Glas cava

Champagne wordt steeds vaker vervangen door cava. Vooral in België. Dat is volgens de brancheorganisatie van cavaproducenten na het veel grotere Duitsland en de VK de belangrijkste markt voor de Catalaanse bubbels. En in Nederland drinken we inmiddels ook steeds meer cava dan champagne.  Maar wat is nou het verschil tussen cava en champagne? Welke soorten zijn er? En hoe hoe wordt cava gemaakt? Twintig cavaweetjes op een rij.

1. Cava is de Spaanse variant van champagne. Ze fermenteren beide in de fles. Tijdens het fermenteren worden glucose en fructose omgezet in alcohol en kooldioxide. Cava en champagne worden dus op dezelfde manier gemaakt.

2. Wel worden er voor cava andere druiven gebruikt, met name de macabeu, parellada and xarel.lo. Bij champagne zijn chardonnay, pinto noir en meunier de meest gebruikte druiven.

3. Er zijn 7 categorieën cava te onderscheiden als we letten op de hoeveelheid suiker die wordt gebruikt bij de bereiding. Van droog naar zoet zijn dit: brut nature, extra brut, brut, extra seco, seco, semi-seco, dulce. De minste suiker wordt dus toegevoegd voor een ‘brut nature’ en de meeste voor een cava ‘dulce’.

4. ‘Cava’ betekent ‘kelder’ in het Catalaans. De wijn wordt dan ook minimaal 9 maanden gerijpt in… een kelder. Catalonië bestaat dan ook voor een groot deel uit enorme gangenstelsels waar de cava ligt te rijpen. 

5. De eerste cava is in 1872 geproduceerd in Barcelona door José Raventós. Zijn bedrijf produceerde wijnen van Catalaanse druivensoorten. José bedacht dat de Catalaanse druiven ook geschikt konden zijn voor een mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne werd gemaakt.

6. Ongeveer 95% van alle cava komt uit de Penedès, een wijn- en cavastreek in het zuiden van Catalonië.

7. Tot eind 1970 heette cava ‘Spaanse champagne’ maar door de regels binnen de Europese Unie mag niemand buiten de Champagnestreek in Frankrijk deze benaming nog gebruiken.

8. De bubbels ontstaan doordat de wijnfles dicht zit tijdens het productieproces. Wanneer het kooldioxidegas (een product dat ontstaat bij de fermentatie) vast zit in de fles ontstaan deze bubbels.

9. De echte cava is te herkennen aan een vierpuntige ster op de onderkant van de kurk.

10. Chardonnay en pinot noir, twee klassieke champagnedruivensoorten, worden steeds vaker toegevoegd aan cava.

11. De rijptijd van de cava bepaalt de soort cava. Zo heb je ‘gewone’ cava (minimaal 9 maanden gerijpt), cava reserva (minimaal 15 maanden gerijpt), cava gran reserva (minimaal 30 maanden gerijpt) en cava de paraje calificado (minimaal 36 maanden gerijpt).

12. Doorgaans is het aan te raden om een cava binnen twee jaar op te drinken, maar een gran reserva mag langer blijven liggen.

13. Cava vormt de basis van de cocktail ‘agua de Valencia’ (letterlijk: Valenciaans water), gemaakt van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker.

14. De laatste 34 jaar (van 1987-2021) steeg het aantal geproduceerde flessen van 130 miljoen naar ruim 252 miljoen flessen

15.  In dezelfde periode steeg de export van 40 miljoen naar meer dan 150 miljoen flessen

16. In 2017 werd 271 miljoen kilo druiven geoogst voor de cavaproductie.

17. Maar liefst 62% van de cavaproducenten exporteert naar het buitenland.

18. Er gingen in 2017 in België maar liefst  30 miljoen flessen doorheen, zelfs meer dan in Duitsland (28,4 miljoen). Ook de Fransen ruilden met een afname van 8,9 miljoen flessen hun eigen bubbel steeds vaker in voor een Spaanse

19. In Nederland werden in 2017 4,3 miljoen flessen cava geïmporteerd, een stijging van 24,5%  t.o.v. 2016.

20. De stijging van de import van Premium Cava was in 2017 zelfs 49% hoger dan het jaar ervoor.

 Bronnen: El Periodico Brouzje

HOU JE VAN SPANJE? LEES DAN HET MAGAZINE ESPANJE!  EEN JAAR LANG OP DE MAT VOOR NOG GEEN TWEE TIENTJES. OOK LEUK ALS CADEAU! JE KUNT HET HIER METEEN BESTELLEN

Verder lezen

Montserrat10 dagtrips in omgeving Barcelona

Barcelona is de populairste stedentripbestemming van Spanje. Verleng je reis en trek eropuit om aan de drukte te ontsnappen en de omgeving te verkennen. Tien tips voor een dagtrip in de omgeving Barcelona: allemaal op nog geen 100 kilometer van de Catalaanse hoofdstad.