29 mei 2021 – Is het deze zomer mogelijk om met de auto naar Spanje op vakantie te gaan of naar Spanje te vliegen? Het antwoord is ja. Met het Europese coronapaspoort moet het deze zomer mogelijk zijn om in heel Europa te reizen, dus ook naar en in Spanje. Maar hoe zit dat precies met dat paspoort? Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.
1. Wanneer kan ik met een coronapaspoort naar Spanje?
Spanje neemt vanaf 7 juni deel aan een proeftest van de Europese Unie voor de implementatie van het digitale certificaat, ook wel covid-paspoort genoemd. Als dat goed verloopt wordt het op 1 juli ingevoerd. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez vrijdag 28 mei gezegd. Spanje heeft in de maand mei ook al proeftests uitgevoerd in sommige Spaanse regio’s.
2. Mag ik voor 1 juli al reizen naar Spanje als ik gevaccineerd ben?
Ja, vanaf 7 juni ontvangt Spanje toeristen uit de hele wereld die kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn. De Nederlandse overheid adviseert nog wel in quarantaine te gaan bij terugkeer en maakt daarin nog geen onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen. Aangezien er in Spanje veel minder besmettingen zijn dan in Nederland en de incidentie blijvend laag is en steeds meer mensen gevaccineerd zijn, verwachten we dat dit advies binnenkort zal worden aangepast. Het laatste advies vind je hier.
Lees ook: Alle Spaanse regio’s onder de 100 besmettingen
3. Wat is het covid-paspoort precies?
Het is een reiscertificaat dat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 met een coronavaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA óf dat je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur óf dat je kunt aantonen dat je corona hebt gehad en immuun bent doordat je lichaam antistoffen heeft aangemaakt.
4. Krijg ik ook een paspoort met één prik?
Als je het Jansen-vaccin hebt gekregen wel, maar anders helaas niet. De Nederlandse regering zou dat wel willen maar minister De Jonge verwacht dat binnen de EU zal worden afgesproken dat mensen het certificaat pas krijgen als ze al twee keer zijn ingeënt.
5. Maakt het uit welk vaccin ik heb gekregen?
Lidstaten moeten alle coronavaccins aanvaarden die het EMA heeft goedgekeurd. Dan hebben we het over de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. Of de lidstaten afzonderlijk ook andere vaccins aanvaarden, zoals een Chinees of Russisch vaccin, mogen ze zelf bepalen. Deze vaccins moeten in elk geval een goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben.
6. Waar geldt het coronapaspoort?
Het coronapaspoort zal vanaf 1 juli gelden in de lidstaten van de Europese Unie, als de nu lopende testfase geen problemen aan het licht brengt. Indien je in het bezit bent van het coronapaspoort kun je vrij reizen door Spanje tenzij er lokale beperkingen gelden (zie ook vraag 10).
7. Hoe kom ik aan het certificaat?
De gezondheidsautoriteiten van elk land zijn verantwoordelijk voor de uitgifte. Hoe dat in Nederland precies gaat verlopen is eind mei nog niet duidelijk.
8. Worden PCR-tests voor het coronapaspoort gratis?
De Nederlandse regering wil graag gratis PCR-testen invoeren om te voorkomen dat mensen die nog niet zijn ingeënt hoge kosten moeten maken als ze op reis gaan. Een PCR-test is nu behoorlijk prijzig: bij veel Nederlandse aanbieders rond de 100 euro per persoon. Wil je als gezin op vakantie, dan moet je dus honderden euro’s aan testen uitgeven.
9. Hoe gaat de pas eruitzien?
Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. Dit kan op papier, maar ook digitaal op je mobiele telefoon of in een app.
10. Kan ik met het coronapaspoort volledig vrij reizen door Spanje?
Dat is niet 100% gegarandeerd. Als de situatie rondom het coronavirus verslechtert, kunnen landen weer quarantaineregels opleggen aan toeristen. Ook kunnen ze vragen om nog een test te doen en behouden ze zelfs nog de mogelijkheid om de grens dicht te doen. In Spanje kunnen bij sterke opleving van het virus regionale beperkingen gaan gelden. Het Europarlement heeft hier geen zeggenschap in. Maar gezien de huidige zeer goede cijfers in Spanje verwachten wij geen problemen.
