Chipirones a la plancha, oftewel gegrilde inktvis, is bij uitstek een gerecht om de Spaanse zon in huis te halen. Wit wijntje erbij en smullen maar.
Ingrediënten voor 2 porties
300 g schoongemaakte kleine inktvisjes
2 tenen knoflook
½ bosje peterselie
3 el olijfolie
30 ml witte wijn
zout
peper
Bereiding
1. Snijd de kop en de tentakels los en spoel alle stukken inktvis af onder de koude kraan. Dep de inktvis vanbinnen en vanbuiten droog met keukenpapier. Kerf de inktvisjes diagonaal licht in.
2. Pel voor de vinaigrette de knoflook en hak hem fijn. Was de peterselie, schud overtollig water eraf en hak grof. Pureer de knoflook, peterselie, 2 eetlepels olijfolie en de witte wijn in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak de stukken inktvis krokant. Schenk de helft van de vinaigrette erbij en roer het geheel nog even door. Besprenkel de inktvis met de resterende vinaigrette en serveer meteen.
En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!
De leukste kookboeken met Spaanse recepten
Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!
De smaken van Spanje
De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
Warme en koude tapas
Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
¡SaborSabor!
¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
Vanaf 4 oktober in de winkel of bestel hier
PRE-ORDER ESPANJE! MET KORTING
Pre-order de zomereditie van ESPANJE! met korting
Heb je zin in de Spaanse zomer? Dan hebben we goed nieuws. De nieuwe editie van ESPANJE! kun je nu pre-order bestellen met €3,50 korting. Je krijgt ESPANJE! dan rond 5 juli in de bus. Bestellen met korting kan tot maandag 24 juni om 8.00 uur. Via de pre-order krijg je €1 korting op dewinkelprijs en betaal je geen portokosten van €2,50. Je betaalt dus slechts €6,95 in plaats van €10,45. Nog voordeliger is het om een abonnement te nemen. In Nederland ontvang je voor slechts €21,95 een jaarabonnement van vier edities. Dat is nog geen €5,50 per editie. Een totale korting van bijna €10 op de winkelprijs. Bovendien krijg je dan ook een jaar lang de digitale editie ter waarde van €18 en kun je alle edities van ESPANJE! overal online lezen. Je kunt je abonnement hier afsluiten.
In de komende editie van ESPANJE! onder andere
Onze grote minigids Baskenland
Baskenland wordt steeds populairder, vooral Bilbao en San Sebastián zijn geliefde vakantiebestemmingen. Maar de dorpen, steden en het landschap ertussenin zijn vaak nog heel rustig en bijna altijd spectaculair. Baskenland is al ruim 25 jaar de favoriete reisbestemming van hoofdredacteur Marjan Terpstra. Zij heeft nu al haar tips verzameld in deze minigids. Van hotels in het groen met uitzicht op zee, tot de beste stranden, de leukste restaurants, fijne kleine musea en de mooiste routes. De onmisbare gids voor iedereen die deze zomer naar Baskenland gaat.
Met de camper (of tent) dwars door de Pyreneeën
Nog zo’n topbestemming voor de zomer: de Pyreneeën. Chantal Antheunisse is dol op adrenalinesporten en trok met haar camper via Aragón en Navarra van Catalonië naar Baskenland. Onderweg ging ze klimmen, raften, wandelen en fietsen. Ze neemt je mee van oost naar west en geeft bij elke actieve stop een camper- of kampeertip.
Ultieme strandgids Valencia
Jessica Sindelka woont en werkt al een paar jaar in Madrid. Maar als ze even vrij is zit ze op het strand van Valencia. En ze is niet de enige want Valencia wordt ook wel Playa de Madrid genoemd. Feestbeest en lekkerbek als ze is kent ze alle leuke tentjes aan de stadstranden. Maar ze weet ook waar de leukste plekken zijn om te relaxen, sporten en dansen. Dus ga je een paar dagen naar Valencia, of ben je in de buurt? Met de tips van Jessica wordt het nog leuker.
Oviedo, Parijse allure in de bergen
Deze keer nemen we je ook graag mee naar Oviedo, een stad met Parijse allure omringd door ruige natuur waar beren en wolven leven. In de winter kan in dit deel van Asturië zelfs twee meter sneeuw vallen, maar in de zomer is het er groener dan groen en genieten de mensen er van het leven. We verbleven er in Casa Rural Selmo, midden tussen de koeien maar toch met heerlijke stranden en maar liefst drie mooie steden in de buurt: Oviedo, Avilés en Gijón. Eigenlijk zijn dit soort B&B’s geheimtips die we liever voor onszelf houden. Toch delen we ze graag met onze lezers en we mogen zelfs drie nachten weggeven in dit kleine paradijsje.
Roadtrip langs de costa’s: maak 5 x kans op een verblijf
Overal in Spanje heb je B&B’s en andere accommodaties van Vlamingen en Nederlanders maar vooral aan de costa’s. Ideaal voor als je goede tips wilt, niet alleen voor je vakantie maar misschien ook omdat je zelf in Spanje wilt gaan wonen. De eigenaren van 5 accommodaties die liggen aan de costa’s van de regio’s Valencia en Andalusië vertellen over hun droomplek, geven tips en verloten ieder drie nachten onder de abonnees van ESPANJE!.
Tips voor 24 uur in Tossa de Mar aan de Costa Brava
Tossa de Mar is zo’n plek waar we steeds willen terugkeren. Net als de kunstenaars die er in de jaren dertig van de vorige eeuw neerstreken raakten we er betoverd door het licht, de opkomende zon boven de golven, de maan boven de nachtelijke zee. Maar we werden ook blij van de tossenses, die werken in de boetiekjes, restaurants en hotels. Het zijn vaak familiebedrijven in eeuwenoude huizen waar ze zelf opgroeiden. Ze hebben gezien hoe het massatoerisme hun dorp overspoelde. Gelukkig zijn er nog momenten dat het er rustig is en daar kunnen zij maar ook wij van genieten. In deze editie geven we tips voor 24 uur in Tossa. Van stranden, lekker eten, shoppen en varen tot wandelen en slapen.
De mysterieuze meren van Ruidera
ESPANJE-eindredacteur Tanja Timmerman beleefde samen met hond Fieke in haar camper avonturen aan de meren van Ruidera, volgens Don Quichot en Sancho Panza een plek vol magie. Het merengebied ligt als een groene en blauwe oase in La Mancha. In de zomer vieren de Madrilenen er vakantie, maar in het voor- en najaar is het er rustig en kun je er eindeloos wandelen.
Op bezoek bij de makers van sherryazijn en sherryvaten
Aafke Jochems reist voor ESPANJE! door heel Spanje op zoek naar bijzondere producten. Of het nu kikkererwten zijn of saffraan of amandelen… Aafke stapt op de boeren af en portretteert ze met haar camera en haar pen. Deze keer was ze in Jerez de la Frontera. Niet om sherry te drinken, maar om te zien hoe sherryazijn wordt gemaakt en hoe de wijnvaten met de hand worden gemaakt. Het levert een prachtige reportage op.
Ontdek de Camino Sanabrés langs thermen en wijngaarden
Huib Afman heeft zich voorgenomen om alle caminos die er zijn te lopen en hij is al aardig op weg. Dit keer liep hij de Camino Sanabrés door Castilië-León en Galicië. In Ourense kwam hij helemaal tot rust in de warme thermen die daar overal te vinden zijn. Ideaal voor ieder jaargetijde want het water is altijd lekker warm.