De tijd dat Mallorca het domein was van feestvierende Duitsers en Britten die zich alleen maar vol lieten lopen is voorbij. Mallorca is überhip, niet alleen onder levensgenieters, maar ook bij fietsers en kunstminnaars.
Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw werden de Mallorcaanse kusten overstroomd met horden toeristen. Het binnenland bleef al die tijd echter zoals het altijd was geweest: kalm en vaak adembenemend mooi! De meeste zonaanbidders deden immers niets anders dan bakken op het strand. Inmiddels is er veel veranderd. Steeds meer mensen ontdekken de prachtige natuur en rijke cultuur van Mallorca. Een ideale combinatie! En Mallorca doet er zelf alles aan om een ander publiek te trekken. De lelijke hoge appartementencomplexen en hotels worden afgebroken en vervangen door laagbouw omgeven door aantrekkelijke palmenboulevards. In het binnenland worden landgoederen en oude herenhuizen ingericht als luxueuze landelijke hotels. Het eiland is nu het hele jaar een aantrekkelijke bestemming. Zelfs in februari zitten veel hotels vol en is het gezellig druk in de straten van hoofdstad Palma. Mallorca is in die tijd vooral populair bij fietsers die het compacte eiland vanuit hun hotel goed kunnen verkennen en niet opzien tegen een klimmetje.
Het pronkstuk van Palma
Je kunt Mallorca nu ook als weekendje doen. Hoofdstad Palma de Mallorca biedt genoeg cultureel vermaak om je twee of drie dagen te verpozen. Een stedenstrip aan zee; hotel met strand, bootje of fiets huren, musea bekijken en winkelen. Palma de Mallorca heeft een keur aan trendy boetieks en verleidelijke delicatessenzaken. De stad kent een eeuwenlange, bewogen geschiedenis. De grote trots is La Seu, die als je aan komt varen lijkt op te rijzen uit zee. De kathedraal werd in 1230 gebouwd op de plek waar eerst een moskee en een Romeinse tempel stonden. Het was een ‘cadeautje’ van koning Jaume. Toen hij onderweg was naar het net op de Moren heroverde eiland, stak een storm op. De koning beloofde plechtig dat hij de grootste kerk zou bouwen ter ere van de Heilige Maagd als hij veilig voet aan wal zou zetten. De eerste steen werd inderdaad snel daarna gelegd, maar de bouw zou bijna vierhonderd jaar duren. De aanblik van buiten – de kathedraal is geheel opgetrokken uit in de zon goudkleurend zandsteen – is fascinerend, maar ook het interieur is fraai.
Verrassende beeldentuin
Vlak achter de kathedraal begint de oude wijk van de stad met gezellige winkelstraatjes met hippe modewinkels, bijzondere snoepwinkels en delicatessenzaakjes waar je lokale, wijnen, worsten, olijven en zeezout in allerlei smaken kunt inslaan. Loop eerst even binnen in het Palau March. Het meest in het oog springend van de hele collectie van dit verder wat oubollige museum is de beeldentuin met uitzicht op La Seu en de haven. Vergaap je er aan de verrassende werken van onder andere Rodin, Henry Moore en moderne Spaanse kunstenaars zoals ‘Zeeorgel’ van de Catalaan Xavier Corberó.
Mallorcaanse kunst
Het kloppend hart van de stad is het Plaça Major, waar straatartiesten hun kunsten vertonen en vermoeide fietsers neerzijgen op een van de vele terrasjes. In de aangrenzende winkelstraat Carrer de Sant Miguel is het Museu d’Art Espanyol Contemporain. Hier vind je ook veel kunstenaars die schilderijen en karikaturen van het winkelend publiek maken. Het compacte museum heeft een verrassend interessante collectie met werken van Picasso, Miró en Dalí. Eén zaal is volledig gewijd aan Miquel Barceló die op 1957 op Mallorca werd geboren. Meer Mallorcaanse kunst vind je aan de rand van de oude stad. Het Museu Es Baluard dat hier in 2004 zijn deuren opende is alleen al een bezoek waard vanwege de vernuftige constructie. Het moderne gebouw is volledig geïntegreerd in de oude stadsmuur. Het museum heeft interessante vaste en wisselende exposities van Balearische en Catalaanse kunstenaars van de laatste zestig jaar – van beeldhouwwerken en schilderijen tot video-installaties – maar verliest ook de dialoog met de rest van de wereld niet uit het oog. Ook wie niet van kunst houdt, moet beslist een kijkje nemen om te genieten van het spectaculaire uitzicht op de haven en de kathedraal vanaf het heerlijke loungeterras aan de achterkant van het museum.
