UPDATE 1 juli
Inmiddels zijn ook Flevoland en Drenthe groen, maar Spanje heeft nog geen adviezen gegeven met betrekking tot die provincies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft inmiddels navraag gedaan bij de Spaanse ambassade en die zegt dat voor heel Nederland dezelfde inreisbeperkingen blijven gelden (Coronacertificaat kunnen tonen op basis van twee x gevaccineerd – of 1 x met Jansen -, negatieve reistest of immuniteit door recent doorgemaakte besmetting). Opvallend is dat de Belgische overheid op basis van dezelfde gegevens aangeeft dat er geen beperkingen gelden, zoals je hier kunt lezen.
30 juni 2021 – Friezen, Groningers en Vlamingen mogen zonder coronatest of coronacertificaat naar Spanje reizen. Het reisadvies voor Vlaanderen is dinsdag 29 juni aangepast op de website van Buitenlandse Zaken. Dit is gebaseerd op deze lijst waar ook Friesland en Groningen worden aangemerkt als gebieden waar wat de Spanjaarden betreft geen reisbeperkingen meer voor gelden.
Wie vanuit Brussel, Wallonië of de rest van Nederland naar Spanje reist moet wél nog een recente coronatest voorleggen of certificaten van vaccinatie of immuniteit kunnen verstrekken. Is dit een voorbode voor versoepelingen voor de rest van België en voor de rest van Nederland? Gezien de aangekondigde wijzigingen in de drempelwaarden per 1 juli (zien verderop in dit artikel) is dat zeer waarschijnlijk als de cijfers stabiliseren of blijven dalen.
Ook Duitsers mogen vrij Spanje in
De opmerkelijke aanpassing van het Spaanse reisadvies komt nadat Vlaanderen, Friesland en Groningen een groene kleur hebben gekregen op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Brussel, Wallonië en het grootste deel van Nederland kleuren voorlopig nog oranje op die kaart. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft gezien deze ontwikkeling Vlaanderen, Groningen en Friesland niet langer aangemerkt als risicozone. Reizigers die in Spanje aankomen uit een gebied van de EU of de EER (Europese Economische Ruimte) dat niet is opgenomen in de bewuste lijst van het Spaanse ministerie, worden niét onderworpen aan diagnostische tests, noch hoeven ze certificaten van vaccinatie of immuniteit te verstrekken, zo klinkt het op de informatiewebsite Reopen-EU. Reizigers die uit een gebied komen dat wél in de lijst is opgenomen (met uitzondering van kinderen jonger dan 12 jaar) moeten ofwel in het bezit zijn van een vaccinatiecertificaat, ofwel een bewijs van herstel van Covid-19 voorleggen, ofwel een negatieve PCR- of PCR-achtige test (NAAT-type) of een negatieve antigeentest voorleggen, afgegeven binnen de 48 uur voor aankomst in Spanje. Zie daarvoor ook deze informatie van het Spaanse ministerie van gezondheid waarin de link zit naar de lijst met uitzonderingsgebieden. De lijst wordt iedere 15 dagen bijgewerkt. De huidige situatie is vooralsnog van kracht van 28 juni middernacht tot 1 juli middernacht. Ook bijvoorbeeld heel Duitsland is nu een groene zone voor Spanje geworden, waardoor alle Duitsers zonder test het land binnen mogen. Hopelijk kleuren ook Brussel en Wallonië en de rest van Nederland na aanpassing van de drempelwaardes groen, waardoor heel België en Nederland vrijgesteld worden van testverplichtingen.
Zin in Spanje? Lees dan ESPANJE! magazine. Vier keer per jaar 100 pagina’s boordevol inspiratie. Met een mooie mix aan cultuur, geschiedenis, roadtrips, strand, steden en natuur. Bestel ‘m hier!
