In Spanje verschilt het aantal coronabesmettingen nogal per autonome regio en per provincie.  Per gemeente of deelgemeente worden indien het aantal besmettingen hoog is de maatregelen aangescherpt of juist versoepeld, al naar gelang de ontwikkelingen. Volg hier het laatste nieuws en kijk onderin naar de reisadviezen en links per regio. 

Update – 10 juli 2022 Mondkapje geadviseerd

Er gaan steeds meer stemmen op in Spanje om het mondkapje weer in te voeren omdat het aantal besmettingen met corona weer toeneemt. Op dit moment zijn er ruim 545.000 besmettingen in Spanje en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. De minister van gezondheid van Andalusië, Jesus Aguirre, zei donderdag bij de presentatie van rookvrije stranden in Estepona dat je in geval van twijfel beter altijd een mondkapje kunt dragen. In een artikel in The Olive Press benadrukte hij dat vooral mensen in het OV en mensen met milde klachten een mondkapje zouden moeten dragen. De Andalusische regering, de Junta, kan dat echter niet verplichten, want daar gaat de centrale regering over.

Juan Antonio Sanz Salanova, de woordvoerder van de la Sociedad Española de Medicina Preventiva, Salud Pública e Higiene (SEMPSPH), zei tegen de Spaanse tv-zender RTVE dat de mondkapjesplicht wat hem betreft weer wordt ingevoerd om de groei van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te stoppen. Andere gezondheidsdeskundigen benadrukken in hetzelfde artikel dat het advies om bij twijfel een mondkapje te dragen nooit van tafel is geweest. Catalonië en de regio Madrid hebben hun inwoners ook opgeroepen om weer een mondkapje te gebruiken in binnenruimtes, zoals je kunt lezen in dit artikel. Als je in Spanje bent en twijfelt omdat je iedereen met ene mondkapje ziet, het is dus niet verplicht, maar slechts een advies. Het is overigens wel verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in gezondheidscentra zoals apotheken en ziekenhuizen.

 

GEEN CORONAPAS MEER NODIG VOOR SPANJE

3 juni 2022 – Reizigers uit EU-landen en andere landen binnen de Schengenzone zijn niet langer verplicht om bij aankomst in Spanje met een coronapas aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn tegen, recent hersteld zijn van, of negatief getest zijn op corona. Voor reizigers van buiten deze gebieden geldt de verplichting nog wel.

geen coronapas meer

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Madrid is besloten tot de versoepeling vanwege de “verbetering van de epidemiologische situatie” in Spanje en andere Europese landen, en vanwege de hoge vaccinatiegraad in het land. In de afgelopen zeven dagen werden in Spanje 282 mensen van zestig jaar of ouder positief getest op het coronavirus. Mensen van onder zestig hoeven zich al enige tijd niet meer te laten testen op het virus of in quarantaine te gaan. Ook is de situatie in Spaanse ziekenhuizen verbeterd ten opzichte van eerder gedurende de pandemie. Mondkapjes zijn alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en in bejaardentehuizen en zorginstellingen. Spanje is niet het enige vakantieland dat deze week afstapte van de coronapas. Italië en Duitsland schortten eerder deze week de verplichting al op.

Vragen en antwoorden over Spanje en coronapas

Wat gebeurt er als ik reis vanuit Noorwegen, Zwitserland of IJsland, die geen deel uitmaken van de EU? Deze regels gelden ook voor deze landen omdat ze zijn geassocieerd met het Schengengebied van de EU.

Is het nodig om een formulier in te vullen?  Nee. Tot nu toe was het op luchthavens en havens noodzakelijk om een Spaans Travel Healt-document af te leveren, aangevuld met gegevens zoals de herkomst, bestemming of adres van verblijf in Spanje en vooral waaraan het certificaat van vaccinatie, herstel van Covid of negatieve test was gehecht. Dit wordt niet meer gevraagd.

Wat als ik uit een ander land kom?  Om vanuit landen buiten de EU te reizen moet je nog steeds een PCR of een negatieve antigeentest overleggen. Een vaccinatiebewijs volstaat niet meer.

Zullen ze me niet controleren? De resolutie van Volksgezondheid die deze donderdag in de Staatskrant BOE is gepubliceerd, handhaaft de mogelijkheid dat iedereen die van buiten de EU komt, kan worden onderworpen aan een sanitaire controle. “Mensen die door de lucht of over zee in Spanje aankomen uit landen die niet tot de Europese Unie behoren of niet als met Schengen geassocieerde landen worden beschouwd, kunnen op het eerste punt van binnenkomst worden onderworpen aan een gezondheidscontrole die ten minste het opnemen van temperatuur, een documentatiecontrole en een visuele controle van hun fysieke toestand omvat”,  zegt de tekst.

Kan ik al zonder mondkapje naar Spanje vliegen?  Nee, op dit moment nog niet. Spanje laat alle beperkingen om vanuit de EU te reizen vallen en vereist alleen een negatieve test als de herkomst een derde land is, maar handhaaft voorlopig zijn nationale wetgeving boven de aanbeveling van het Europees Centrum voor ziektebestrijding (ECDC) om vliegen zonder masker te mogen dragen.

Is het niet meer nodig om je te laten vaccineren tegen het coronavirus? Niet om naar Spanje te reizen.

Bronnen: NU.nl en 20 minutos

 

Vakantieplannen voor Spanje?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Stedentrips, cultuur, strandvakanties, hiken & biken en rondreizen
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €27,96
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox, handig voor onderweg
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen

 

GEEN ONLINE GEZONDHEIDSVERKLARING EN MONDKAPJES MEER IN SPANJE

6 maart 2022 Per resolutie gepubliceerd in de Spaanse Staatscourant Boletín Oficial del Estado op woensdag 6 april 2022, is er een belangrijke wijziging van kracht geworden voor het reizen naar Spanje per vliegtuig of boot. Indien men in het bezit is van een geldig digitaal COVID-certificaat van de Europese Unie of gelijkwaardig is er geen aanvullende documentatie vereist, noch bij het instappen, noch bij de gezondheidscontroles bij aankomst op de Spaanse vliegvelden en in de Spaanse havens. In concreto betekent dit dat voor reizigers die beschikken over een geldige QR-code in de CoronaCheck app het niet meer nodig is om het online gezondheidsformulier Spain Travel Health in te vullen. Of het digitale COVID-certificaat geldig is kan men checken via https://www.spth.gob.es/spain-validator. Het is raadzaam om dit te doen voordat je per vliegtuig of boot naar Spanje afreist. Let wel: de inreisbeperkingen wat betreft Spanje zijn niet gewijzigd. Je kunt je hier een sneltest regelen op Schiphol.

 Nog wel inreisbeperkingen van kracht

Het is voor reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) vanaf 12 jaar nog steeds verplicht een van de volgende drie documenten te laten zien:

  • Een bewijs van volledige vaccinatie waarbij de laatste dosis minimaal 14 dagen en maximaal 270 dagen voor vertrek is gezet.
  • Een NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud bij aankomst, opgesteld in het Spaans, Engels, Frans of Duits of voorzien van een officiële vertaling in een van deze talen. Je kunt hier een spoedtest regelen op Schiphol.
  • Een herstelbewijs afgegeven minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test en maximaal 180 dagen.

Geen mondkapjes meer na Semana Santa

De mondkapjesplicht in binnenruimtes wordt na Pasen opgeheven. Minister van Volksgezondheid Carolina Darias kondigde vanmiddag aan dat dit het besluit is dat zij, na overleg met de regiopresidenten vandaag, aan de volgende ministerraad zal voorleggen. Die eerstvolgende ministerraad is op 19 april, want volgende week is het Semana Santa en wordt er niet vergaderd. Het besluit gaat waarschijnlijk 20 of 21 april in. Op een aantal plekken blijven de mondmaskers waarschijnlijk verplicht zoals in het openbaar vervoer, gezondheidscentra en ziekenhuizen. Op scholen verdwijnen ze nu echter wel helemaal. De overheid doet nog wel een beroep op het gezond verstand en raadt aan het kapje te gebruiken in risicosituaties: als er veel mensen bij elkaar zijn en geen afstand kan worden gehouden, en bij de omgang met kwetsbaren.

SPANJE WIL CORONA BEHANDELEN ALS GEWONE GRIEP

10 januari 2022 – Spanje wil corona in voortaan behandelen als een gewone griep. Spaanse experts werken al sinds 2020 aan het systeem dat de regering zo spoedig mogelijk wil invoeren. 

24 december 2021 – In heel Spanje is sinds vrijdag 24 december het dragen van een mondkapje door iedereen vanaf zes jaar weer verplicht, ook in de buitenlucht. Verder is ook de anderhalve meter verplichting weer van kracht. Het mondkapje moet altijd gedragen worden, binnen en buiten en ook op een terras, behalve als je eet of drinkt. Er zijn wel wat uitzonderingen, bijvoorbeeld als je op het strand bent en anderhalve eter afstand kunt houden, tijdens individuele sporten en tijdnes wandelingen in de natuur waarbij voldoende afstand van anderen is.

Gebruik coronapas in Spanje

In de verschillende regio’s zijn verschillende regels met betrekking tot gebruik van de QR-code, groepsgroottes etc. We noemen een paar voorbeelden die gelden in populaire toeristische regio’s.

In Andalusië (Costa del Sol) is de coronapas of een negatieve testuitslag verplicht tot 15 januari in de horeca, discotheken en clubs, ziekenhuizen en bejaardencentra. Voor ontvangst in huis gelden geen restricties. Op de Balearen is de coronapas ook verplicht in restaurants, bars en in het nachtleven. Ook mag er slechts een maximum aantal gasten worden binnengelaten. Op Mallorca en Menorca is de pas ook verplicht in accommodatie met gedeelde ruimtes. Op de Canarische Eilanden is het gebruik van de coronapas vrijwillig. Zonder coronapas geldt 75% capaciteit, met coronapas 100%. In Catalonië is de coronapas verplicht in o.a. horeca, clubs en sportscholen. Winkels, horeca en clubs mogen slechts deels worden bezet en in een groot aantal gemeenten (met meer dan 250 besmettingen per 100.000 mensen in de afgelopen zeven dagen) geldt een avondklok tussen 1 en 6 uur ‘s nachts, ook in Barcelona. Ook mag je niet met meer dan tien mensen samenkomen. Clubs moeten sluiten. In Valencia (Costa Blanca) is de coronapas tot 31 januari verplicht in o.a. horeca, nachtleven en ziekenhuizen. Verder gelden er geen restricties. In de regio Madrid is de coronapas niet verplicht en gelden ook geen bezettingsrestricties. Wel is het verboden om te roken op een terras als je niet meer dan twee meter afstand kunt houden. In de regio Murcia geldt een coronapasverplichting in het nachtleven. In de horeca is pascontrole vrijwillig. In winkels, horeca en nachtleven geldt een maximale bezetting van 75 %.

Al deze gegevens zijn afkomstig van de website van de Spaanse tv. Hier vind je het complete overzicht met alle regio’s en een handig kaartje.

 

UPDATE 20 DECEMBER – QR-CODE VERPLICHT IN ANDALUSIË

Vanaf maandag 20 december moet je in Andalusië je coronapas laten zien als je een bar, restaurant of discotheek wilt bezoeken. Vanaf die datum tot 15 januari 2022 middernacht moet iedereen het zogenaamde ‘pasaporte Covid’ of ‘certificado Covid’ kunnen overleggen. De coronapasverplichting gold al vanaf 8 december voor bejaardentehuizen en ziekenhuizen. Nederlanders en Belgen kunnen met hun internationale QR-code of een negatieve test gewoon naar binnen. Op terrassen geldt geen QR-codeverplichting. Andalusië hoopt met deze nieuwe maatregelen de omikronvariant de pas af te snijden. Het aantal besmettingen is in Spanje omhoog geschoten de laatste weken, maar gelukkig blijft het aantal ziekenhuisopnames en doden beperkt. Deskundigen in Madrid schatten dat 30 tot 60% van de besmettingen nu met de omikronvariant is.

5 november 2022 – Het gaat goed in Spanje met de corona-besmettingen. Begin november waren er 25 per 100.000 terwijl Nederland 313 per 100.000  besmettingen telde. Bars, restaurants en clubs kunnen op de meeste plekken gewoon weer open zonder tijdslimiet. Wel blijven de mondkapjesplicht en de 1,5 meter van kracht. Binnen is  een mondkapje verplicht en buiten kan het af indien je 1,5 meter afstand kunt houden. Wij reisden door Spanje en zagen dat ruim de helft van de mensen ook buiten gewoon een mascarilla of tapabocas draagt. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie, ademhalingsproblemen of een handicap gelden uitzonderingen. Weiger je een mondkapje te dragen? Dan kan je dat €300 kosten.

 

Geen controle op coronapas onderweg

We werden in Spanje nergens gecontroleerd op onze coronapas. Ook in hotels niet. Op doorreis door Frankrijk en in het vliegtuig gebeurde dat overigens wel. In Spanje is er in de meeste gevallen geen verplichting om een corona-pas te laten zien in horeca, dierentuinen, pretparken, sportscholen, zwembaden  en bij evenementen. Regionaal gelden er wel beperkingen. Een paar opvallende regels: Op veel plaatsen mag je niet roken als je niet meer dan twee meter afstand kunt houden. Ook mag je in uitgangsgelegenheden soms niet drinken op de dansvloer en ook daar is het mondpakje vaak verplicht. We zetten alle regels per regio hieronder op een rij. Uitgaansgelegenheden in Catalonië hebben een capaciteit tot 80 procent, indien alle gasten een digitaal Covid-certificaat kunnen overleggen.

 

Mondkapjes spanje

Kinderen vanaf 6 jaar moeten in Spanje een mondkapje dragen

Andalusië

Sinds 21 oktober zijn alle gemeenten in Andalusië geclassificeerd als niveau 0. Dit betekent:
• Bars en restaurants hebben geen capaciteits- of openingstijdenbeperkingen.
• Uitgaansgelegenheden hebben ook geen beperkingen op capaciteit of openingstijden. De tijd dat ze open kunnen blijven tot is afhankelijk van de licentie van elke locatie.

Aragón

Vanaf 23 oktober zijn er geen beperkingen meer.

• Er zijn geen grenzen meer aan de openingstijden van bars en restaurants.
• Uitgaansgelegenheden kunnen op 100 procent capaciteit open en kunnen open blijven tot het moment dat hun vergunning het toelaat. De autoriteiten van Aragón overwegen momenteel ook de mogelijkheid om een digitaal Covid-certificaat te tonen om uitgaansgelegenheden te betreden.

Asturië

• Er zijn geen grenzen meer aan de capaciteit of openingstijden van bars en restaurants, maar etablissementen moeten CO2-meters aanleggen, goede ventilatie hebben en ruimte houden tussen mensen die niet samenwonen.
• Uitgaansgelegenheden kunnen op 100 procent capaciteit open en kunnen open blijven tot het moment dat hun vergunning het toelaat. Ze moeten ook CO2-meters installeren.

Balearen

Vanaf 26 oktober zijn er geen beperkingen meer op capaciteit of openingstijden voor bars en restaurants.

• Bars in de straten zijn nog steeds verboden, behalve op Menorca, dat op alarmniveau 0 staat.
• Uitgaansgelegenheden in Mallorca, Ibiza en Formentera kunnen voor 75 procent open. Drankjes moeten zittend worden genuttigd en het gebruik van de dansvloer is nog steeds verboden.
• Op Menorca zijn er geen capaciteitslimieten voor uitgaansgelegenheden en kunnen de dansvloeren worden gebruikt.
• Er zijn geen limieten aan de capaciteit of openingstijden voor zowel bars en restaurants als uitgaansgelegenheden.

Canarische Eilanden

Alle eilanden zitten nu op niveau 1.
• Restaurants en bars op niveau 1 kunnen tot 75 procent capaciteit binnenshuis en 100 procent capaciteit op de terrassen bedienen. Ze kunnen open blijven tot 3 uur ‘s nachts en 12 uur zijn toegestaan per tafel.
• Sociale bijeenkomsten zijn beperkt tot 12 personen.
• Uitgaansgelegenheden mogen tot 75 capaciteit binnen openen en 100 procent op de terrassen met 12 per tafel. Ze kunnen open blijven tot 3 uur ‘s nachts of 4 uur ‘s nachts als al het personeel en de gasten zijn gevaccineerd of 48 uur van tevoren een negatieve Covid-19-test hebben gehad.

Cantabrië

Cantabrië schafte op 21 oktober alle beperkingen af.
• Er zijn geen beperkingen op openingstijden of capaciteitslimieten, de enige regel die van kracht blijft is dat roken nog steeds verboden is op de terrassen van de bar en het restaurant.
• Er zijn geen beperkingen voor uitgaansgelegenheden.

Castilië-La Mancha

Op 23 september versoepelde de regering van Castilla-La Mancha alle Covid-beperkingen op capaciteitslimieten en openingstijden. De enige regel die overblijft is het gebruik van mondkapjes in binnenruimtes of wanneer afstand buiten niet kan worden gehouden.
• Er zijn ook geen beperkingen voor uitgaansgelegenheden.

Castilië en León

Op 21 september hief Castilla y León alle Covid-beperkingen op capaciteitslimieten en openingstijden op. Roken op terrasjes mag wel maar in de praktijk doet niemand het, tenzij er echt niemand anders in de buurt is.

Catalonië

• Er zijn geen capaciteitslimieten voor bars en restaurants. Eten en drinken aan de bar is nu toegestaan, mits er ruimte is tussen klanten. Bars en restaurants moeten om 02:30 uur sluiten, maar kunnen op vrijdag, zaterdag en feestdagen tot 03:00 uur worden open blijven.
• Uitgaansgelegenheden hebben een capaciteit tot 80 procent, indien alle gasten een digitaal Covid-certificaat kunnen overleggen.
• Maskers moeten te allen tijde worden gedragen (behalve tijdens het drinken) en drankjes zijn niet toegestaan op de dansvloer.

Mondkapjes in Spanje

Er mogen in Catalonië wel castellers, menselijke torens, worden gebouwd, maar wel met mondkapje op.

Extremadura

 

Op 30 september werden de meeste Covid-19-beperkingen opgeheven.

• Er zijn geen beperkingen op de capaciteit of openingstijden van bars en restaurants of uitgaansgelegenheden, maar de overheid raadt aan om niet meer dan 80 procent van de capaciteit te gebruiken. Per tafel mogen 10 mensen zitten.

Galicië

• Er zijn geen capaciteitslimieten bij bars en restaurants. 10 personen zijn toegestaan per tafel binnen en 20 op de terrassen.
• Ze kunnen open blijven tot 1 uur ‘s nachts, maar verlengen tot 1:30 uur op vrijdag- en zaterdagavond / ochtend. Eten en drinken aan de bar is toegestaan.
• Uitgaansgelegenheden hebben geen capaciteitslimieten. Nachtclubs moeten om 5 uur sluiten, terwijl andere uitgaansgelegenheden om 4 uur moeten sluiten, en om 04:30 uur op zaterdag- en zondagochtend.

Madrid regio

• Er zijn geen capaciteits- of openingstijdenlimieten voor bars en restaurants en ze kunnen open blijven zo lang hun licentie dat toelaat
• Roken is niet toegestaan op de terrassen als er niet minimaal twee meter tussen tafels zit en je kunt alleen aan de bar eten en drinken als je zit.
• Er zijn geen capaciteits- of openingstijdenlimieten voor uitgaansgelegenheden. Drinken moet zittend of staand aan en is niet toegestaan op de dansvloer. Dansen is zowel binnen als buiten toegestaan, maar maskers moeten wel gedragen worden.

Murcia

• Voor gemeentes met weinig besmettingen mogen bars en restaurants binnen met een capaciteit van 75 procent werken. Er is een capaciteitslimiet van 50 procent voor gemeentes waar meer besmettingen zijn. Er gelden nergens capaciteitslimieten op de terrassen.
• De uitgaansgelegenheden die digitale Covid-certificaten vereisen, kunnen tot 100 procent capaciteit openen. Als ze niet om een certificaat vragen, kunnen ze met dezelfde capaciteitslimieten werken als bars en restaurants.

Navarra

Op 1 oktober versoepelde Navarra alle beperkingen op capaciteitslimieten en openingstijden.

• Roken op de terrassen is verboden, tenzij er minstens twee meter tussen de tafels zit.

La Rioja

• Er zijn geen beperkingen meer op openingstijden voor bars en restaurants, maar er is een capaciteitslimiet van 75 procent binnen.
• Uitgaansgelegenheden kunnen opengaan met dezelfde capaciteitslimieten als bars en restaurants en dansvloeren kunnen worden gebruikt.

Valencia regio

• Er zijn geen beperkingen op capaciteitslimieten en openingstijden, hoewel er slechts 10 per tafel mogen zitten.
• Er zijn ook geen beperkingen voor uitgaansgelegenheden, maar ze hebben ook een limiet van 10 per tafel.

 

Verder lezen: de laatste data van het Spaanse ministerie van gezondheid

 

Spanje heeft vandaag een geel reisadvies gekregen van de Nederlandse regering. Dat betekent dat reizen naar Spanje niet langer worden afgeraden. Ook andere Europese landen die op ‘oranje’ stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies.  Het kabinet heeft besloten de toekenning van de kleurencodes aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie niet meer enkel op basis van de aantallen positieve tests op oranje worden gezet.

Spanje op geel

Overigens kan het wel zo zijn dat Spanje en andere EU-landen zelf nog extra maatregelen nemen voor reizigers uit Nederland. Wat die maatregelen zijn kun je checken op deze website van de Spaanse overheid. Ook moeten Nederlanders een coronabewijs laten zien als ze vanuit een ander EU-land terugkomen. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. De regel geldt voor mensen van 12 jaar en ouder en is bedoeld ‘om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt’. De regel gaat op 8 augustus in voor alle EU-landen, maar geldt nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen. Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het advies om op de dag van aankomst en op de vijfde dag terug in Nederland een zelftest te doen of om zich bij de GGD te laten testen. Mensen die in een EU-land zijn geweest, zijn niet verplicht om in quarantaine te gaan, behalve als het gaat om een land waar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken.

Wie met vliegtuig, boot, trein of bus reist, wordt gecontroleerd door de vervoersmaatschappij, maar ook mensen die met eigen vervoer terug naar Nederland komen kunnen gecontroleerd worden. Mobiele teams gaan die controles rond de grens uitvoeren. Mensen die niet gevaccineerd zijn en zich niet hebben laten testen riskeren een boete van 95 euro. Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland zichzelf te testen.