Kijkje in het huis van Miró
Voor een bezoek aan de werkplek van de bekendste kunstenaar van het eiland – Joan Miró – moet je de stad uit. Even ten westen van Palma is nu een museum op het landgoed dat de kunstenaar in 1959 aankocht. Miró was toen inmiddels in de zestig en verlangde naar het licht van het eiland waar zijn vrouw en moeder vandaan kwamen en waar hij de meeste vakanties had doorgebracht. Hij zou er blijven wonen tot zijn dood in 1983. Zijn atelier is geopend voor het publiek. Sinds zijn dood is er niets meer aangeraakt. Op de muren van zijn huis staan nog steeds de schetsen voor beeldhouwwerken die hij maakte. De collectie in het ernaast gebouwde museum van de Fundació Pilar i Joan Miró bestaat uit ruim drieduizend werken, waar slechts een klein deel van is tentoongesteld.
Boemel door de bergen
Heb je geen auto, geen fiets en ben je geen wandelaar, dan is de treinrit met de boemel naar het stadje Sóller de beste manier om nog wat meer van het eiland te zien. Deze spoorlijn door de Serra de Tramontana werd een eeuw geleden aangelegd. Tot die tijd was Sóller door de ruige bergrug afgesneden van de rest van Mallorca. Het houten treintje brengt een miljoen toeristen per jaar naar Sóller. De leukste plek van het stadje is het Plaça de la Constitució met prachtige modernista- pandjes en de indrukwekkende Sant Bartomeu kerk. Het gebouw oogt eeuwenoud, maar dateert van 1912 en is het werk van een leerling van Gaudí, Joan Rubió. Vooral het rozet en de spitsen die hoog de lucht in steken, trekken de aandacht. Ernaast staat een ander gebouw van dezelfde architect, een robuust sprookjeskasteel waarin nu de Banco Santander is gevestigd.
Het centrum van Sóller is niet groot, maar wel supergezellig. Elk jaar van 8 tot 10 mei herdenkt het stadje dat de vrouwen van het dorp in 1561 Turkse piraten verdreven. Alle mannen dossen zich dan uit als piraten die met luchtbuksen in de lucht schieten, terwijl de vrouwen als Mallorcaanse boerinnen door de straten lopen. Het uitbundige feest lijkt wel wat op ons carnaval. Iedereen verbroedert en ook toeristen worden opgenomen in het feestgewoel. Wil je je onttrekken aan de drukte, loop dan binnen bij het prachtige modernista-hotel La Vila, met een heerlijk terras in de schaduwrijke achtertuin. In het tentje ernaast verkopen ze sinaasappelijs en verfrissende sinaasappel-horchata, gemaakt van de citrusvruchten van de boomgaarden in de omgeving. Vanaf hier loop je zo de Carrer de sa Lluna in waar sinds kort een juweeltje van een museum is, Ca’n Prunera. Dit in 1911 gebouwde Jugendstilhuis is helemaal in stijl gerenoveerd. Er hangen werken van Miró en tijdgenoten maar ook van hedendaagse Balearische kunstenaars. Het huis met z’n schilderingen en tegeltableaus in modernistische bloem- vogel- en vruchtenmotieven, jugendstillampen en vooral het indrukwekkende trapportaal zijn fascinerend.
Mooiste dorp
Vanaf het station kun je met een oude tramlijn nog verder rijden naar Port de Sóller, een oud vissersdorpje met een zandstrand. Ben je met de auto, rijd dan ook nog even langs Fornalutx, dat zichzelf het ‘mooiste dorp van Spanje’ noemt. Een plaatsje van niks waar je in tien minuten doorheen banjert, maar de ligging, in het dal tussen de sinaasappelbomen, is schitterend. Het hart van het dorp is het Plaça de Espanya met een handjevol cafés met terrasjes en een kleine supermarkt waar je wandelkaarten van de omgeving kunt kopen. Net zo mooi of misschien nog wel iets mooier is het ernaast gelegen dorpje Biniaraix, waar de uitbaatster van het enige lokale café je met open armen ontvangt en alle kinderen een sinaasappel meegeeft.
