De Catalaanse keuken kent veel invloeden van de Zuid-Franse en Italiaanse keuken. De coca lijkt op pizza en focaccia maar ook op flatbreads uit de Noord-Afrikaanse keuken. Wij zijn dol op deze cocas, als hartige snack of de zoete met suiker en anijs of met bakkersroom. je kunt ze eigenlijk net al pizza beleggen met wat je maar wilt. En zeg eens eerlijk, het formaat is toch wat makkelijker en behapbaarder dan die vaak onhandige pizza’s. Ideaal voor een mooie zomerse avond.
Het woord coca schijnt af te stammen van het Latijnse werkwoord coquere dat ‘koken’ betekent. Pizza is doorgaans rond, focaccia rechthoekig en coca heeft meestal een ovale vorm. Er zijn vier variaties: zoet (met ei en suiker), hartig (met gist en zout), dichtgevouwen zoals een calzone, en open, zoals de pissaladiera. De eenvoudigste coca bevat alleen pijnboompitten en olie, maar elke Catalaan heeft wel zijn eigen recept. De een voegt paddenstoelen toe, de ander courgetteplakjes, spinazie, olijven, ansjovis, ham, tomaten of uien, maar bijna nooit kaas. In een versie van coca die op Mallorca wordt gemaakt, worden aan het deeg een eidooier en een beetje suiker toegevoegd, en het beleg kan ook tomaten bevatten. De Catalanen vieren het Sint-Jansfeest op 23 juni met een zoete coca met ananas en gekonfijte kersen als beleg. Dit is een recept voor coca de recapte, wat ‘uit de eetwinkel’ betekent, maar improviseer gerust.
Hier vind je al onze recepten uit de Spaanse keuken
Ingrediënten voor 6 stuks
10 g actieve gedroogde gist – 250 ml lauwwarm water – 500 g bloem – 1 tl zeezout – 125 ml olijfolie – 1 el gedroogde oregano –
Ideeën voor beleg
- rode ui, rauwe ham, tomaatjes, kaas, maanzaadjes, veldsla
of
- geitenkaas, walnoten, honing/balsamico mix, beetje veldsla
of
- 2 rode paprika’s, 2 kleine aubergines, 3 rode uien, gepeld, 75 ml olijfolie, 2 teentjes knoflook,een handvol bladpeterselie, gehakt, 12 ansjovisfilets van de beste kwaliteit, op olie
Bereiding
Meng gist met lauwwarm water. Laat ongeveer 5 minuten staan om gist te laten borrelen en activeren. Doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en schenk het gistwater er langzaam in. Voeg het zout en de olijfolie toe en meng alles voorzichtig met je handen tot zich een samenhangend deeg vormt. Kneed dat ongeveer 5 minuten tot het deeg niet langer aan je handen plakt en glad, zacht en elastisch is. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rusten. Het moet in volume verdubbelen. Bestrijk, als je het beleg van optie 3 kiest, de groenten met een beetje van de olijfolie en leg ze op een licht met olie ingevette bakplaat. Zet ze ongeveer 30 minuten in een tot 220 °C voorverhitte oven; draai ze een keer om, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Haal de groenten uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Ontvel de paprika’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Ontvel de aubergines. Haal de geblakerde buitenste rok van de uien. Snijd alle groenten in smalle plakjes, doe ze in een kom en meng ze met de rest van de olijfolie. Pel de knoflook en hak hem samen met de peterselie fijn. Zet dit opzij en maak de coques. Bestuif het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in zes ballen en rol ze uit tot ovalen van ongeveer 30 cm lang en 1 cm dik. Leg de cocabodems op een grote ingevette bakplaat en prik er met een vork overal gaatjes in. Sprenkel er een beetje olijfolie over en strooi er wat zeezout over. Zet de cocabodems met twee tegelijk 20 minuten in de oven op 180 °C. Haal de bakplaat eruit en versier de coques met rijen van de geroosterde groenten. Schik de ansjovis erop, strooi het peterselie-knoflookmengsel erover en tot slot de gedroogde oregano. Zet de bakplaat nog 10 minuten in de oven, tot de bodems knapperig zijn. ¡Bon profit!