Wil jij ook al tijden Spaans leren? Vanwege je voorliefde voor Spanje, een Spaanstalige partner, emigratie of gewoon omdat het zo mooi klinkt? Er zijn genoeg redenen voor een cursus Spaans. Waar en hoe? Wij helpen je op weg.
Wereldtaal Spaans
Spaans is de tweede wereldtaal. Er zijn ongeveer 406 miljoen mensen in de wereld die Spaans spreken als eerste taal. Daarnaast zijn er miljoenen mensen die Spaans leren of de taal beheersen. Spaans is de officiële taal in de volgende landen: Spanje, Argentinië, Chili, Bolivië, Cuba, Peru, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Colombia, Ecuador, El Salvador, Equatoriaal Guinea, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Uruguay, Venezuela. Daarnaast wordt er in veel landen met een andere officiële taal ook Spaans gesproken, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten waar veel mensen Spaans spreken.
Spaans is een Romaanse taal en verwant aan andere Romaanse talen als Italiaans, Portugees en Frans. Wie op de middelbare school Latijn als vak heeft gehad, heeft een voorsprong bij het leren van het Spaans. Niet alleen als het gaat om de woorden zelf, maar ook als het gaat om de Spaanse grammatica.
Thuiscursus Spaans
Voor een (online) thuiscursus Spaans heb je discipline nodig. Geen docent die in de gaten houdt of je je huiswerk wel hebt gedaan, maar het voordeel is natuurlijk dat je zelf kunt kiezen op welk tijdstip je je cursus Spaans wilt doen: ’s morgens vroeg bij het ontbijt, ’s avonds voor het slapengaan of terwijl je toch in de trein zit op weg naar je werk.
Lees ook: methodes om thuis Spaans te leren
Omdat je geen fysieke docent hebt, is een online cursus Spaans doorgaans een goedkope optie. Er zijn zelfs gratis online cursussen, hoewel deze niet veel verder gaan dan de basis van het Spaans. Dit soort cursussen zijn geschikt voor beginners, maar wie al een klein beetje niveau heeft en meer wil leren, kan beter een online cursus aanschaffen.
Er zijn verschillende cursussen op de markt: kies bijvoorbeeld voor een spoedcursus om extra snel Spaans te leren, een programma met de nadruk op spreken, een cursus Spaans voor beginners of juist voor gevorderden.
Ook een optie is om les te nemen via Skype. Online, maar toch met docent die het een en ander kan uitleggen en aanpassen op jouw niveau en behoeften.
Als je op zoek bent naar een manier om zakelijk Spaans te leren, is een online cursus ook een optie. Check wel van tevoren of de cursus zich inderdaad op zakelijk Spaans richt.
Spaanse les
Ben je geen type voor een online thuiscursus, dan zijn er nog talloze andere opties. Spaans leren kan met een privé docent, je kunt kiezen voor les bij een talenschool, een cursus Spaans voor volwassenen volgen op locatie (beginners of gevorderden, overdag of de avondschool, bij een buurthuis, een lesgroepje, aan de universiteit etc.).
Het voordeel van een privé docent is dat deze het ritme en het niveau precies kan aanpassen aan jouw niveau Spaans. Anderzijds is een eigen leraar natuurlijk niet de goedkoopste optie. Maar een afspraak met een docent, is in ieder geval wel een stok achter de deur en daardoor zul je de taal snel leren.
Talenscholen bieden vaak cursussen Spaans van enkele weken of maanden of een intensieve cursus voor wie echt snel Spaans wil (of moet) leren spreken. Meestal helpen ze je vooraf bij het bepalen van je niveau. Vraag van tevoren hoeveel uur per week je ongeveer kwijt zal zijn met de cursus, zodat je hier rekening mee kunt houden.
Ook als je kiest voor lessen op locatie is het mogelijk om zakelijk Spaans te leren. Ga dan specifiek op zoek naar een cursus waarbij zakelijk Spaans centraal staat.
Spaans leren in Spanje of Latijns-Amerika
Om Spaans te leren kun je natuurlijk het allerbest afreizen naar Spanje zelf of naar een ander Spaanstalig land. En zeg nou zelf, is het niet het meest romantisch om een taal te leren in het buitenland? De opties zijn talrijk en geschikt voor jongeren, volwassenen, studenten en senioren.
Zo kun je zelf een ticket boeken, een talenschool en een kamer zoeken en vertrekken. Maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde taalreis, waarbij je de taallessen en het verblijf tegelijkertijd regelt. Het voordeel is dat mocht het niet bevallen, je nog een organisatie hebt om op terug te vallen. Daarnaast regelen dit soort organisaties vaak ook veel activiteiten ter plekke, zodat je niet zelf op zoek hoeft te gaan naar nieuwe vrienden.
Taalreis Spaans
Taalreizen zijn al mogelijk vanaf een week, een taalvakantie, maar een heel schooljaar of een zomercursus Spaans doen in het buitenland, behoort ook tot de mogelijkheden.
De prijzen voor taalreizen variëren afhankelijk van het land, de vorm van verblijf, de intensiteit van de cursus Spaans (aantal uren, privé docent of niet etc.). Sommige reizen zijn goedkoop en andere reizen een stuk duurder. Meestal kun je al taalreizen boeken vanaf één week. Vaak kun je bij zo’n reis kiezen voor verblijf in een gastgezin. Natuurlijk zorgt dat ervoor dat je Spaans nog verder verbetert.
