Ben je fan van Spaanse series vol spanning, zoals Perdida, waar we al eerder over schreven? Dan kunnen we je de nieuwe Netflix docu-serie Carmel: Quién Mató a María Marta ook aanraden. Het is een reconstructie van het waargebeurde verhaal over de Argentijnse María Marta García Belsunce die op een dag spoorloos verdween. Wie heeft haar vermoord? Haar man die haar in de badkuip vond? Of was het de buurman of iemand anders uit de familie? Misschien was er wel een drugskartel bij betrokken. Speculaties alom. Maar wat is de waarheid?
Lees ook: De leukste Spaanstalige films en series op Netflix
Argentinië wordt in 2002 opgeschud door de mysterieuze dood van de 50-jarige sociologe María Marta, die als sinds haar 19e gelukkig getrouwd lijkt met haar man en veel aan liefdadigheidswerk doet. Wat is er precies gebeurd? In de vierdelige documentaireserie die Netflix vanaf 5 november uitzendt vertellen vrienden, familie, getuigen en experts over hun vermoedens. Na 18 jaar is de moord namelijk nog steeds niet volledig opgelost. Ze met het uitbrengen van de Netflixserie nieuw licht op de zaak te werpen.
Wie heeft María Marta vermoord?
Maria’s man, Carlos Carrascosa, vindt haar in de badkuip van hun landhuis in de luxe, afgesloten wijk Carmel. Carmel is een rijke wijk in Pilar, een ‘country’ zoals de Argentijnen het noemen, net buiten de stad Buenos Aires. Haar dood lijkt een ongeluk waarbij ze is gevallen en haar hoofd heeft gestoten. Maar bij de autopsie worden vijf schotwonden in haar hoofd ontdekt. Verborgen brieven en verdachte zakelijke deals doen het vermoeden rijzen dat er een Latijns-Amerikaans drugskartel bij haar dood is betrokken, maar wat haar rijke familie ermee te maken heeft is onduidelijk.
Over de zaak verscheen eerder een autobiografie van de echtgenoot van María Marta. In eerste instantie was hij de hoofdverdachte en werd hij in 2007 vastgezet en beschuldigd van de moord. Bij heropening van de zaak in 2016 bleek echter dat zijn DNA niet overeenkomt met het DNA van de plaats delict. In de jaren dat Carrascosa in de gevangenis zat schreef hij zijn autobiografie Diario de un Inocente. Hij publiceerde het boek toen hij vrijkwam met als doel de zoektocht naar de dader voort te zetten.
Kijk hieronder de trailer van Netflix:
Meer Spaans op Netflix nieuw in November
Vanaf 18 november: seizoen 2 van El Sabor de las Margaritas
Heb je seizoen 1 van deze Spaanse serie nog niet gezien? Er is nog genoeg tijd om het eerste seizoen te bingewatchen voor het nieuwe seizoen op 18 november uitkomt!
In de serie wordt niet alleen Spaans gesproken, maar voornamelijk Galicisch, de taal uit de regio Galicië. Het is de zevende meest bekeken niet-Engelstalige Netflixserie, en dat is niet verrassend. Het verhaal is namelijk ongelofelijk spannend. Agente Rosa Vargas gaat naar een dorpje in Galicië om de verdwijning van een meisje te onderzoeken en komt al snel tot een huiveringwekkende theorie. Vargas ontdekt een smerige wereld met een hostessclub, prostitutie, seksfeesten en zelfs satanische riten. De intensiteit neemt hoofdstuk voor hoofdstuk toe in een rechte lijn naar de finale en verrast de kijker met onverwachte wendingen. Wij kunnen niet wachten tot het nieuwe seizoen!
Vanaf 24 november: film El Cuaderno de Tomy
Deze nieuwe Argentijnse Netflixfilm is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Tomy’s notitieboekje vertelt over de moeilijke tijden van een vrouw in haar strijd tegen kanker. In het ziekenhuis besluit ze in een notitieboekje haar verhalen te schrijven voor haar driejarige zoontje.
De Spaanstalige film is gebaseerd op het verhaal uit 2015 van María Vázquez, architect, cartoonist, blogger en twitteraar. María werd geopereerd aan eierstokkanker, maar de resultaten waren niet zoals verwacht. Midden in de palliatieve zorg besloot ze Twitter te gebruiken om haar verhaal te delen en ging daarmee viral. The Nippur Notebook, het notitieboekje waarin ze schreef, lag in alle Argentijnse boekhandels. Op 24 november komt de film wereldwijd voor het eerst uit via Netflix.