in de zomer aan de kust, in Moorse paleizen of tussen de witgepleisterde huisjes veel te heet vindt? Met deze reistips uit het tijdschrift ESPANJE! houd je het hoofd ook in de zomer koel in Andalusië.

1. Zoek de berglucht op van de Sierra Nevada

De woorden sol y nieve (zon en sneeuw) typeren Europa’s meest zuidelijk gelegen skigebied. Hier combineer je tussen november en april een ontbijtje aan het strand in de zon met een middag op de lange latten. Maar als de skiërs en snowboarders vertrokken zijn, ligt de Sierra Nevada ook nog steeds heel hoog te wezen. En hoogte in de Zuid-Spaanse zomer betekent koelte. Sinds in de zomer ook liften geopend zijn, ontdekken steeds meer mensen de aantrekkelijkheid van het gebied zonder sneeuw. Als je vanaf de stad Granada de borden Sierra Nevada en het skidorp Pradollano volgt is het verrassend om te zien hoe snel de temperatuur daalt. Zomers is de gemiddelde temperatuur er twintig graden, wat héérlijk is vergeleken met die veertig graden elders. De top van de Veleta is het meest karakteristiek en is ook het beeldmerk van de Sierra Nevada. Naar deze bergtop gaat ook een van de drie liften die in de zomer zijn geopend. Boven kom je terecht in een compleet andere wereld, waar zich tegelijkertijd ook een wereld aan mogelijkheden voor je opent. Je kunt er wandelen, trektochten maken, fietsen, rennen, sterren kijken en er is zelfs een pretpark.

2. Ga rennen langs de eeuwige sneeuw

Vanuit Pradollano zijn er zes officiële en gemarkeerde wandelroutes die je met of zonder gebruik van de cabine- en stoeltjesliften kunt lopen. Ze worden aangeduid met de toepasselijke naam: de routes van de smeltende sneeuw (Rutas Fusión de la Nieve). De kans is namelijk groot dat je er ergens nog een plakje sneeuw aantreft. De lengte van de routes varieert van één tot zeven kilometer. Een route leidt naar het meer Las Yeguas. Dit natuurlijke meer werd in de jaren zestig zo aangepast dat het nu samen met enkele kunstmatige meren de watervoorziening vormt voor Pradollano. Het ligt op 2.873 meter hoogte. Vind je wandelen te saai, ga dan rennen. Hiervoor zijn ook zes speciale routes met verschillende stijgingspercentages uitgezet om je conditie te testen. Die worden vaak gebruikt door professionele marathon-, duatlon- of triatlonrenners of andere fanatiekelingen. Een van deze routes heet onheilspellend Kilómetro Vertical, je stijgt hier 1.000 meter over 4,9 kilometer!

 

Sierra Nevada fietser

 

 3. Koele tocht door 60 dorpen

Speciale vermelding verdient de Ruta Sulayr (Sulayr betekent ‘zonneberg’ in het Arabisch) die met een lengte van 300 kilometer het hele nationale park Sierra Nevada omcirkelt. Het is de langste route van Spanje door 2 provincies, 6 streken en 60 dorpen. Wil je hem helemaal lopen, trek er dan tussen 16 en 19 dagen voor uit. Je kunt de route ook per fiets afleggen. Positief is dat de gemiddelde hoogte 1.800 meter is, dus koeler dan langs de kust. De etappes variëren in lengte tussen 9 en 15 kilometer. Ook mountainbikers en professionele wielrenners kunnen in de Sierra Nevada hun fitheid op peil houden op grote hoogte. De Veleta is beroemd onder fietsers vanwege de goed begaanbare en onverharde weg die helemaal naar de top gaat. Waar elders fiets je naar 3.000 meter hoogte? Het Bike Park werd speciaal voor hen en andere fietsliefhebbers uitgezet. De fiets kan mee in de cabinelift en vervolgens hang je hem aan de stoeltjeslift om van drie kilometer hoogte weer via verschillende routes, loopings, schansen en bochten naar beneden te crossen. Je kunt dit ook met een gids doen en een fiets huren. In totaal liggen er acht gemarkeerde routes met een totale lengte van ruim 37 kilometer en een hoogteverschil van 1.000 meter. Dit circulaire traject van 8,6 kilometer is gratis toegankelijk en ligt deels in het bos dat aan Pradollano grenst. Ben je niet speciaal getraind, dan kun je vanaf de lift rustig omlaag rijden. Na elke bocht word je weer getrakteerd op een ander prachtig panorama.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

 

