Dat ze in Cuba Spaans spreken, zal niemand die ooit in Cuba is geweest, zijn ontgaan. Vanaf het moment dat Christoffel Columbus in 1492 voor het eerst in Cuba aan land kwam, werd het eiland beïnvloed door de Spaanse cultuur. Dit werd versterkt toen Cuba in 1521 onderdeel werd van het Spaanse rijk. Dit heeft in de loop der eeuwen niet alleen invloed gehad op de gesproken taal in het land, maar ook op vele andere facetten van de Cubaanse cultuur, zoals architectuur, dans, de keuken, religie, rechtspraak, bepaalde gewoontes en gebruiken en natuurlijk de geschiedenis. Maak met ons een reis langs alle delen van de Cubaanse cultuur die sterke overeenkomsten vertonen met het Spaanse vasteland.
Koloniale architectuur in Cuba
Om te zien in hoeverre de Spaanse bouwstijl van invloed was in Cuba, hoef je niet verder te kijken dan Havana Vieja, het oude centrum van de Cubaanse hoofdstad Havana. De architectuur die hier in de 16e en 17e eeuw door de Spanjaarden voor het eerst werd toegepast, is en blijft karakteristiek voor het gezicht van de stad. De smalle straatjes, brede muren, koele binnenplaatsen, met dakpannen beklede daken en hoge ramen beschut met houten luiken tegen de hitte, is wat de koloniale stijl in Cuba zo uniek maakt.
Een van de gebouwen in Havana die sterk doet denken aan die Spaans-koloniale stijl is de katholieke kathedraal van Havana (Catedral de San Cristóbal), gebouwd tussen 1748 en 1777, en die destijds diende als een belangrijk geloofscentrum in het hart van het Caribisch gebied en tot op heden nog steeds een van de belangrijkste voorbeelden is van de koloniale bouwstijl in Cuba. Andere voorbeelden van de Spaanse koloniale bouwstijl zijn het 17e-eeuwse Casa de la Obría Pía, dat nu is omgebouwd tot museum, het Palacio de los Capitanes, dat tegenwoordig dienstdoet als museum van de stad en tenslotte het Palacio del Segundo Cabo, tegenwoordig een centrum voor culturele samenwerking tussen Cuba en Europa. Daarnaast kunnen verschillende forten in de haven van Havana worden bezocht, een herinnering aan de hoogtijdagen van het Spaanse Rijk in Cuba, zoals het Castillo De Los Tres Reyes Del Morro en het Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, om er een paar te noemen.
Spaanse dans in Cuba
Een van de bepalende kenmerken van de Spaanse cultuur is dans. Toen de Spanjaarden zich in de loop van de 15e en 16e eeuw zich in Cuba vestigden, brachten zij de Spaanse dans mee naar Cuba. In de loop der eeuwen vermengden de klassieke Spaanse dansstijlen zich met andere culturele dansstijlen met invloeden uit onder andere Azië, Afrika en de Caraïben. In de afgelopen jaren ontstond er echter de wens om de grondbeginselen van de klassieke Spaanse dansstijlen, waaronder de bolero en flamenco, voor de toekomstige generatie vast te leggen en te onderhouden. Zo werd in 1987 het Ballet Español de Cuba (BEC) opgericht. Dit werd aan het eind van de 20e eeuw door de Cubaanse overheid officieel erkend als vertegenwoordiger van de Spaanse dansstijl in Cuba.
Door heel Cuba is deze dansstijl terug te zien en te beleven, en het loont zeker om bijvoorbeeld een authentieke flamencovoorstelling bij te wonen. Dit kan bijvoorbeeld in het Méson de la Flota, een Spaans tapasrestaurant waar echte bailaores je zeker tot ontroering zullen voeren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf met de voetjes van de vloer te gaan en bijvoorbeeld een salsales te volgen. Ook als je denkt dat je geen ritmegevoel hebt, zal het moeilijk zijn om stil te blijven staan.
Authentiek Spaans eten in Cuba
Vanwege zijn geschiedenis is het geen verrassing dat de Cubaanse eetcultuur grotendeels is beïnvloed door de Spaanse keuken. Ook al zijn er verschillende andere culturen die de huidige Cubaanse eetcultuur hebben gevormd, want er zijn ook vele andere invloeden uit de Afrikaanse, Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Caribische keuken te vinden in de Cubaanse keuken, aan de basis worden voornamelijk ingrediënten en kooktechnieken gebruikt die hun herkomst vinden op het Iberisch schiereiland.
Rijst is de basis van veel populaire Cubaanse gerechten, zoals arroz con pollo (letterlijk vertaald rijst met kip), een rijstgerecht dat veel overeenkomsten vertoont met de Spaanse paella. Moros y cristianos (letterlijk vertaald als moren en christenen) is een gerecht dat herinnert aan de islamitische overheersing in Spanje toen er vijandelijkheden ontstonden tussen de Moren en de christenen. Bovendien vertonen veel andere aspecten van de Cubaanse eetcultuur overeenkomsten met de Spaanse en Portugese keuken, zoals stoofschotels (bijvoorbeeld het nationale gerecht van Cuba, Ropa Vieja), gevulde tortilla’s, het bereiden van sofritos, en niet te vergeten het overvloedige gebruik van knoflook bij het koken. Het is dan ook niet vreemd dat je, als je door Cuba reist, veel restaurants vindt die Spaanse of Spaans aandoende gerechten serveren.
Spaanse gewoontes en gebruiken in Cuba
Ondanks de koloniale en niet altijd vlekkeloze geschiedenis zijn de banden tussen Cuba en Spanje nog steeds vrij sterk en zijn er amicale gevoelens tussen beide landen. Dit blijkt ook uit de uit Spanje afkomstige gewoonten en gebruiken die ook nu nog in Cuba worden toegepast.
Misschien ken je de Spaanse Oudejaarsavondtraditie, waarbij twaalf druiven bij elke klokslag als de klok twaalf uur slaat om middennacht, naar binnen worden gewerkt. Het eten van deze twaalf druiven, of doce uvas, wordt gezien als een symbool van geluk. Elke druif die je eet, staat voor een maand geluk, dus als je ze alle twaalf achter je kiezen hebt weten te krijgen nadat de laatste klokslag heeft geslagen, heb je dus voor twaalf maanden geluk. Gezien de vriendschappelijke relatie tussen Spanje en Cuba, is het niet gek dat ook deze traditie naar Cuba is overgewaaid. Wat wel misschien vreemd klinkt, is de traditie van Driekoningen, of zoals dat in het Spaans los Reyes Magos wordt genoemd, dat elk jaar op zes januari wordt gevierd. Driekoningen volgt namelijk twee weken na Kerstmis, een feestdag dat door het communistische karakter van de Cubaanse regering, eilandbreed eigenlijk niet wordt gevierd.
Visum Cuba
Kun je niet wachten om kennis te maken met de Spaanse invloeden in Cuba? Vergeet dan niet om, voordat je op reis gaat, te controleren of je een geldig reisdocument, zoals een visum, nodig hebt. Om naar Cuba te kunnen reizen, moeten alle Nederlandse reizigers voor vertrek een visum Cuba aanvragen. Geen zorgen, je hoeft hiervoor geen ingewikkelde visumprocedures voor te doorstaan, maar kun je de visumkaart van Cuba eenvoudig online aanvragen. Het visum Cuba is in feite een visumkaart die uit twee helften bestaat. Nadat je deze visumkaart per post hebt ontvangen, kun je deze zelf invullen met de door jou gewenste gegevens, en kun je deze kaart eenvoudig meenemen op reis. ¡Vamos a Cuba!