cover nummer 4 2020Wonderen bestaan, gelukkig. Editie 4 2020 van ESPANJE!  staat vol wonderbaarlijke verhalen, sprookjes, dromen die uitkwamen, verhalen voor een koude herfstavond onder een dekentje op de bank. Het zijn inspirerende verhalen die hoop bieden in deze tijd waarin we wachten op een wonder. 

BESTEL HIER!

Heerlijke reisverhalen

Het verhaal van Pauline en Marc bijvoorbeeld. In de Terres de l’Ebre, een sprookjeslandschap waar Pablo Picasso inspiratie vond voor het kubisme, creëerden zij hun eigen sprookje, hun Finca Feliz. Wij reisden in juli naar hun paradijsje in Catalonië en trokken er toen dagen elf op uit. We ontdekten mooie wandelroutes langs de Ebro, fietsten dwars door de bergen langs oude stationnetjes over een oude spoorlijnen, we ontdekten stille baaitjes en liepen door het berglandschap waar Picasso als jonge kunstenaar een maand in een grot woonde. Zonder die reis zou hij naar eigen zeggen niet de grote kunstenaar zijn geworden die hij was en zou wellicht het kubisme niet eens hebben bestaan. Ook het verhaal van Anne en Arco is een sprookje. Ze verlieten Nederland een jaar of tien geleden om in Spanje hun eigen reisorganisatie te beginnen. Eerst woonden ze in Catalonië, en nu al een aantal jaar in de prachtige provincie Cádiz. Hoe mooi en veelzijdig haar provincie was ontdekte Anne eigenlijk pas in de coronatijd, toen ze er met haar hondje Tommie op uit trok om een E-book te schrijven met 14 prachtige wandelingen, langs de kust en door de bergen. 

De beste Spaanse films

Fotograaf Jolande Schotten trok naar Granada waar ze de bewoners fotografeerde van de grotten van de Sacromonte. Ze hebben bijna niets, behalve een bed, een gitaar en het meest magnifieke uitzicht dat je je maar kunt wensen: op het Alhambrapaleis en de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Je kunt heerlijk wegdromen bij al deze verhalen en hopen dat we volgend jaar weer zonder mondkapjes kunnen gaan en staan waar we willen. 

Ben je nu al toe aan een fikse shot Spanje? Dan kun je lekker op de bank blijven zitten en uren, dagen, nee maanden zoet zijn. Wij zetten in het de tien belangrijkste streamingdiensten op een rij.  Of pak een heerlijk Spaans boek. Wij zochten bestsellerauteur Ildefonso Falcones op in Barcelona waar hij vertelde over de boeken die hij schreef over zijn stad. Boeken die hem wereldfaam bezorgden en twee Netflixseries. In zijn nieuwste roman De schilder van Barcelona vormt de Catalaanse hoofdstad net als in zijn beroemde door Netflix verfilmde La catedral del Mar het decor. Zijn laatste roman speelt in de tijd waarin het district Eixample werd aangelegd, vol prachtige modernistische gebouwen, zoals Casa Batlló, La Pedrera en het Hospital de Sant Pau. De wijk die het chaotische oude centrum verbond met de meer bergopwaarts gelegen dorpen, waaronder Sarrià, tegenwoordig een wijk waar veel welgestelde Barcelonezen wonen. Zo ook Falcones, die meteen opendoet als we aanbellen. Op sokken!

Interview met Lita Cabellut

Het meest wonderbaarlijk in dit nummer van ESPANJE! is misschien wel het levensverhaal van kunstenares Lita Cabellut. Sprookjes als Assepoester en Sneeuwwitje verbleken erbij. Lita zwierf als klein meisje in Barcelona over straat, haar vader kende ze niet, haar moeder keek niet naar haar om. Ze leefde van de aalmoezen van toeristen. Tot een rijke weduwe zich over haar ontfermde en ze in een groot huis met bedienden belandde. Haar nieuwe moeder nam haar mee naar het Prado in Madrid en daar gebeurde nog een wonder. Ze werd betoverd door Goya en Velázquez en wist meteen: ‘ik word kunstenaar’. Haar nieuwe moeder wilde dat ze advocaat werd. Daarom ‘vluchtte’ Lita zodra ze kon naar Nederland om daar haar droom waar te maken. En dat lukte! 

Nu, 40 jaar later, exposeert ze wereldwijd en is ze een van de bestverkopende Spaanse kunstenaars ter wereld. Lita laat zien dat je met inzet en lef je eigen sprookje kunt maken, zoals heel veel Nederlanders doen in Spanje. In dit nummer van ESPANJE!  geven we je namelijk ook heel veel tips voor als je plannen hebt om een huis in Spanje te kopen.

ESPANJE! nooit meer missen? Neem dan een jaarabonnement voor nog geen twee tientjes