Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de aardappelen:
– 6 middelgrote aardappelen
– zout naar smaak
Voor de salsa brava:
– olijfolie om in te bakken
– 2 tot 4 eetlepels wijn
– 1 of 2 knoflooktenen, fijngehakt
– 3 theelepels cayennepeper (poeder)
– 1 theelepel paprikapoeder
– zout naar smaak
– 1 ui, fijngesnipperd
– 400g tomaat
– 2 theelepels suiker
Bereiding:
Aardappels:
Was de aardappels en snij ze in blokjes van 2cm. Als je wilt kun je de aardappels ook schillen.
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Doe de aardappels in de pan en kook ze een paar minuten zodat deze sappig blijven. Haal de aardappels uit het water en spoel ze af en dep ze droog.
Als de aardappels droog zijn kun je ze gaan frituren. Frituur de aardappels tot ze goudbruin zijn. (In Spanje doen ze dit in olijfolie)
Laat de gefrituurde aardappels uitlekken op keukenpapier. Strooi over de aardappels zout om het nog verder op smaak te brengen.
Salsa brava:
Begin met het snijden van de ui, knoflook en tomaat. Daarna ga je de olijfolie verhitten in een pan.
Doe de gesneden ui en knoflook in de pan en laat deze fruiten. Voeg daarna de cayennepeper en de paprikapoeder toe, laat dit even mee fruiten.
Voeg daarna de gesneden tomaat toe en laat deze zachtjes koken, blijf het mengsel goed doorroeren.
Voeg als laatste de wijn, suiker en zout toe en roer het mengsel goed door.
Neem de pan van het vuur en mix de salsa met de staafmixer tot een glad mengsel.
Serveren:
Doe de aardappels in een kommetje of leg ze op een bord. Giet daarna de salsa over de aardappels.
Tip! Doe over de aardappels en salsa wat aioli.
Meer lezen?
Al onze recepten uit de Spaanse keuken
In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten. Bestel hier.
In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.
En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!
De leukste kookboeken met Spaanse recepten
Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!
De smaken van Spanje
De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
¡SaborSabor!
¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
Warme en koude tapas
Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.