Spanje Culinair
Spaans recept: brioches met vijgen
De Moren namen bij hun verovering van Spanje veel producten mee die nu niet meer weg te denken zijn uit de Spaanse gastronomie. Vijgen bijvoorbeeld. De zoete vruchten gedijden zo goed in het warme Andalusië dat Málaga een belangrijk exportcentrum werd. Ze werden gewaardeerd om hun kwaliteit, zoete smaak en lange houdbaarheid. Nog steeds is de vijg populair in Spanje. Bijvoorbeeld voor brioches met vijgen.
Spaans recept: Sofrito
Sofrito wordt in Spanje vaak gebruikt als basissaus voor andere recepten. De originele basis voor sofrito bestaat uit ui, tomaat en olijfolie, wij breiden hem graag uit met knoflook en paprika. Voor deze saus moet je veel geduld hebben, want de saus wordt bereid op een laag vuur. Maar daar krijg je wel een heerlijke basissaus voor terug!
Recept: Moros y Cristianos
Wat eten we vandaag? Moren en christenen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar in het Spaans is 'Moros y Cristianos' wel degelijk een recept, dat verwijst naar de strijd tussen de moren en de christenen op het Iberisch schiereiland. Je kunt er eindeloos mee variëren,...
Spaans recept: Ropa Vieja
Ropa Vieja betekend letterlijk oude kleren, vroeger werd het recept gebruikt om de restjes op te maken. Je kunt dit recept overal tegenkomen en niet alleen in Spanje. Je kunt dit recept met verschillende soorten vlees maken.
Spaans Recept: Migas
Migas wordt gemaakt met oud brood. Het gerecht komt oorspronkelijk van de herders die het voedsel meenamen tijdens hun lange tochten in de bergen. Zij bereidden de migas met schapenvet en wat knoflook of paprikapoeder voor de smaak. Tegenwoordig wordt het recept op allerhande manieren bereid, met bijvoorbeeld verse groentes zoals courgette, ui of aubergine.
Spaans recept: Sopa al cuarto de hora
Deze Spaanse soep heeft zijn naam te danken aan het kwartier dat de rijst moet koken. De soep wordt veel gegeten in Madrid, maar ook in de rest van Spanje kun je ‘m tegenkomen. In de soep zitten 3 verschillende vis- en zeedieren, maar ook Spaanse ham!
Spaans recept: 3X pinchos
Pinchos betekent zoveel als ‘prikkers’ en deze typische Spaanse hapjes zijn dan ook te herkennen aan het (meestal) houten stokje waar de verschillende ingrediënten mee bij elkaar worden gehouden. Pinchos, door de Basken gespeld als pintxos, zijn kenmerkend voor de noordwestelijke regio van Spanje en tref je hier in zo’n beetje elke bar aan, vaak uitgestald op grote borden op de toonbank.
Spaans recept: Pinchos met Spaanse ham
Spaanse ham is ontzettend lekker. En als je goede ham in huis haalt, heb je met deze simpele pinchos in een oogwenk een fantastisch tapasgerecht op tafel.
Recept: Vijgensalade met frambozen
Een eenvoudig, maar heerlijk recept voor een lekkere zomerse vijgensalade met frambozen.
Recept: Salade met ham, aardbeien en geitenkaas
In Spanje kun je overal een bordje of broodje ham bestellen. Maar de ene keer is het veel duurder dan de andere. Wij vroegen een expert naar de verschillen en maakten met de lekkerste Spaanse ham een zomerse salade!
Spaans recept: Vijgen-roomkaaspudding
Een eenvoudig, maar heerlijk recept voor vijgen-roomkaaspudding op z’n Spaans.