Nog snel mooie vakantieplannen maken? Lees dan ESPANJE! magazine. Koop de losse zomereditie volop tips voor onvergetelijke rondreizen langs de kust en door het binnenland of neem een abonnement voor slechts €19,95.

UPDATE 23 JULI  – Stranden Andalusië ’s nachts dicht – Geen maatregelen tegen reizen naar Spanje

Andalusië heeft besloten dat nagenoeg alle stranden de komende tijd tussen 23 uur en 7 uur verboden terrein zijn. De maatregelen komen bovenop andere maatregelen in Andalusië om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo geldt in alle gemeentes die meer dan 1000 besmettingen per 100.000 inwoners hadden de afgelopen 14 dagen een avondklok tussen 2 en 7 uur ’s nachts. Welke gemeentes dat zijn kun je zien in deze link. Maar overdag valt er nog volop te genieten, als je maar genoeg afstand houdt. Hoewel Spanje net als Nederland een hoog aantal positieve tests heeft en er een oranje reisadvies geldt, hetgeen betekent dat er volgens het ministerie alleen noodzakelijke reizen mogen worden gemaakt, wordt reizigers die naar Spanje op vakantie gaan geen strobreed in de weg gelegd. Dat blijkt onder meer uit onderzoek door het Algemeen Dagblad. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de reisadviezen, moeten mensen zelf nagaan of een reis noodzakelijk is. ,,Wij geven een reisadvies. Als dat oranje is, is dat absoluut een advies om ergens níét op vakantie te gaan”, zegt een woordvoerder van demissionair minister Sigrid Kaag tegen het AD. Ondertussen geeft de Nederlandse ambassadeur  in Spanje, Jan Versteeg, op Facebook tips voor reizen met de auto naar Spanje. Hoe het advies van het ministerie voor Spanje precies luidt kun je hier lezen.

Testen, maatregelen en tips

Op de Europese kaarten van het ECDC, die je hier kunt vinden, zijn zowel Nederland als Spanje rood en donkerrood gekleurd. Hoewel het aantal besmettingen erg hoog is, met name in Catalonië, valt op dat nog niet een derde van de mensen die positief is getest symptomen heeft, zoals je ziet in de laatste vier kolommen in onderstaand overzicht van het Spaanse ministerie van gezondheid.

Positieve tests in Spanje op 22 juli 2021 met in de laatste vier kolommen het aantal mensen dat ook klachten had.

 

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen heeft een aantal Spaanse regio’s weer een avondklok ingesteld. Zo mag je in Catalonië, Cantabrië en de autonome gemeenschap Valencia de deur niet uit tussen 1.00 en 6.00 uur ’s nachts. Ook hebben veel autonome gemeenschappen besloten om  nachtclubs dicht te gooien. Waar dat precies geldt zie je in deze link onder het kopje Ocio Nocturno. Cierre total betekent in principe dat alles gesloten is. Daarnaast gelden in veel regio’s beperkingen van de groepsgrootte tot 6 of 10 personen en moet er op de stranden voldoende afstand worden gehouden. Ons advies: zoek een rustig onderkomen in het binnenland, bijvoorbeeld een van deze 20 accommodaties van Nederlanders en Vlamingen in Spanje. Spanje is groot en vol mogelijkheden. Je kunt altijd een rustig plekje vinden. Nog een tip: ga naar de provincie Albacete in Castilla La Mancha. Het is de regio met het minste aantal besmettingen van het Spaanse vasteland. Je kunt er bergen beklimmen, eindeloos wandelen, zwemmen in riviertjes, heerlijk eten en waanzinnig mooie dorpjes met eeuwenoude kastelen bewonderen. Lees er meer over in de tien pagina’s tellende reportage over Albacete in de editie van ESPANJE! die nu in de winkel ligt en die je kunt bestellen via deze link.

 

Impressie van onze roadtrip door de provincie Albacete

UPDATE 1 JULI 2021 – Reizigers die in Spanje zijn geweest  hoeven vanaf vandaag niet meer in quarantaine bij terugkomst in Nederland.

Het dringende advies vervalt voor alle reizigers met een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs na een coronabesmetting, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De quarantaineplicht geldt enkel nog voor reizigers uit oranje gebieden binnen de Europese Unie met een ‘zeer hoog coronarisico’, maar die zijn er momenteel niet. Voor de oranje EU-gebieden die volgens Buitenlandse Zaken slechts een hoog risico vormen, zoals Spanje, vervalt het dringende advies. Voor het Verenigd Koninkrijk blijft de quarantaineplicht wel van kracht.

LEES HET HELE BERICHT MET EEN INTERVIEW MET HET MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN HIER.

Update 30 juni Geen reisbeperkingen meer voor Vlamingen, Friezen en Groningers

Friezen, Groningers en Vlamingen mogen zonder coronatest of coronacertificaat naar Spanje reizen. Het reisadvies voor Vlaanderen is dinsdag 29 juni aangepast op de website van Buitenlandse Zaken. Dit is gebaseerd op deze lijst waar ook Groningen en Friesland worden aangemerkt als gebieden waar wat de Spanjaarden betreft geen reisbeperkingen meer voor gelden. 

Wie vanuit Brussel, Wallonië of de rest van Nederland naar Spanje reist moet wél nog een recente coronatest voorleggen of certificaten van vaccinatie of immuniteit kunnen verstrekken. Is dit een voorbode voor versoepelingen voor de rest van België en voor  de rest van Nederland? Gezien de aangekondigde wijzigingen in de drempelwaarden per 1 juli (zien verderop in dit artikel) is dat zeer waarschijnlijk als de cijfers stabiliseren of blijven dalen. Lees hier verder.

UPDATE BERICHT AMBASSADE 23 JUNI: REIZEN NAAR SPANJE MET CORONACERTIFICAAT

Graag voorzien we u van de bij ons beschikbare informatie rond het Digitale Corona Certificaat (DCC): voor de Nederlanders geldt dat zij vanaf 24 juni hun DCC, dat op 1 juli in de EU wordt ingevoerd, kunnen uploaden in Corona-check app van de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/…/coronabewijs-voor-reizen. Mocht u hier vragen over hebben, dan verzoeken we u deze te stellen via het contact center van Buitenlandse Zaken, via telefoonnummer +31 247 247 247, via whatsapp: +31 6 82 38 77 96 of per mail: https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contactformulier.
Voor Nederlanders die zich in Spanje hebben laten vaccineren of testen, geldt dat zij het DCC via de Spaanse kanalen kunnen verkrijgen. U kunt dit doen via het volgende formulier: https://cvd.sanidad.gob.es/…/cvdcovid…/index.xhtml. Het certificaat wordt in Spanje door de zorgautoriteiten van de autonome regio’s afgegeven en in enkele daarvan wordt nog gewerkt aan de faciliteiten om het DCC beschikbaar te stellen. In sommige regio’s kunt u bijvoorbeeld al wel uw vaccinatie en herstelbewijs uploaden, maar nog geen testresultaten. Op deze kaart van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid kunt u zien wat er in uw regio op dit moment mogelijk is: https://www.mscbs.gob.es/…/alertasActual/nCov/ccd/ccaa.htm.
Voor het verkrijgen van het Spaanse DCC moet u in het bezit zijn van een digital certificaat of Cl@ve om u te identificeren. Dat kan best ingewikkeld zijn als u dat nog niet heeft. De ambassade kan u daar helaas niet bij helpen, dus mocht u tegen problemen aanlopen of vragen hebben, dan kunt u deze stellen via het informatiecentrum van Sanidad: +34 910 50 98 88 (zeven dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur) of via mail: cau@ccd.sanidad.gob.es. We kregen ook vragen van mensen die hun Spaanse vaccinatie(s) willen uploaden in de Nederlandse app. Deze vraag ligt in Den Haag en daar wordt gekeken naar de technische mogelijkheden. We hopen u daar zo snel mogelijk over te kunnen informeren. Zo lang Europese lidstaten nog in de overgangsfase zitten van het DCC (van 1 juli tot 12 september), worden ook alternatieve vormen van vaccinatie-, herstel- of testbewijzen geaccepteerd, dus dat biedt de reiziger die nog geen DCC heeft, wellicht wat rust.
Tot slot nog goed nieuws voor reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen: zij kunnen zich voor vertrek gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Voor meer informatie kunt u kijken op deze site: https://www.rijksoverheid.nl/…/gratis-coronatest-voor…

UPDATE 18 juni 2021 Geen mondkapje vanaf 26 juni

Het mondmasker is vanaf 26 juni niet meer verplicht op straat in Spanje. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez vrijdag bekendgemaakt. De maatregel moet aanstaande donderdag nog wel worden goedgekeurd door een buitengewone ministerraad. “Dit zal het laatste weekend zijn met maskers in buitenruimtes”, zei de president op een bijeenkomst in Barcelona. Voorwaarde is wel dat de veilige afstand tot andere mensen kan worden gehandhaafd. Catalonië, Valencia, Murcia, Castilla-La Mancha, Galicië, Madrid, Aragon, de Balearen en Baskenland zijn voor afschaffing. Navarra, Extremadura, Andalusië, Cantabrië en Castilla y Léon hebben echter hun bedenkingen over de afschaffing van het mondkapjesgebruik in de buitenlucht.  De Spaanse regering wil de komende dagen gebruiken om ook die regio’ste overtuigen.  Er werd eerder deze maand ook al gezinspeeld op afschaffing maar nooit zo concreet als deze keer.

Zin in Spanje? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE. Bestel ‘m hier.

De EU-lidstaten zijn het eens over versoepeling van de reisbeperkingen in de zomer. Het betekent onder meer dat volledig ingeënte reizigers niet meer hoeven te testen of in quarantaine hoeven te gaan. De 27 lidstaten keurden een voorstel van de Europese Commissie goed waarin staat dat mensen die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn, vrij moeten kunnen reizen binnen de EU. Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, zullen wel getest moeten worden. Dat hoeft alleen niet als er wordt gereisd tussen twee zogenoemde ‘groene landen’, oftewel landen waar de corona-uitbraak volledig onder controle is. Ook zijn er afspraken gemaakt over minderjarigen met twee volledig gevaccineerde ouders. Die hoeven onder de nieuwe regels niet in quarantaine omdat hun ouders gevaccineerd zijn.

Landen eerder op ‘groen’

Reizigers kunnen vanaf 1 juli in de EU met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd; het zogenoemde Europese covid-reiscertificaat.

De EU-lidstaten hebben verder overeenstemming bereikt over het aanpassen van de regels om te bepalen wanneer een land ‘groen’, ‘oranje’ of ‘rood’ wordt. Nu wordt een land nog aangemerkt als ‘groen’ – oftewel veilig – wanneer er in de afgelopen twee weken minder dan 25 besmettingen op 100.000 mensen zijn gemeld. Dat aantal wordt verhoogd naar 50, waardoor landen sneller groen worden. Ook andere drempelwaarden worden aangepast. Zo wordt er ook gekeken naar de positiviteitsratio (het percentage positieve tests). Als die lager dan 1 procent is, wordt een land bij 75 besmettingen op 100.000 mensen al groen. De verwachting is dat in de zomer veel landen op groen zullen springen, gezien de sterke afname van het aantal besmettingen in de EU. De afspraken zijn nu gemaakt door de ambassadeurs van de lidstaten. Dinsdag worden ze hoogstwaarschijnlijk bekrachtigd door de Europese ministers van Volksgezondheid.

Bron NOS

 

Zaterdag 5 juni 2021 heeft de Spaanse Staatskrant, de BOE, bekendgemaakt wat vanaf 7 juni 2021 de vereisten zijn om naar Spanje te reizen. Je kunt altijd nalezen wat de eisen zijn op de speciale Travelsafe pagina van het Spaans Verkeersbureau.  Deze maatregelen gelden voor mensen die met de auto, camper, boot, bus, trein of het vliegtuig naar Spanje reizen. Hieronder leggen we het uit.

Reizen naar Spanje covid

Nadat je negatief bent getest heb je 48 uur om naar Spanje te reizen.

 

Vereist vanaf 6 jaar

Reizigers vanaf 6 jaar dienen in het bezit te zijn van een van onderstaande documenten. NB: De documenten mag je zowel digitaal als op papier meenemen en de documenten dienen opgesteld te zijn in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Indien het document in een andere taal is opgesteld dan dient een aanvullende vertaling naar het Spaans te worden overlegd, opgesteld door een officiële instantie.

 

Bewijs van vaccinatie

– De tweede dosis (of enige dosis in het geval van het Janssen vaccin) dient minimaal 14 dagen (en maximaal een jaar) voor vertrek te zijn gezet.

– Kinderen vanaf 6 jaar die meereizen met (een) gevaccineerde ouder(s) dienen een negatieve Covid-test te overhandigen.

– Op het bewijs dient vermeld te staan: naam en achternaam, datum van beide vaccinaties (tenzij Janssen vaccin), type vaccin, het batchnummer, land waarin het vaccin is afgegeven, contactgegevens van de instantie die het bewijs heeft afgegeven.

– De “Registratiekaart Coronavirus” van het RIVM voldoet NIET aan de eisen vanwege o.a. de taal waarin deze is opgesteld, noch is dit een officieel Nederlands vaccinatiebewijs.

– Hoewel het gele vaccinatieboekje geen officieel vaccinatiebewijs van de Nederlandse overheid is, voldoet het volgens de ambassade wél aan de Spaanse eisenDe ambassade adviseert reizigers daarom de vaccinatie in het gele boekje te laten registreren. Zie ook deze informatie van de Nederlandse overheid

– De Nederlandse overheid geeft nog geen vaccinatiebewijzen uit. Op dit moment werkt de Europese Commissie wel aan het EU Digitiaal Corona Certificaat als corona-vaccinatiebewijs.

– Mocht registratie in het gele boekje niet (op tijd) lukken, dan kun je volgens de ambassade via de website van het RIVM een print maken in het Engels van je vaccinatieregistratie (dit doe je door via de link in te loggen en vervolgens rechtsboven de taal te wijzigen naar het Engels). Je vaccinatie is alleen zichtbaar als je op het moment van vaccinatie toestemming hebt gegeven om je vaccinatiegegevens te delen met het RIVM. Mocht je deze toestemming niet hebben gegeven en dit alsnog willen doen, dan kun je deze toestemming alsnog geven via de zorgverlener die je de vaccinatie heeft gegeven.

Let op! Hoewel de ambassade deze optie weergeeft wordt erbij gezegd dat deze print géén officieel vaccinatiebewijs is. De ambassade waarschuwt dat hier geen rechten aan kunnen worden ontleend en dat niet zeker is dat dit bewijs geaccepteerd wordt.

 

Negatieve test

Een aantal details met betrekking tot de testverplichting is aangepast. Volgens de nieuwe testvereisten zijn er twee soorten toegestane test (maximaal 48 uur voor aankomst uitgevoerd):

– Nucleic acid amplification tests (NAAT): RT-PCR, TMA, RT-LAMP.

– Rapid antigen detection tests (RATs), (antigeen sneltest). Alle door de Europese Commissie goedgekeurde RAT’s worden geaccepteerd.

Op het formulier met testresultaten dienen vermeld te staan: naam, testdatum, gebruikte testmethodiek en land waarin test is uitgevoerd. We raden je aan ook het tijdstip van afname te laten vermelden om de 48 uur geldigheid aan te kunnen tonen. Op veel plekken in Nederland zijn nu corona sneltesten beschikbaar met reiscertificaat waarbij je binnen een kwartier de uitslag hebt. Daarna heb je dus nog twee volle dagen voor je reis.

 

Bewijs van herstel

– Voor reizigers die van Covid zijn hersteld en die positief blijven testen, geldt dat zij met een bewijs van herstel mogen reizen. Dit bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven door een bevoegde instantie of een medische dienstverlener.

– Op het document dient het volgende vermeld te staan: naam en achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test dat is afgenomen, land van afgifte.

 

Voor reizigers per vliegtuig en boot gelden aanvullende maatregelen

– De verplichting een gezondheidsformulier in te vullen. De QR-code die je daarmee krijgt, verleent je toegang tot vliegtuig of boot. Hier vind je het Spaanse gezondheidsformulier  Dit wordt (vaak samen met je temperatuur) gecontroleerd bij aankomst.

– Controle op alle documenten en het gezondheidsformulier vindt plaats door het personeel op de (lucht)haven van vertrek. Passagiers die niet aan één van bovenstaande vereisten kunnen voldoen, worden niet toegelaten.

Disclaimer en meer informatie

Bovenstaande tekst is gebaseerd op een vertaling door de Nederlandse ambassade in Madrid van de publicatie in de Spaanse Staatscourant. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Bovenstaande geldt zolang Nederland door de Spaanse autoriteiten wordt beschouwd als risicogebied. Dit wordt iedere week opnieuw beoordeeld. Het Nederlandse reisadvies voor het Spaanse vasteland is nog steeds oranje (reis niet, tenzij noodzakelijk). Ook de testverplichting voor reizen naar Nederland vanaf het Spaanse vasteland blijft van kracht. Meer informatie over besmettingen in Nederland en Spanje, over de mondkapjesplicht en andere corona-ontwikkelingen in Spanje vind je hier.  En hier vind je de Spaanse tekst uit de BOE, de Spaanse Staatskrant. Zoek je leuke ideeën voor je reis naar Spanje? Lees dan ESPANJE! Magazine. Bestel ‘m hier los of  neem een abonnement en ontvang tot 33% korting op winkelprijs. Voor meer Engelstalige informatie over COVID en reizen naar Spanje kijk op deze site van de Spaanse overheid. Meer tips over reizen naar Spanje met de auto vind je hier.

 

Update 1 juni 2021

Het ziet ernaar uit dat de strenge mondkapjesplicht in Spanje binnenkort wordt opgeheven. Fernando Simón, de directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias (CCAES), zeg maar de Spaanse Jaap van Dissel, verwacht dat Spanje over niet meer dan en maand adiós kan zeggen tegen de mondkapjesplicht. Voorwaarde is wel dat er nog anderhalve meter afstand wordt bewaard.

‘Als de ontwikkelingen zo doorgaan en de mensen zich ervan bewust zijn dat de controlemaatregelen nog een tijdje moeten worden gehandhaafd, denk ik dat het haalbaar zou kunnen zijn dat tussen half en eind juni, of hoogstwaarschijnlijk begin juli, het masker in open ruimtes niet meer nodig zal zijn,’ zei hij maandag. Simón pleit ervoor om de mondkapjesplicht in heel het land af te schaffen, hoewel de epidemiologische verschillen nog groot zijn. Zo is de incidentie in Valencia slechts 34,7/100.000/14 dagen, terwijl het Baskenland kampt met een veelvoud van 196/100.000/14 dagen (zie rapport). Het tweewekelijkse gemiddeld van heel Spanje is nu 121/100.000. Ter vergelijking: het tweewekelijkse gemiddelde van Nederland was van 11 t/m 25 mei met 349 bijna drie keer zo hoog, zoals blijkt uit de rapporten van het RIVM.

Andalusië en Balearen zijn tegen

De Spaanse regering en de autonome gemeenschappen zijn inmiddels in gesprek over de afschaffing van de mondkapjesplicht. Hoewel er verschillende opvattingen over zijn, waarbij sommige gebieden voorstander zijn van versoepeling en andere nog even willen wachten, zijn ze het er allemaal over eens  dat er op korte termijn een besluit over moet worden genomen. De president van de regio Castilla-la Mancha, Emiliano García-Page, was de eerste die het debat maandag opende. ‘We zijn vastbesloten om een einde te maken aan het dragen van mondmaskers in de open ruimte,’ zei hij. Zijn woorden kregen veel bijval. Catalonië zal de komende weken over de maatregel debatteren. Andalusië en de Balearen daarentegen zijn voorlopig tegen afschaffing van de mondkapjesplicht. ‘Zo lang we in Andalusië de coronapandemie niet duidelijk hebben overwonnen, moet het mondmasker binnen en buiten worden gedragen’, zo zei de Andalusische minister van gezondheid Jesús Aguirre. Kijk voor meer informatie  over de cijfers op de website van het European Centre for Disease Prevention and Control

Zin in Spanje? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE. Bestel ‘m hier

UPDATE 29 MEI

Vanaf 7 juni is iedereen die gevaccineerd is welkom in Spanje en vanaf 1 juli kan iedereen met en coronapaspoort  vrij reizen naar Spanje. Hier vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

UPDATE 24 MEI: alle Spaanse regio’s behalve Madrid onder de 100/100.000

Hoe is de situatie in Spanje als je die vergelijkt met de Nederlandse, Belgische en Duitse situatie?  Nederland had 18 mei in het weekrapport van het RIVM een gemiddelde van 203,7  gemelde corona-gevallen per 100.000 per week, dat was een week eerder nog 270,2 . Daar zaten Spanje (59,03, was 70,09) én alle Spaanse autonome regio’s onder zo blijkt uit het weekrapport van het Spaanse ministerie van gezondheid.

Ook de gebieden die populair zijn onder tweede huizenbezitters zoals Valencia met de Costa Blanca (14,63/100.000/1 week) en Andalusië (73,32/100.000/1 week) laten (veel) betere cijfers zien. In Andalusië lag het aantal besmettingen op 19 april nog op 114,8/100.000. Een forse daling dus. Ook in Catalonië (59,67, was 125,76), Asturias (36,42, was 86,48) en Balearen (18,95, was 26,89) zijn de cijfers laag.

Meer besmettingen in Drenthe dan in Spanje

De regio Brabant Noord spant in Nederland de kroon met 305 besmettingen per 100.000 inwoners in een week hoewel dat wel een flinke afname is, want een week eerder was dat nog 390. Maar zelfs in Drenthe ligt het aantal besmettingen met 122 per 100.000 nog fors boven het Spaanse gemiddelde van 59,03. Geen enkele Spaanse regio zit boven het Nederlandse gemiddelde van 203,7. Alleen Madrid komt met 101,82 nog boven de 100 uit. In onze omringende landen België (131,6) en Duitsland (62,1) ligt het aantal besmettingen ook hoger dan in Spanje zoals je ziet in deze link. Het aantal besmettingen is vooral in Duitsland echter beduidend lager dan in Nederland. Spanje wil per land bekijken welke versoepelingen er kunnen komen bij de toelating van toeristen. Als de Nederlandse cijfers fors hoger blijven dan het Europese gemiddelden is onze verwachting dat deze voorlopig nog niet voor Nederlanders zullen gelden. Ondanks de goede ontwikkelingen in Spanje gelden er nog steeds beperkende maatregelen zoals een mondkapjesplicht en avondklok. Hier zie je wat de toelatingseisen momenteel zijn.

