Recepten uit de Spaanse Keuken
Spaans recept: gevulde zeebaars uit de oven
Door zeebaars te vullen met een mengels met champignons tover je zo een feestelijke maaltijd op tafel. Ingrediënten (6 personen) 1 zeebaars of grouper (ongeveer 1-1,5 kilo), ontgraat, leeggehaald en schoongemaakt 5 el zonnebloemolie sap van 1 citroen 50 g boter 1...
Spaans recept: polvorones de anís (anijskoekjes)
Aan de Spaanse kersttafel mag het niet ontbreken: eigengemaakte taart en koekjes. Spanje is een land van zoetekauwen. Polvorones de anís (anijskoekjes) is een van onze favoriete koekjes. Spanjaarden happen heel wat van deze verleidelijke zoete lekkernij weg!...
Spaans recept: kerstkalkoen
Op Nochebuena - de avond van 24 december - verzamelen Spaanse families zich rond een feestelijk gedekte tafel voor een avond lang eten, drinken, praten en genieten. Op het kerstmenu staat meestal een gebraden kalkoen als pieza de resistencia....
Spaans recept: Churros met chocoladesaus
In Spanje worden churros traditioneel gegeten met chocoladesaus maar je vindt ze ook met kaneelsuiker. ESPANJE! geeft je in dit recept een aantal opties.
Recept: manzanas asadas con anís de Chinchón
Deze zachte appels uit de oven met anijslikeur zijn een geliefd herfsttoetje.
Spaans recept: Pil Pil (met gamba’s)
Dit tapasgerecht bestaat uit gamba’s en lekker veel knoflook en wordt super heet opgediend. De tapa is super makkelijk te maken en dus perfect voor een feestje of als voorgerecht. Lekker met brood!
Spaans recept: ajoblanco (knoflooksoep)
Dit recept komt van orgin uit Andalusië en de basis bestaat uit oud brood, amandelen en knoflook. Ajoblanco lijkt op gazpacho waar wij ook wat recepten van hebben. Je eet deze soep koud met wat druiven of meloen. Dit recept is erg makkelijk om te maken!
De lekkerste Spaanse rijstrecepten
Rijst heb je eigenlijk altijd wel staan in je voorraadkast. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken mét Spaans tintje. Want wist je dat de Spaanse keuken oneindig veel rijstrecepten telt? Dit zijn de lekkerste vijf!
Recept: papas arrugadas con mojo picón (Canarische aardappeltjes)
Papas arrugadas zijn gerimpelde aardappeltjes die op de Canarische Eilanden op elke menukaart staan. Geen moeilijke ingrediënten, zo gemaakt en heerlijk voor bij de borrel of tijdens een Spaanse tapasavond. ¡Buen provecho!
Spaans recept: torrijas (wentelteefjes)
Hét toetje dat tijdens de Semana Santa bij de meeste families op tafel verschijnt, zijn torrijas, een soort Spaanse wentelteefjes. Hoewel er ook regelmatig wordt gevarieerd (met bijvoorbeeld wijn in plaats van melk!) houden wij het bij de klassieke variant.
Spaans recept: huevos rotos
Huevos Rotos oftewel gebroken eieren is een typisch Spaans recept, en komt vooral veel voor in Madrid. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Andalusia. Huevos Rotos is een tapas gerecht, iets dat je tussendoor en altijd kan maken, ook omdat het lekker simpel is.
Mallorcaanse sobrasada (met recepten!)
Sobrasada een typische worst uit Mallorca en niet uit de plaatselijke supermarkten weg te denken. Sobrasada is te vergelijken met onze filet americain. Een zachte smeerbare structuur, maar met de looks van een rauwe gedroogde worst.
Spaans recept: escalivada (gegrilde groente)
Escalivada is een bijgerecht van Catalaanse origine. Dit koud geserveerde gerecht wordt het hele jaar door gegeten. De schotel van gegrilde groente past perfect bij vleesgerechten, vis of op brood. Het klassieke gerecht bestaand uit aubergine, paprika, en ui die worden geroosterd op de barbecue of in de oven.
Recept: wintersangria
Een heerlijk Spaans alternatief voor glühwein: wintesangría. Gemaakt van rode wijn en rum en op smaak gebracht met kaneel, steranijs, kruidnagels en fruit. Deze variant wordt gekoeld gedronken, maar je kunt ‘m net als glühwein ook een beetje opwarmen. In plaats van spa rood en ijsblokjes kun je dan eventueel wat spa fruit bosvruchten toevoegen om de smaak wat minder sterk te maken.
Recept: huevos a la flamenca
Een typisch Spaans gerecht, waarmee je eindeloos kunt variëren. Lekker als hoofdmaaltijd, maar ook als lunch- of voorgerecht.
