Je hoeft niet naar Spanje om uitgebreid te dineren met Spaanse topproducten. In het historische hart van Leeuwarden zit sinds begin 2024 Nobleza, een ‘boutique gastronomique’ en restaurant waar je kunt lunchen en dineren met een klein groepje. Eigenaar is chefkok Jan Gerard van der Wal, een geboren Fries die al jaren geleden zijn hart verloor aan Spanje en daar de lekkerste wijnen, olijfoliën, ham en andere delicatessen vandaan haalt.

Om te laten zien wat hij allemaal in huis heeft, nodigde hij ESPANJE! uit om een keer langs te komen voor een paar hapjes. Dat mondde uit in een volledig zesgangendiner gecombineerd met de meest geweldige Spaanse wijnen. En het goede nieuws is dat jij dat ook kunt ervaren. Onderin lees je over een speciale lezerslunch. Jan Gerard is als wij Nobleza bezoeken niet alleen de kok, maar hij bedient ook zelf. Hij is de perfecte gastheer die ons in alle rust laat genieten. Dus tussendoor geen lange verhalen over wat er allemaal in een gerecht zit. Nee, puur proeven, waarbij de wijnen de smaken nog rijker maken.

Cádiz op je tong

We beginnen met tartaar van gamba’s, met chorizo en een tortillita de camarones. Uiteraard serveert hij daar een mooie manzanillasherry bij. Nu zijn wij geen echte sherrydrinkers, maar dit keer maken we een uitzondering. Wat een combinatie! Je proeft Cádiz gewoon. Het is ineens alsof we daar op de lokale markt zitten en meegenieten van al het lekkers met de locals. Wat kan die man koken! Jan Gerard komt dan ook niet uit een ei gekropen. Hij heeft bijna 40 jaar ervaring in het horecavak. Hij groeide op in Gorredijk als middelste van drie kinderen. Hard werken en ambitie waren belangrijk in het gezin. Hij ziet overal kansen. Nu in Leeuwarden ook weer. In de Sint Jacobstraat zag hij een leeg pand staan. En voor hij het wist had hij het gekocht. Na een flinke verbouwing ging hij bovenin wonen en beneden maakte hij de smaakvolle winkel met aan het eind een grote stijlvolle tafel en de mooie keuken. Hij verkoopt er niet alleen al het lekkers wat hij in zijn tweede thuis Spanje vindt, maar ook Italiaanse en Franse wijnen en delicatessen.

Ben je Spanjefan en wil je mer leuke tips? Lees dan ook het tijdschrift ESPANJE! Klik hier om het te bestellen

Nobele zaken

Toen hij 21 jaar was begon het ondernemersavontuur van Jan Gerard in Visvliet, bij Hotel Restaurant Visvliet dat hij zes jaar zou runnen. Hij had meteen de smaak te pakken: mooie producten zoeken, koken en een goede gastheer zijn, het werd zijn levensmissie. Na Visvliet volgden Sir Sèbastian in Heerenveen, Le Petit Bistro in Sneek en Bistro Aragosta in Leeuwarden. Dit bleef niet onopgemerkt, zo werden alle restaurants onderscheiden met een Bib Gourmand van Michelin en opgenomen in dé toonaangevende restaurantgidsen van Nederland (o.a. de guide Michelin, Lekker 500 en Gault&Millau). De naam Nobleza is niet voor niets gekozen. Ook de Hollandse nobleza weet hem te vinden. Hij verzorgt geregeld diners bij mensen aan huis. ‘Dan ga ik vaak met mijn zoon en dochter. Samen kijken we onze ogen uit daar. Bedienen hoeft niet, want deze mensen hebben hun eigen personeel. Wij hoeven alleen alle gerechten en wijnen klaar te zetten. Ik vind het heerlijk om dat ook te kunnen blijven doen.’

Kreeft bij Nobleza, foto ESPANJE

Topwijn ut Arcos de la Frontera

Na een heerlijke tussengang met Hollandse vis is de derde gang een nieuw hoogtepunt: coquilles gebakken in een klein beetje boter met ibericoham en een saus op basis van saffraan uit La Mancha. Alles wordt geserveerd in het mooie servies dat Jan Gerard in Spanje  heeft laten maken. ‘Ik zag het daar bij een sterrenrestaurant. Het is prachtig: wit en zwart met moorse patronen en bijzondere vormen. Ik vond een lokale ceramist die het voor mij heeft gemaakt.’ Na de coquilles is het tijd voor het pièce de resistance van de chefkok: kreeft met een jus getrokken van schalen van kreeften. En dan moet het hoofdgerecht nog komen: een combinatie van levertjes en morcilla gecombineerd met de lekkerste wijn van de avond: Tesalia uit Arcos de la Frontera, een bijzondere tinto uit 2019 gemaakt van petit verdot, syrah, tintilla de rota en cabernet sauvignon. Jan Gerard: ‘Ik ben ook sommelier en in veertig jaar heb ik natuurlijk wel geleerd welke wijn bij welk gerecht past. Dit is een van mijn favoriete wijnen, toevallig afkomstig uit de plek in Spanje waar we ons tweede huis hebben. De autochtone druif die hierin is verwerkt, de tintilla de rota geeft deze wijn extra cachet.’ We sluiten de avond af met een dessert met blauwe bessen, mascarpone en cabrales kaas. En gaan natuurlijk naar huis met een tas vol lekkernijen uit de boutique gastronomique. De chips van Don Perolete met zout uit Sanlúcar laten ook de thuisblijvers een beetje meebeleven wat we deze avond hebben meegemaakt.

 

Speciale lezerslunch met korting

Speciaal voor de lezers van ESPANJE! heeft Jan Gerard een heerlijke 3-gangen-lunch samengesteld voor €45 p.p  in plaats van €55. Per twee personen krijg je bovendien een flesje vinagre mee van Bodegas Toro Albalá uit Córdoba t.w.v. €18. Wil je er wijn bij drinken? Dan betaal je voor wine paring slechts €12,50 extra p.p. Reserveren kan onder vermelding van ESPANJE!. Klik hier voor meer informatie of mail direct naar info@nobleza-boutique.nl

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!

Over Jan Gerard van der Wal

Jan Gerard | NOBLEZANobleza is sinds kort het uithangbord van alles wat Jan Gerard in zijn carrière is tegengekomen, van mooie ervaringen tot prachtige regionale producten. Hij is daarnaast initiatiefnemer van de Nederlandse afdeling van Jeunes Restaurateurs d’Europe, een exclusieve samenwerking van jonge toprestaurateurs en -chefs. Daarnaast brengt hij mensen bij elkaar uit de regio Noord-Nederland met het Frysk Gala, het Rosé Zomerfestival en met Fryslân Culinair, een gastronomisch samenwerkingsverband in de provincie Friesland. Hij deelt graag zijn kennis, kunde en expertise met de regio. ‘Er gebeuren zoveel mooie dingen in Friesland en daaromheen, Friesland wordt culinair soms in een hoekje gezet, terwijl er een scala aan mogelijkheden zijn wat betreft mooie, kwalitatief goede producten uit de regio.’