Bij gazpacho denk je natuurlijk aan een zinderende zomerzon. Maar hij kan ook heel verrassend uitpakken als ijskoude amuse tijdens een feestelijk diner. De soep werd van oudsher genuttigd door arbeiders om tijdens middagpauze op krachten te komen.

Nog altijd is gazpacho een van de meest geliefde soepen in Spanje. Bezuinig niet op de tomaten. De soep valt of staat met de kwaliteit daarvan. Een geheim ingrediënt is komijn. 

Ingrediënten:

  • 8 sneden witbrood (zonder korsten) of 1 kop breadcrumbs uit pak
  • 4 sneden brood voor de dobbelsteentjes
  • 1 kg zeer rijpe tomaten (ontveld)
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 teentje knoflook (kleingesneden)
  • 1 grote ui
  • 4 el wijnazijn
  • 10 el olijfolie
  • 1 mespunt komijn
  • zout naar smaak

Bereiding:

Ontvel de tomaten. Houd 1⁄4 groene paprika, 1 tomaat, 4 sneden witbrood, 1⁄2 komkommer en 1⁄2 grote ui achter voor de garnering. Hak de rest van de groenten in vieren en vermaal ze met de tomaten uit blik, het brood (of de breadcrumbs) en de knoflook in de keukenmachine. Onderwijl olijfolie en azijn toevoegen. Op smaak brengen met zout en komijn. Laat de gazpacho minstens anderhalf uur afgedekt in de koelkast staan. Maak nu de garnering, door de ui, de paprika, de tomaat, de komkommer in zo klein mogelijke partjes te snijden. Brooddobbelsteentjes maak je door het in dobbelsteentjes gesneden witbrood in een koekenpan te bakken met een beetje olie tot het bruin verkleurt. Gazpacho (ijs)koud serveren. De garnering in aparte bakjes op tafel zetten.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más, 1e jaargang, december 2011 – januari 2012) en de informatie kan achterhaald zijn. Tekst: Annet Maseland en Roel Verreussel

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!