Arroz a banda (rijst met visbouillon) is een typisch rijstgerecht bereid in, je raad het al, visbouillon. Het wordt vooral gegeten aan de kust van Alicante (Costa Blanca). Het gerecht wordt vaak vergeleken met paella, maar is zeker niet hetzelfde! Arroz a banda is ontstaan tussen de vissers van Alicante, zij verkochten hun beste vis en de restjes werden gebruikt om deze overheerlijke rijst te maken.
De vissoort die voor het gerecht gebruikt wordt, is traditioneel afhankelijk van wat er op die dag gevangen is. Dus mocht je de specifiek genoemde soort vis niet in huis hebben, dan hoef je je niet druk te maken, bijna alle soorten vis kunnen in het gerecht gebruikt worden. Om extra smaak toe te voegen, wordt Arroz a banda geserveerd met alioli.
Verschil Arroz a banda en paella
Paella staat bekend als een rijstgerecht met vlees, vis, zeevruchten en peulvruchten. Een typisch Valenciaans gerecht waarin de groenten en saffraan echt belangrijk zijn. Samen met het vlees geven zij het gerecht een gelige kleur. Arroz a banda daarentegen heeft een rode tint, vanwege de salmorreta. Een lokale pasta gemaakt van ñora (typische paprika), tomaten, peterselie, olijfolie, knoflook en een scheutje citroensap. Dit wordt over de rijst gegoten, waardoor het geweldig smaakt. Salmorreta is een van de belangrijkste ingrediënten voor de Arroz alicantino, in de volksmond arroz a banda genoemd.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 670g korrelige rijst
- 150g mediterrane garnalen, gepeld
- 200g roodbaarsfilet, in stukjes
- 150g zeepalingfilet, in stukjes
- 150g zeeduivelfilet, in stukjes
- 300g tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
- 150g uien, in blokjes gesneden
- 500g ñora (typisch Spaanse paprika)
- 1 teentje knoflook
- 1 takje verse tijm
- Enkele saffraandraadjes
- 1 laurierblad
- 1 takje peterselie
- Peper en zout
- 1¾ dl olijfolie
- Citroensap
- Aïoli
Bereidingswijze
Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe de gesneden uien erin en laat ze in ongeveer 8 minuten op laag vuur lichtbruin bakken, roer af en toe, zodat de uien niet aanbranden. Doe daarna het laurierblad, de peterselie, tijm en tomaten erbij. Voeg 1½ liter water toe. Stamp vervolgens de saffraandraadjes en de knoflook in een vijzel plat. Mocht je geen vijzel in huis hebben, heb je vast wel een deegroller. Rol daarmee de knoflook en saffraan plat tot dat het een pasta wordt en voeg daarna de zelfgemaakte salmoretta toe aan de rijst.
Breng alles aan de kook en laat het een paar minuten pruttelen. Hierna kan je de vis toevoegen. Strooi er een beetje peper en zout over voor de smaak en laat vervolgens circa 15 minuten op middelhoog vuur koken. Na deze 15 minuten kan je de garnalen uit de bouillon lepelen. Leg ze op een aparte schaal of bord en houdt ze warm.
Zeef de bouillon door een vergiet en giet over in een grotere pan. Voeg rijst toe en laat volgens gedurende 15 à 20 minuten koken met deksel erop. Als de rijst gaar is en klaar om opgediend te worden, leg je de garnalen apart op de schaal. Serveer met een beetje aioli en wat citroensap voor de smaak. Eet smakelijk!
Klik hier voor meer van onze typisch Spaanse recepten
De leukste kookboeken met Spaanse gerechten
Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!
De smaken van Spanje
De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
¡SaborSabor!
¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
Warme en koude tapas
Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.