De Spaanse gezondheidszorg behoort tot de beste van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek in 195 landen. Spanje eindigt op de 8e plaats, Nederland is nummer 9 op dezelfde lijst en België valt buiten de top-10.

Het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) onderzocht op basis van data van de Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (GBD) hoe de gezondheidzorg er voor staat in 195 landen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ruim 2.300 medewerkers uit 132 landen onderzochten 300 ziekten tussen 1990 en 2015 met de focus op 32 doodsoorzaken die zijn te voorkomen met tijdelijke en effectieve behandelingen. De gegevens werden samengevat in een schaal van 0 tot 100 en dat is de Healthcare Access and Quality Index.

Andorra nummer 1

De conclusie luidt dat vrijwel alle landen gedurende de jaren beter zijn gaan scoren, dus dat er betere zorg is wereldwijd, maar dat er ook meer ongelijkheid tussen en binnen landen is vastgesteld. Spanje kreeg net als Zweden, Noorwegen, Australië, Finland en Nederland 90 punten van de 100 boven Italië, Luxemburg en Japan (89), Frankrijk, België, Oostenrijk, Canada en Ierland (88), Griekenland (87), Duitsland (86), Verenigd Koninkrijk (85) en Portugal (85). Andorra staat bovenaan met 95 punten, gevolgd door IJsland met 94 punten en Zwitserland op de derde plek met 92 punten. De gezondheidszorg in de Verenigde Staten staat op de 35e plaats met 81 punten.

Publiek en privé

Spanje kent zowel een publieke als private gezondheidszorg. Publieke gezondheidszorg is gratis voor iedereen die een bijdrage levert aan de Spaanse sociale zekerheid en hun families. Naar schatting heeft 19 procent van de bevolking zich privé extra verzekerd. Een privéverzekering kan gebruikt worden als extra of als alternatief voor de publieke zorg.

Bron: Else Beekman, www.inspanje.nl

Lees alle berichten over:

Gezondheidszorg
Spanje