Crema catalana is de Catalaanse variant op crème brûlée en heeft net als het Franse nagerecht een knapperig suikerlaagje. Het Spaanse toetje wordt ook wel Crema de Sant Josep genoemd, omdat deze traditioneel op de dag van Sint Jozef, 19 maart wordt gegeten. In dit gerecht zit onder andere citroen, sinaasappel en kaneel. 

Ingrediënten: (voor 4 personen)

– 500 ml melk
– 4 eidooiers
– 200 gr suiker
– 1 eetlepel maizena
– 1 theelepel kaneelpoeder
– Geraspte schil van een halve citroen (of naar smaak)
– Geraspte schil van een halve sinaasappel
– Suiker voor het knapperige laagje

Bereiding:

Klop de eidooiers en de suiker in een kom en mix dit tot een luchtig mengsel. Voeg de maizena, kaneel, citroen en sinaasappel toe. Klop dit allemaal goed door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg daarna al kloppend de melk toe, zorg ervoor dat alle melk goed wordt opgenomen.

Zet nu het mengsel op het vuur en laat dit zachtjes en al roerend opwarmen. Blijf het mengsel roeren tot er een dikke vla ontstaat. Giet de vla in schaaltjes en laat deze volledig afkoelen.

Voor je de crema catalana opdient strooi je er wat suiker overheen en karameliseer je de suiker met een brandertje. Serveer de crema catalana warm.

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com