Castañas asadas: zelf kastanjes roosteren
Zodra de eerste stalletjes met gepofte kastanjes in de straten van Spanje opduiken, weet je: de herfst en winter staan weer voor de deur! Met dit recept kom je zeker in de stemming.
Spaans recept: gambas al ajillo
Ook dit tapa gerecht is heel bekend in Spanje, deze garnalen in knoflook kun je vrijwel op iedere kaart vinden. Het is een heel gemakkelijk recept, dus makkelijk thuis te maken!
Spaans recept: flan
Met dit recept maak je een lekkere spaanse flan. Deze vanillepudding met een laagje karamel lijkt erg veel op crème brûlée. Dit recept is over het algemeen erg makkelijk, als je de karamel maar onder controle hebt! De flan wordt door heel Spanje geserveerd als dessert.
Spaans recept: Patatas a lo pobre
Patatas a lo pobre, ‘aardappelen voor de armen’, in een populair gerecht dat vooral in de Andalusische keuken op het menu staat. De naam is te danken aan het feit dat de ingrediënten goedkoop zijn en er gevarieerd kan worden met allerhande restjes uit de voorraadkast.
Recept: Spinazie-chufapannenkoeken
Chufas waren in Nederland tot voor kort alleen als lokaas verkrijgbaar, maar de knolletjes zijn hartstikke gezond. Ze smaken niet alleen goed in de horchata, maar ook in deze spinazie-chufapannenkoeken.
Recept: pinchos morunos
Kebabs maken konden de Moren als de beste. Ze marineerden stukken lamsvlees in een mengsel van Moorse specerijen, regen het vlees aan spiesen en grilden het boven gloeiend hete houtskool. Ook tegenwoordig kun je in Spanje nog pinchos morudos krijgen. Zelf maken? Probeer dan eens dit recept.
Spaans recept: gazpacho
Bij gazpacho denk je natuurlijk aan een zinderende zomerzon. Maar hij kan ook heel verrassend uitpakken als ijskoude amuse tijdens een feestelijk diner. De soep werd van oudsher genuttigd door arbeiders om tijdens middagpauze op krachten te komen.
Spaans recept: arroz con leche
Het populaire gerecht ‘arroz con leche’ (letterlijk rijst met melk) is heerlijk als ontbijtje, maar kan ook gegeten worden als dessert. De meeste ingrediënten heb je meestal al in huis, alleen heb je wel wat tijd nodig. Met dit recept maak je het makkelijk zelf.
Recept: horchata
Heb je ooit horchata gedronken in Spanje? In Valencia en omgeving kun je niet om de horchaterías heen. Daar maken ze het drankje van aardamandelen altijd vers. Zó lekker verfrissend op een warme dag!
Recept: salmorejo cordobés (zomerse soep)
Salmorejo is een koude Spaanse soep, die lijkt op het bekende gerecht gazpacho. Eenvoudig te bereiden en heerlijk als voorgerecht of tussendoortje. Een aanrader voor in de zomer.
Spaans recept: broodje ansjovis met paprikamarmelade
Dit jaar is Almería aan de beurt, maar in 2013 was Burgos culinaire hoofdstad van Spanje. In zo’n jaar worden traditionele gerechten vaak door chefs van een moderne twist voorzien. In Burgos werd ‘Anchoas a la Favorita’ uitgeroepen tot beste broodje van Spanje. Zelf maken kan gelukkig ook.
Spaans recept: Empanadas uit Galicië
De ‘empanada gallega’ maakt echt een deel uit van de identiteit van Galicië. Ze worden gevuld met tonijn en zijn met ons recept heel makkelijk thuis te maken.
Spaans recept: garbanzos y espinacas (stoofpotje van kikkererwten en spinazie)
In een beetje Spaans bar staan garbanzos y espinacas (kikkererwten en spinazie) op het menu. Wij zijn er dol op: als hoofdgerecht met een beetje brood, of als bijgerecht naast de aardappelen of rijst. Zeker bij koud weer is dit stoofpotje het ultieme Spaanse comfortfood.
Spaans recept: aioli
Aioli is onmisbaar in de Spaanse keuken. Deze knoflookmayonaise komt oorspronkelijk uit Catalonië. Aioli (allioli in het Catalaans en alioli in het Spaans) is niet alleen heerlijk bij tapas of brood, maar wordt ook graag gegeten bij fideuà. De saus is eenvoudig en snel te bereiden.
Spaans recept: Membrillo
Membrillo – of kweepeerpasta – is in elke Spaanse supermarkt verkrijgbaar. De combinatie van membrillo met manchegokaas is op en top Spaans én heerlijk als tapa of tussengerecht. Met de herfst – hét seizoen voor kweeperen – voor de deur gaan wij vast oefenen om zelf membrillo te maken.