Rijst heb je eigenlijk altijd wel staan in je voorraadkast. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken mét Spaans tintje. Want wist je dat de Spaanse keuken oneindig veel rijstrecepten telt? Wij zetten er vijf voor je op een rij. Het leuke is: je kunt er eindeloos mee variëren.
Klik hier voor nog meer inspirerende rijstrecepten
1. Paella
Onlosmakelijk verbonden met de Spaanse eetcultuur: paella is ongetwijfeld het meest beroemde gerecht uit de Spaanse keuken. Let op: je kunt vlees ook vervangen door vis, beide gebruiken of een vegetarische paella met alleen groenten maken.
Ingrediënten
- Spaanse olijfolie zonder sterke smaak
- Een kilo gezouten kippenbout in stukken
- Een pond gezouten konijnenbout in stukken
- 200 gram bonen Valenciaanse judía rojeta, of anders snijboon
- 100 gram garrofó, of andere grote witte bonen
- 200 gram slakken
- Blikje gepelde tomaat
- Acht artisjokharten
- 400 gram paellarijst
- Paprikapoeder
- Colorante, speciale paellakleurstof of kurkuma
- Saffraan
- Twee takjes rozemarijn
Verder heb je een paellapan van 30 cm nodig. Om alle rijst gaar te krijgen moet de hittebron gelijkmatig de hele pan verwarmen en dat is lastig op een Hollands vierpitsfornuis. In Spanje bestaan speciaal voor dit doel ringvormige gasverdelers. Gelukkig is er een alternatief: de oven. Werkt prima als de hele pan erin past.
Bereiding
Doe de olie in de pan en voeg konijn en kippenbout toe. Laat rustig in de pan liggen zonder te roeren. Draai ze na 2 à 3 minuten om, zodat ze van alle kanten goudbruin worden. Voeg vervolgens de bonen toe. Dan mag je wel roeren, zodat ze niet aanbranden.
Maak dan een soort gat in het midden waar je de tomaat ingiet. Meng de tomaat goed met de olie zodat het goed kan sudderen. Vervolgens is het tijd voor de paprikapoeder. Meng het poeder er meteen heel goed door om te voorkomen dat het aanbrandt. Voeg daarna warm water toe totdat het ongeveer een vinger onder de rand van de pan staat. Dit is het moment om er een beetje zout en kleurstof bij te doen.
Laat het geheel vervolgens 25 minuten doorkoken, op een halfhoog vuur. Proef of het voldoende zout is. Het moet eigenlijk iets té zout zijn want daarna ga je de rijst nog toevoegen. Maak daarvoor een soort inham in het midden waar je de rijst instrooit.
Voeg tot slot de saffraan toe. Verdeel de rijst gelijkmatig over de pan en doe er tot slot de slakken en artisjokharten bij. Om te voorkomen dat de artisjokken aanbranden, kun je die van tevoren in een beetje water met citroensap zetten. Voeg tot slot twee takjes rozemarijn toe.
Heel belangrijk: Vanaf dit moment mag je de pan niet meer aanraken. Hij moet precies 17 minuten koken. De eerste 10 minuten op hoog vuur. En de laatste 7 minuten op middelhoog vuur. Daarna kan het vuur uit en is de paella klaar. Je kunt er ook voor kiezen om de rijst in de oven te laten garen. Bedek de pan dan wel met aluminiumfolie om te voorkomen dat de rijst uitdroogt. Laat de rijst eerst vijf minuten mee sudderen en plaats de pan dan nog een minuut of 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Check ook onze video waarin we paella maken in Valencia
2. Arroz Negro (Zwarte Rijst)
Zwarte rijst (arròs negre in het Catalaans en arroz negro in het Spaans) is een heerlijk gerecht, bereid in visbouillon. De intense zwarte kleur, die het gerecht zo indrukwekkend maakt, komt van de kleine inktvissen. Zoals je ziet op de foto, kun je er ingrediënten naar keuze aan toevoegen.
Ingrediënten
- 500 gram rijst
- 1 ½ liter visbouillon
- 4 diepvrieszakjes inkt, of schoongemaakte inktvis waarvan je de inktviszakjes apart houdt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tomaten, zonder vel, zonder pitjes en gesneden
- 1 ui
- 2 lepels olijfolie
- 1 paprika uit pot of blik in reepjes
- zout
Bereiding
Week de inktzakjes in een kom water. Snijd de rest van de inktvis in ringen. Verwarm de paellapan met olijfolie op het vuur en sauteer de ui, knoflook en inktvisringen. Voeg de tomatenblokjes toe met 1 ½ dl visbouillon en de paprika. Zet het vuur lager en laat het zo’n 20 minuten pruttelen. Haal de inktzakjes eruit en open deze boven een kom. Doe de inkt in de pan. Voeg ook de overige visbouillon toe. Doe de rijst erbij en voeg zout toe naar smaak. Laat het 20 minuten borrelen en laat de schotel daarna 5 minuten met deksel rusten.