Mis je Spanje of wil je vast wat inspiratie? Lees dan ESPANJE! Vier keer per jaar in de bus voor nog geen twee tientjes.

UPDATE 15 MEI

Hoe is de situatie in Spanje als je die vergelijkt met de Nederlandse, Belgische en Duitse situatie?  Nederland had 11 mei in het weekrapport van het RIVM een gemiddelde van 270,2 gemelde corona-gevallen per 100.000 per week. Daar zaten Spanje (70,09) én alle Spaanse autonome regio’s onder zo bleek uit het weekrapport van het Spaanse ministerie van gezondheid.

Ook de gebieden die populair zijn onder tweede huizenbezitters zoals Valencia met de Costa Blanca (13,66/100.000/1 week) en Andalusië ( 78,21/100.000/1 week) laten (veel) betere cijfers zien. In Andalsuië lag het aantal besmettingen op 19 april nog op 114,8/100.000. Een forse daling dus. Ook in Catalonië (71,54, was 125,76) Asturias (34,85, was 86,48) en Balearen (20,95, was 26,89) zijn de cijfers laag en blijven ze verder dalen.

Meer besmettingen in Drenthe dan in Spanje

De regio Brabant Noord spant in Nederland de kroon met 390 besmettingen per 100.000 inwoners in een week. Maar zelfs in Drenthe ligt het aantal besmettingen met 153,1 per 100.000 fors boven het Spaanse gemiddelde van 70,09. Geen enkele Spaanse regio zit boven het Nederlandse gemiddelde van 270,2. In onze omringende landen België (123,8) en Duitsland (107,2) ligt het aantal besmettingen ook hoger dan in Spanje zoals je ziet in deze link. Het aantal besmettingen is daar echter beduidend lager dan in Nederland. Spanje wil per land bekijken welke versoepelingen er kunnen komen bij de toelating van toeristen. Als de de Nederlandse cijfers fors hoger blijven dan het Europese gemiddelde is onze verwachting dat deze voorlopig nog niet voor Nederlanders zullen gelden. Ondanks de goede ontwikkelingen in Spanje gelden er nog steeds beperkende maatregelen zoals een mondkapjesplicht en avondklok. Hier zie je wat de toelatingseisen momenteel zijn,

Mis je Spanje of wil je vast wat inspiratie? Lees dan ESPANJE! Vier keer per jaar in de bus voor nog geen €20.

Update 12 mei

Zondag is de noodtoestand die op 25 oktober 2020 in Spanje inging geëindigd. Daarmee komen de verplichte landelijke avondklok en regionale lockdown te vervallen. Je kunt nu dus weer van de ene Spaanse regio naar de andere reizen. Alleen de Balearen, de Canarische Eilanden, de Valencia regio en Navarra willen de avondklok handhaven. Alle overige autonome regio’s in Spanje hebben geen avondklok meer vanaf 9 mei. Op de Balearen geldt een avondklok tussen 23 en 6 uur. Valencia heeft een avondklok tussen 00 en 6 uur en in Navarra mag je tussen 23 en 6 uur de straat niet op. Op de Canarische Eilanden geldt op Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa en El Hierro een avondklok tussen 23 en 6 uur en voor Fuerteventura, La Palma en La Gomera tussen 00 en 6 uur. Onder andere de regio’s Andalusië, Catalonië, Murcia, Aragón, Extremadura, Madrid, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië en La Rioja hebben vanaf 9 mei geen avondklok meer. Hoewel er nu in het hele land vrij gereisd mag worden eisen de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera en de Canarische Eilanden net zoals bij de buitenlandse reizigers een negatieve corona-test voor reizigers uit eigen land.

Lees hier wat je allemaal moet regelen als je naar Spanje reist.

Hoewel de avondklok en perimetrale lockdown nu zijn beëindigd, blijven er nog wel restricties van kracht met betrekking tot sluitingstijden, terrasgrootte, maximaal aantal klanten binnen enzovoorts. Ook voor kerkgangers, sporters, bioscoopbezoekers etc. gelden nog steeds beperkingen. Bij zeer hoge besmettingen kunnen in sommige regio’s ook nog districten, steden of dorpen worden afgesloten.Ook blijft de mondkapjesplicht voor heel Spanje gelden zowel in publieke binnenruimtes als in de buitenlucht. Alleen mensen die zonnebaden op het strand of bij een zwembad of sporten en mensen die  om medische redenen geen mondkapje kunnen verdragen zijn vrijgesteld van deze plicht. Ook gelden in de meeste regio’s nog maximale groepsgroottes. Een overzicht van alle restricties met een handige interactieve kaart vind je hier.

 

Update 20 april

Hoe is de situatie in Spanje als je die vergelijkt met de Nederlandse situatie?  Nederland heeft in het laatste weekrapport van het RIVM een gemiddelde van 308,5 gemelde corona-gevallen per 100.000 per week. Daar zitten Spanje (109,93) én alle Spaanse autonome regio’s onder zo blijkt uit het laatste weekrapport van het Spaanse ministerie van gezondheid.

Ook de gebieden die populair zijn onder tweede huizenbezitters zoals Valencia met de Costa Blanca (19,04/100.000/1 week) en Andalusië ( 114,8/100.000/1 week) laten (veel) betere cijfers zien. In Valencia is wel sprake van een lichte stijging ten opzichte van een week geleden (het was 17,93) maar Andalusië laat een flinke daling zien (was 136,44). Ook in Asturias (86,48), Balearen (26,89), Canarias (66,04), Murcia (32,03) en Extremadura (67,01) zijn de cijfers laag en blijven ze verder dalen. In Catalonië (125,76 was 116,12) en Galicië (45,97 was 40,34) was sprake van een lichte stijging maar die cijfers zijn in vergelijking met die van Nederland ook zeer gunstig.

Meer besmettingen in Drenthe dan in Spanje

De regio Zuid-Holland Zuid spant in Nederland de kroon met 520,3 besmettingen per 100.000 inwoners in een week. Maar zelfs in Drenthe ligt het aantal besmettingen met 163,7 per 100.000 boven het Spaanse gemiddelde van 109,93. Geen enkele Spaanse regio zit boven het Nederlandse gemiddelde van 308,5. In onze omringende landen België (171) en Duitsland (161) ligt het aantal besmettingen ook hoger dan in Spanje zoals je ziet in deze link. Baskenland is met 214,5/100.000 de Spaanse regio met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners. Een week geleden was dat nog 182,12. Mogelijk is dat net als in Catalonië een gevolg van de Franse toeristen die de grens zijn overgestoken met de Paasdagen. Parijs kampt momenteel nog steeds met een torenhoog besmettingscijfer van 553/100.000 per week. Ondanks de goede ontwikkelingen in Spanje gelden er nog steeds beperkende maatregelen zoals een mondkapjesplicht en lockdowns. In deze link van de Belgische overheid zie je daar een overzicht van en op onze speciale COVID-pagina vind je links naar de verschillende Spaanse regio’s.

Mis je Spanje of wil je vast wat inspiratie? Lees dan ESPANJE! Vier keer per jaar in de bus voor nog geen €20.

Corona 20 april

Besmettingen Spanje 20 april

Update 13 april Toename maar zeer grote regionale verschillen

De afgelopen dagen zijn de besmettingen in Spanje weer langzaam opgelopen hoewel het weekgemiddelde van 112,20 per 100.000 nog ver onder het Nederlandse weekgemiddelde van 293,6  per 100.000 ligt. Opvallend zijn de grote regionale verschillen.Valencia zit met 17,93 besmettingen op 100.000 wellicht iets boven de 14,55 van 1 april, maar het cijfer is en blijft  laag gelukkig. Ook de Balearen (28,77), Murcia (34,01) en Galicië 40,34 blijven onder de ‘magische’ grens van 50/100.000 zitten die het RIVM vorig jaar gebruikte om Spanje op oranje te zetten. Vooral in Andalusië is de groei sterk: van 58 naar 136. Ook in Madrid, dat in de paasweek werd overspoeld door toeristen uit met name Frankrijk, was de groei fors: van  156 op 1 april naar 199 op 12 april. Tegelijkertijd blijft het aantal dalen op de Balearen (van  34 op 1 april naar 28 nu) net als in Murcia (van 35 naar 34). Melilla en Ceuta blijven met respectievelijk  314 en 271 besmettingen koplopers maar gelukkig is daar nu wel sprake van een daling. Op 1 april was het aantal in Melilla nog  469 en in Ceuta 293. Hieronder de cijfers van 12 april.

Corona Spanje 12 april

Overzicht van het aantal besmettingen per autonome regio van 12 april

 

 

 

Update 12 maart: Goede cijfers maar geen versoepelingen voor Semana Santa

Het is een hard gelag voor de meeste Spanjaarden. Dé feestweek van het jaar, Semana Santa, kan ondanks de grote daling in het aantal besmettingen niet doorgaan vanwege de strenge corona-maatregelen. Hoe staat Spanje er nu voor? De incidentie (het aantal besmettingen per 100.000 inwoner) per 14 dagen is in heel Spanje gezakt van 899 op 27 januari naar 132 op 11 maart.  De incidentie op weekbasis is nu 60. Ter vergelijking: de incidentie in Nederland lag de afgelopen week volgens de cijfers van het RIVM op 181,5 en op 26 januari op 199,4.

Hoe doet Spanje dat?

Bar Spanje

De terrassen zijn open in Spanje

Hoe heeft Spanje deze sterke daling dan voor elkaar gekregen? Ten eerste is de avondklok (meestal tussen 23 en 6 uur) er in oktober al  ingegaan, maar vooral de regionale lockdowns, waarbij mensen hun gemeente, comarca of provincie niet mogen verlaten, hebben het virus mogelijk de pas afgesneden. In tegenstelling tot in Nederland mogen de theaters in Spanje wel gewoon open met een capaciteit van 50 %. Ze werden in januari wel even gesloten maar begin februari was het publiek weer welkom. Ook alle niet-essentiële winkels mogen open met een capaciteit van 50% en musea, bioscopen en bibliotheken mogen een bezetting hebben van 75 %. Terrassen mogen weer mensen ontvangen en langzamerhand zijn er ook steeds meer regio’s die eten en drinken in bars en restaurants toestaan met een beperkte capaciteit.

Geen Semana Santa

semana santa

Semana Santa in Padul in Andalusië

Helaas werden de regionale lockdowns en de avondklok rond de kerstdagen opgeschort wat tot een grote opleving van het aantal  besmettingen leidde. Maar daar heeft Spanje duidelijk lering uit getrokken. Ook tijdens Semana Santa, de Goede week voor Pasen, die in Spanje gepaard gaat met grote processies waarbij veel Spanjaarden hun geboorteregio opzoeken, blijven de regionale lockdowns van kracht. De regio’s zijn afgesloten van 26 maart t/m 9 april. Madrid is de enige regio die niet heeft ingestemd met de regionale lockdown en ook de Balearen en de Canarische Eilanden doen niet mee met de perimetrale lockdown. Processies en andere feestelijkheden tijdens Semana Santa zijn uitgesloten want er mogen maximaal zes mensen samenkomen in de buitenlucht en binnen maximaal vier.

Mis je Spanje? Lees dan ESPANJE!, vier keer per jaar 100 pagina’s Spanje-inspiratie en informatie

Coronapaspoort moet zomervakantie mogelijk maken

Maria Reyes Maroto

De Spaanse minister van toerisme Maria Reyes Maroto

Op 10 maart liet de Spaanse minister van Industrie, Handel en Toerisme María Reyes Maroto weten dat haar regering van plan is vaccinpaspoorten of -certificaten op te nemen in veel bredere plannen om veilig reizen mogelijk te maken. “We hebben al veiligheidsprotocollen opgesteld, maar we willen nog een stap zetten om reizen opnieuw mogelijk te kunnen maken zodra de coronavirussituatie het toelaat,” aldus de minister. Het nieuwe paspoort zou in mei in werking moeten treden. Er zijn geen aanwijzingen dat het Spaanse Ministerie van Toerisme van plan is om negatieve PCR- of antigeentests te vervangen door vaccinpaspoorten om te bewijzen dat men geen Covid-19 heeft voordat men Spanje binnenkomt, maar dit is eerder een aanvullende eis. De minister voegde eraan toe dat haar regering samenwerkt met de EU en de OESO om “gemeenschappelijke protocollen te ontwikkelen die reizigers het vertrouwen geven dat ze veilig kunnen reizen”.

Boek nu vast je zomervakantie bij een van deze leuke B&B’s.

Verdere versoepelingen

PCR test

Met een geldige test kun je weer naar de Spaanse eilanden

In een aantal regio’s gaan op 15 maart verdere versoepelingen in. In Valencia waren de terrassen en bars op 1 maart al opengegaan en vanaf 15 maart mag ook weer binnen worden gegeten en gedronken op 30 % van de capaciteit. De terrassen mogen wel weer op volle toeren (100%) draaien met inachtneming van de 1.5 meter en mondkapje als er niet wordt gegeten en gedronken. De horeca sluit al wel heel vroeg namelijk om 18 uur. De avondklok blijft er ongewijzigd van 22 tot 6 uur. Niet-essentiële winkels mogen open zijn tot 20 uur met een maximale capaciteit van 50%. Ook in Catalonië zijn er versoepelingen. Sinds maandag 8 maart mag de horeca tussen 7.30 en 17.00 uur open zijn. In beide regio’s blijven de lokale lockdowns van kracht wat betekent dat je niet zonder geldige reden van de ene naar de andere provincie of regio mag reizen. In Catalonië mag vanaf 15 maart wel weer tussen de verschillende comarcas worden gereisd. Vanaf 12 maart zijn ook de regionale lockdowns in de autonome regio Aragón opgeheven. Inwoners van de provincies Zaragoza, Huesca en Teruel mogen dus weer bij elkaar op bezoek. Ze mogen echter nog niet zonder geldige reden naar de rest van Spanje reizen. Ook in andere regio’s gelden nog steeds perimetrale lockdowns. In sommige regio’s mag je ook niet buiten de gemeentegrenzen reizen als er binnen je gemeente veel besmettingen zijn. Mallorca en Menorca ontvangen toeristen nu ook zonder PCR-test indien ze afkomstig zijn uit regio’s en landen binnen Europa waar de incidentie per 14 dagen onder de 150 ligt. Ook reizen naar de Canarische Eilanden is mogelijk als je een negatief testresultaat van maximaal 72 uur oud kunt overleggen.

Lees ook: testregels per 3 maart

Het aantal mensen dat in Spanje positief getest is op corona is de afgelopen weken sterk afgenomen. In januari was het aantal besmettingen nog torenhoog als gevolg van de versoepelingen rond Kerst en Oud en Nieuw. Maar gelukkig hebben de Spaanse regio’s het tij weten te keren met strenge maatregelen. Als je het aantal besmettingen in Spanje vergelijkt met het aantal besmettingen in Nederland, ziet de situatie voor Spanje er ook gunstig uit. De daling vlakt niet af maar zet scherp door. De laatste week telde het RIVM gemiddeld 143,5 besmettingen per 100.000 inwoners, in Spanje lag dat aantal op 118,76. Vooral de Balearen (58,20), de Canarische Eilanden (58,88) en Extremadura(58,35) laten heel gunstige cijfers zien. Maar ook in toeristische bestemmingen als de regio Catalonië  (89,3), Valencia (103,68), Andalusië (131,95) en Murcia (72,29) ontwikkelen de cijfers zich goed.

Meer informatie over de cijfers vind je in deze link van het RIVM en deze van het Spaanse Ministerie van Gezondheid.

Een overzicht van de cijfers van de  afgelopen weken (tot 17 februari in het geval van Spanje en tot 16 februari in Nederland) zie je hieronder.

Cijfers corona SpanjeCijfers corona RIVM

 

 

 

 

 

 

UPDATE 20 JANUARI: MEER MAATREGELEN EN BESMETTINGEN

Ambassadeur Jan Versteeg meldde de laatste trieste ontwikkelingen op zijn Facebookpagina. De belangrijkste informatie uit zijn verhaal vind je hier.  De Engelstalige website The Local Spain houdt de maatregelen in alle regio’s bij. Hieronder de stand van zaken tot 20 januari 2021.

 

Lees ook: Testen als je Spanje in en uit reist, update 3 februari

 

Catalonia

 

New rules in place from January 7th wetre extended until at least January 24th and then on January 20th the restrictions were extended again until February 7th.

  • Borders of each municipality will be closed every day of the week. Movement between municpalities is not allowed to visit second homes or to visit family, unless they specifically need care and attention.
  • Shopping centres will have to close once again and only stores of less than 400 meters squared, apart from essential ones, will be allowed to open during those 10 days. All stores, apart from essential ones will also have to close at weekends.
  • All gyms and sports centres are to close and physical activity will only be allowed outdoors.
  • Curfew between 10pm and 6am
  • Social groups limited to 6 people from two households.

Amid a rise in infection rates, regional authorities took the decision on Friday to postpone the Catalan election will be delayed from February 14th until May 30th.

READ MORE:  What are Catalonia’s new Covid-19 restrictions?

Madrid

Madrid regional authorities announced tightening of restrictions from Monday January 18th that include bringing the curfew forward from midnight to 11pm and shutting all bars and restaurants by 10pm. In addition, authorities are recommending that households don’t mix with each other in private homes.

New perimetral confinements will be placed on healthcare zones and municipalities across the region on Monday bringing the total areas where residents have mobility restricted 47 basic healthcare zones and 19 municipalities.

READ MORE: Madrid tightens curfew and confines new zones as infections soar 

Valencia

New rules were announced on January 19th after infection rates soared that include closing all bars and restaurants and the region wants to bring the curfew forward to 8pm.

  • The autonomous community has extended its regional border closure until January 31st and closed dozens of municipalities across the region.
  • Closed all restaurants and bars except for take-away service.
  • Closed non-essential businesses at 6pm
  • Closed sports centres and gyms
  • Social groups capped at 6pm
  • Curfew at 10pm but the regional authorities have requested central government to allow earlier curfew of 8pm

READ MORE:  Valencia closes bars and restaurants and wants curfew set at 8pm

Aragón

Aragón put new restrictions in place on January 4th that will last until at least January 31st.

  • These include the closure of all non-essential activities by 8pm.
  • Bars and restaurants will also be limited by 30 percent capacity indoors and 50 percent capacity on the terraces. There is also a ban on smoking on the terraces and eating or drinking at the bar.
  • Six people are allowed to sit and eat together if they are outdoors, however this is reduced to only four inside restaurants and bars.
  • Services, shops and shopping malls are only allowed to open at 25 percent capacity.
  • Curfew is in place between 11pm and 6am
  • Perimetral confinement of the region and of each of the three provinces of Teruel, Zaragoza and Huesca meaning travel between these three provinces as well as in and out of the region itself is not allowed unless for justified reason when a declaration form must be completed:

 

On Friday January 15th, authorities announced that perimetral confinement be placed on all municipalities over 10,000 people with a cumulative incidence rate above 250 cases per 100,000 over the last 14 days. All of the following towns/cities are now restricted:

Zaragoza, Huesca, Teruel, Calatayud, Utebo, Ejea de los Caballeros, Alcañiz and Tarazona.

La Rioja

Regional authorities in La Rioja are recommending all its residents undertake a voluntary lockdown and confine themselves at home, most especially those over the age of 65. They also announced that from January 16th, all non-essential businesses including bars and restaurants close at 5pm and social gatherings be limited to four people.

A perimeter confinement has also been placed around the municpalities of Logroño and neighbouring Lardero and Villamediana, joining them in a single zone and limiting movement in and out.

This in addition to the rules in place from January 7th until the January 31st

  • The perimeter closure of La Rioja has been extended to January 31st.
  • The nightly curfew has been changed to 10pm.
  • No more than four people from different households can meet at a time.
  • The capacity of gyms has been reduced to 30 percent and masks must be worn at all times. Swimming pool capacity has also been reduced to 30 percent.
  • Outdoor sporting activities may take place, but only with a maximum of six people and only if there is two metres between each person.

Extremadura

New rules came into force on Thursday January 14th that see movement between all municpalities limited to only essential trips.

 

All non-essential businesses, including bars and restaurants must close in municipalities over 5,000 population.

  • Only primary school pupils returned to school on January 11th and the rest will continue lessons remotely.

Castilla y León

Authorities in Castilla y León have brought forward the curfew to 8pm until 6am – a move that was allowed by the central government’s even though it falls outside the State of Alarm curfew window of between 10pm and midnight until 5am to 7am.

Earlier this month the region closed down shopping centres and gyms, and extended a ban on non-essential travel across regional borders until May.

A maximum number of four people allowed to meet in private with the recommendation that groups are limited to the same household.

In addition restaurants and bars are only allowed to serve outside on terrazas or provide take-away service.

Balearic Islands

In Mallorca and Ibiza, residents were on Wednesday January 13th told not to mix socially outside their household, unless they lived alone in which case they could form a bubble with one other household. Non-essential businesses must close at 8pm and bars and restaurants can only offer take-away service. Gyms are closed.

A curfew is in place between 10pm and 6am

The measures are in place until at least January 30th.

Menorca, from Saturday will have a curfew of 10pm, the interiors of bars and restaurants must close and meetings are capped at 6 people from a maximum of two househols.

Formentera has a curfew of midnight and bars and restaurants remain open, although with a reduced occupancy.

For all the rules visit Balearic Islands’ government information page HERE.

Murcia 

From 8pm Tuesday January 19th new measures came into force that bans social gatherings between different households with the exception of those who live alone, or a child who lives with one parent but needs to visit another, in which case “bubbles” between two households can be formed.

Authorities have imposed a perimetral confinement and closure of restaurants for all but take-away service within 22 municpalities including the largest cities in the region, Murcia, Cartagena, Molina de Segura or Lorca.

Cross the rest of the region the following riles are in place:

  • Commercial stores can only open to 50 percent capacity, while outdoor markets can operate at 75 percent capacity.
  • Bars and restaurants can only operate at 30 percent in the interiors, but there are restrictions on outdoor terrace dining.
  • Cultural venues such as cinemas, theatres and libraries can also only open at 50 percent capacity.
  • Parks and gardens are to close by 7pm.
  • Curfew from 10pm until 6.30am

Canary Islands

The Canary Islands operates a traffic light system with each island on an alert level depending on the infection rate.

This week Lanzarote  joined Tenerife on Level 3. the highest level, meaning all non-essential travel to the islands has been banned, although exemptions are made for those with accomodation booked(from both abroad and mainland Spain) who can provide a negative test result. The curfew is set for 10pm and social gatherings are limited to four people from within the same household.

