De Spaanse topkok Ferran Adrià heeft een van de best bewaarde geheimen rond zijn iconische restaurant El Bulli onthuld, dat wereldwijd bekend stond om zijn culinaire innovaties én zijn strikte reserveringsbeleid. Ondanks vele smeekbedes van beroemdheden en invloedrijke figuren hield Adrià jarenlang vast aan zijn regel: geen enkele gast zonder reservering. Maar er was één uitzondering, zijn grote held, die hij vergelijkt met de Steve Jobs van het voetbal.

Volgens dit artikel in La Vanguardia onthulde Adrià in een recent interview dat er slechts één persoon was die altijd een tafel kreeg zonder reservering: Johan Cruijff. ‘Ik liet echt nooit iemand binnen zonder reservering, ongeacht wie het was, vertelde de topchef. ‘Maar voor Cruijff maakte ik een uitzondering. Ik bewonderde hem enorm; hij was de Steve Jobs van het voetbal.’ Adrià’s respect voor Cruijff ging verder dan diens prestaties op het veld en als coach. Voor de chef vertegenwoordigde Cruijff een unieke geest die het voetbal heeft veranderd. ‘Hij is de enige die zowel als speler als coach zo groot was. Hij heeft het spel veranderd,’ aldus Adrià, die met warmte terugdenkt aan Cruijffs aanwezigheid in zijn restaurant.

Wil je op de hoogte blijven over Spanje? Lees dan ook het tijdschrift ESPANJE! Klik hier om het te bestellen

Schnitzel voor Messie, bewondering voor Yamal

El Bulli, gelegen in de afgelegen baai van Cala Montjoi, trok jarenlang fijnproevers uit de hele wereld. Adrià benadrukte altijd dat zijn ervaring bedoeld was voor mensen die het wachten waard vonden en de waarde van anticipatie begrepen. ‘Veel beroemdheden wilden niet reserveren omdat ze niet wilden wachten,’ bekende hij.  Andere grote namen zoals Pep Guardiola, Xavi Hernández en Txiki Begiristain kwamen overigens wél, omdat zij zijn visie waardeerden. Een andere illustere gast was Lionel Messi, voor wie Adrià zijn favoriete gerecht bereidde: een simpele ‘Napolitaanse schnitzel met tomaat en kaas.’ ‘We hadden een geweldige avond,’ herinnert hij zich. Op de vraag voor wie hij nu graag zou koken, noemt Adrià het jonge talent van Barça, Lamine Yamal, die pas 17 jaar is. ‘Wat hij op deze leeftijd al doet, is ongelofelijk. Zelfs Messi deed dat niet op zijn leeftijd,’ aldus de chef, die ondanks zijn pensioen nog steeds een invloedrijke figuur is in de gastronomische wereld.

 

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!