3. Arroz a banda (Rijst met visbouillon)
Een fijn rijstgerecht bereid met visbouillon. Deze rijst is een prima basis en een lekker bij- en hoofdgerecht.
Ingrediënten
- 670g korrelige rijst
- 150g mediterrane garnalen, gepeld
- 200g roodbaarsfilet, in stukjes
- 150g zeepalingfilet, in stukjes
- 150g zeeduivelfilet, in stukjes
- 300g tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
- 150g uien, in blokjes gesneden
- 500g ñora (typisch Spaanse paprika)
- 1 teentje knoflook
- 1 takje verse tijm
- Enkele saffraandraadjes
- 1 laurierblad
- 1 takje peterselie
- Peper en zout
- 1¾ dl olijfolie
- Citroensap
- Aïoli
Bereiding
Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe de gesneden uien erin en laat ze in ongeveer 8 minuten op laag vuur lichtbruin bakken, roer af en toe, zodat de uien niet aanbranden. Doe daarna het laurierblad, de peterselie, tijm en tomaten erbij. Voeg 1½ liter water toe. Stamp vervolgens de saffraandraadjes en de knoflook in een vijzel plat. Mocht je geen vijzel in huis hebben, heb je vast wel een deegroller. Rol daarmee de knoflook en saffraan plat tot dat het een pasta wordt en voeg daarna de zelfgemaakte salmoreta toe aan de rijst.
Breng alles aan de kook en laat het een paar minuten pruttelen. Hierna kan je de vis toevoegen. Strooi er een beetje peper en zout over voor de smaak en laat vervolgens circa 15 minuten op middelhoog vuur koken. Na deze 15 minuten kan je de garnalen uit de bouillon lepelen. Leg ze op een aparte schaal of bord en houdt ze warm.
Zeef de bouillon door een vergiet en giet over in een grotere pan. Voeg rijst toe en laat volgens gedurende 15 à 20 minuten koken met deksel erop. Als de rijst gaar is en klaar om opgediend te worden, leg je de garnalen apart op de schaal. Serveer met een beetje aioli en wat citroensap voor de smaak.
Check ook: al onze recepten uit de Spaanse keuken
4. Rijst ‘Moros y Cristianos’
Moren en christenen. Het klinkt misschien vreemd, maar in het Spaans is ‘Moros y Cristianos’ wel degelijk een recept, dat verwijst naar de strijd tussen de moren en de christenen op het Iberisch schiereiland. Je kunt er eindeloos mee variëren, of dit basisrecept als bijgerecht opdienen.
Ingrediënten
De belangrijkste ingrediënten van ‘Moros y Cristianos’ zijn bruine bonen en witte rijst. Vaak wordt het gerecht geserveerd met vlees.
- 250 gram gedroogde zwart bonen
- 250 gram langkorrelige rijst
- laurierblad
- 2 tenen knoflook
- 1/2 ui
- olie
- zout
Bereiding
Voordat je het recept gaat maken moeten de zwarte bonen eerst een nacht weken in water, zorg ervoor dat de bonen onderwater staan.
Begin met het fijnsnijden van de ui, peper en knoflook. Verwarm nu wat olie in een pan en voeg hier de ui, peper, het laurierblad en knoflook aan toe. Laat dit 2 tot 3 minuten staan en voeg dan de bonen met het water toe. Als de bonen koken kun je de rijst toevoegen, voeg nog iets meer water toe zodat alles onderwater is. Voeg nu ook de zout toe naar smaak. Kook de rijst tot deze gaar is.
Giet overtollig water af en verwijder het laurierblad, nu kun je de rijst met bonen opdienen.
5. Arroz con leche
Het populaire gerecht ‘arroz con leche’ (letterlijk rijst met melk) is heerlijk als ontbijtje, maar kan ook gegeten worden als dessert. De ingrediënten heb je meestal al in huis. Met dit recept maak je het makkelijk zelf.
Ingrediënten
- 1 liter melk
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje
- citroenrasp van een halve citroen
- 250 gram rijst
- 80 gram suiker
- 75 gram boter
- 3 eierdooiers
- kaneel
Bereiding
Breng de melk samen met de citroenrasp, het kaneelstokje en het merg van het vanillestokje langzaam aan de kook. Laat dit melkmengsel nog even 5 minuutjes op het vuur staan. Na 5 minuten verwijder je de citroenrasp en het kaneelstokje, dit kun je doen doormiddel van een zeef.
Nu voeg je de rijst toe aan de melk, laat de rijst koken zolang dat nodig is (dit staat op de verpakking van de rijst). Blijf de rijst doorroeren terwijl deze aan het koken is. De rijst moet een dikke pap gaan vormen. Wil je zachte rijst dan kun je deze nog wat langer koken. Als je de rijst goed vindt, kun je de boter en suiker toevoegen, roer dit goed door de rijstepap. Haal nu de arroz con leche van het vuur en voeg de eidooiers toe: voeg deze al roerend toe, want anders stolt het ei.
Je kunt de arroz con leche meteen serveren of eerst laten afkoelen. In beide gevallen strooi je nog wat kaneel over de pap voor je deze serveert.