Fuerteventura and Gran Canaria are currently at Level 2 which  means curfew at 11pm and social gatherings are limited to four people.

The other islands – El Hierro, La Palma and La Gomera – are Level 1 which means a curfew at midnight.

All  foreign visitors to the islands will need to provide a PCR or TMA test (also known as a LAMP test), while an antigen test is valid for travelers coming from Spain.

Castilla- La Mancha

From January 7th the region will return to closing its perimeter to all those without justified reason to cross (such as work or study).

  • A curfew is in place from 10pm until 6am
  • The number of people allowed to meet is limited to from six with recommendation that groups are limited to a maximum of two households.
  • In the provinces of Albacete and Toledo restaurants must close their interiors and only serve outside or for take-away.
  • While in the province of Ciudad Real, all municipalities have been confined and all restaurants, shopping centres and gyms closed.

 

Andalusia

 

  • Travel in and out of the region is not allowed unless with justified cause but movement is allowed between its eight provinces.
  • The curfew has been brought forward to between 10pm and 6am
  • Social gatherings are limited to six people
  • Restaurants across the entire region will be allowed to open from the morning until 6pm and those not selling alcohol can open until 8pm. Take-away service must end by 9.30 if collected or 11.30 if delivered.
  • All other businesses must close by 8pm.
  • Eight municpalities in the Campo de Gibraltar are under perimetral confinement. These are: La Línea de la Concepción, Algeciras, Los Barrios, Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera, San Martín del Tesorillo, San Roque and Tarifa.
  • Full details can be found at the interactive map published by the regional government HERE

Asturias

  • Travel in and out of the territory is not allowed except for justified reasons.
  • Authorities have  limited the number allowed at a social gathering to six and recommends that they represent no more than two households but that is limited to four people in restaurants.
  • The curfew remains at 10pm until 6am.
  • All businesses including restaurants must be shut by 8pm with the last customers admitted at 7.30pm. Although take-away service can be offered until 10pm.

Cantabria

The current rules are:

  • Regional borders closed meaning travel in and out of the territory is not allowed except for justified reasons.
  • Limit on the number allowed at a social gathering to six people with recommendation that they represent no more than two households but that is limited to four people in restaurants.
  • The curfew remains at 10pm until 6am.
  • Shopping centres are closed at weekends starting on Saturday January 15th
  • Bars and restaurants are only allowed to serve outside tables.

Galicia

New restricitions were announced on Friday January 15th.

  • Social gatherings have been reduced from six to four people
  • Restaurants and bars must close  by 6pm
  • The curfew has been brought forward to 10pm until 6am
  • Other restrictions are in place in various municipalities across the region with 60 under perimetral confinement and where bars and restaurants must remain closed..  For full info look at the interactive map below:

 

Basque Country

  • The ban on travel in and out of the Basque Country remains in place with the requirement that those with justified cause complete the form required by regional authorities HERE
  • In addition movement between the three provinces is not allowed without justification.
  • Social gatherings are limited to six from a maximum of two households.
  • The curfew is in place between 10pm and 6am.
  • Municipalities recording an incidence rate above 500 cases per 100,000 people will be sealed off and restaurants closed  and school  and associaition sporting activities suspended.
  • To discover which municipalities are closed check map below

Navarra

  • The ban on travel in and out of Navarra will remain in place until at least January 28th. Travellers with justified cause must fill in a form if crossing regional borders which can be downloaded HERE
  • Social gatherings are limited to six from a maximum of two households.
  • Restaurants must close by 9pm
  • Smoking in terrazas or walking in the street is banned.
  • The curfew remains in place between 11pm and 6am.

UPDATE 26 DECEMBER: VACCINATIE BEGONNEN EN NIEUWE CIJFERS

De vaccinatiecampagne tegen het coronavirus in Spanje is begonnen. Araceli, een 96-jarige vrouw uit Guadalajara, ontving  zondag 27 december om 9.00 uur de eerste dosis van het vaccin in Spanje. Na haar werd Mónica, een 40-jarige medewerkster uit hetzelfde centrum, ingeënt. Ook andere regio’s in het land zijn begonnen met vaccineren.

De vaccins zullen gelijktijdig en gratis worden verspreid in alle autonome gemeenschappen met gemiddeld 350.000 doses per week. De verwachting is dat in de komende twaalf weken het vaccin bij 2,29 miljoen Spanjaarden zal worden gezet. Na drie maanden volgt de rest van de Spaanse bevolking.

Daling besmettingen in Spanje

In Spanje is het aantal besmettingen de afgelopen twee maanden gedaald van 361/100.000/14 dagen naar 262/100.000/14 dagen (of van 191/100.000/7 dagen naar 125/100.000/7 dagen). Vooral in Andalusië (van 327/100.000/14 dagen op 24 oktober naar 149 op 25 december) en Murcia (van 379 naar 146) daalde het aantal flink en in Navarra liep het getal terug van een torenhoge 1062 naar 195/100.000/14 dagen. In de regio Madrid blijft het aantal boven het landelijke gemiddelde (van 421/100.00/14 dagen naar 376/100.00/14 dagen) en op de Balearen (Ibiza, Mallorca en Menorca) is het aantal besmettingen juist opgelopen van 150/100.000/14 dagen naar 474/100.000/14 dagen. Ter vergelijking: In Nederland steeg het aantal besmettingen met het COVID-19-virus de afgelopen twee maanden van 294/100.000/7 dagen op 20 oktober naar 430/100.00/7 dagen op 22 december. Lees verder onder de tabel >

Corona Spanje 24 dec

Aantal positieve coronatests in Spanje per 7 dagen en 14 dagen op 24 december 2020

 

Lokale aanpak

De Spaanse regering kondigde op 25 oktober de noodtoestand af waarna de autonome regio’s een avondklok en lockdowns konden instellen. De aanpak was heel regionaal: strenge maatregelen op plekken met veel besmettingen, minder strenge maatregelen op plekken waar het coronavirus minder aanwezig was. Toverwoorden waren toque de queda (avondklok) en confinamiento perimetral (perimetrale lockdown). Mensen mochten ’s nachts niet meer op straat en niet meer buiten hun gemeentegrenzen of provinciegrenzen reizen. In veel regio’s bleven de winkels, terrasjes en theaters met de nodige beperkingen open of slechts korte tijd gesloten. Op deze interactieve kaart kun je zien welke restricties in elke regio gelden.

 

Mis je Spanje? Lees dan het magazine ESPANJE! Een jaar lang op de mat voor nog geen twee tientjes. Ook leuk als cadeau. Je kunt het hier meteen regelen. 

Update 16 december: vakantievluchten geschrapt en Tenerife op slot

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, zo schreef ze woensdag 16 december in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen reizen. Het kabinet wil niet-noodzakelijke reizen ontmoedigen in verband met het grote aantal coronabesmettingen in Nederland. Een dergelijke verklaring zal vermoedelijk ook gaan gelden voor Spanje. Ondertussen maakten TUI en Corendon woensdagavond bekend dat tot maart alle vakantievluchten worden geschrapt. Ook  het vakantievliegverkeer naar de Canarische Eilanden wordt stilgelegd. Er wordt alleen nog gevlogen om reizigers die al ter plekke zijn op te halen. TUI en Corendon zeggen geen andere keuze te hebben aangezien de Nederlandse overheid voor alle buitenlandse bestemmingen een negatief (oranje) reisadvies heeft afgegeven. De afgelopen dagen stonden er tot woede van de minister nog lange rijen in de vertrekhallen op Schiphol.

Tui

Coronamaatregelen Tenerife

Eerder werd al bekendgemaakt dat Tenerife vanaf vrijdag 18 december op slot gaat omdat het aantal besmettingen daar te snel oploopt. Vanaf 00.00 uur mag gedurende 15 dagen niemand meer het eiland op of af. Als je op het eiland bent hoef je niet binnen te blijven, maar je mag het eiland dus niet verlaten. Ook wordt het reizen van de ene gemeente naar de andere afgeraden. Bovendien gaat er een avondklok gelden van 22.00 tot 6.00 uur. Eetgelegenheden en bars moeten hun deuren sluiten maar terrassen mogen wel openblijven met een beperkte capaciteit. De maatregelen zullen niet voor de andere Canarische Eilanden gelden omdat de situatie daar minder ernstig is. Meer over het aantal besmettingen lees je hier  en hier vind je meer informatie over de maatregelen.

 

Update 10 december: versoepelingen in Andalusië

 

De Andalusische regering heeft op 10 december bekendgemaakt dat er versoepelingen van de coronamaatregelen komen in twee fases. De versoepelingen zijn mogelijk aangezien het aantal besmettingen de afgelopen maand flink is gedaald, zoals je hier kunt lezen. In eerste instantie worden van 12 december tot 17 december middernacht reizen naar andere gemeenten toegestaan, binnen de provincie. Niet noodzakelijke reizen door de hele autonome regio is dan dus nog niet mogelijk. Winkels sluiten om 21 uur. Horecagelegenheden mogen na 18 uur geen gasten meer ontvangen. De avondklok gaat in om  22.00 uur en duurt tot 7 uur.  Van 18 december tot 10 januari is het reizen naar andere provincies binnen de autonome regio Andalusië ook toegestaan. De horeca moet weer om 18 uur sluiten maar mag daarna van 20 tot 22.30 weer opengaan. De avondklok gaat dan een uurtje later in (23 uur) en eindigt om 6 uur ‘s ochtends. Tijdens de kerstperiode van 23 december tot 6 januari is het ook mogelijk om buiten de autonome regio te reizen voor familiebezoek.  Er zal een speciale avondklok gelden op 24, 25, 31 december en 1 januari: 01.30 uur. Op die data mogen er maximaal tien mensen uit twee huishoudens bijeenkomen in een privéwoning. Op alle andere data geldt een maximum van zes personen. Winkels zijn op normale uren open. Het skistation in de  Sierra Nevada gaat open vanaf 18 december maar zal voorlopig alleen toegankelijk zijn voor inwoners van Andalusië.
De coronamaatregelen in Spanje lijken vruchten af te werpen. Op 9 december werd bekendgemaakt dat het aantal besmettingen per 100.00 mensen in 14 dagen in heel het land onder de 300 zit en dat het totaal aantal besmettingen in de afgelopen maand met 63,5 procent is gedaald. Het gemiddelde aantal is nu 193,26, terwijl dat een maand gelden nog 529,43 was. Andalusië zit met 171 onder het landelijke gemiddelde evenals Catalonië (187), Murcia  (148) en de Canarische Eilanden (93) zoals je hier kunt zien. Ter vergelijking: het gemiddeld aantal besmettingen in Nederland steeg de afgelopen week nog van 183 naar 237,4 per 100.000, waarmee het aantal besmettingen per 14 dagen per 100.000 inwoners  op 420 uitkomt. Flevoland is met 552 de trieste koploper zoals je ziet in dit rapport van het RIVM.

 

Covid Andalusië

 

Wat doet Spanje tegen COVID-19?

Wat heeft Spanje gedaan om die sterke daling van het aantal COVID-19 besmettingen te bewerkstelligen? De toverwoorden zijn avondklok en lokale lockdowns, waarbij de Spanjaarden niet buiten de gemeentegrenzen mogen reizen. Ook tijdens Kerst en Oud & Nieuw zal er een avondklok gelden en blijven er reisrestricties. Wat de maatregelen precies behelzen verschilt per regio. In dit artikel in de krant El País lees je hoe dat zit per regio en kun je bovendien via een handig kaartje en een tabel zien waar een avondklok en lockdown gelden en op welke tijdstippen de avondklok geldt.

 

 Mis je Spanje? Lees dan ESPANJE! Een heel jaar op de mat voor nog geen twee tientjes. Hier kun je het meteen regelen. Ook erg leuk als cadeautje voor een Spanjefan!

 

 

Update 1 december: vaccins voor bijna alle Spanjaarden en positieve cijfers

Eindelijk zeer positieve berichten uit Spanje. De woordvoerster van de Spaanse regering, María Jesús Montero, heeft dinsdag laten weten dat er 73,6 miljoen vaccins zijn ingekocht waarmee 36,8 miljoen van de 47 miljoen Spanjaarden kunnen worden gevaccineerd tegen het COVID-19-virus. Dat zal vanaf begin januari gebeuren en is gratis. De vaccins worden aangeschaft bij de firma’s Moderna, CureVac, Janssen, Pfizer en AstraZeneca. Op 29 december zal het Europees Medicijnagentschap EMA laten weten of het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig is, aldus Montero. Op 12 januari zal het EMA zijn oordeel vellen over het vaccin van Moderna, zo liet de regeringswoordvoerster weten. Zij waarschuwde dat dat geenszins betekent dat men de teugels nu kan laten vieren. Ook niet tijdens de kerstperiode.

De besmettingscijfers die Spanje de afgelopen week liet zien stemmen echter ook zeer hoopvol. Waar Spanje in oktober nog een piek te verwerken kreeg van meer dan 22.000 coronagevallen extra per dag, schommelt het aantal de afgelopen week  tussen den 6.000-8.000.  Het aantal vastgestelde coronabesmettingen per 100.000 mensen lag de afgelopen week in Spanje op 106. Catalonië, enkele weken geleden nog een virushaard, zat zelfs onder de 100 en ook Madrid scoort goed met 108/100.000, evenals Andalusië (105/100.000). Valencia (93/100.000)  is samen met Murcia (84/100.000) en de Canarische Eilanden (39/100.000) de regio met de minste besmettingen. Ter vergelijking: het Nederlandse gemiddelde lag de afgelopen week op 183,9, met uitschieters in Amsterdam-Amstelland (217/100.000), Twente (228/100.000), Gelderland-Midden (220/100.000), Zuid-Holland Zuid (214/100.000) en Flevoland (249/100.000). In Spanje was La Rioja met 181/100.000 besmettingen de regio met de meeste positieve testen  per 100.000 inwoners de afgelopen week. De Spaanse cijfers kun je hier vinden en de Nederlandse hier.

Update 21 november: PCR-test vanaf maandag verplicht

Vanaf maandag 23 november is het verplicht om een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur te overleggen als je Spanje in wilt reizen. Deze verplichting geldt voor iedereen: toeristen, residenten, tweedehuizenbezitters en zakelijke reizigers afkomstig uit risicogebieden waar het coronavirus nog niet onder controle is. Daar vallen Nederland en België ook onder. Deze nieuwe maatregel komt bovenop de gezondheidscontroles die al werden gedaan bij alle internationale reizigers die aankomen op de Spaanse vliegvelden en in de havens. De temperatuur- en visuele controle blijven gehandhaafd.

Op de gezondheidsverklaring (Formulario de Control Sanitario) die iedere internationale reiziger voor aankomst in Spanje al moet invullen, zal vanaf heden ook de vraag staan of men over een negatieve PCR-test beschikt die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Spanje. Men moet het originele testdocument, opgesteld in het Spaans of het Engels laten zien op papier of elektronisch. Hier wordt precies uitgelegd wat je allemaal nodig hebt. Denk er niet te licht over. Volgens Spaanse kranten kunnen er boetes van enkele duizenden euro’s worden opgelegd als je geen recente PCR-test kunt overleggen.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft in verband met deze verplichting het reisadvies voor Spanje aangepast. Dat is nu als volgt:

Let op: Het coronavirus is in Nederland en veel andere landen nog niet onder controle. Blijf deze winter daarom zo veel mogelijk thuis. Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari 2021, tenzij strikt noodzakelijk. Vanaf 23 november stelt Spanje het tonen van een negatieve PCR-test verplicht voor reizigers uit Nederland die met het vliegtuig of met de boot inreizen. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Dit betekent dat deze afgenomen moet zijn binnen 72 uur voor vertrek. Ook moeten reizigers die met het vliegtuig of de boot komen bij binnenkomst (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Deze inreisbeperkingen gelden niet voor reizigers met de auto of de trein. De kleurcode voor de Canarische eilanden is ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Spanje heeft de noodtoestand voor heel Spanje uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. In het hele land geldt een avondklok (van 23:00 tot 06:00 uur), behalve voor de Canarische eilanden. Voor het Spaanse vasteland en de Balearen blijft kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gelden. Na verblijf in ‘oranje’ gebied gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. 

 

Update 19 november: Bars en restaurants in Catalonië weer open 

De Spaanse kaart kleurt steeds groener wat betekent dat het in de meeste gebieden de goede kant op gaat. Vooral Catalonië laat een fikse daling zien, zoals je kunt zien op de interactieve kaart in deze link. De Catalaanse regering heeft mede daarom besloten dat de bars en restaurants vanaf aanstaande maandag 23 november weer open mogen van zes uur ‘s morgens tot half  tien ‘s avonds. Er gelden wel wat beperkingen: twee meter afstand tussen de tafels en maximaal vier mensen aan tafel.  Binnen geldt een bezetting van maximaal 30 % wat  op 7 december wordt opgeschaald naar 50 procent. Buiten gelden geen beperkingen in aantallen. De maatregelen zijn soepeler dan aanvankelijk werd voorgesteld, een opsteker voor de Catalaanse horeca.

Plan om lockdown af te bouwen

De Catalaanse regering heeft een plan ontwikkeld om in twee maanden en vier fases een einde te maken aan de lokale lockdowns. Vanaf 7 december moet het weer mogelijk worden om in het weekend binnen dezelfde comarca (streek)  van gemeente naar gemeente te reizen. Vanaf 21 december mag in het weekend weer door heel de autonome regio Catalonië worden gereisd en op 4 januari gelden er helemaal geen reisrestricties meer. We blijft de avondklok nog van kracht tussen 22.00 uur en 6. uur.  Kerst mag gevierd worden met groepen van maximaal tien personen in Catalonië. Vanaf maandag aanstaande mogen ook theaters, bioscopen en concertzalen hun deuren weer openen, met maximaal de helft van de zaal gevuld. Sportzalen mogen op 30% capaciteit open.

 

Update 15 november: Minder besmettingen Madrid en Catalonië

De strenge maatregelen in Spanje lijken voorzichtig vruchten af te werpen. Vooral In Madrid is het aantal besmettingen  flink gedaald de afgelopen weken. Volgens de laatste gegevens van de Spaanse overheid van 13 november die je hier en hier vindt zijn er de laatste week 218/100.000 inwoners positief getest. Het tweewekelijkse getal lag op 498. Dat is nog altijd veel meer dan het gemiddelde van 280 een maand geleden, maar net als in Nederland is de daling ingezet. In Madrid daalde het aantal besmettingen per 100.000 per 14 dagen zelfs van 775 op 29 oktober naar 325 op 13 november, dat is onder het niveau van een maand geleden toen er 451/100.000/14 dagen werden geteld. In Catalonië bereikten de besmettingen op 3 november een piek van 748, maar daar is het aantal nu ook gedaald naar 574. In Valencia, met de Costa Blanca een belangrijke toeristische regio, is het aantal besmettingen nu 311/100.000/14 dagen, op de Canarische Eilanden was dit 82 en op de Balearen (Ibiza/Mallorca) 245. Ter vergelijking: In Nederland lag het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in 14 dagen  in de afgelopen periode op 558, in Amsterdam was dat 663 en in Zuid-Holland Zuid 831. Zie link RIVM.

Deze week werd bekend dat toeristen die  in Spanje arriveren zonder negatieve PCR-test een boete kunnen krijgen van maar liefst €6000. Bovendien moeten ze meteen een test ondergaan om vast te stellen of ze verder mogen reizen. Dat maakte minister van buitenlandse zaken Arancha González Laya bekendDe boetes kunnen vanaf 23 november worden opgelegd aan reizigers uit Nederland en België en ruim 60 andere landen. De minister zei verder dat uit onderzoek blijkt dat slechts 0,08% van de corona-gevallen in het buitenland direct gelieerd zijn aan reizen. Van de 5.200.000  toeristen die  Spanje vanaf juli hebben bezocht zouden slechts 4.800 positief zijn getest. ‘Als we naar de cijfers kijken is het geen probleem, maar we moeten ons ervan verzekeren dat het in de toekomst geen probleem wordt, zei de minister. Via deze maatregel wil ze ‘vertrouwen creëren’ om zo geleidelijk aan weer meer bewegingsvrijheid mogelijk te maken. Op dit moment is het niet toegestaan om via Frankrijk naar Spanje te reizen als je daar niet permanent woont. Je mag wel door Frankrijk rijden als je onderweg bent naar je officiële woonplaats zowel van Spanje naar Nederland als andersom. 

 

Mis je Spanje? Lees dan het magazine ESPANJE! en krijg een vrolijk Spaans flamenco mondkapje met polkadots cadeau.

Update 8 november: Alle Andalusische steden en dorpen dicht

 

De regering van Andalusië heeft zondag 8 november bekendgemaakt dat alle 786 gemeentes van de autonome gemeenschap worden afgesloten. De bevolking wordt opgeroepen om alleen de straat op te gaan als dat nodig is en om 18 uur gaat alles dicht. In Granada, waar veel besmettingen zijn met het coronavirus, gaan alle niet noodzakelijke ondernemingen dicht. Er komt een plan om de zwaar geraakte toeristensector te redden, aldus de president van de Junta de Andalucía,Juan Manuel Moreno van de Partido Popular. De maatregelen gaan morgen in en duren vooralsnog twee weken. Moreno liet weten dat streng zal worden opgetreden tegen overtredingen. In heel Andalusië gold al een avondklok  die van kracht blijft. In deze link van de Junta van Andalusië kun je zien dat het virus vooral sterk aanwezig is in en rondom Granada, Sevilla en Córdoba,

Mis je Spanje? Lees dan het magazine ESPANJE! en krijg een vrolijk Spaans flamenco mondkapje met polkadots cadeau.

 

Update 6 november: Reisorganisaties toch naar Canarische Eilanden

 

Reisorganisaties gaan tegen de adviezen van het kabinet in door vakanties te blijven aanbieden naar het buitenland .TUI en Transavia lieten eergisteren weten te blijven vliegen op de Canarische Eilanden, ondanks het advies van het kabinet om tot half januari helemaal niet naar het buitenland te reizen, tenzij noodzakelijk. TUI biedt pakketreizen inclusief vlucht aan naar de eilanden. Transavia, dochterbedrijf van KLM, biedt alleen vluchten aan.

Het kabinet is het er niet mee eens. “Concentreer je nou alleen op echt noodzakelijke reizen. Vakantiereizen zijn geen noodzakelijke reizen. Het mag, maar het is niet in lijn met ons advies”, zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. “Achter die bedrijven zitten ook mensen en daar doe ik dus ook een beroep op. Heb nou het groter belang voor ogen en niet het kortetermijnbelang.”