 4. Raften & canyoning

Zoek je liever verkoeling op minder grote hoogte, dan is water dé oplossing. Al ziet het landschap in Andalusië er in de zomer vaak uiterst dorstig uit, ook dán zijn er nog steeds rivieren gevuld met water die je een dag of dagdeel vertier kunnen bieden. In de Sierra Nevada ontspringen de rivieren Rio Geníl en Rio Verde waarin verschillende bedrijven wild water rafting en canyoning aanbieden. Bij het raften vaar je in een grote, stevige opblaasboot en bij canyoning volg je onder begeleiding van een gids de loop van een rivier door een kloof. Tijdens zo’n afdaling moet je klimmen, abseilen, zwemmen en springen om grotere hoogteverschillen te overbruggen. Ons beviel Rafting Salta Rios erg goed om in de provincie Córdoba een stuk van de Rio Genil te bevaren. Wij gingen van Benamejí naar Palenciana. Dit stuk is ideaal om te doen tussen mei en oktober. In Benamejí is ook een stukje geschikt voor kleine kinderen. Enige vereiste is dat ze moeten kunnen zwemmen. In een raft zit je meestal met zes tot acht personen en een gids. Door de aard van de rivieren in Zuid-Spanje is het niveau overal gemiddeld. Je hoeft dus geen raft-expert te zijn. Rafting kan eveneens door de rivier Guadalfeo tussen Orgiva en de Alpujarras. Hier gaat het om een stretch van 11 kilometer die ongeveer vier uur in beslag neemt vanaf Cortijo del Granaillo tot Los Limones. Voor families is er een kortere variant van 5 kilometer voor alle leeftijden.

 

Chillar

5. Waden door rivieren

Door diverse rivieren kun je in de zomer geheel of gedeeltelijk wandelen, zodat je het hoofd koel houdt en af  en toe zelfs een plons kunt nemen. De bekendste zijn de wandeling bij Monachil en door de rivier Chillar bij Nerja. Monachil ligt vlakbij Granada. Hier ligt de wandelroute Ruta de los Cahorros de Monachil. Deze leidt langs – of als het mooi weer is – door de rivier Monachil. Parkeer net buiten het dorp bij restaurant El Puntarron, volg de borden en wandel langs de rivier de kloof in. Onderweg steek je deze drie keer over middels wiebelende hangbruggen, waarvan hier en daar een houten plank mist voor een mooi uitzicht diep naar beneden. In de Cueva de las Palomas, een natuurlijke tunnel, is het pad zo smal, dat je tegen de rotsen geplakt anderen moet laten passeren. Soms hangen de rotsen er zo ver overheen dat je moet kruipen. Het is verstandig schoenen te dragen die nat mogen worden of gewoon je schoenen uit te doen, zodat je door de nooit al te diepe rivier kunt lopen. Langs de route is veel vegetatie dus schaduw is altijd dichtbij. Bezoek deze route het liefst op een doordeweekse dag en vooral niet in een weekend. Kun je de drukte niet vermijden, ga dan heel vroeg op pad. Het gebied is zo klein en de bruggen zo smal dat je er al snel in een menselijke file wandelt. Vanaf Granada is het een uur en een kwartier rijden naar Nerja. De beroemdste rivierwandeling in deze omgeving is die door de rivier de Chillar. De route is zo bekend en geliefd, dat je ook deze in het hoogseizoen beter mijdt. De wandeling is echter té leuk – zeker met kinderen vanaf een jaar of zes en mooi weer – om over te slaan. Je wandelt namelijk stroomopwaarts langs en door de rivier. Houd er bij je planning wel rekening mee dat je aan het eind ook weer terug moet. Zomers is het water niet al te diep. Rijd via de wijk Almijara in Nerja richting de oude afgraving. Iets voor je deze bereikt, zie je een groepje eucalyptusbomen. Parkeer hier de auto. Beschik je over gps, vul dan ‘Aparcamiento Planta de Cemento Nerja’ in.

6. Kajakken langs de Costa Tropical

De mooiste en veruit bijzonderste plek om te kajakken is in het natuurgebied dat een deel land en een deel zee bestrijkt tussen Nerja en La Herradura aan de Costa Tropical op drie kwartier rijden van Granada. Het gebied heet Las Acantilados Maro-Cerro Gordo, wat letterlijk de kliffen van Maro en Cerro Gordo betekent. Met je kajak vaar je over helderblauw water langs indrukwekkende rotspartijen en hier en daar peddel je zo een grot in voor een mysterieuze touch aan je trip.

 

Een uitgebreidere versie van dit artikel, geschreven door Else Beekman, werd gepubliceerd in editie 3 2017 van het tijdschrift ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

 

LEES OOK: WANDELEN OVER DE CAMINITO DEL REY

LEES OOK: ANDALUSIË MET KINDEREN

 

 

Espanje aanbieding