Bij tapas denk je aan lange warme zomeravonden met heerlijke hapjes en een goed glas wijn. Gelukkig staan tapas in Spanje het hele jaar op het menu en smaken ze in de winter net zo lekker! Wil je die Spaanse sfeer in huis halen deze wintermaanden? Als je een beetje handig in de keuken bent, maak je deze wintertapas makkelijk zelf! Wel warm serveren natuurlijk.
Spaanse kroketjes doen denken aan wat we in Nederland kennen als bitterballen en worden vaak gevuld met ham of kaas. Een heerlijk opwarmertje na een koude dag! Zin om deze kroketjes thuis te maken? Hier vind je het recept.
2. Patatas Bravas
De klassieker onder de warme tapas: patatas bravas. Deze aardappeltjes met pittige saus, aïoli en flink wat zout doen het in elk seizoen goed. Thuis patatas bravas maken? Dit is het recept.
3. Pimientos de padron
Deze groene, niet zo hete pepertjes staan in Spanje standaard op de tapaskaart. Met een beetje geluk zijn ze in je Nederlandse supermarkt verkrijgbaar. Even grillen, zout erover en klaar is Carlos! Bekijk hier het recept en de bereidingswijze.
4. Calamares
Voor gefrituurde inktvisringen kun je ons ’s nachts wakker maken. Ze smaken het allerbest als ze net uit de hete frituur komen, licht besprenkeld met citroensap. Zelf calamares maken? Zo doe je dat!
5. Albóndigas
Albóndigas zijn Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus: het perfecte comfort food voor een winterse dag. Hoe je deze gehaktballetjes zelf maakt, staat in dit recept.
6. Champignons
Zo simpel en zó lekker: champignons aanbakken met wat knoflook en peterselie. Succes gegarandeerd en ook geschikt voor de veganistische tapasfan.
7. Tortilla
De Spaanse tortilla de patata is een aardappelomelet. Je kunt deze klassieker aanvullen met ingrediënten als champignons, courgette, spinazie of chorizo. Hier vind je een recept voor de tortilla.
8. Jamón Iberico
De Spanjaarden zijn met recht heel trots op hun ham. Jamón iberico is een heerlijke tapa en smaakt het best uit het vuistje of met een beetje brood. Vaak geldt hoe duurder de jamón, hoe beter. Tip: maak er een pincho van! Klik hier voor de bereidingswijze.
9. Huevos a la flamenca
Deze tapa bestaat uit eieren met chorizo en ham. Een nogal machtig gerechtje dus, maar als je ‘m deelt met je tafelgenoten valt het mee. Thuis maken? Hier vind je het recept.
10. Chorizo a la sidra
Chorizo gestoofd in cider. Als dát geen wintertapa is! Hier word je gegarandeerd warm en vrolijk van. Dit heerlijke gerecht komt oorspronkelijk uit Asturië.
Heb je zin in de Spaanse zomer? Dan hebben we goed nieuws. De nieuwe editie van ESPANJE! kun je nu pre-order bestellen met €3,50 korting. Je krijgt ESPANJE! dan rond 5 juli in de bus. Bestellen met korting kan tot maandag 24 juni om 8.00 uur. Via de pre-order krijg je €1 korting op dewinkelprijs en betaal je geen portokosten van €2,50. Je betaalt dus slechts €6,95 in plaats van €10,45. Nog voordeliger is het om een abonnement te nemen. In Nederland ontvang je voor slechts €21,95 een jaarabonnement van vier edities. Dat is nog geen €5,50 per editie. Een totale korting van bijna €10 op de winkelprijs. Bovendien krijg je dan ook een jaar lang de digitale editie ter waarde van €18 en kun je alle edities van ESPANJE! overal online lezen. Je kunt je abonnement hier afsluiten.
In de komende editie van ESPANJE! onder andere
Onze grote minigids Baskenland
Baskenland wordt steeds populairder, vooral Bilbao en San Sebastián zijn geliefde vakantiebestemmingen. Maar de dorpen, steden en het landschap ertussenin zijn vaak nog heel rustig en bijna altijd spectaculair. Baskenland is al ruim 25 jaar de favoriete reisbestemming van hoofdredacteur Marjan Terpstra. Zij heeft nu al haar tips verzameld in deze minigids. Van hotels in het groen met uitzicht op zee, tot de beste stranden, de leukste restaurants, fijne kleine musea en de mooiste routes. De onmisbare gids voor iedereen die deze zomer naar Baskenland gaat.