George Sand en Chopin
Valldemosa staat aan de wieg van het toerisme naar Mallorca. Hier streek in de koude winter van 1838 Fredéric Chopin neer met zijn vriendin George Sand. Ze huurden een voormalig monnikenverblijf zodat Chopin, die aan tbc leed, aan kon sterken. Het werd een ramp. De lokale bevolking vond het maar niets dat een gescheiden vrouw als Sand met haar geliefde in hun dorp bivakkeerde. Sand genoot wel enorm van het klimaat en de natuur. Ze gaf de inwoners van het dorp er in haar boek Winter in Mallorca flink van langs, maar verklaarde wel haar liefde aan het landschap en dat miste zijn effect niet. Er kwamen steeds meer mensen een kijkje nemen op het eiland. Nu vormt Valldemosa een van de hoofdattracties van het eiland en toch heeft het dorp niets aan charme ingeboet. In het voormalige klooster zijn diverse musea maar Valldemosa is ook leuk als je niet van kunst houdt vanwege de aardige boetieks, heerlijk zonnige terrassen en de prachtige straatjes die door de inwoners van het stadje rijkelijk met bloemen zijn versierd. Ook de rit erheen is al genieten. Langs olijfen amandelgaarden kom je via een tunnel uiteindelijk in de bergen waar boeren de eeuwenoude terrassen bebouwen.
Ga je binnenkort naar Mallorca? Wij hebben hier de 10 beste hotels in Palma de Mallorca opgesomd!
Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2011) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Marjan Terpstra. Foto’s: Jolanda Eillebrecht, Peter Klein, Marjan Terpstra.
Veel hotels op het eiland zijn ingesteld op fietsers. Ze hebben uitgebreide ontbijtbuffetten met veel soorten muesli en yoghurt en ‘s avonds pasta voor de nodige koolhydraten. Bovendien geven ze lunchpakketten en fietsroutes mee. Jan Klein: “Veel wielrenners fietsen in een groep maar mijn vriendin en ik gaan liever met z’n tweeën op pad om een eigen route uit te stippelen. Maar je moet wel een goede kaart hebben, want er is geen knooppuntensysteem zoals in Nederland. Je kunt bij de hotels prima racefietsen huren met het nieuwste materiaal.”
“Ik ben nu vier keer in Alcúdia in het noorden van het eiland geweest. Een perfecte locatie omdat je in het oosten veel vlakke routes hebt, terwijl je in het zuidwesten de bergen in kunt. We zaten dit jaar in Santa Ponça even ten westen van Palma en dat beviel erg goed. Het is vlakbij de bergen, maar we zijn ook een dagje naar Palma gefietst. Daar loopt een lang fietspad langs zee en daarna zijn we via het binnenland teruggefietst. De mogelijkheden op Mallorca zijn voor fietsers vrijwel onbegrensd.”
Reizen
Mallorca is dagelijks vanaf Schiphol te bereiken met verschillende maatschappijen waaronder Transavia. Het openbaar vervoer op Mallorca is goed en goedkoop. Heldere Engelstalige reisinformatie met reistijden is te vinden op tib.caib.es.
Fietsen
Fietsvakanties zijn er te kust en te keur zoals www.cycletours.nl, www.mallorcacyclingsport.com en www.fredrompelberg.com. Er zijn ook goede Duitstalige websites als www.bicycle-holidays.com en www.radsport-mallorca.de met het unieke finca und fahrrad, een combinatie van landelijke accommodatie met zwembad en fietsverhuur.
Parkeer en fiets
Wie in Palma de Mallorca de auto in een parkeergarage zet, krijgt gratis een fiets mee.
Toeristische informatie
www.illesbalears.es
Meer lezen?
Op Ibiza zit je goed voor een feestje, Menorca is uitermate geschikt voor gezinnen en Mallorca is populair om uiteenlopende redenen. De Balearen bieden alles wat je van een eiland in de Middellandse Zee kunt verwachten: een prachtige natuur, schitterende kusten en stranden en bruisende vakantieoorden.
Top 10 Spanjes spectaculairste stranden
Spanje telt bijna vijfduizend kilometer kust en zo veelzijdig als Spanje is, zo divers zijn ook de stranden.Van ongerept tot geliefd bij feestvierders en van charmante baaien tot uitgestrekte kilometers goudkleurig zand. ESPANJE! zette Spanjes mooiste stranden – in willekeurige volgorde – op een rij. Zonnebril op en handdoek mee. ¡Vamos a la playa!