In een beetje Spaans bar staan garbanzos y espinacas (kikkererwten en spinazie) op het menu. Wij zijn er dol op: als hoofdgerecht met een beetje brood, of als bijgerecht naast de aardappelen of rijst. Zeker bij koud weer is dit stoofpotje het ultieme Spaanse comfortfood.
Ingrediënten (voor 6 personen):
- 500 gram gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt.
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 1 takje rozemarijn
- 1 tomaat, in blokjes
- 400 gram spinazie
- 2 uien
- Zout en peper
- Eventueel: 250 gram chorizo
Bereiding:
Week de kikkererwten gedurende een nacht voor de bereiding en droog ze daarna met een schone theedoek. Doe de kikkererwten in een pan met een liter water met zout en het laurierblad. Breng aan de kook en laat 15 minuten staan op laag vuur.
Hak de knoflook en uien fijn en snijd de tomaat in blokjes. Fruit de ui en knoflook in een pan met olijfolie. Als de mix goudbruin kleurt, voeg je de tomaat toe.
Was en kook de spinazie en voeg deze vervolgens toe aan het mengsel van ui, knoflook en tomaat. Voeg de rozemarijn toe en laat het geheel een paar minuten doorkoken.
Giet de kikkererwten na vijftien minuten af en voeg het spinazie-mengsel toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper en serveer met brood. Liefhebbers kunnen er ook nog chorizo aan toevoegen. Spaans comfortfood op z’n best.
Mis je Spanje? Bestel dan hier ESPANJE! MAGAZINE.Vier keer per jaar 100 pagina’s recepten, reisverhalen en andere heerlijke Spanje-inspiratie.
Meer lekkere winterse tapas vind je hier.
Meer lezen?
Al onze recepten uit de Spaanse keuken
In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten. Bestel hier.
In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.
En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!
De leukste kookboeken met Spaanse recepten
Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!
De smaken van Spanje
De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
Warme en koude tapas
Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
¡SaborSabor!
¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!