Het was al een tijdje duidelijk maar nu is er nieuw bewijs: niet Columbus maar de Vikingen ontdekten Amerika. Uit een document dat is ontcijferd door de Universiteit van Milaan blijkt dat al 152 jaar voordat Columbus Amerika ‘ontdekte’ zeelieden spraken over een continent aan de andere kant van de Oceaan. Dat Vikingen het continent al eerder bereikten, was bekend, maar er is nu eindelijk schriftelijk bewijs dat daar ruim voor Columbus’ reizen ook kennis over bestond in het Middellandse Zeegebied.
De Dominicaanse monnik Galvano Fiamma (Milaan, 1283 – 1344), die een paar jaar in Genua woonde en contact hield met zeelieden, kende het bestaan van Amerika 152 jaar voordat Christoffel Columbus voet op dat continent zette. ‘De zeelieden die vanuit Denemarken en Noorwegen over zee varen,’ schreef de Dominicaan, ‘zeggen dat na Noorwegen, in het noorden, IJsland ligt. Nog verder weg ligt een eiland genaamd Groenland. En nog verder naar het westen, is er een land genaamd Marckalada. De bewoners van de plaats zijn reuzen: er zijn gebouwen die zijn gemaakt van zulke grote stenen dat geen mensen ze zou kunnen plaatsen, tenzij het zeer grote reuzen waren. Daar groeien groene bomen en leven veel dieren en een groot aantal vogels.’ Dat schreef de Dominicaan in 1340 Cronica universalis, 152 jaar voor de officiële datum van de ontdekking van Amerika door Columbus (12 oktober 1492).
Manuscript ontcijferd
Het manuscript, in 1996 geveild bij Christie’s voor $ 14.950, werd verworven door een Amerikaanse verzamelaar, die de Universiteit van Milaan toestemming gaf om het te fotograferen voor studie en publicatie. ‘Het manuscript was geschreven in het gotisch uit Noord-Italië, wat niet altijd gemakkelijk te ontcijferen is’, aldus onderzoeker Giulia Greco, die het onderzoek in september 2021 openbaar maakte. Uit de beschrijving van de Dominicaanse monnik valt op te maken dat het mysterieuze land waarover hij spreekt, Marckalada, Amerika is. Het onderzoek van de Universiteit van Milaan, waaraan talrijke studenten literatuur meewerkten, is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Terrae Incognitae, gewijd aan de geschiedenis van de ontdekkingsreizen.
Eerste document uit Middellandse Zeegebied
Dat Amerika door de Noormannen is ontdekt is overigens geen nieuws, want het was al bekend dat rond het jaar 1000 Vikingen nederzettingen hadden gesticht in Groenland en Newfoundland. Sinds in 1960 resten van een Noorse nederzetting zijn ontdekt in L’Anse aux Meadows, Newfoundland, is de wetenschap ervan overtuigd dat er eerder contact tussen de twee werelddelen moet zijn geweest en dat Amerika dus al ontdekt is voor Columbus dat deed. Volgens Paolo Chiesa, hoogleraar middeleeuwse literatuur aan de Universiteit van Milaan, die het onderzoek leidde, is de tekst van Cronica universalis de eerste bekende rapportage uit het gebied aan de Middellandse Zee over het Amerikaanse continent. Als Columbus wist wat deze Genuese zeelieden wisten, had dat hem kunnen overtuigen om zijn reis naar Amerika te maken, aldus professor Paolo Chiesa.
‘Ook Arabieren en Marokkanen ontdekten Amerika’
Maar niet alleen de Noormannen zouden Amerika hebben ontdekt. Ook Arabieren uit Al-Andalus, Marokkanen en Basken zouden al voet aan wal van het Amerikaanse continent hebben gezet. Dat gebeurde lang voor Columbus van de katholieke koningen, Isabel en Fernando, toestemming kreeg om uit te varen. Was het toeval dat Columbus naar Amerika vertrok vlak nadat het laatste bolwerk van de moslims op het door hen was veroverd, het Alhambra in Granada? Luisa Isabel Álvarez de Toledo y Maura, de 21e hertogin Medina Sidonia en telg uit een familie van krijgslieden en veroveraars, schreef er twee boeken over: No fuimos nosotros en Africa versus America. Deze strijdbare hertogin, die door Franco achter de tralies werd gezet, werkte haar leven lang aan het doorgronden van het eeuwenoude en zeer omvangrijke familiearchief in Sanlúcar de Barrameda. Zij ontdekte in haar archief meerdere bewijzen dat de Arabieren uit Al-Andalus en de Marokkanen Amerika al hadden ontdekt.
Basken in Newfoundland
Voor de theorie dat Baskische zeevaarders via de noordelijke route al in Amerika zijn geweest bestaan ook meerdere bewijzen. Volgens hardnekkige verhalen zouden zij al rond 1375 actief zijn geweest voor de Canadese kust, zo schrijft de Spaanse krant ABC in dit artikel. De bewoners van Newfoundland (in het Spaans Terranova genoemd) zouden een mengelmoes van Baskisch en een inheemse taal hebben gesproken. Ook werden Franse ontdekkingsreizigers er in het Baskisch begroet. De Basken zouden hun ontdekking geheim hebben willen houden om te voorkomen dat vissers uit andere landen de rijke visgronden zouden ontdekken.
In editie 4 2021 van ESPANJE! Magazine een reportage over Sanlúcar de Barrameda en over de hertogin van Medina Sidonia. Vanaf 9 oktober in de winkel. Je kunt ‘m ook bestellen via deze link. Of kies voor een abonnement. Dan betaal je geen verzendkosten en krijg je bovendien 25% korting op de winkelprijs.