Geel gebied, wel of niet?

Het kabinet zegt in gesprek te zijn met de reisbranche en vervoerders om reizen zoveel mogelijk te ontmoedigen. Op de persconferentie dinsdag deed premier Rutte de oproep om tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij noodzakelijk. Maar die oproep is in tegenspraak met het officiële reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens dat reisadvies zijn de Canarische Eilanden sinds kort weer geel gebied en dus kunnen vakantiereizen in principe wel. De Canarische Eilanden hebben speciale corridors gecreëerd om veilig op vakantie te kunnen. Je mag alleen op het  vliegtuig stappen met een recente negatieve test. En ook als je teruggaat wordt je getest. Ben je positief, dan moet je blijven. “Reizen naar geel gebied kan en die vluchten laten we vooralsnog staan”, zei een woordvoerder van Transavia woensdag. “Gebieden die groen of geel zijn kun je bereizen. De regering zelf geeft die adviezen af en wij volgen die officiële reisadviezen op”, aldus een woordvoerder van TUI. Je vindt die adviezen hier.

De Canarische Eilanden zijn in de wintermaanden altijd populaire bestemmingen. Ze zijn nu zo’n beetje de enige gele zonbestemmingen, naast Curaçao en Bonaire. Premier Rutte zei dinsdag dat die Caribische delen van het Koninkrijk buiten de niet-reizen-oproep van de regering vallen. Vakanties daarheen vindt het kabinet dus wel ok

 

 

Update 29 oktober: Ook lockdown in Catalonië, Valencia en Cantabrië

Na veel andere autonome gemeenschappen, hebben nu ook Catalonië, Valencia en Cantabrië een tijdelijk lokale lockdown afgekondigd. De bijna vijf miljoen inwoners van Valencia en de 580.000 inwoners van Cantabrië mogen de komende dagen hun comunidad niet verlaten tenzij daar dringende redenen voor bestaan. Dat hebben de presidenten van beide autonome gebieden, Ximo Puig en Miguel Ángel Revilla, donderdag laten weten. Daarmee volgen ze het voorbeeld van veel andere gemeenschappen. Alleen de Balearen, Galicië, de Canarische Eilanden en  Extremadura hebben nog geen lokale lockdown (cierre perimetral) ingesteld.

Vanaf vrijdag 30 oktober om 12 uur mag niemand de autonome gemeenschap Valencia nog in of uit, tenzij daar dringende redenen voor zijn. Er mag binnen Valencia zelf wel worden gereisd. Dit in tegenstelling tot Baskenland en Murcia waar ook reizen tussen dorpen en steden onderling is verboden. Puig wees erop dat de situatie in Valencia beter is dan in heel veel andere delen van Spanje maar dat het aantal besmettingen nu stijgt. ‘Onze gezondheid zal altijd onze eerste prioriteit zijn’, aldus Puig. Alle omliggende regio’s Aragón, Murcia, Castilla-La Mancha en Cataluña- hadden eerder al voor een lockdown gekozen in de strijd tegen de oplopende besmettingen. Valencia telt in vergelijking met veel andere delen van Spanje en met Nederland weinig besmettingen maar de situatie verslechtert de laatste dagen te snel, vindt Puig. In de laatste 24 uur zijn er 14 doden en 1529 gevallen bijgekomen. Ter vergelijking: In Nederland werden er op een bevolking van ruim 17 miljoen in dezelfde periode 62 doden en rond de 10.000 nieuwe besmettingen gemeld in een dag.

Valencia verlengt ook de restricties die 10 dagen geleden werden ingesteld in Elche, Orihuela, Guadassuar en Onda met 14 dagen omdat daar geen verbetering is opgetreden. Ook in Morella, Vinaròs, Algemesí, Crevillent, Elda, Ibi, Muro de Alcoi, Petrer, Pinoso gaan vanaf vrijdag extra beperkingen gelden. Wat die beperkingen inhouden kun je lezen in dit Spaanse artikel. De Spaanse regio’s proberen door lokale lockdowns te voorkomen dat mensen gaan reizen tijdens Allerheiligen, een feestdag in Spanje. Voor zover wij hebben kunnen nagaan blijft het wel mogelijk om naar huis te reizen. In deze link lees je (in het Engels) meer over in- en uitreizen.

n Catalonië gaat de regio vanaf vrijdag 30 oktober ook op slot. Daarnaast stelde de Catalaanse regering ook een cierre in gedurende de weekenden per gemeente. Van vrijdag 6 uur ’s morgens tot maandag 6 uur ’s morgens mogen de Catalanen hun gemeente niet verlaten, behalve voor werk, opleiding, doktersbezoek en noodgevallen. In de regio werden ook andere aanvullende maatregelen genomen, zo gaan sportscholen, grote winkels en winkelcentra, en theaters, bioscopen en andere culturele instellingen, dicht. Kijk ook op de Facebookpagina van de ambassade voor het laatste nieuws.

Update 27 oktober: Nederlands advies aangepast en meer lockdowns

Terwijl veel Spaanse regio’s de noodtoestand aangrijpen om lokale lockdowns in te stellen (een overzicht vind je in deze link van de Spaanse tv) veranderde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vandaag zijn reisadvies voor Spanje als volgt: Het aantal besmettingen met het coronavirus is op de Canarische eilanden afgenomen. De kleurcode voor de Canarische eilanden is daarom aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). De lokale overheid van de Canarische eilanden bereidt regelgeving voor om een COVID-test verplicht te stellen voor toeristen. Deze zal waarschijnlijk in de komende twee weken gereed komen. Stel u voor vertrek op de hoogte om niet voor verrassingen komen te staan, bijvoorbeeld bij uw reisorganisatie. Spanje heeft de noodtoestand voor heel Spanje uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. In het hele land geldt een avondklok (van 23:00 tot 06:00 uur), behalve voor de Canarische eilanden. De autonome regio’s kunnen deze avondklok plotseling aanpassen. De regionale overheden kunnen ook besluiten hun grondgebied geheel of delen daarvan af te sluiten voor niet-noodzakelijk verkeer. Doorreis is over het algemeen toegestaan. Op dit moment zijn Asturias, Baskenland, Navarra, La Rioja en Aragón afgesloten. Mogelijk volgen er meer regio’s. Voor het Spaanse vasteland en de Balearen blijft kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gelden. Na verblijf in ‘oranje’ gebied gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zie voor deze informatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’ en ‘Coronavirus’.

De autonome regio Melilla (in Noord-Afrika) liet dinsdagavond weten dat er vanaf donderdag ook inreisbeperkingen gaan gelden. De enclave blijft wel bereikbaar voor noodzakelijke reizen. Ook Andalusië overweegt een lokale lockdown (cierre perimetral). President Juanma Moreno liet in een interview met Cadena Cope doorschemeren dat de maatregelen waarschijnlijk al voor het weekend van kracht worden. In de meeste Spaanse regio’s, waaronder ook Andalusië, lopen de besmettingen de laatste dagen weer op. Het aantal besmettingen ligt met 228/100.000 in de laatste week echter nog flink onder het aantal besmettingen in Nederland de laatste week (357/100.000).

 

Update 26 oktober: Canarische Eilanden niet meer oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt dinsdag 27 oktober het reisadvies van oranje (’geen vakantiereizen’) naar geel (’waakzaam zijn’) omdat er al wekenlang heel weinig besmettingen zijn op de eilanden. Dat zei een woordvoerster van het ministerie maandag tegen De Telegraaf. Reisbrancheorganisatie ANVR had het ministerie eerder op de dag gevraagd om de huidige reiswaarschuwing op te heffen, zodat vakanties naar de Canarische Eilanden op korte termijn weer mogelijk worden. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besloten dit vorige week al.

De genomen maatregelen op de eilanden hebben er inmiddels voor gezorgd dat het aantal besmettingen al weken onder de 50 per 100.000 inwoners in twee weken ligt. In Nederland ligt dat ruim boven de 500. De Canarische Eilanden hebben speciale corridors opgezet met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vakantiegangers moeten zich laten testen voor vertrek en ook als ze terug naar huis gaan wordt er weer een test afgenomen. Indien ze positief blijken wordt hun quarantaine en terugreis geregeld. Vermoedelijk zullen de eilanden ook dergelijke afspraken hebben gemaakt met Nederland. Zo lang de Canarische Eilanden weinig besmettingen hebben is de avondklok die is ingesteld in heel Spanje daar ook niet van kracht. Of dinsdag ook andere Spaanse bestemmingen met een veel lagere besmettingsgraad dan Nederland, zoals de regio Valencia en de Balearen, geel in plaats van oranje krijgen, was maandag nog niet bekend. Heel Spanje kreeg 25 augustus code oranje. Hier leggen het RIVM en het ministerie van Buitenlands zaken uit waarom dat was.

De president van de autonome regio Valencia, Ximo Puig, heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen een ‘Schengen sanitario’ in te stellen, uniforme protocollen voor alle Schengenlanden om het personenverkeer te regelen. Valencia is net als de Canarische Eilanden eerder deze maand met verschillende landen in gesprek om een corridor te creëren voor buitenlanders om weer vakantie te kunnen houden in de regio waar onder andere de populaire Costa Blanca ligt. De Canarische Eilanden eisen van alle inkomende toeristen dat ze een negatieve testuitslag kunnen overleggen en ook bij vertrek worden de toeristen weer getest. Ook Valencia zou een dergelijk systeem overwegen.

Maandag maakten Baskenland en Asturië bekend dat er een lokale lockdown komt. In Baskenland mogen mensen de regio niet meer in en uit en wordt ook het verkeer tussen de verschillende gemeentes van de regio zelf aan banden gelegd.

 

Update 23-25 oktober: Spanje kondigt noodtoestand af en voert avondklok in

De Spaanse Buitengewone Ministerraad heeft zondag 25 oktober ingestemd met de  afkondiging van de noodtoestand voor heel Spanje voor 15 dagen met de intentie om deze tot een half jaar te verlengen als het Congres daarmee instemt.

Het besluit maakt een avondklok mogelijk voor het hele land die zal duren van elf uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends. Daarnaast zullen er beperkingen gaan gelden voor bijeenkomsten en wordt ook het reizen tussen Spaanse autonome regio’s onderling beperkt als het aantal besmettingen daar aanleiding toe geeft.

Uitzonderingen voor goede regio’s

De Spaanse regio’s krijgen de mogelijkheid om de toque de queda een uur eerder of later in te voeren, maar zijn wel verplicht om zich eraan te houden. Spanje sluit zijn grenzen niet en maakt uitzonderingen voor bijvoorbeeld de Canarische Eilanden en andere regio’s die betere cijfers hebben dan het binnenland, om zodoende het toerisme  te kunnen redden. Het aantal besmettingen was de afgelopen maanden vooral torenhoog in regio’s als Madrid en Navarra, terwijl kustregio’s als Valencia, Andalusië, de Balearen en de Canarische Eilanden, de afgelopen weken veel minder corona-besmettingen kenden dan de rest van Spanje en dan Nederland.Vorige week kwam Spanje met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk overeen dat het toerisme naar de archipel weer kon worden opgestart door middel van speciale veilige corridors waarbij reizigers voor en na hun reis getest worden op COVID-19.

Mis je Spanje? Lees dan voor nog geen twee tientjes een jaar lang het heerlijke magazine ESPANJE! Klik hier voor ons aanbod.

Geen complete lockdown

De Spaanse regering wil een complete lockdown zoals in maart werd afgekondigd koste wat kost voorkomen om de economie draaiende te houden. Net als bij ons wordt er vaak na sluitingstijd van de bars nog thuis of op straat gedronken, de zogenaamde botellones. Deze zouden een belangrijke besmettingshaard zijn omdat de anderhalvemetermaatregel dan minder goed wordt nageleefd.  Een avondklok moet hier een einde aan maken. Catalonië en Madrid hadden zondag eerder op de dag al laten weten dat ze vanaf vandaag een avondklok invoeren.

Bron en foto: El Pais

 FacebookTwitteDUpdate 22 oktober: Duitsers en Britten mogen weer naar de Canarische Eilanden

Goed nieuws vandaag voor de Canarische Eilanden. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besloten om de archipel toe te voegen aan de lijst met veilige reisbestemmingen. Duitsland zal vanaf zaterdag weer reizen toestaan naar de winterzonbestemming, het VK volgt zondag. De twee landen zijn samen goed voor meer dan de helft van het aantal toeristen. De aankondiging betekent dat Duitse en Britse reizigers niet meer in quarantaine hoeven als ze op vakantie zijn geweest naar de Canarische Eilanden. De Spaanse overheid heeft samen met de Canarische Eilanden een speciaal protocol ontwikkeld om veilige toeristencorridors te creëren. Spanje hoopt dergelijke afspraken ook te kunnen maken voor andere regio’s van Spanje met een lage besmettingsgraad. Hierbij worden de toeristen voor hun vakantie en na hun vakantie getest om te voorkomen dat  het coronavirus meereist. De Spaanse regering zegt in onderhandeling te zijn met twaalf landen over het instellen van dergelijk corridors. Maar de overeenkomst met de Duitsers en het Verenigd Koninkrijk is een goed begin.  Van de 13,1 miljoen toeristen die de Canarische Eilanden vorig jaar bezochten kwam meer dan de helft uit deze twee landen. De Duitsers laten er geen gras over groeien. De luchtvaartmaatschappijen Condor, TUI, Ryanair, Easyjet en Lufthansa hebben voor volgende week al 70 vluchten in de planning staan waarmee in totaal 13.000 toeristen naar de eilanden kunnen worden gebracht.

De autonome regio Valencia maakte intussen bekend dat er vanaf begin volgende week een avondklok wordt ingesteld van middernacht tot zes uur ‘s ochtends. Ook Andalusië voert vanaf aanstaande zondag een avondklok in voor Granada en 30 omliggende gemeentes die zal gaan gelden van elf uur ’s avonds uur tot zes uur ‘s ochtends. De maatregelen werden bekendgemaakt na het overleg van het Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, de gezondheidsraad waarin alle regio’s van Spanje vertegenwoordigd zijn, over het instellen van een landelijke avondklok. Hoewel er wel nieuwe nationale maatregelen werden afgesproken, werd er nog geen overeenstemming bereikt over een landelijke avondklok. Minister van Volksgezondheid Salvador Illa zei dat er eerst een noodtoestand van kracht moet zijn om de avondklok juridisch mogelijk te maken.

Update 21 oktober: regionale verschillen blijven enorm

Spanje heeft woensdag 21 oktober het trieste record bereikt van meer dan 1 miljoen coronabesmettingen. Er kwam een recordaantal van 16.973 positief geteste Spanjaarden bij waarmee de teller na zeven maanden COVID-19 op 1.005.295 staat. Daarbij blijft het opvallend dat vooral het binnenland van Spanje hard wordt geraakt terwijl de eilanden en de costas veel en veel minder gevallen kennen. Het aantal besmettingen per 100.000 is in Spanje in de afgelopen weken ook lager dan in veel andere Europese landen. Volgens de laatste gegevens van de ECDC, de Europese instelling die het aantal besmettingen bijhoudt, lag het aantal in Spanje de afgelopen twee weken op 347/100.000 terwijl Frankrijk (441/100.000), het Verenigd Koninkrijk (348/100.000), Nederland (574/100.000) en België (867/100.000) met een veel hoger aantal besmettingen te kampen hebben. De situatie is in Spanje het ernstigst in de regio Navarra, waar donderdag een lokale lockdown van kracht wordt. In Navarra bedroeg het aantal besmettingen de afgelopen 14 dagen 1021/100.000. Andere regio’s met een hoog incidentiecijfer zijn de wijnstreek La Rioja (561,87), Aragón (542,64) en Castilla y León (517,81).

La Rioja kondigde woensdag een plaatselijke lockdown af die vrijdag 23 oktober ingaat en duurt tot 7 november. Inwoners mogen hun regio niet verlaten en mensen van buiten de regio mogen niet naar La Rioja als dat niet noodzakelijk is. Ook moeten alle bedrijven en instellingen sluiten om 21 uur met uitzondering van apotheken, supermarkten, theaters en bioscopen en andere bedrijven of instellingen die voorzien in eerste levensbehoeften, zoals restaurants die maaltijden aan huis bezorgen.

De regio Madrid, waar het de afgelopen weken uit de hand leek te lopen, heeft het tij weten te keren en telde de laatste twee weken 432,26 gevallen per 100.000 inwoners. In Catalonië gaat het juist de verkeerde kant op. Deze regio zorgde met 4.195 besmettingen maandag voor een kwart van alle positief getesten in Spanje. Daar staat tegenover dat veel regio’s veel en veel minder besmettingen hebben. Zo zitten de Canarische Eilanden met 81/ 100.000 zelfs onder het Duitse gemiddelde van 90/100.000. De Canarias zijn in gesprek met de Duitsers om te kijken of ze een veilige luchtbrug kunnen instellen om het toerisme weer op gang te helpen. Ook Valencia (132/100.000) en de Balearen (137/100.000) hebben vergeleken met veel andere gebieden in Europa een opvallend laag aantal besmettingen en hopen deze winter door slimme maatregelen toeristen te kunnen ontvangen.

Update 20 oktober: mogelijk avondklok tegen botellones

De regering van Spanje overweegt een avondklok in te voeren. Deze maatregel werd eerder deze week al van kracht in Frankrijk en België. Het doel van de toque de queda is dat mensen niet op straat blijven hangen nadat de winkels en restaurants gesloten zijn, maar dat de horeca wel open kan blijven overdag en ‘s avonds. In Spanje blijven veel jongeren ‘s nachts op straat hangen om samen te drinken, de zogenaamde botellones. Net als in Nederland wordt het nachtelijk alcoholgebruik onder jongeren als een van de oorzaken gezien van de snelle verspreiding van het coronavirus. De verwachting is dat de avondklok om 00.00 uur in zal gaan en zal duren tot 6 uur ‘s ochtends. Verschillende Spaanse regio’s, waaronder Madrid en Valencia, zijn voor de invoering van de avondklok. Een toque de queda is echter alleen mogelijk als eerst de noodtoestand is afgekondigd. Dat wil de Spaanse regering pas doen na overleg met alle Spaanse regio’s. Dat overleg zal later deze week plaatsvinden. Catalonië heeft aangegeven eerst de resultaten in Frankrijk af te willen wachten alvorens de avondklok in te voeren.

Update 19 oktober: Pilot in Málaga met sneltesten in horeca

De stad Málaga kwam maandag met een pilotproject om sluiting van bars en restaurants te voorkomen. De gemeente wil alle horecawerknemers door middel van wekelijkse sneltesten in de gaten houden om uitbraken te voorkomen. De burgemeester van de stad, Francisco de la Torre, liet weten dat er vrijdag 400 mensen getest zullen worden. De la Torre, die benadrukte dat de cijfers van zijn stad ‘goed’ zijn, denkt dat het initiatief elders in het land kan worden overgenomen zo lang er geen vaccin is. De burgemeester hoopt op deze manier weer toeristen uit Spanje te kunnen ontvangen. Het internationale toerisme zal langer duren, is zijn verwachting want daar zijn naar zijn mening speciale veilige corridors voor nodig waarbij mensen  al voor  ze op het vliegtuig stappen getest worden. Dergelijke corridors komen er ook voor de Canarische Eilanden en de Balearen.

 

De Spaanse Jaap van Dissel, Fernando Simón, liet maandagavond in een persconferentie weten dat  het sterftecijfer in Spanje, ondanks het hoge aantal besmettingen vanaf eind juli, ‘zeer laag’ blijft, namelijk rond de 1 procent. De gemiddelde leeftijd van de dodelijke slachtoffers van het corona-virus is in Spanje ook hoger dan tijdens de eerste golf, namelijk 86 jaar tegenover 83 jaar dit voorjaar. Ook het aantal IC-opnames valt met een gemiddelde bezetting van 21,4 % van de beschikbare bedden mee, aldus Simón. ‘Qua aantal sterfgevallen zitten we ongeveer op het niveau van landen als Duitsland. Wij blijven een hoog aantal besmettingen opsporen wat weerspiegeld wordt in het aantal asymptomatische gevallen, dat nu op 41-42 % ligt. We kunnen niet garanderen dat we alle gevallen opsporen, maar het is wel een hoog percentage.  Wat leeftijd betreft ziet Simón een stijging van het aantal besmettingen onder jongeren van 10-19 jaar en met name onder jongeren van 15-19 jaar. In acht autonome regio is er sprake van een daling terwijl het aantal besmettingen in tien regio’s oploopt. ‘Samenvattend kunnen we zeggen dat het met een  gemiddelde van 312,22 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen niet gaat zoals we zouden willen. Maar het is wel duidelijk dat de stijging langzamer gaat dan in andere landen.’ Ter vergelijking: het aantal besmettingen lag in Nederland in de afgelopen twee weken volgens de cijfers van het RIVM op 386,4. Simón concludeert dat de noodtoestand in Madrid vruchten lijkt af te werpen. ‘Van de negen (Madrileense) gemeentes waar een lockdown geldt, zien we in zeven een daling… de impact lijkt duidelijk maar we moeten zien hoe het zich verder ontwikkelt.

De president van de regionale regering van Navarra, María Chivite, kondigde eerder maandag aan dat Navarra vanaf donderdag 22 oktober in regionale lockdown gaat. Dat betekent dat het verlaten of binnenkomen van de regio gedurende 15 dagen niet is toegestaan met uitzondering van essentiële beroepen en andere noodzakelijke verplaatsingen. Ook bars en restaurants zullen sluiten. De autonome regio Castilla y León stelt deze week verschillende plaatselijke lockdowns in, onder andere voor Burgos. Daarnaast heeft de regering van Aragon strengere maatregelen aangekondigd. Opvallend is dat het hoge aantal besmettingen en dus de lokale lockdowns met name in het binnenland van Spanje zijn en dat de toeristische kustregio’s en de eilanden steevast minder besmettingen kennen dan het binnenland en dan Nederland en België.