Er zijn natuurlijk ook andere manieren om Spaans te leren in het buitenland. Bijvoorbeeld door in een Spaanstalig land te gaan studeren, (tijdelijk) wonen, vrijwilligerswerk te doen, een stage of rond te reizen.
Spaans leren in Spanje
De populairste steden in Spanje om Spaans te leren zijn: Salamanca, Sevilla, Granada, Málaga, Barcelona, Madrid, Valencia en Alicante, maar wie liever op Ibiza zit of naar Marbella gaat, kan daar natuurlijk ook voor kiezen. In Spanje zelf wordt overigens niet van ‘Spaans’ (español) gesproken, maar van Castiliaans (castellano).
Spaans leren in Latijns-Amerika
Naast Spanje zijn Guatemala, Mexico, Honduras, Chili en Argentinië populaire landen om een cursus Spaans in het buitenland te volgen. In Latijns-Amerika is privé les over het algemeen een stuk goedkoper dan in Spanje en dan in Nederland, maar voor de vlucht ben je doorgaans meer kwijt. Houd er ook rekening mee dat in elk land weer een andere variant van het Spaans wordt gesproken.
Tips om je Spaans bij te houden en te verbeteren
Ben je eenmaal bezig met je online cursus Spaans, volg je lessen of zit je in Spanje, dan zijn er verschillende manieren om je Spaans bij te houden en nog verder te verbeteren.
Lees bijvoorbeeld de Spaanse kranten. Je kunt de grote Spaanse dagbladen allemaal online vinden. Misschien vind je El País nog wat lastig te volgen, de simpele krant 20Minutos heeft vaak korte stukjes, waarmee je kunt oefenen.
Lees Spaanse boeken. Wij begrijpen dat de dikke pillen van bijvoorbeeld Roberto Bolaño hoog gegrepen zijn voor een beginner, maar je kunt natuurlijk ook met een kinderboek beginnen. De kleine prins in het Spaans, om maar wat te noemen.
Kijk Spaanse films. Dé manier om én te ontspannen én passief Spaans te leren. Pak Almodóvar erbij en luister. Is je niveau al behoorlijk gevorderd? Dan raden we aan om de Spaanse ondertiteling erbij te pakken in plaats van de Nederlands. Wij schreven een artikel met de 9 beste Spaanstalige films van de afgelopen decennia.
Netflix! Ja, ook op Netflix staan genoeg leuke Spaanstalige films en series. Wij zetten de beste voor je op een rij.
Kijk een Spaans televisieprogramma. Lang leve het internet. Kies bijvoorbeeld een kookprogramma, dan leer je meteen lekker Spaans koken. Twee vliegen in één klap.
Ga op zoek naar iemand met wie je een ‘intercambio’ kunt doen, jij leert Spaans van hem of haar en hij of zij Nederlands van jou. Gratis, praktisch en vaak ook hartstikke gezellig.
Speel een Spaanstalig spelletje. Met dit Taalkwartet Spaans leer je weer nieuwe woordjes bij!
Je kunt dit taalkwartet voor €9,95 bestellen bij Bol.com.
Oefen je Spaans met de samenvattingen uit ons magazine.
(Met een knipoog.) Ga op zoek naar een Spaanse date of partner (Spaanse datingsite: Meetic)
En natuurlijk raden wij aan om gewoon lekker vaak af te reizen naar Spanje!
Eerder schreven we ook een artikel met ‘8 tips om je Spaans op peil te houden‘.
Het Spaanse alfabet
Het Spaanse alfabet, dat net als het onze wordt geschreven met Latijnse letters, telt één letter meer dan ons alfabet: de -ñ-. Daarmee komt het totaal aantal letters officieel op 27. Daarnaast zijn er drie samengestelde letters, die volgens sommigen ook tot het alfabet behoren. Dat zijn de -ch-, de -ll-, en de -rr-, hoewel de status van de dubbele -rr- omstreden is. Tot 1994 hadden deze dubbele letters ook een officiële positie binnen het Spaanse alfabet.
Een video waarin je hoort hoe de letters van het alfabet in het Spaans (abecedario) worden uitgesproken.
De uitspraak en grammatica van de Spaanse taal
Om te beginnen: de uitspraak van het Spaans is simpel. Natuurlijk, op de rollende -r- moet je even oefenen, maar daarmee heb je de grootste moeilijkheid dan ook meteen overwonnen. Spaans is een fonetische taal bij uitstek, wat betekent dat je de meeste woorden precies zo uitspreekt als je ze leest. Makkelijk dus en door de uitspraak hoef je je dan ook niet te laten tegenhouden.
De uitspraak verschilt wel per land. Zo is het Spaans in Colombia erg ‘zuiver’, terwijl Cubaans, Chileens en Argentijns Spaans in eerste instantie lastiger te volgen zijn. Ook binnen Spanje verschilt de uitspraak sterk: in Andalusië worden halve woorden ingeslikt, wat het een stuk moeilijker maakt om de lokale bevolking te volgen. Gelukkig is het allemaal een kwestie van wennen.
Door middel van deze leuke quiz kun je zelf testen of je het Spaans uit alle verschillende landen herkent! Let op: de moeilijkheidsgraad is hoog. Maar het is grappig om de verschillende vormen van het Spaans eens achter elkaar te horen.
Handige producten om Spaans te leren
Er zijn talloze cursussen en producten op de markt om Spaans te leren. Voor wie zelf aan de slag wil en echt serieus is, vinden wij deze producten échte aanraders.