Wel FCS-formulier voor vliegverkeer, testen voor Frankrijk en testen bij terugkeer
Opgelet, álle reizigers uit België en Nederland die met het vliegtuig naar Spanje gaan, moeten op voorhand wel het FCS-formulier invullen (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form). Dit formulier kun je invullen op deze website op elk moment voor je vertrek, maar het stuk van het formulier dat vragen bevat in verband met je gezondheid kun je pas invullen in de laatste 48 uur vóór je aankomst in Spanje. Na invulling en ondertekening van het volledige formulier, ontvang je een QR-code. Die zal je bij aankomst in het land moeten laten zien. Wie met de auto gaat, hoeft het formulier niet in te vullen. Anderzijds heb je in dat geval weer wél een negatieve test/immuniteitsbewijs/vaccinatiecertificaat nodig: om in Spanje te komen moet je immers Frankrijk doorkruisen en dat land vraagt wel om één van die drie bewijzen, groene zone of niet. Let er verder op dat je als je terugkeert naar Nederland nog wel een negatieve test nodig hebt. zelfs als je twee keer gevaccineerd bent. Dat geldt zo lang Nederland een oranje reisadvies afgeeft voor Spanje. Je leest er meer over op de site van de Rijksoverheid
Drempelwaarden na 1 juli
Indien het aantal besmettingen in Spanje niet oploopt is de mogelijkheid dat Spanje op groen gaat voor Nederland en dat Nederland groen wordt (geen testverplichting meer) wordt voor Spanje bij de volgende beoordeling groot. Dat komt omdat de Europese landen per 1 juli de drempelwaarden voor de incidentie aanpassen. Op dit moment is een gebied oranje als de incidentie boven de 150 per 100.000 inwoners per 14 dagen ligt. Vanaf 1 juli wordt deze drempelwaarde verhoogd naar 200. De nieuwe drempelwaarde is meegewogen in het RIVM-advies van deze week, waarbij Spanje nog oranje kreeg. Het RIVM kijkt naast de incidentie ook naar andere factoren. Hoewel de waarden voor een regio als Valencia al maandenlang positief zijn, blijft het ministerie Spanje als een geheel beschouwen. Zou het RIVM zich wel realiseren dat Spanje met 505.992 vierkante kilometer ruim 12 keer zo groot is als Nederland (41.543 km2) en de regio Valencia groter is dan de helft van Nederland (23.255 km2)? De regio Valencia, de Balearen en Galicië zijn op de ECDC-kaart groen en Portugal is oranje, terwijl er voor Portugal geen Nederlands negatief reisadvies geldt (behalve voor Lissabon) en voor Spanje (de Canarische Eilanden en Balearen uitgezonderd) een oranje reisadvies geldt. Wij kunnen er geen touw aan vastknopen.
Spaanse en Nederlandse cijfers
Volgens de laatste Europese cijfers van de ECDC waar het RIVM zich op baseert uit week 23 en week 24 (van 7 t/m 20 juni) zit Nederland op 86,74, Portugal op 124,05 en Spanje op 120,69 positieve testen per 100.000 inwoners. Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van 29 juni zit Spanje op 106,82, Valencia op 83,54, Murcia op 59,96 en Madrid op 82,97. Cantabrië (179,96), Andalusië (163,70) en Catalonië (147,39) zorgen voor een stijging van het gemiddelde in Spanje. Behalve het aantal besmettingen wordt ook het percentage positief geteste mensen meegenomen. In Nederland was dat op zondag 27 juni 3,4%, met uitschieters naar meer dan 20% in de Biblebelt (Molenlanden 22,8, Barneveld 10,2 en Nunspeet 14,4) zoals je kunt zien in het Nederlandse coronadashboard. Spanje heeft een gemiddelde van 5,01 % positieve testen waarbij opnieuw Andalusië met 7,6 % hoog scoort maar de Balearen (3,05%), Murcia met de Costa Cálida (3,26%) en ook Madrid (3,33%) zitten onder het Nederlandse gemiddelde.
Onze verwachtingen
Gezien deze ontwikkelingen en de aanpassingen van de drempelwaarden hebben wij goede hoop dat Spanje binnenkort groen zal worden voor de Nederlandse overheid en dat Spanje ook geen extra reisbeperkingen meer zal opleggen aan Nederlanders. Hoe Spanje controleert uit welke Nederlandse regio je komt, is ons niet geheel duidelijk. Ook weten we niet hoe het zit als je via Schiphol reist. We gaan het navragen bij de ambassade in Madrid en zullen dat hopelijk later melden in een update van dit artikel.
Bronnen: De Morgen, ECDC, Ministerio de Salud, RIVM