 

Update 17 oktober: handige interactieve kaart

Het Spaanse dagblad El Diario heeft een heel handige interactieve kaart online gezet waarop je kunt zien welke restricties er gelden in welk gebied. Je kunt over de kaart heen scrollen en ziet dan meteen per dorpje, stad of regio hoe de vlag erbij hangt. Wat opvalt is dat er (op ‘gewone regels’ als het dragen van een mondkapje en 1,5 meter na) geen restricties gelden in de autonome regio’s Valencia en Cantabrië en ook niet in grote delen van Andalusië, waaronder de Costa del Sol, en op de Canarische eilanden Tenerife, Lanzarote en El Hierro. Momenteel is 35 % van Spanje restrictievrij terwijl er in 12 procent van het land sprake van een (gedeeltelijke) lockdown, met name in Madrid en in het binnenland van Murcia. Ook voor heel Catalonië gelden beperkingen. De volgende kleuren worden gebruikt op de kaart

 

 

  • Grijs: geen restricties
  • Lichtblauw: beperkingen in groepsgrootte
  • Blauw: beperking openingstijden en capaciteit
  • Oranje: sluiting of beperkte dienstverlening van o.a. horeca
  • Rood: lockdown of andere beperkingen bewegingsvrijheid

Mis je Spanje? Lees dan de glossy ESPANJE!, 4 x per jaar  op de mat voor nog geen twee tientjes!

Update 16 oktober: Geen lockdown voor heel Spanje en Spanje vraagt EU meer duidelijkheid

De minister van Volksgezondheid van Spanje, Salvador Illa, heeft vandaag 16 oktober een nieuwe totale lockdown uitgesloten. Afgelopen voorjaar ging Spanje in een strenge lockdown, maar nu tijdens de tweede golf gaan ze dat proces niet herhalen. In plaats daarvan werden eerder deze week nieuwe strenge maatregelen ingevoerd in provincies waar de besmettingen oplopen. Illa heeft opgeroepen tot collectief bewustzijn voor de komende maanden: “Het zal niet binnen 15 dagen worden opgelost, noch in Catalonië, noch in Spanje, noch in Europa”, benadrukte de minister. Hij heeft hoop dat er wel Kerst gevierd kan worden in december als iedereen zich nu aan de komende strengere maatregelen houdt. Bijvoorbeeld de vicepresident van Madrid geeft aan dat er zeker “hardere en beperktere maatregelen genomen moeten worden, welke volgende week moeten worden goedgekeurd.” De komende dagen moet duidelijk worden wat die meer restrictieve en strengere maatregelen worden die Kerstmis zullen redden.

De Spaanse premier Pedro Sánchez,heeft de EU gevraagd om tot gemeenschappelijke standpunten in de EU te komen om de pandemie te kunnen bestrijden. “We moeten definiëren wat een quarantaine is. Is het 14, 10 of 7 dagen? Elk land heeft hiervoor andere regels, [heel Europa] moet hetzelfde antwoord geven op die vraag.” Ook de president van de provincie Madrid, Isabel Díaz Ayuso, heeft vragen aan de EU omtrent de verschillen in de regelingen. In een brief aan de voorzitter van de Europese Provincie, Ursula von der Leyen, vraagt ze om ook een gemeenschappelijke regeling voor de luchthavens. Om de gezondheid voor alle Europese burgers te garanderen, “is het belangrijk dat alle luchthavens, of in ieder geval de internationale luchthavens, dezelfde protocollen toepassen om de verspreiding van het virus over de grenzen te voorkomen.”

Update 15 oktober: Balearen en Canarische Eilanden creëren speciale corridors voor toeristen

Spanje heeft speciale protocollen ontwikkeld om het toerisme op de Canarische Eilanden en de Balearen weer veilig op gang te kunnen brengen. Door toeristen te testen voor ze komen en voor ze weer teruggaan en door speciaal en kosteloos onderdak te bieden aan toeristen die besmet blijken, hopen de eilandengroepen de koudwatervrees  bij toerusten weg te nemen. Iedere toerist die aankomt Ibiza, Mallorca, Tenerife, Grana Canaria of een van de andere eilanden van de archipels is welkom zonder test vanaf een locatie waar in de 14 voorgaande dagen het aantal nieuwe besmettingen minder dan 50 op de 100.000 inwoners bedroeg. Omdat dat in de praktijk nog bitter weinig plekken zijn is afgesproken dat toeristen uit gebieden met een hogere besmettingsgraad ook welkom zijn als ze een negatieve test kunnen laten zien die maximaal 48 uur voordat de vlucht vertrekt is afgenomen. Bij het verlaten van het eiland moeten de reizigers ook maximaal 48 uur voor vertrek een test laten doen. Deze test wordt uitgevoerd door de gezondheidsautoriteiten ter plaatse, zonder kosten voor de toeristen zelf. Komt er een positieve uitslag terug, dan mogen de toeristen kosteloos in quarantaine blijven op het eiland. In dat geval dekken de overheden van de Canarische eilanden en de Balearen alle bijkomende kosten en zorgen ze voor speciale quarantaineaccommodatie. Ook zorgkosten of ziekenhuisbezoeken worden door de overheid gedekt. De eilanden zeggen genoeg capaciteit te hebben om deze speciale toeristencorridors in te voeren. De maatregelen gelden voorlopig alleen op de eilanden, maar Spanje hoopt ze ook in te kunnen laten gaan op andere bestemmingen op het vasteland.

 

Update 14 oktober: sneltesten in Valencia, beperkingen in Catalonië

In Valencia is begonnen met de distributie van 250.000 snel-tests voor in de zorg en in ziekenhuizen.  Deze COVID-19 snel-tests geven al na 15 minuten een uitslag zonder tussenkomst van een laboratorium. Naast de snelle uitslag is er nog een voordeel ten opzichte van de standaard PCR-test; de prijs is aanzienlijk lager. De Comunidad Valenciana wil deze snel-tests vooral gebruiken voor twijfelgevallen om zo het opsporen van potentiële uitbraken te versnellen en nieuwe infectiebronnen te kunnen isoleren. Valencia behoort samen met de Canarische Eilanden tot de regio’s van Spanje die het coronavirus tot nu toe het beste de kop in weten te drukken. Gemiddeld lag het aantal besmettingen in de afgelopen week op 128/100.000 in Spanje, in Valencia is dat 42. Ter vergelijking: in Nederland waren er de afgelopen week 238/100.000 besmettingen. Momenteel daalt het aantal besmettingen in Spanje in negen autonome regio’s terwijl het in zeven stijgt. Vaak is er sprake van een jojo-effect en is er geen magische formule: het virus reageert niet altijd duidelijk op beperkende maatregelen die de deelregeringen instellen. In september bereikten negen regio’s een piek waarna de daling inzette: de Balearen, Canarias, Cantabrië, Castilië-La Mancha, Extremadura, Madrid, Murcia, Baskenland en La Rioja.  

In Catalonië nemen de besmettingen helaas weer toe, hoewel ook daar de opmars met 135/100.000  in de afgelopen week minder traag verloopt dan in Nederland. Toch waarschuwde de minister van Volksgezondheid van de Generalitat van Catalonië  voor een nieuwe lockdown als de besmettingen zo hard blijven stijgen. Om dat te voorkomen heeft Catalonië nieuwe maatregelen genomen die in ieder geval de komende 15 dagen gelden en die in grote lijnen lijken op de maatregelen die nu in Nederland zijn afgekondigd

  • Sociaal contact wordt beperkt tot je ‘sociale bubbel’ (vaste contacten).
  • Samenkomsten van maximaal 6 personen, in het openbaar en privé.
  • Commerciële sector naar 30% capaciteit.
  • Sportscholen naar 50% capaciteit.
  • Openbare sportvelden (op straat, zonder toezicht) worden gesloten.
  • Parken en speeltuinen sluiten om 20:00.
  • Bars en restaurants sluiten, alleen nog bezorgen en afhaal. Hotels mogen hun gasten blijven bedienen.
  • Universiteiten geven hun colleges online.
  • Congressen, conventies en evenement worden uitgesteld.
  • Markten naar 30% capaciteit.
  • Speelhallen worden gesloten.
  • Theaters naar 50% capaciteit en sluiten om 23:00 uur

Update 13 oktober: EU komt met corona-stoplicht

De Europese Unie komt met een kaart met kleurcodes waaraan het gevaar van het coronavirus voor iedere Europese regio valt af te lezen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gaat de kaart wekelijks bijwerken. Dat zijn de 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag overeengekomen in Luxemburg.

Lidstaten geven het ECDC iedere week door hoeveel nieuwe besmettingen er zijn vastgesteld, hoeveel coronatests er zijn afgenomen en hoeveel daarvan positief bleken. Het ECDC heeft vaste maatstaven om regio’s vervolgens groen, oranje of rood in te kleuren. Zo weten mensen die ernaartoe reizen hoeveel gevaar ze er lopen. Het blijft aan de lidstaten zelf om reizigers bijvoorbeeld te verplichten om een test te ondergaan of in quarantaine te gaan. Hierin zijn de EU-landen niet geslaagd om één lijn te trekken. De verschillen in manieren waarop landen hun testbeleid voeren zijn bijvoorbeeld al te groot.

Het doel van de kaart is om de uitbraak van COVID-19 in Europa in te dammen. De ministers benadrukken ook hoe belangrijk het recht op vrij reizen van EU-burgers door de Unie is. Met de kaart wil de EU zowel de gezondheid van Europeanen beschermen, als het vrije verkeer binnen de EU handhaven. Daarnaast willen de landen een chaotische situatie, zoals tijdens de corona-uitbraak afgelopen voorjaar, voorkomen. Sommige lidstaten besloten toen op eigen houtje om hun grenzen te sluiten.

De kaart zal gaan gelden als een advies en is niet bindend. De adviezen zullen van toepassing zijn voor alle EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. “We hebben onze lessen geleerd: we overwinnen de crisis niet door eenzijdig grenzen te sluiten, maar door samen te werken”, zegt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Behalve de EU doen ook het VK (tijdens de transitie), Noorwegen, Liechtenstein en IJsland mee.

De drie kleurcodes betekenen het volgende:

Groen: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen minder is dan 25 per 100.000 mensen en het percentage positieve tests minder dan 4 procent is.

Oranje: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen minder is dan 50 per 100.000 mensen, maar het percentage positieve tests 4 procent of meer is, of als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen varieert van 25 tot 150, maar het percentage positieve tests minder is dan 4 procent.

Rood: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen 50 of meer per 100.000 mensen is en het percentage positieve tests 4 procent of meer is, of als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen meer dan 150 is.

Daarnaast komt er de kleur grijs voor gebieden waar onvoldoende data van zijn. De kaart wordt straks elke week gepubliceerd op de website van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding. Hier meer uitleg over de codes.

Opvallend is dat de ECDC drie weken geleden nog rood gaf aan regio’s die meer dan 120 besmettingen/100.000 in 14 dagen hadden. Nu kunnen regio’s met minder dan 4 procent positieve testen dus oranje krijgen als ze 150/100.000 besmettingen hebben. Op basis van deze nieuwe criteria zouden op dit moment alleen de Canarische Eilanden een oranje advies krijgen. Daar zijn momenteel volgens de officiële gegevens van de Spaanse overheid 87,26 besmettingen per 100.000 in 14 dagen en is 2,6 van de testen positief. Valencia heeft met 95,49 een relatief laag aantal besmettingen maar omdat 9,4 procent van de testen daar positief is, zal die regio waarschijnlijk toch nog rood kleuren. Volgens het coronadashboard van de RIVM is in Nederland 13,8 % van de door de GGD geteste mensen positief en zijn er momenteel 42,5/100.000 positief geteste mensen per dag (wat neerkomt op 595 per 14 dagen).

Update 12 oktober: Meer dan 10,8 miljoen testen en cijfers Madrid dalen

Spanje heeft sinds het begin van de coronapandemie meer dan 10,8 miljoen PCR-testen uitgevoerd. Dat blijkt uit de data die de autonome gemeenschappen hebben verstrekt aan het ministerie van Volksgezondheid. Alleen tussen 2 en 8 oktober werden al 719.275 testen uitgevoerd, gemiddeld 102.753 per dag. In Spanje zijn momenteel 230,16 mensen op elke 1.000 inwoners getest. Madrid liet zondagavond via dit Twitterbericht weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat de Spaanse hoofdstad de afgelopen week de sterkste daling kende. Het aantal besmettingen nam volgens de WHO af met maar liefst 26% terwijl in veel andere Europese streken en steden een sterke stijging te zien was. Onder andere Noord-Holland (plus van 41%) en Lombardije met Milaan (plus 115 %) worden genoemd in de grafiek die Madrid toont op Twitter. Ook in Catalonië steeg het aantal besmettingen weer. In Madrid werd vorige week de noodtoestand afgekondigd nadat het aantal positieve testen explosief was gestegen. Op 28 september werden er 775,13/100.000 besmettingen in 14 dagen gemeld door Madrid. Op maandag 5 oktober was dat gedaald naar 568,64 en nu ligt dat aantal op 501,58. Naar verwachting zal ook de regio Catalonië deze week met strengere maatregelen komen. Ter vergelijking: in Amsterdam werden in week 39 en 40 547/100.000 mensen positief getest.

Update 11 oktober – Spaanse kustregio’s kleuren lichter

 

De nieuwe kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), waarop het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken hun reisadviezen mede baseren, toont duidelijk aan dat de situatie in Spanje de laatste weken is verbeterd ten opzichte van de rest van Europa. Terwijl in week 37 en 38 alleen Galicië en Asturias lichter gekleurd waren en de rest donkerrood was, zien we dat op Murcia en Baskenland na nu alle kustgebieden lichter kleuren. In Galicië blijft de situatie het meest positief wat te zien is aan de lichtere oranje kleur in de ECDC-kaart. De rest van de kustregio’s krijgt donkerder oranje, hetgeen betekent dat er in de afgelopen twee weken tussen de 120-239 besmettingen per 100.00 inwoners waren. Er zit echter wel een addertje onder het gras, want het ECDC heeft de waarden die aan een kleur hangen aangepast. Donkerrood betekende in week 37 en 38 nog meer dan 120 besmettingen per 100.000, nu betekent het dat er meer dan 240 zijn. Voor 120-240 besmettingen is er nu een tussenkleur ingevoerd en daarom ziet het er nu rooskleuriger uit voor Spanje. Asturië, Cantabrië, álle provincies van Catalonië (dus ook de Costa Brava en Barcelona), álle provincies van Valencia (dus ook Alicante en de Costa Blanca), álle provincies van Andalusië (dus ook Costa del Sol en Costa de la Luz), álle Canarische Eilanden, álle Balearen (dus ook Ibiza en Mallorca) en Extremadura kleuren in week 39 en week 40 lichter dan twee weken geleden. Alleen Baskenland, Murcia en alle Spaanse regio’s die niet aan zee grenzen (behalve Extremedura) hebben nog de donkerrode kleur. Die komen dus net als Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en grote delen van Frankrijk uit boven de 240/100.000 per 14 dagen. Het totaal aantal besmettingen per 100.000 ligt in Spanje met 308,1 nu lager dan in Nederland (344,6) en België (364,1), aldus de cijfers van het ECDC.

Lees ook het artikel ‘Waarom kreeg Spanje Code Oranje’, met uitleg van het RIVM en Buitenlandse Zaken

 

 Update 10 oktober – Noodtoestand in Madrid

De Spaanse regering gaf Madrid tot vrijdag 9 oktober de tijd om met nieuwe corona-maatregelen te komen om te voorkomen dat de Madrilenen massaal de stad zouden verlaten vanwege de vrije feestdag op 12 oktober. De regioregering vroeg om meer tijd, maar de Spaanse regering heeft vervolgens besloten om de noodtoestand af te kondigen. Madrilenen mogen de stad niet verlaten. Of de noodtoestand van kracht kan blijven is nog maar de vraag, politiek gezien moet de Spaanse regering de steun krijgen van het Congres. De nationale feestdag 12 oktober, die in Madrid altijd wordt gevierd met grote defilés, gaat wel door maar in aangepaste vorm.  In dit artikel van de Spaanse krant Marca een overzicht van alle Spaanse plaatsen en gemeentes waar een lockdown geldt. Het gaat meest om kleinere plaatsen in Andalusië, Aragón, Castilië La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Galicië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Overtredingen van de lockdownmaatregelen kunnen worden bestraft met hoge boetes van €600 tot €600.000.

Update 6 oktober – León en Palencia ook op slot

De steden León en Palencia krijgen een reisbeperking welke ingaat op 7 oktober en tenminste 14 dagen zal duren. De minister van Volksgezondheid van Castilla y León, Verónica Casado, maakte dat op maandag 5 oktober bekend tijdens een persconferentie. Palencia past al bijna twee weken beperkende maatregelen toe op sociaal, cultureel en toeristisch gebied, maar deze hebben de besmettingen nog niet omlaaggehaald, met 536 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen. Dat is nu aanleiding voor de grotere controle op de mobiliteit, aldus Casado. In León waren vorige week de cijfers net zo verontrustend, 510 besmettingen per 100.000 inwoners, wat ook daar geleid heeft tot strengere maatregelen.

 

Reisadvies voor Spanje vanuit België

Het actuele reisadvies voor Spanje vanuit België is te vinden in deze link.

 

Reisadvies voor Spanje vanuit Nederland

Het reisadvies van de Nederlandse overheid is sinds 27 oktober als volgt: .Het aantal besmettingen met het coronavirus is op de Canarische eilanden afgenomen. De kleurcode voor de Canarische eilanden is daarom aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). De lokale overheid van de Canarische eilanden bereidt regelgeving voor om een COVID-test verplicht te stellen voor toeristen. Deze zal waarschijnlijk in de komende twee weken gereed komen. Stel u voor vertrek op de hoogte om niet voor verrassingen komen te staan, bijvoorbeeld bij uw reisorganisatie. Spanje heeft de noodtoestand voor heel Spanje uitgeroepen. De Spaanse nationale en regionale overheden kunnen maatregelen nemen waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. In het hele land geldt een avondklok (van 23:00 tot 06:00 uur), behalve voor de Canarische eilanden. De autonome regio’s kunnen deze avondklok plotseling aanpassen. De regionale overheden kunnen ook besluiten hun grondgebied geheel of delen daarvan af te sluiten voor niet-noodzakelijk verkeer. Doorreis is over het algemeen toegestaan. Op dit moment zijn Asturias, Baskenland, Navarra, La Rioja en Aragón afgesloten. Mogelijk volgen er meer regio’s. Voor het Spaanse vasteland en de Balearen blijft kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gelden. Na verblijf in ‘oranje’ gebied gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zie voor deze informatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’ en ‘Coronavirus’. De redactie van ESPANJE! heeft  het ministerie van Buitenlandse Zaken er al meerdere malen op gewezen dat de besmettingsgraad in veel delen van Spanje lager is dan in Nederland en/of afneemt. We raden daarom ook een omgekeerde quarantaine aan. Kom je vanuit een gebied in Nederland met veel besmettingen in een gebied met minder besmettingen in Spanje (bijvoorbeeld van Amsterdam naar de regio Valencia), beperk dan zoveel mogelijk je contacten in de eerste 10 dagen. Zo voorkom je dat het virus met reizigers heen en weer reist. Je mag alleen per auto door Frakrijk rijden als je onderweg bent naar je offciële woonplaats.

Verplichte quarantaine?

Het advies van Buitenlandse Zaken is inderdaad om in quarantaine te gaan, ook als je geen corona gerelateerde klachten hebt en/of je coronatest negatief was. Na 10 dagen mag je weer naar buiten, mits je geen klachten (meer) hebt. Het is een advies dus geen verplichting.

Je hoeft volgens de Nederlandse overheid  niet in quarantaine als je met de auto of bus slechts door Spanje (en Frankrijk) heen bent gereisd en niet uitgestapt bent (ook niet om te tanken), als je met het vliegtuig enkel een overstap had in Spanje en het vliegveld niet verlaten hebt of als je met de trein reist en in Spanje overstapt zonder het treinstation te verlaten. 

Opmerking redactie ESPANJE!:  Als je overstapt maar uit een ander land komt waar wel een quarantaineplicht voor geldt, moet je natuurlijk ook in quarantaine. Ook als je vliegt via een luchthaven in een stad of gebied waar zeer veel besmettingen zijn (Barajas in Madrid, Schiphol in Nederland) raden we aan om je contacten gedurende tien dagen te beperken, met name als het erg druk was op de luchthaven. Klik hier voor meer informatie.

Er zijn uitzonderingen op de verplichte thuisquarantaine. Per 14 september mag voor een aantal doelen de quarantaine onderbroken worden. Als je geen klachten hebt mag je bijvoorbeeld aan het werk als dat noodzakelijk is, deelnemen aan topsport, als je (voor even in Nederland was, maar-) studeert of werkt over de grens, doorreist naar een ander land of bij een uitzonderlijk familiebezoek. Op de website van Rijksoverheid vind je alle uitzonderingen

De corona-kaart van Spanje

Om de besmettingen in kaart te brengen deelt Spanje het land op in Comunidades Autónomas, provincies of gemeentes. Via de kaart op de website van de omroep RTVE kun je alle ontwikkelingen goed volgen. Deze wordt dagelijks bijgehouden. Op de website van het ministerie van gezondheid vind je onder het kopje actualización de weekrapporten.

Aan de hand van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners worden er nieuwe strengere maatregelen ingevoerd of maatregelen versoepeld per gemeente, provincie of autonome regio. De regio Madrid telt de hoogste incidentie van Spanje, en is goed voor ongeveer 1/3 van het  aantal diagnoses en sterfgevallen in Spanje. 

Welke coronamaatregelen gelden in heel Spanje?

 

In heel Spanje is de noodtoestand van kracht wat betekent dat er een avondklok is tussen 10, 11 of 12 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. In heel Spanje mogen ook lokale lockdowns worden ingesteld wat betekent dat er reisbeperkingen zijn. Je kunt kijken welke beperkingen er gelden via deze kaart van de Spaanse tv.

In heel Spanje geldt een mondkapjesplicht. Je moet in principe zowel op openbare plekken binnen als buiten een mondkapje op en mag het afzetten als je eet, drinkt of sport.

Ook in Spanje geld de 1,5-meterregel. Je moet dus altijd goed letten op het aantal mensen dat maximaal toegestaan is in ruimtes. Meestal staat dit bij de ingang van een winkel of supermarkt aangegeven. Eenmaal binnen moet je je ook houden aan de eventueel aangegeven looprichtingen.

Er wordt extra veel schoongemaakt met desinfecterende middelen en virusdodende producten, bijvoorbeeld bij betaalautomaten, maar er wordt ook verwacht dat ieder voor zich al zijn spullen goed schoonhoudt. Ook van elk toeristisch bedrijf (denk aan restaurants, hotels, winkels) wordt verwacht dat ze genoeg desinfecterende handgel aanbieden en contactoppervlakken periodiek schoonmaken. 

