In Spanje wordt Driekoningen veel uitgebreider gevierd dan bij ons. Cadeautjes, een grote optocht en lekker eten. Het lijkt wel Sinterklaas. Soms komen de Reyes zelfs net als Sinterklaas met de boot aan. Kinderen maken verlanglijstjes, er wordt met snoepgoed gegooid en natuurlijk wordt er water en eten neergezet voor de kamelen van de wijzen uit het Oosten. De intocht is op 5 januari en dat is in heel Spanje één groot kinderfeest.

Het verhaal van de Drie koningen

De apostel Matteüs heeft het verhaal van de drie Wijzen (Melchior, Caspar en Balthasar) beschreven. In dit verhaal volgen de drie Wijzen een ster, die uiteindelijk leidt naar Bethlehem. Hier vinden ze Maria met haar kindje Jezus, die volgens de Wijzen de koning der joden is. Ze schenken Maria mirre, goud en wierook. Het Driekoningenfeest is rondom de vierde eeuw ontstaan om het verschijnen van Jezus, de zoon van God op aarde, te vieren. De koningen kwamen volgens de overlevering uit de drie verschillende werelddelen: Balthasar heeft een donkere huid en komt uit Afrika, Caspar zou uit Europa komen en Melchior uit de Arabische wereld. 

Cadeautjes

De kinderen worden in Spanje bedolven onder cadeautjes wanneer zij zich goed gedragen hebben. Wanneer ze stout zijn geweest worden ze hier niet in een jute zak gestopt zoals bij ons vroeger met Sinterklaas, maar krijgen ze carbón dulce, wat steenkool voor moet stellen. Niet dat dat een grote straf is, want het is gemaakt van suikergoed. Om cadeautjes te krijgen moeten de kinderen een brief schrijven aan de Driekoningen, la carta a los Reyes Magos, waarin staat wat ze willen krijgen. Op 5 januari, wanneer de Driekoningen aankomen, kunnen de kinderen deze brief persoonlijk geven. Van tevoren zijn de Driekoningen ook al vaak te zien in winkelcentra of warenhuizen. Op 6 januari ontvangen de kinderen hun cadeaus.

 

 

Wil je meer weten over Spaanse tradities? Lees dan ook het mooie glossy magazine ESPANJE! Je kunt het HIER bestellen

 

 

Optochten

Dikke rijen families staan op 5 januari in de middag te wachten op de optocht, la Cabalgata de los Reyes Magos. Deze optocht wordt al gehouden sinds 1885. Tijdens de optocht komen de Driekoningen op kamelen aan gereden, beladen met cadeautjes. Er rijden sierlijke wagens voorbij, geïnspireerd op de Driekoningen en in de sfeer van het Midden-Oosten. De wagens zijn mooi versierd met felle kleuren en glitters, van alles komt voorbij. Er wordt ook snoep gestrooid naar de kinderen. Tijdens de optocht zie je ook veel lampionnen, dit is te herleiden op het verleden. De lampionnen werden vroeger gebruikt om kwade geesten te verjagen. De oudste en meest beroemde optocht kun je bekijken in Alicante, in het plaatsje Alcoi. In Barcelona komen de Driekoningen vanuit de zee aan. Ook in Valencia komen de koningen aan in de haven. En in skioorden in de Sierra Nevada en de Pyreneeën binden de wijzen gewoon de ski’s onder  zoals hier. Soms gaat het ook mis, zoals in 2022 in Oropesa toen het bootje van de Reyes omsloeg. Dat zie je in dit filmpje. En dit zijn de meest spectaculaire optochten in Spanje.

 

 

Tradities

De kinderen zetten de avond dat de koningen cadeautjes komen brengen een bakje met water en wat brood neer voor de kamelen, zodat die kunnen eten en drinken. De Wijzen komen ’s nachts zachtjes door het raam naar binnen om de cadeautjes in de schoen van de kinderen te leggen. Het schoentje staat vaak onder de kerstboom. De volgende dag is het één groot feest. 6 januari is dan ook een vrije dag in Spanje en de kerstvakantie duurt voor Spaanse kinderen in ieder geval tot en met Reyes.

Families eten op deze dag Roscón de Reyes. Deze zoetigheid is vaak versierd met gekonfijt fruit, vijgen en kweepeer. In Roscón de Reyes zit een sorpresa, dit is vaak een boon. Wie deze vindt mag de rest van de dag koning zijn. Roscón de Reyes wordt vaak ’s ochtends voor het ontbijt of ’s middags na de lunch gegeten. Wil je het zelf een keer maken? Dat kan want dit is het recept.