Gelukkig wordt er steeds meer Spaans muziekrepertoire uitgevoerd in Nederland. Zo was er tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en het Prinsengrachtconcert volop aandacht voor Spaanse muziek. Begin oktober bracht Isabelle van Keulen een prachtig programma met werken van Sarasate en Boccherini. Ook in Spaanse Passie, uitgevoerd door vier strijkers en een klavecinist van Combattimento, staan Spaanse componisten centraal. Dit concert kun je bijwonen van 17 tot en met 24 november in Venlo, Amsterdam en Noordwijk.
In dit programma komt muziek aan bod van 1626 (Correa de Arauxo) tot 1935 (Turina), met repertoire waarin het unieke Spaanse geluid direct herkenbaar is. Naast werken van in Spanje geboren componisten als Francisco Correa de Arauxo(1584-1654), Joan Baptista Pla (1720-1773), Josep Pla (ca. 1728-1762), Antonio Soler (1729-1783), Manuel de Falla(1876-1946) en Joaquín Turina (1882-1949), bevat het programma muziek van twee grote Italianen die hun beste werken in Spanje componeerden: Luigi Boccherini (1742-1805) en Domenico Scarlatti (1685-1757). Scarlatti was ook de leraar van Soler, wiens meeslepende Fandango voor clavecimbel speciaal voor dit programma is bewerkt voor strijkers en clavecimbel.
Diepe muzikale emotie
Het concert begint met een werk van Francisco Correa de Arauxo (1584, Sevilla), vaak beschouwd als een overgangsfiguur tussen de renaissance en de barok. Zijn werk, zowel polyfoon als expressief, wordt nog steeds gewaardeerd om zijn complexiteit en diepgang. Op slechts vijftienjarige leeftijd werd hij organist van de San Salvador-kerk in Sevilla. Zijn muzikale erfenis, vastgelegd in zijn enige overgebleven werk Libro de tientos y discursos de música práctica y teorica de órgano intitulada Facultad orgánica (1626), bevat 69 composities en geldt als een belangrijk werk over orgelmuziek uit de 17e eeuw. Tiento en modo de canción, gespeeld door Combattimento en speciaal gearrangeerd voor strijkers en basso continuo, laat zijn vermogen zien om diepe muzikale emotie vast te leggen.
Muziekminnende koningin
Van Luigi Boccherini (1742-1805), die het grootste deel van zijn leven werkte aan het Spaanse hof, speelt Combattimento het sprankelende Strijkkwartet in C-groot, op. 32/4. Hij schreef dit stuk voor koningin Maria Barbara, een begaafde klaveciniste aan wie hij 37 jaar lesgaf. Ook bijzonder is de Triosonate II in d-klein van de Catalaanse broers Joan Baptista Pla (1720-1773) en Josep Pla (ca. 1728-1762). Deze Spaanse hoboïsten en componisten introduceerden Spaanse melodieën en ritmes in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, waarmee zij een unieke culturele uitwisseling mogelijk maakten.
Ben je Spanjefan en wil je meer leuke tips? Lees dan ook het tijdschrift ESPANJE! Klik hier om het te bestellen
18e-eeuwse trancemuziek
Antonio Soler (1729-1783), een leerling van Scarlatti en componist aan het koninklijk hof in El Escorial, staat eveneens op het programma. Zijn beroemde Fandango voor clavecimbel, speciaal voor dit concert bewerkt voor strijkers en clavecimbel, toont zijn innovatieve gebruik van Spaanse ritmes en dansvormen, zoals de fandango, die hij integreerde in klassieke composities. Dit werk, met zijn herhalende, bijna trance-opwekkende karakter, bouwt spanning op door variaties en is een fraai voorbeeld van de samensmelting van Spaanse volksmuziek en barokke technieken.
Warm eerbetoon aan Spaanse folklore
Manuel de Falla (1876-1946), een van de bekendste Spaanse componisten van de 20e eeuw, wordt vertegenwoordigd met zijn Homenaje: Le tombeau de Claude Debussy, een solowerk voor gitaar, nu in een arrangement voor clavecimbel. Dit eerbetoon aan Debussy weerspiegelt hun gedeelde fascinatie voor Spaanse muziek. Het concert eindigt met Serenata van Joaquín Turina (1882-1949), een werk dat de poëtische en melancholische kant van Spaanse muziek perfect weergeeft. Turina, sterk beïnvloed door Spaanse folklore, brengt de warme, levendige sfeer van Zuid-Spanje tot leven in zijn werk, vergelijkbaar met Isaac Albéniz en Manuel de Falla. Deze Serenata is een muzikale ode aan Spanje, vol invloeden van flamenco, gitaarritmes en de sfeer van Spaanse serenades.
Voor meer informatie en tickets, zie Spaanse Passie. Of doe mee aan de winactie van ESPANJE Magazine en maak kans op 2 tickets voor het concert op 23 november om 20:00 uur in de Amstelkerk in Amsterdam! Stuur voor 16 november een mail naar mailespanje@gmail.com om kans te maken.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!