De terrassen en andere toeristische en culturele activiteiten hebben een beperkte capaciteit, die kan verschillen van 50% tot 65%. Er mogen niet meer dan 10 personen aan een tafel zitten. Overigens kan het zijn dat er regionaal kleinere aantallen worden gehandhaafd, in Catalonië is zes bijvoorbeeld het maximum. Het is verboden om alcohol te nuttigen buiten de terrassen op straat. Daarnaast heeft het nachtleven ook een eindtijd, die in de strengere gebieden al om 11 uur ’s avonds is maar over het algemeen om 1 uur ’s nachts ingaat. Discotheken en andere clubs zijn nog altijd gesloten.

Aangeraden wordt om zoveel mogelijk wegwerp- en persoonlijk materiaal te gebruiken (denk aan papieren zakdoeken, die je na gebruikt meteen weggooit). Ook wordt verwacht dat je zoveel mogelijk met de pinpas of telefoon/smartwatch betaalt.

Als laatste, en deze kennen we niet in Nederland, is het verboden om op straat en in openbare ruimtes te roken als je niet altijd 2 meter afstand kunt houden. Boetes kunnen oplopen tot maar liefst €600.000. 

 

Wat mag er wel?

Indien er geen aanvullende maatregelen gelden zijn de stranden geopend. Als je je handdoek maar 2,5 meter van andere badgasten neerlegt en 6 meter van de zee, dan kan iedereen ook nog lekker langs het water wandelen en altijd de 2 meter afstand bewaren. Je huisdieren naar het strand meenemen of naaktzwemmen is verboden. 

Ook restaurants zijn weer open, althans als er geen extra beperkingen gelden in het gebied waar je verblijft. Over het algemeen moet je reserveren, krijg je een plekje aangewezen, staan alle tafels op 1,5 afstand van elkaar en moet je bij binnenkomst je handen desinfecteren, net als in Nederland. Wanneer je aan je tafel plaats hebt genomen mag je je mondkapje afzetten. 

Naast de algemene regels moet je in hotels ook nog rekening houden met capaciteitsbeperkingen bij de receptie en de gemeenschappelijke ruimtes. Ook voor hotels geldt in de strengere gebieden dat ze terug moeten naar een capaciteit van 50%. Daardoor is het mogelijk dat het lopend buffet dat je gewend bent er bijvoorbeeld anders uit ziet.

Voor musea, monumenten en tours geldt dat de meeste een route met gids uitgestippeld hebben om de sociale afstand te vergemakkelijken. Veel maken daarnaast gebruik van digitale en individuele brochures en kaarten. Ook zijn er minder interactieve faciliteiten of diensten zoals touchscreens, audiogidsen, virtual reality, etc. in gebruik. 

Regels voor (Nederlandse) toeristen

Als je als toerist per vliegtuig Spanje in komt moet je verplicht voor aankomst een gezondheidsformulier (FCS) invullen en ondertekenen. Elke reiziger moet apart zo’n formulier invullen en geprint of digitaal laten zien bij aankomst in Spanje. Je kunt hem vinden op de website van de overheid. Het invullen van het formulier kost je ongeveer 5 minuten, maar je hebt er wel je vlucht- en stoelnummer voor nodig, dus je kunt hem pas vlak voor je vlucht invullen. Als je het formulier niet hebt gedownload, kun je het aan boord van je vlucht krijgen of ter plekke op de luchthaven. Dit FCS-formulier is het belangrijkst, maar daarnaast kan er bij aankomst nog een gezondheidscontrole worden uitgevoerd. Dit kan een temperatuurmeting zijn, een geschreven bevestiging of een controlegesprekje om je toestand te bepalen. Vanaf 23 november staan er hoge boetes op reizen zonder negatieve PCR-test. Reizen via Frankrijk mag alleen als je naar huis gaat.  Ben je in Spanje en woon je in Nederand, dan mag je dpooor Franrkijk heen rijden.

Waar vind je meer actuele informatie?

Het Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) heeft op de site een kaart waar je de besmettingscijfers per provincie van de afgelopen twee weken kunt vergelijken en waar ook de nieuwe cijfers geplaatst worden. Let wel op dat de nieuwste cijfers niet direct definitief zijn, omdat er in de loop van de week gevallen bij kunnen komen, maar dat het wel een duidelijke weergave is of een gebied aan het verbeteren of verslechteren is. Wil je een betrouwbare update per regio, kijk op deze site van het ministerie van gezondheid

De live-blog van El Periódico is erg handig als je het laatste nieuws bij wilt houden. Je vindt er een tijdlijn met korte samenvattingen van nieuwe beslissingen en maatregelen die genomen worden en je kunt via de kopjes doorklikken naar de volledige artikels. De tijdlijn is wel in het Spaans, maar met een automatische vertaler in je browser blijf je gemakkelijk op de hoogte. De omroep RTVE heeft een kaart op de website met daarnaast de laatste cijfers en tabellen met informatie van de afgelopen maanden en de cijfers per provincie.

Corona-informatie van de 19 autonome regio’s

Andalusië: https://www.sspa.juntadeandalucia.es/servicioandaluzdesalud/ciudadania/consejos-de-salud/nuevo-coronavirus-informacion-sobre-la-alerta 

Aragon: https://www.aragon.es/coronavirus 

Asturië: https://www.astursalud.es/en/noticias/-/noticias/informacion-sobre-el-coronavirus 

Balearen: https://www.caib.es/sites/covid-19/es/covid-19/ 

Baskenland: https://www.euskadi.eus/nuevo-coronavirus-covid-19/ 

Canarische Eilanden: https://www3.gobiernodecanarias.org/sanidad/scs/tematica.jsp?idCarpeta=e01092c2-7d66-11ea-871d-cb574c2473a4 

Cantabrië: https://www.scsalud.es/coronavirus 

Castilla-la Mancha: https://sanidad.castillalamancha.es/ciudadanos/enfermedades-infecciosas/coronavirus 

Castilla-Leon: https://www.saludcastillayleon.es/es/covid-19-poblacion 

Catalonië: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z

/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/index.html#googtrans(ca|en) 

Ceuta: https://www.ceuta.es/ceuta/covid19 

Extremadura: https://saludextremadura.ses.es/web/detalle-contenido-estructurado?content=coronavirus-informacion-para-la-ciudadania 

Galicië: https://coronavirus.sergas.es/?idioma=es 

La Rioja: https://actualidad.larioja.org/coronavirus/datos 

Madrid: https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/2019-nuevo-coronavirus

Melilla: https://covid19melilla.es 

Murcia: https://www.murciasalud.es/pagina.php?id=458440 

Navarra: https://coronavirus.navarra.es/es/ 

Valencia: http://www.gvaoberta.gva.es/es/covid-19 

 

[/et_pb_text]

In Spanje verschilt het aantal coronabesmettingen nogal per autonome regio en per provincie. Madrid en Navarra zijn zwaar getroffen, in andere regio’s zoals Valencia, de Balearen, Andalusië en de Canarische Eilanden ligt het aantal besmettingen gelukkig veel lager en onder het Nederlandse gemiddelde. Per gemeente of deelgemeente worden indien het aantal besmettingen hoog is de maatregelen aangescherpt of juist versoepeld, al naar gelang de ontwikkelingen. Volg hier het laatste nieuws en bekijk door middel van de links onderin de stand van zaken in de verschillende delen van Spanje.

 

LEES ONZE SPECIALE UPDATE VAN 25 OKTOBER: SPANJE VOERT AVONDKLOK IN

 

 

Update 22 oktober: Duitsers en Britten mogen weer op vakantie naar Canarische Eilanden

 

 

Goed nieuws vandaag voor de Canarische Eilanden. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besloten om de archipel toe te voegen aan de lijst met veilige reisbestemmingen. Duitsland zal vanaf zaterdag weer reizen toestaan naar de winterzonbestemming, het VK volgt zondag. De twee landen zijn samen goed voor meer dan de helft van het aantal toeristen. De aankondiging betekent dat Duitse en Britse reizigers niet meer in quarantaine hoeven als ze op vakantie zijn geweest naar de Canarische Eilanden. De Spaanse overheid heeft samen met de Canarische Eilanden een speciaal protocol ontwikkeld om veilige toeristencorridors te creëren. Spanje hoopt dergelijke afspraken ook te kunnen maken voor andere regio’s van Spanje met een lage besmettingsgraad. Hierbij worden de toeristen voor hun vakantie en na hun vakantie getest om te voorkomen dat  het coronavirus meereist. De Spaanse regering zegt in onderhandeling te zijn met twaalf landen over het instellen van dergelijk corridors. Maar de overeenkomst met de Duitsers en het Verenigd Koninkrijk is een goed begin.  Van de 13,1 miljoen toeristen die de Canarische Eilanden vorig jaar bezochten kwam meer dan de helft uit deze twee landen. De Duitsers laten er geen gras over groeien. De luchtvaartmaatschappijen Condor, TUI, Ryanair, Easyjet en Lufthansa hebben voor volgende week al 70 vluchten in de planning staan waarmee in totaal 13.000 toeristen naar de eilanden kunnen worden gebracht.

De autonome regio Valencia maakte intussen bekend dat er vanaf begin volgende week een avondklok wordt ingesteld van middernacht tot zes uur ‘s ochtends. Ook Andalusië voert vanaf aanstaande zondag een avondklok in voor Granada en 30 omliggende gemeentes die zal gaan gelden van elf uur ’s avonds uur tot zes uur ‘s ochtends. De maatregelen werden bekendgemaakt na het overleg van het Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, de gezondheidsraad waarin alle regio’s van Spanje vertegenwoordigd zijn, over het instellen van een landelijke avondklok. Hoewel er wel nieuwe nationale maatregelen werden afgesproken, werd er nog geen overeenstemming bereikt over een landelijke avondklok. Minister van Volksgezondheid Salvador Illa zei dat er eerst een noodtoestand van kracht moet zijn om de avondklok juridisch mogelijk te maken.

Update 21 oktober: regionale verschillen blijven enorm

Spanje heeft woensdag 21 oktober het trieste record bereikt van meer dan 1 miljoen coronabesmettingen. Er kwam een recordaantal van 16.973 positief geteste Spanjaarden bij waarmee de teller na zeven maanden COVID-19 op 1.005.295 staat. Daarbij blijft het opvallend dat vooral het binnenland van Spanje hard wordt geraakt terwijl de eilanden en de costas veel en veel minder gevallen kennen. Het aantal besmettingen per 100.000 is in Spanje in de afgelopen weken ook lager dan in veel andere Europese landen. Volgens de laatste gegevens van de ECDC, de Europese instelling die het aantal besmettingen bijhoudt, lag het aantal in Spanje de afgelopen twee weken op 347/100.000 terwijl Frankrijk (441/100.000), het Verenigd Koninkrijk (348/100.000), Nederland (574/100.000) en België (867/100.000) met een veel hoger aantal besmettingen te kampen hebben. De situatie is in Spanje het ernstigst in de regio Navarra, waar donderdag een lokale lockdown van kracht wordt. In Navarra bedroeg het aantal besmettingen de afgelopen 14 dagen 1021/100.000. Andere regio’s met een hoog incidentiecijfer zijn de wijnstreek La Rioja (561,87), Aragón (542,64) en Castilla y León (517,81).

La Rioja kondigde woensdag een plaatselijke lockdown af die vrijdag 23 oktober ingaat en duurt tot 7 november. Inwoners mogen hun regio niet verlaten en mensen van buiten de regio mogen niet naar La Rioja als dat niet noodzakelijk is. Ook moeten alle bedrijven en instellingen sluiten om 21 uur met uitzondering van apotheken, supermarkten, theaters en bioscopen en andere bedrijven of instellingen die voorzien in eerste levensbehoeften, zoals restaurants die maaltijden aan huis bezorgen.

De regio Madrid, waar het de afgelopen weken uit de hand leek te lopen, heeft het tij weten te keren en telde de laatste twee weken 432,26 gevallen per 100.000 inwoners. In Catalonië gaat het juist de verkeerde kant op. Deze regio zorgde met 4.195 besmettingen maandag voor een kwart van alle positief getesten in Spanje. Daar staat tegenover dat veel regio’s veel en veel minder besmettingen hebben. Zo zitten de Canarische Eilanden met 81/ 100.000 zelfs onder het Duitse gemiddelde van 90/100.000. De Canarias zijn in gesprek met de Duitsers om te kijken of ze een veilige luchtbrug kunnen instellen om het toerisme weer op gang te helpen. Ook Valencia (132/100.000) en de Balearen (137/100.000) hebben vergeleken met veel andere gebieden in Europa een opvallend laag aantal besmettingen en hopen deze winter door slimme maatregelen toeristen te kunnen ontvangen.

Update 20 oktober: mogelijk avondklok tegen botellones

De regering van Spanje overweegt een avondklok in te voeren. Deze maatregel werd eerder deze week al van kracht in Frankrijk en België. Het doel van de toque de queda is dat mensen niet op straat blijven hangen nadat de winkels en restaurants gesloten zijn, maar dat de horeca wel open kan blijven overdag en ‘s avonds. In Spanje blijven veel jongeren ‘s nachts op straat hangen om samen te drinken, de zogenaamde botellones. Net als in Nederland wordt het nachtelijk alcoholgebruik onder jongeren als een van de oorzaken gezien van de snelle verspreiding van het coronavirus. De verwachting is dat de avondklok om 00.00 uur in zal gaan en zal duren tot 6 uur ‘s ochtends. Verschillende Spaanse regio’s, waaronder Madrid en Valencia, zijn voor de invoering van de avondklok. Een toque de queda is echter alleen mogelijk als eerst de noodtoestand is afgekondigd. Dat wil de Spaanse regering pas doen na overleg met alle Spaanse regio’s. Dat overleg zal later deze week plaatsvinden. Catalonië heeft aangegeven eerst de resultaten in Frankrijk af te willen wachten alvorens de avondklok in te voeren.

Update 19 oktober: Pilot in Málaga met sneltesten in horeca

De stad Málaga kwam maandag met een pilotproject om sluiting van bars en restaurants te voorkomen. De gemeente wil alle horecawerknemers door middel van wekelijkse sneltesten in de gaten houden om uitbraken te voorkomen. De burgemeester van de stad, Francisco de la Torre, liet weten dat er vrijdag 400 mensen getest zullen worden. De la Torre, die benadrukte dat de cijfers van zijn stad ‘goed’ zijn, denkt dat het initiatief elders in het land kan worden overgenomen zo lang er geen vaccin is. De burgemeester hoopt op deze manier weer toeristen uit Spanje te kunnen ontvangen. Het internationale toerisme zal langer duren, is zijn verwachting want daar zijn naar zijn mening speciale veilige corridors voor nodig waarbij mensen  al voor  ze op het vliegtuig stappen getest worden. Dergelijke corridors komen er ook voor de Canarische Eilanden en de Balearen.

 

De Spaanse Jaap van Dissel, Fernando Simón, liet maandagavond in een persconferentie weten dat  het sterftecijfer in Spanje, ondanks het hoge aantal besmettingen vanaf eind juli, ‘zeer laag’ blijft, namelijk rond de 1 procent. De gemiddelde leeftijd van de dodelijke slachtoffers van het corona-virus is in Spanje ook hoger dan tijdens de eerste golf, namelijk 86 jaar tegenover 83 jaar dit voorjaar. Ook het aantal IC-opnames valt met een gemiddelde bezetting van 21,4 % van de beschikbare bedden mee, aldus Simón. ‘Qua aantal sterfgevallen zitten we ongeveer op het niveau van landen als Duitsland. Wij blijven een hoog aantal besmettingen opsporen wat weerspiegeld wordt in het aantal asymptomatische gevallen, dat nu op 41-42 % ligt. We kunnen niet garanderen dat we alle gevallen opsporen, maar het is wel een hoog percentage.  Wat leeftijd betreft ziet Simón een stijging van het aantal besmettingen onder jongeren van 10-19 jaar en met name onder jongeren van 15-19 jaar. In acht autonome regio is er sprake van een daling terwijl het aantal besmettingen in tien regio’s oploopt. ‘Samenvattend kunnen we zeggen dat het met een  gemiddelde van 312,22 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen niet gaat zoals we zouden willen. Maar het is wel duidelijk dat de stijging langzamer gaat dan in andere landen.’ Ter vergelijking: het aantal besmettingen lag in Nederland in de afgelopen twee weken volgens de cijfers van het RIVM op 386,4. Simón concludeert dat de noodtoestand in Madrid vruchten lijkt af te werpen. ‘Van de negen (Madrileense) gemeentes waar een lockdown geldt, zien we in zeven een daling… de impact lijkt duidelijk maar we moeten zien hoe het zich verder ontwikkelt.

De president van de regionale regering van Navarra, María Chivite, kondigde eerder maandag aan dat Navarra vanaf donderdag 22 oktober in regionale lockdown gaat. Dat betekent dat het verlaten of binnenkomen van de regio gedurende 15 dagen niet is toegestaan met uitzondering van essentiële beroepen en andere noodzakelijke verplaatsingen. Ook bars en restaurants zullen sluiten. De autonome regio Castilla y León stelt deze week verschillende plaatselijke lockdowns in, onder andere voor Burgos. Daarnaast heeft de regering van Aragon strengere maatregelen aangekondigd. Opvallend is dat het hoge aantal besmettingen en dus de lokale lockdowns met name in het binnenland van Spanje zijn en dat de toeristische kustregio’s en de eilanden steevast minder besmettingen kennen dan het binnenland en dan Nederland en België.

 

 

Update 17 oktober: handige interactieve kaart

Het Spaanse dagblad El Diario heeft een heel handige interactieve kaart online gezet waarop je kunt zien welke restricties er gelden in welk gebied. Je kunt over de kaart heen scrollen en ziet dan meteen per dorpje, stad of regio hoe de vlag erbij hangt. Wat opvalt is dat er (op ‘gewone regels’ als het dragen van een mondkapje en 1,5 meter na) geen restricties gelden in de autonome regio’s Valencia en Cantabrië en ook niet in grote delen van Andalusië, waaronder de Costa del Sol, en op de Canarische eilanden Tenerife, Lanzarote en El Hierro. Momenteel is 35 % van Spanje restrictievrij terwijl er in 12 procent van het land sprake van een (gedeeltelijke) lockdown, met name in Madrid en in het binnenland van Murcia. Ook voor heel Catalonië gelden beperkingen. De volgende kleuren worden gebruikt op de kaart

 

 

 

  • Grijs: geen restricties
  • Lichtblauw: beperkingen in groepsgrootte
  • Blauw: beperking openingstijden en capaciteit
  • Oranje: sluiting of beperkte dienstverlening van o.a. horeca
  • Rood: lockdown of andere beperkingen bewegingsvrijheid

Mis je Spanje? Lees dan de glossy ESPANJE!, 4 x per jaar  op de mat voor nog geen twee tientjes!

Update 16 oktober: Geen lockdown voor heel Spanje en Spanje vraagt EU meer duidelijkheid

De minister van Volksgezondheid van Spanje, Salvador Illa, heeft vandaag 16 oktober een nieuwe totale lockdown uitgesloten. Afgelopen voorjaar ging Spanje in een strenge lockdown, maar nu tijdens de tweede golf gaan ze dat proces niet herhalen. In plaats daarvan werden eerder deze week nieuwe strenge maatregelen ingevoerd in provincies waar de besmettingen oplopen. Illa heeft opgeroepen tot collectief bewustzijn voor de komende maanden: “Het zal niet binnen 15 dagen worden opgelost, noch in Catalonië, noch in Spanje, noch in Europa”, benadrukte de minister. Hij heeft hoop dat er wel Kerst gevierd kan worden in december als iedereen zich nu aan de komende strengere maatregelen houdt. Bijvoorbeeld de vicepresident van Madrid geeft aan dat er zeker “hardere en beperktere maatregelen genomen moeten worden, welke volgende week moeten worden goedgekeurd.” De komende dagen moet duidelijk worden wat die meer restrictieve en strengere maatregelen worden die Kerstmis zullen redden.

De Spaanse premier Pedro Sánchez,heeft de EU gevraagd om tot gemeenschappelijke standpunten in de EU te komen om de pandemie te kunnen bestrijden. “We moeten definiëren wat een quarantaine is. Is het 14, 10 of 7 dagen? Elk land heeft hiervoor andere regels, [heel Europa] moet hetzelfde antwoord geven op die vraag.” Ook de president van de provincie Madrid, Isabel Díaz Ayuso, heeft vragen aan de EU omtrent de verschillen in de regelingen. In een brief aan de voorzitter van de Europese Provincie, Ursula von der Leyen, vraagt ze om ook een gemeenschappelijke regeling voor de luchthavens. Om de gezondheid voor alle Europese burgers te garanderen, “is het belangrijk dat alle luchthavens, of in ieder geval de internationale luchthavens, dezelfde protocollen toepassen om de verspreiding van het virus over de grenzen te voorkomen.”

Update 15 oktober: Balearen en Canarische Eilanden creëren speciale corridors voor toeristen

Spanje heeft speciale protocollen ontwikkeld om het toerisme op de Canarische Eilanden en de Balearen weer veilig op gang te kunnen brengen. Door toeristen te testen voor ze komen en voor ze weer teruggaan en door speciaal en kosteloos onderdak te bieden aan toeristen die besmet blijken, hopen de eilandengroepen de koudwatervrees  bij toerusten weg te nemen. Iedere toerist die aankomt Ibiza, Mallorca, Tenerife, Grana Canaria of een van de andere eilanden van de archipels is welkom zonder test vanaf een locatie waar in de 14 voorgaande dagen het aantal nieuwe besmettingen minder dan 50 op de 100.000 inwoners bedroeg. Omdat dat in de praktijk nog bitter weinig plekken zijn is afgesproken dat toeristen uit gebieden met een hogere besmettingsgraad ook welkom zijn als ze een negatieve test kunnen laten zien die maximaal 48 uur voordat de vlucht vertrekt is afgenomen. Bij het verlaten van het eiland moeten de reizigers ook maximaal 48 uur voor vertrek een test laten doen. Deze test wordt uitgevoerd door de gezondheidsautoriteiten ter plaatse, zonder kosten voor de toeristen zelf. Komt er een positieve uitslag terug, dan mogen de toeristen kosteloos in quarantaine blijven op het eiland. In dat geval dekken de overheden van de Canarische eilanden en de Balearen alle bijkomende kosten en zorgen ze voor speciale quarantaineaccommodatie. Ook zorgkosten of ziekenhuisbezoeken worden door de overheid gedekt. De eilanden zeggen genoeg capaciteit te hebben om deze speciale toeristencorridors in te voeren. De maatregelen gelden voorlopig alleen op de eilanden, maar Spanje hoopt ze ook in te kunnen laten gaan op andere bestemmingen op het vasteland.

