De Spaanse empanada is onlosmakelijk verbonden met de regio Galicië en maakt volgens de locals deel uit van de Galicische identiteit. Je kunt een empanada met van alles vullen, maar traditioneel wordt hiervoor tonijn gebruikt. Zelf klaarmaken? Dat kan met dit eenvoudige recept. 

Lees ook: Spaans recept: croquetas de bacalao (viskroketjes)

Ingrediënten: (voor ongeveer 20 empanadas)

Voor het deeg:

  • 1000 gr bloem
  • 400 gr boter
  • 300 ml water
  • 2 eieren
  • zout

Voor de vulling:

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • Zout
  • Zwarte gemalen peper
  • 400 gr tonijn
  • 1 paprika
  • 1 á 2 teentjes knoflook
  • 1 ei, geklutst
  • 1 tomaat

Bereiding:

Het deeg:
Doe de bloem samen met een snufje zout in een kom, voeg hier ook de eieren, de boter en het water aan toe. Meng dit alles tot een egale deegbal. Als je een egale deegbal hebt, dek je deze af met vershoudfolie en zet je deze even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

De vulling:
Begin met het verhitten van de olijfolie in de pan, fruit hierin de paprika, knoflook en ui in aan. Voeg hier eventueel tomaat aan toe en bak deze mee tot al het vocht verdampt is.  Zet nu het vuur uit en laat het mengsel iets afkoelen, voeg nu de tonijn en het ei toe en meng dit goed door. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

De empanadas:
Rol het deeg uit en snijd hier rondjes uit. In het midden van een rondje deeg leg je wat van de vulling, maak nu de rand vochtig met wat water en vouw het rondje dubbel. Druk eventueel het randje nog aan met een vork zodat je er zeker van bent dat de empanada dicht zit.

Leg de dichtgevouwen empanadas op een bakplaat, doe deze in een voorverwarmde oven van 200˚C. Bak de empanadas in 30 tot 45 minuten goudbruin.

Je kunt de empanadas warm of koud opdienen.

 

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!