Een traditioneel recept voor een dessert gemaakt met bladerdeeg uit de provincie Córdoba is ‘pastel cordobés’, een soort bladerdeegpompoentaart. Er wordt gezegd dat dit Cordobese taartje aan het begin van de 20e eeuw is uitgevonden door twee banketbakkers in een banketbakkerij aan de straat Calle San Pablo in de stad Córdoba. Het recept heeft Arabische invloeden: sommige ingrediënten komen ook voor in Arabische lekkernijen, zo wordt bladerdeeg gebruikt voor baklava.
Op 17 november, de dag van de patroonheiligen van de stad Córdoba: San Acisclo en Santa Victoria, wordt sinds 1998 een gratis portie pastel cordobés uitgedeeld aan alle feestgangers. Tegenwoordig valt de feestdag daarom samen met de ‘jornada del pastel cordobés’.
De pastel cordobés wordt op deze dag in twee formaten gemaakt. De taart met grote omvang wordt pastelón genoemd en de variant met kleine omvang (12-14 cm) manolete, omdat de beroemde stierenvechter uit Córdoba Manolete deze in 1946 meenam naar Mexico.
Cabello de ángel is een veelgebruikte vulling voor dit dessert en is letterlijk te vertalen met engelenhaar. Het is in Nederland als ingrediënt niet erg bekend. Het wordt gemaakt van pompoen en is te vergelijken met membrillo, alleen gebruik je dus pompoen in plaats van kweeperen. Je kunt een klein beetje citroensap (of rasp van een citroenschil) en/of kaneel naar smaak toevoegen.
Pastel cordobés kan met verschillende vullingen worden klaargemaakt, bijvoorbeeld de bijzondere zoet-zout combinatie van cabello de ángel en serranoham. Nadat het bladerdeeg uit de oven komt, wordt het vaak bestrooid met poedersuiker en kaneelpoeder.
Met onderstaand recept kun je dit heerlijke klassieke dessert zelf thuis maken.
Ingrediënten:
- 2 grote vellen bladerdeeg (rond of vierkant)
- 300 gram Cabello de ángel
- 1 opgeklopt ei
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- eventueel serranoham naar smaak
Bereiding:
- Laat het bladerdeeg op tijd ontdooien. Zet het de avond van tevoren in de koelkast of laat het een aantal uren op kamertemperatuur staan.
- Cabello de ángel is lastig te verkrijgen in Nederland, je kunt het wel zelf maken (zie hierboven). Als je in Spanje bent, kun je het op veel markten vinden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier. Leg een bladerdeeg op de bakplaat.
- Bedek het bladerdeeg met het engelenhaar. Als je wilt kun je hierbij laten of een plakjes serranoham toevoegen om echt de zoet-zoute smaakbeleving te ervaren.
- Leg het tweede vel bladerdeeg boven op het engelenhaar. Druk dan de randen in met een vork zodat het bladerdeeg overal goed sluit.
- Zet het in de oven gedurende 20 minuten.
- Bestrijk met het opgeklopte ei en bestrooi met suiker en kaneel. Laat het daarna nog eens 5 minuten in de oven staan op 200 graden Celsius.
Al onze recepten uit de Spaanse keuken
In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten. Bestel hier.
In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.
En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!
De leukste kookboeken met Spaanse recepten
Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!
De smaken van Spanje
De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
¡SaborSabor!
¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
Warme en koude tapas
Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.