Het dodental in Spanje door de overstromingen die het gevolg zijn van hevige regenval veroorzaakt door weerfenomeen DANA is vrijdag verder opgelopen naar 205. Hiermee is het de zwaarste watersnoodramp van Europa in vijftig jaar.

Update ramp Spanje – 1 November 15.00 uur

Hoewel er geen exacte cijfers zijn worden er mogelijk nog honderden mensen vermist. De verwachting is dan ook dat het dodental verder zal oplopen. De Spanjaarden hebben vrijdag een vrije dag vanwege Allerheiligen. Ze gaan naar begraafplaatsen om hun doden te herdenken. Ook in Valencia zijn de kerkhoven ondanks de ramp open voor een eerbetoon aan de doden.

Kritiek op Spaans autoriteiten

De Watersnoodramp van 1953 blijft de grootste West-Europese natuurramp in meer dan honderd jaar. Door een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij braken de dijken waardoor 1.836 doden vielen. Ook in Spanje is de infrastructuur om water goed op te vangen mede debet aan de ramp. In Valencia is echter vooral veel kritiek dat mensen pas een noodalarm kregen op hun telefoon toen het water al door de straten raasde. Er is grote ravage aangericht op de V-31, een bekende toegangsweg naar het centrum van Valencia vanaf het zuiden. Ook een groot deel van de AP-7, de Autopista del Mediterráneo, is verwoest. Hieronder zie je daar beelden van. Op het moment dat de modderstroom de straten overspoelde waren heel veel mensen juist onderweg naar huis. Het gevaar is overigens nog niet geweken. Spaanse meteorologen waarschuwen voor meer hevige regenval in Tarragona, Catalonië, en een deel van de Balearen. In Valencia wordt er gevreesd voor een damdoorbraak door de ophoping van water. De dam in Sot de Chera, op 70 kilometer van de stad Valencia, wordt goed in de gaten gehouden, aldus de Spaanse autoriteiten.

Veel doden nog niet geïdentificeerd

Door het noodweer was bij bijna 150.000 huishoudens de stroom uitgevallen. Ook hebben veel mensen in het rampgebied geen water en ze klagen dat ze geen hulp krijgen van de autoriteiten.  Sommige mensen zaten tot vandaag wezenloos voor hun huis te wachten tot de doden zouden worden opgehaald. Veel Valencianen gaan lopend of op de fiets vanuit het stadscentrum naar het rampgebied om water en voedsel te brengen. De autoriteiten roepen op om niet in de auto naar de stad te komen om verkeersopstoppingen te voorkomen. Geborgen slachtoffers worden onder meer overgebracht naar het beursgebouw in Valencia, waar een mortuarium is ingericht zodat nabestaanden hun dierbaren kunnen identificeren. Veel doden zijn meegeleurd in de modderstromen die uiteindelijk uitmonden in zee. Gevreesd wordt dat niet alle slachtoffers worden teruggevonden. Hieronder zie je hoe op de AP-7 en V-31, wegen die iedereen die regelmatig in Valencia is goed kent, auto’s werden meegesleurd. De V-31 is inmiddels weer begaanbaar gemaakt zodat er een noord-zuidroute hersteld is.

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!