11. Hoe controleert elk land of het document authentiek is?
De Europese Commissie zal een portaal opzetten om alle certificaten in de hele EU te verifiëren. De Commissie zal de lidstaten ook helpen bij het ontwikkelen van software die de autoriteiten kunnen gebruiken om QR-codes te controleren. Meer informatie vind je hier
12. Kan ik gedwongen worden om een quarantaineperiode te houden?
Nee. Volgens de Europese overeenkomst zullen er in principe geen quarantaine- of aanvullende maatregelen zijn voor degenen met het Covid-paspoort in hun bezit. Als een land echter van mening is dat het vanwege zijn epidemiologische situatie noodzakelijk is om de volksgezondheid te beschermen als reactie op de pandemie, kan er wel weer een plicht worden ingevoerd. Dit moet echter ruim van tevoren worden gemeld.
13. Welke gegevens bevat het corronacertificaat?
Het certificaat bevat de nodige belangrijke informatie, zoals de naam, geboortedatum, datum van afgifte, relevante informatie over het vaccin of bewijs of herstel van de persoon die het verkrijgt, en een unieke identificatie.
14. Kunnen EU-lidstaten covid-paspoortinformatie bewaren?
Nee, de EU heeft bepaald dat certificaten alleen de informatie bevatten die nodig is om het land binnen te komen en niet kunnen worden bewaard door de bezochte staten. Ter verificatie worden alleen de geldigheid en de echtheid van het certificaat gecontroleerd, waarbij wordt nagegaan wie het heeft afgegeven en ondertekend. Alle gezondheidsgegevens blijven in de staat die het certificaat heeft afgegeven.
VAKANTIE IN SPANJE: ONZE TIPS
ESPANJE! top-20 B&B’ s in Spanje
ESPANJE! top-10 spectaculairste stranden
MEER INSPIRERENDE REISINFORMATIE
In ESPANJE! MAGAZINE vind je nog veel meer tips voor een heerlijke vakantie in Spanje. In het voorjaarsnummer dat nu in de winkel ligt en dat je hier kunt bestellen o.a. Onze top tien Spaanse ommetjes met o.a. de Picos de Europa, de Pyreneeën, het mooie achterland van de Costa Blanca en de Costa del Sol of de bergen van Mallorca. Fietsen op de Canarische Eilanden. Redacteur Karin Anema verkende Tenerife en Gran Canaria dit keer op de fiets. In de vorige editie schreef ze al over Lanzarote. Een fietsvakantie is de ideale manier om deze vulkanische eilanden echt goed te ontdekken en beleven. En dan onze fincavakantie op Mallorca. In de Serra de Tramuntana liggen tientallen afgelegen eeuwenoude finca’s die zijn omgetoverd tot heerlijke paradijsjes met zwembad. Je kunt er lange wandelingen combineren met het bezoek aan mooie dorpjes in de bergen en aan zee. Een van onze favoriete bestemmingen in Spanje. En voor als je helemaal van rust en ruimte houdt is er de autoroute door de mooie provincie Zamora. De stad Zamora zal je verrassen met haar schoonheid. Maar nog verrassender zijn de bergmeertjes waar je in de zomer heerlijk verkoeling kunt zoeken. Een ongerept stuk Spanje waar je weinig andere toeristen tegen zal komen. En nog zo’n mooi reportage: Fotograaf Jolande Schotten bezocht de pelgrimage van El Rocío. Ze sprak en fotografeerde de rocieros die dronken waren van devotie. En we zijn gaan tijdreizen. Want als je niet echt kan reizen, dan heb je nog altijd de verhalen van hoe het eens was. Instagrammer Chloë was in Spanje toen de lockdowns van kracht werden. Ze verbleef in Sevilla toen bijna alles dicht was. Geen flamenco, geen drukke gezellige marktjes, geen volle restaurants. Maar haar gids vertelde zo boeiend dat het leek of hij haar met een tijdmachine meenam naar de tijd van de Romeinen, van de Moren en van Columbus. Maar gelukkig was er meer, ook tijdens corona. Na een fietstocht en al deze verhalen dook Chloë in een wijnspa midden in de stad.
In het komende nummer van ESPANJE! onder andere reportages over de Costa Blanca, de mooiste dorpen van Albacete, surfvakantie in Andalusië en Ibiza op zijn mooist. Neem hier voor nog geen twee tientjes een abonnement en je krijgt ‘m een jaar lang in huis.