Met de camper (of tent) dwars door de Pyreneeën
Nog zo’n topbestemming voor de zomer: de Pyreneeën. Chantal Antheunisse is dol op adrenalinesporten en trok met haar camper via Aragón en Navarra van Catalonië naar Baskenland. Onderweg ging ze klimmen, raften, wandelen en fietsen. Ze neemt je mee van oost naar west en geeft bij elke actieve stop een camper- of kampeertip.
Ultieme strandgids Valencia
Jessica Sindelka woont en werkt al een paar jaar in Madrid. Maar als ze even vrij is zit ze op het strand van Valencia. En ze is niet de enige want Valencia wordt ook wel Playa de Madrid genoemd. Feestbeest en lekkerbek als ze is kent ze alle leuke tentjes aan de stadstranden. Maar ze weet ook waar de leukste plekken zijn om te relaxen, sporten en dansen. Dus ga je een paar dagen naar Valencia, of ben je in de buurt? Met de tips van Jessica wordt het nog leuker.
Oviedo, Parijse allure in de bergen
Deze keer nemen we je ook graag mee naar Oviedo, een stad met Parijse allure omringd door ruige natuur waar beren en wolven leven. In de winter kan in dit deel van Asturië zelfs twee meter sneeuw vallen, maar in de zomer is het er groener dan groen en genieten de mensen er van het leven. We verbleven er in Casa Rural Selmo, midden tussen de koeien maar toch met heerlijke stranden en maar liefst drie mooie steden in de buurt: Oviedo, Avilés en Gijón. Eigenlijk zijn dit soort B&B’s geheimtips die we liever voor onszelf houden. Toch delen we ze graag met onze lezers en we mogen zelfs drie nachten weggeven in dit kleine paradijsje.
Roadtrip langs de costa’s: maak 5 x kans op een verblijf
Overal in Spanje heb je B&B’s en andere accommodaties van Vlamingen en Nederlanders maar vooral aan de costa’s. Ideaal voor als je goede tips wilt, niet alleen voor je vakantie maar misschien ook omdat je zelf in Spanje wilt gaan wonen. De eigenaren van 5 accommodaties die liggen aan de costa’s van de regio’s Valencia en Andalusië vertellen over hun droomplek, geven tips en verloten ieder drie nachten onder de abonnees van ESPANJE!.
Tips voor 24 uur in Tossa de Mar aan de Costa Brava
Tossa de Mar is zo’n plek waar we steeds willen terugkeren. Net als de kunstenaars die er in de jaren dertig van de vorige eeuw neerstreken raakten we er betoverd door het licht, de opkomende zon boven de golven, de maan boven de nachtelijke zee. Maar we werden ook blij van de tossenses, die werken in de boetiekjes, restaurants en hotels. Het zijn vaak familiebedrijven in eeuwenoude huizen waar ze zelf opgroeiden. Ze hebben gezien hoe het massatoerisme hun dorp overspoelde. Gelukkig zijn er nog momenten dat het er rustig is en daar kunnen zij maar ook wij van genieten. In deze editie geven we tips voor 24 uur in Tossa. Van stranden, lekker eten, shoppen en varen tot wandelen en slapen.
De mysterieuze meren van Ruidera
ESPANJE-eindredacteur Tanja Timmerman beleefde samen met hond Fieke in haar camper avonturen aan de meren van Ruidera, volgens Don Quichot en Sancho Panza een plek vol magie. Het merengebied ligt als een groene en blauwe oase in La Mancha. In de zomer vieren de Madrilenen er vakantie, maar in het voor- en najaar is het er rustig en kun je er eindeloos wandelen.
Op bezoek bij de makers van sherryazijn en sherryvaten
Aafke Jochems reist voor ESPANJE! door heel Spanje op zoek naar bijzondere producten. Of het nu kikkererwten zijn of saffraan of amandelen… Aafke stapt op de boeren af en portretteert ze met haar camera en haar pen. Deze keer was ze in Jerez de la Frontera. Niet om sherry te drinken, maar om te zien hoe sherryazijn wordt gemaakt en hoe de wijnvaten met de hand worden gemaakt. Het levert een prachtige reportage op.
Ontdek de Camino Sanabrés langs thermen en wijngaarden
Huib Afman heeft zich voorgenomen om alle caminos die er zijn te lopen en hij is al aardig op weg. Dit keer liep hij de Camino Sanabrés door Castilië-León en Galicië. In Ourense kwam hij helemaal tot rust in de warme thermen die daar overal te vinden zijn. Ideaal voor ieder jaargetijde want het water is altijd lekker warm.