 

Update 14 oktober: sneltesten in Valencia, beperkingen in Catalonië

In Valencia is begonnen met de distributie van 250.000 snel-tests voor in de zorg en in ziekenhuizen.  Deze COVID-19 snel-tests geven al na 15 minuten een uitslag zonder tussenkomst van een laboratorium. Naast de snelle uitslag is er nog een voordeel ten opzichte van de standaard PCR-test; de prijs is aanzienlijk lager. De Comunidad Valenciana wil deze snel-tests vooral gebruiken voor twijfelgevallen om zo het opsporen van potentiële uitbraken te versnellen en nieuwe infectiebronnen te kunnen isoleren. Valencia behoort samen met de Canarische Eilanden tot de regio’s van Spanje die het coronavirus tot nu toe het beste de kop in weten te drukken. Gemiddeld lag het aantal besmettingen in de afgelopen week op 128/100.000 in Spanje, in Valencia is dat 42. Ter vergelijking: in Nederland waren er de afgelopen week 238/100.000 besmettingen. Momenteel daalt het aantal besmettingen in Spanje in negen autonome regio’s terwijl het in zeven stijgt. Vaak is er sprake van een jojo-effect en is er geen magische formule: het virus reageert niet altijd duidelijk op beperkende maatregelen die de deelregeringen instellen. In september bereikten negen regio’s een piek waarna de daling inzette: de Balearen, Canarias, Cantabrië, Castilië-La Mancha, Extremadura, Madrid, Murcia, Baskenland en La Rioja.  

In Catalonië nemen de besmettingen helaas weer toe, hoewel ook daar de opmars met 135/100.000  in de afgelopen week minder traag verloopt dan in Nederland. Toch waarschuwde de minister van Volksgezondheid van de Generalitat van Catalonië  voor een nieuwe lockdown als de besmettingen zo hard blijven stijgen. Om dat te voorkomen heeft Catalonië nieuwe maatregelen genomen die in ieder geval de komende 15 dagen gelden en die in grote lijnen lijken op de maatregelen die nu in Nederland zijn afgekondigd

  • Sociaal contact wordt beperkt tot je ‘sociale bubbel’ (vaste contacten).
  • Samenkomsten van maximaal 6 personen, in het openbaar en privé.
  • Commerciële sector naar 30% capaciteit.
  • Sportscholen naar 50% capaciteit.
  • Openbare sportvelden (op straat, zonder toezicht) worden gesloten.
  • Parken en speeltuinen sluiten om 20:00.
  • Bars en restaurants sluiten, alleen nog bezorgen en afhaal. Hotels mogen hun gasten blijven bedienen.
  • Universiteiten geven hun colleges online.
  • Congressen, conventies en evenement worden uitgesteld.
  • Markten naar 30% capaciteit.
  • Speelhallen worden gesloten.
  • Theaters naar 50% capaciteit en sluiten om 23:00 uur

Update 13 oktober: EU komt met corona-stoplicht

De Europese Unie komt met een kaart met kleurcodes waaraan het gevaar van het coronavirus voor iedere Europese regio valt af te lezen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gaat de kaart wekelijks bijwerken. Dat zijn de 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag overeengekomen in Luxemburg.

Lidstaten geven het ECDC iedere week door hoeveel nieuwe besmettingen er zijn vastgesteld, hoeveel coronatests er zijn afgenomen en hoeveel daarvan positief bleken. Het ECDC heeft vaste maatstaven om regio’s vervolgens groen, oranje of rood in te kleuren. Zo weten mensen die ernaartoe reizen hoeveel gevaar ze er lopen. Het blijft aan de lidstaten zelf om reizigers bijvoorbeeld te verplichten om een test te ondergaan of in quarantaine te gaan. Hierin zijn de EU-landen niet geslaagd om één lijn te trekken. De verschillen in manieren waarop landen hun testbeleid voeren zijn bijvoorbeeld al te groot.

Het doel van de kaart is om de uitbraak van COVID-19 in Europa in te dammen. De ministers benadrukken ook hoe belangrijk het recht op vrij reizen van EU-burgers door de Unie is. Met de kaart wil de EU zowel de gezondheid van Europeanen beschermen, als het vrije verkeer binnen de EU handhaven. Daarnaast willen de landen een chaotische situatie, zoals tijdens de corona-uitbraak afgelopen voorjaar, voorkomen. Sommige lidstaten besloten toen op eigen houtje om hun grenzen te sluiten.

De kaart zal gaan gelden als een advies en is niet bindend. De adviezen zullen van toepassing zijn voor alle EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. “We hebben onze lessen geleerd: we overwinnen de crisis niet door eenzijdig grenzen te sluiten, maar door samen te werken”, zegt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Behalve de EU doen ook het VK (tijdens de transitie), Noorwegen, Liechtenstein en IJsland mee.

De drie kleurcodes betekenen het volgende:

Groen: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen minder is dan 25 per 100.000 mensen en het percentage positieve tests minder dan 4 procent is.

Oranje: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen minder is dan 50 per 100.000 mensen, maar het percentage positieve tests 4 procent of meer is, of als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen varieert van 25 tot 150, maar het percentage positieve tests minder is dan 4 procent.

Rood: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen 50 of meer per 100.000 mensen is en het percentage positieve tests 4 procent of meer is, of als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen meer dan 150 is.

Daarnaast komt er de kleur grijs voor gebieden waar onvoldoende data van zijn. De kaart wordt straks elke week gepubliceerd op de website van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding. Hier meer uitleg over de codes.

Opvallend is dat de ECDC drie weken geleden nog rood gaf aan regio’s die meer dan 120 besmettingen/100.000 in 14 dagen hadden. Nu kunnen regio’s met minder dan 4 procent positieve testen dus oranje krijgen als ze 150/100.000 besmettingen hebben. Op basis van deze nieuwe criteria zouden op dit moment alleen de Canarische Eilanden een oranje advies krijgen. Daar zijn momenteel volgens de officiële gegevens van de Spaanse overheid 87,26 besmettingen per 100.000 in 14 dagen en is 2,6 van de testen positief. Valencia heeft met 95,49 een relatief laag aantal besmettingen maar omdat 9,4 procent van de testen daar positief is, zal die regio waarschijnlijk toch nog rood kleuren. Volgens het coronadashboard van de RIVM is in Nederland 13,8 % van de door de GGD geteste mensen positief en zijn er momenteel 42,5/100.000 positief geteste mensen per dag (wat neerkomt op 595 per 14 dagen).

Update 12 oktober: Meer dan 10,8 miljoen testen en cijfers Madrid dalen

Spanje heeft sinds het begin van de coronapandemie meer dan 10,8 miljoen PCR-testen uitgevoerd. Dat blijkt uit de data die de autonome gemeenschappen hebben verstrekt aan het ministerie van Volksgezondheid. Alleen tussen 2 en 8 oktober werden al 719.275 testen uitgevoerd, gemiddeld 102.753 per dag. In Spanje zijn momenteel 230,16 mensen op elke 1.000 inwoners getest. Madrid liet zondagavond via dit Twitterbericht weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat de Spaanse hoofdstad de afgelopen week de sterkste daling kende. Het aantal besmettingen nam volgens de WHO af met maar liefst 26% terwijl in veel andere Europese streken en steden een sterke stijging te zien was. Onder andere Noord-Holland (plus van 41%) en Lombardije met Milaan (plus 115 %) worden genoemd in de grafiek die Madrid toont op Twitter. Ook in Catalonië steeg het aantal besmettingen weer. In Madrid werd vorige week de noodtoestand afgekondigd nadat het aantal positieve testen explosief was gestegen. Op 28 september werden er 775,13/100.000 besmettingen in 14 dagen gemeld door Madrid. Op maandag 5 oktober was dat gedaald naar 568,64 en nu ligt dat aantal op 501,58. Naar verwachting zal ook de regio Catalonië deze week met strengere maatregelen komen. Ter vergelijking: in Amsterdam werden in week 39 en 40 547/100.000 mensen positief getest.

Update 11 oktober – Spaanse kustregio’s kleuren lichter

 

De nieuwe kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), waarop het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken hun reisadviezen mede baseren, toont duidelijk aan dat de situatie in Spanje de laatste weken is verbeterd ten opzichte van de rest van Europa. Terwijl in week 37 en 38 alleen Galicië en Asturias lichter gekleurd waren en de rest donkerrood was, zien we dat op Murcia en Baskenland na nu alle kustgebieden lichter kleuren. In Galicië blijft de situatie het meest positief wat te zien is aan de lichtere oranje kleur in de ECDC-kaart. De rest van de kustregio’s krijgt donkerder oranje, hetgeen betekent dat er in de afgelopen twee weken tussen de 120-239 besmettingen per 100.00 inwoners waren. Er zit echter wel een addertje onder het gras, want het ECDC heeft de waarden die aan een kleur hangen aangepast. Donkerrood betekende in week 37 en 38 nog meer dan 120 besmettingen per 100.000, nu betekent het dat er meer dan 240 zijn. Voor 120-240 besmettingen is er nu een tussenkleur ingevoerd en daarom ziet het er nu rooskleuriger uit voor Spanje. Asturië, Cantabrië, álle provincies van Catalonië (dus ook de Costa Brava en Barcelona), álle provincies van Valencia (dus ook Alicante en de Costa Blanca), álle provincies van Andalusië (dus ook Costa del Sol en Costa de la Luz), álle Canarische Eilanden, álle Balearen (dus ook Ibiza en Mallorca) en Extremadura kleuren in week 39 en week 40 lichter dan twee weken geleden. Alleen Baskenland, Murcia en alle Spaanse regio’s die niet aan zee grenzen (behalve Extremedura) hebben nog de donkerrode kleur. Die komen dus net als Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en grote delen van Frankrijk uit boven de 240/100.000 per 14 dagen. Het totaal aantal besmettingen per 100.000 ligt in Spanje met 308,1 nu lager dan in Nederland (344,6) en België (364,1), aldus de cijfers van het ECDC.

Lees ook het artikel ‘Waarom kreeg Spanje Code Oranje’, met uitleg van het RIVM en Buitenlandse Zaken

 

 Update 10 oktober – Noodtoestand in Madrid

De Spaanse regering gaf Madrid tot vrijdag 9 oktober de tijd om met nieuwe corona-maatregelen te komen om te voorkomen dat de Madrilenen massaal de stad zouden verlaten vanwege de vrije feestdag op 12 oktober. De regioregering vroeg om meer tijd, maar de Spaanse regering heeft vervolgens besloten om de noodtoestand af te kondigen. Madrilenen mogen de stad niet verlaten. Of de noodtoestand van kracht kan blijven is nog maar de vraag, politiek gezien moet de Spaanse regering de steun krijgen van het Congres. De nationale feestdag 12 oktober, die in Madrid altijd wordt gevierd met grote defilés, gaat wel door maar in aangepaste vorm.  In dit artikel van de Spaanse krant Marca een overzicht van alle Spaanse plaatsen en gemeentes waar een lockdown geldt. Het gaat meest om kleinere plaatsen in Andalusië, Aragón, Castilië La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Galicië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Overtredingen van de lockdownmaatregelen kunnen worden bestraft met hoge boetes van €600 tot €600.000.

Update 6 oktober – León en Palencia ook op slot

De steden León en Palencia krijgen een reisbeperking welke ingaat op 7 oktober en tenminste 14 dagen zal duren. De minister van Volksgezondheid van Castilla y León, Verónica Casado, maakte dat op maandag 5 oktober bekend tijdens een persconferentie. Palencia past al bijna twee weken beperkende maatregelen toe op sociaal, cultureel en toeristisch gebied, maar deze hebben de besmettingen nog niet omlaaggehaald, met 536 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen. Dat is nu aanleiding voor de grotere controle op de mobiliteit, aldus Casado. In León waren vorige week de cijfers net zo verontrustend, 510 besmettingen per 100.000 inwoners, wat ook daar geleid heeft tot strengere maatregelen.

 

Reisadvies voor Spanje vanuit België

België heeft de reisadviescode voor de autonome regio Valencia (de provincies Alicante, Valencia en Castellón) en de Canarische eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en la Palma vorige week aangepast van rood naar oranje. Dat betekent dat reizen weer is toegestaan maar waakzaamheid is geboden. Zowel de Canarische Eilanden als de regio Valencia laten al sinds eind augustus een dalende lijn en daarmee een gunstig R-getal zien zoals je ziet in deze link. Wij hopen dat Nederland ook snel een versoepeling zal aankondigen, ook voor andere regio’s in Spanje waar de cijfers beter zijn dan in ons land.  Niet opdat we en masse op reis kunnen gaan, maar wel om het bijvoorbeeld mogelijk te maken voor bezitters van tweede huizen en mensen die wegens gezondheidsredenen in Spanje overwinteren om (bij voorkeur na getest te zijn in Nederland) veilig af te reizen naar Spanje.

 

Reisadvies voor Spanje vanuit Nederland

Het reisadvies van de Nederlandse overheid is sinds 25 augustus ‘oranje’ voor heel Spanje. De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.’  Aldus de mededeling op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De redactie van ESPANJE! heeft  het ministerie van Buitenlandse Zaken er al meerdere malen op gewezen dat de besmettingsgraad in veel delen van Spanje lager is dan in Nederland en/of afneemt. De zin De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen’, klopt al enige tijd niet meer zoals ook blijkt uit de besmettingsrapporten van de Spaanse overheid. We raden daarom ook een omgekeerde quarantaine aan. Kom je vanuit een gebied in Nederland met veel besmettingen in een gebied met minder besmettingen in Spanje (bijvoorbeeld van Amsterdam naar de regio Valenica), beperk dan zoveel mogelijk je contacten in de eerste 10 dagen. Zo voorkom je dat het virus met reizigers heen en weer reist. 

 

Lees ook onze analyse van de weekcijfers per autonome regio

Verplichte quarantaine?

Het advies van Buitenlandse Zaken is inderdaad om in quarantaine te gaan, ook als je geen corona gerelateerde klachten hebt en/of je coronatest negatief was. Na 10 dagen mag je weer naar buiten, mits je geen klachten (meer) hebt. Het is een advies dus geen verplichting.

Je hoeft volgens de Nederlandse overheid  niet in quarantaine als je met de auto of bus slechts door Spanje (en Frankrijk) heen bent gereisd en niet uitgestapt bent (ook niet om te tanken), als je met het vliegtuig enkel een overstap had in Spanje en het vliegveld niet verlaten hebt of als je met de trein reist en in Spanje overstapt zonder het treinstation te verlaten. 

Opmerking redactie ESPANJE!:  Als je overstapt maar uit een ander land komt waar wel een quarantaineplicht voor geldt, moet je natuurlijk ook in quarantaine. Ook als je vliegt via een luchthaven in een stad of gebied waar zeer veel besmettingen zijn (Barajas in Madrid, Schiphol in Nederland) raden we aan om je contacten gedurende tien dagen te beperken, met name als het erg druk was op de luchthaven. Klik hier voor meer informatie.

Er zijn uitzonderingen op de verplichte thuisquarantaine. Per 14 september mag voor een aantal doelen de quarantaine onderbroken worden. Als je geen klachten hebt mag je bijvoorbeeld aan het werk als dat noodzakelijk is, deelnemen aan topsport, als je (voor even in Nederland was, maar-) studeert of werkt over de grens, doorreist naar een ander land of bij een uitzonderlijk familiebezoek. Op de website van Rijksoverheid vind je alle uitzonderingen

De corona-kaart van Spanje

Om de besmettingen in kaart te brengen deelt Spanje het land op in Comunidades Autónomas, provincies of gemeentes. Via de kaart op de website van de omroep RTVE kun je alle ontwikkelingen goed volgen. Deze wordt dagelijks bijgehouden. Op de website van het ministerie van gezondheid vind je onder het kopje actualización de weekrapporten.

Aan de hand van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners worden er nieuwe strengere maatregelen ingevoerd of maatregelen versoepeld per gemeente, provincie of autonome regio. De regio Madrid telt de hoogste incidentie van Spanje, en is goed voor ongeveer 1/3 van het  aantal diagnoses en sterfgevallen in Spanje. 

Welke coronamaatregelen gelden in heel Spanje?

In heel Spanje geldt een mondkapjesplicht. Je moet in principe zowel op openbare plekken binnen als buiten een mondkapje op en mag het afzetten als je eet, drinkt of sport.

 

Ook in Spanje geld de 1,5-meterregel. Je moet dus altijd goed letten op het aantal mensen dat maximaal toegestaan is in ruimtes. Meestal staat dit bij de ingang van een winkel of supermarkt aangegeven. Eenmaal binnen moet je je ook houden aan de eventueel aangegeven looprichtingen.

Er wordt extra veel schoongemaakt met desinfecterende middelen en virusdodende producten, bijvoorbeeld bij betaalautomaten, maar er wordt ook verwacht dat ieder voor zich al zijn spullen goed schoonhoudt. Ook van elk toeristisch bedrijf (denk aan restaurants, hotels, winkels) wordt verwacht dat ze genoeg desinfecterende handgel aanbieden en contactoppervlakken periodiek schoonmaken. 

De terrassen en andere toeristische en culturele activiteiten hebben een beperkte capaciteit, die kan verschillen van 50% tot 65%. Er mogen niet meer dan 10 personen aan een tafel zitten. Overigens kan het zijn dat er regionaal kleinere aantallen worden gehandhaafd, in Catalonië is zes bijvoorbeeld het maximum. Het is verboden om alcohol te nuttigen buiten de terrassen op straat. Daarnaast heeft het nachtleven ook een eindtijd, die in de strengere gebieden al om 11 uur ’s avonds is maar over het algemeen om 1 uur ’s nachts ingaat. Discotheken en andere clubs zijn nog altijd gesloten.

Aangeraden wordt om zoveel mogelijk wegwerp- en persoonlijk materiaal te gebruiken (denk aan papieren zakdoeken, die je na gebruikt meteen weggooit). Ook wordt verwacht dat je zoveel mogelijk met de pinpas of telefoon/smartwatch betaalt.

Als laatste, en deze kennen we niet in Nederland, is het verboden om op straat en in openbare ruimtes te roken als je niet altijd 2 meter afstand kunt houden. Boetes kunnen oplopen tot maar liefst €600.000. 

Wat mag er wel?

Indien er geen aanvullende maatregelen gelden zijn de stranden geopend. Als je je handdoek maar 2,5 meter van andere badgasten neerlegt en 6 meter van de zee, dan kan iedereen ook nog lekker langs het water wandelen en altijd de 2 meter afstand bewaren. Je huisdieren naar het strand meenemen of naaktzwemmen is verboden. 

Ook restaurants zijn weer open, althans als er geen extra beperkingen gelden in het gebied waar je verblijft. Over het algemeen moet je reserveren, krijg je een plekje aangewezen, staan alle tafels op 1,5 afstand van elkaar en moet je bij binnenkomst je handen desinfecteren, net als in Nederland. Wanneer je aan je tafel plaats hebt genomen mag je je mondkapje afzetten. 

Naast de algemene regels moet je in hotels ook nog rekening houden met capaciteitsbeperkingen bij de receptie en de gemeenschappelijke ruimtes. Ook voor hotels geldt in de strengere gebieden dat ze terug moeten naar een capaciteit van 50%. Daardoor is het mogelijk dat het lopend buffet dat je gewend bent er bijvoorbeeld anders uit ziet.

Voor musea, monumenten en tours geldt dat de meeste een route met gids uitgestippeld hebben om de sociale afstand te vergemakkelijken. Veel maken daarnaast gebruik van digitale en individuele brochures en kaarten. Ook zijn er minder interactieve faciliteiten of diensten zoals touchscreens, audiogidsen, virtual reality, etc. in gebruik. 

Regels voor (Nederlandse) toeristen

Als je als toerist per vliegtuig Spanje in komt moet je verplicht voor aankomst een gezondheidsformulier (FCS) invullen en ondertekenen. Elke reiziger moet apart zo’n formulier invullen en geprint of digitaal laten zien bij aankomst in Spanje. Je kunt hem vinden op de website van de overheid. Het invullen van het formulier kost je ongeveer 5 minuten, maar je hebt er wel je vlucht- en stoelnummer voor nodig, dus je kunt hem pas vlak voor je vlucht invullen. Als je het formulier niet hebt gedownload, kun je het aan boord van je vlucht krijgen of ter plekke op de luchthaven. Dit FCS-formulier is het belangrijkst, maar daarnaast kan er bij aankomst nog een gezondheidscontrole worden uitgevoerd. Dit kan een temperatuurmeting zijn, een geschreven bevestiging of een controlegesprekje om je toestand te bepalen. 

Waar vind je meer actuele informatie?

Het Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) heeft op de site een kaart waar je de besmettingscijfers per provincie van de afgelopen twee weken kunt vergelijken en waar ook de nieuwe cijfers geplaatst worden. Let wel op dat de nieuwste cijfers niet direct definitief zijn, omdat er in de loop van de week gevallen bij kunnen komen, maar dat het wel een duidelijke weergave is of een gebied aan het verbeteren of verslechteren is. Wil je een betrouwbare update per regio, kijk op deze site van het ministerie van gezondheid

De live-blog van El Periódico is erg handig als je het laatste nieuws bij wilt houden. Je vindt er een tijdlijn met korte samenvattingen van nieuwe beslissingen en maatregelen die genomen worden en je kunt via de kopjes doorklikken naar de volledige artikels. De tijdlijn is wel in het Spaans, maar met een automatische vertaler in je browser blijf je gemakkelijk op de hoogte. De omroep RTVE heeft een kaart op de website met daarnaast de laatste cijfers en tabellen met informatie van de afgelopen maanden en de cijfers per provincie.

Corona-informatie van de 19 autonome regio’s

Andalusië: https://www.sspa.juntadeandalucia.es/servicioandaluzdesalud/ciudadania/consejos-de-salud/nuevo-coronavirus-informacion-sobre-la-alerta 

Aragon: https://www.aragon.es/coronavirus 

Asturië: https://www.astursalud.es/en/noticias/-/noticias/informacion-sobre-el-coronavirus 

Balearen: https://www.caib.es/sites/covid-19/es/covid-19/ 

Baskenland: https://www.euskadi.eus/nuevo-coronavirus-covid-19/ 

Canarische Eilanden: https://www3.gobiernodecanarias.org/sanidad/scs/tematica.jsp?idCarpeta=e01092c2-7d66-11ea-871d-cb574c2473a4 

Cantabrië: https://www.scsalud.es/coronavirus 

Castilla-la Mancha: https://sanidad.castillalamancha.es/ciudadanos/enfermedades-infecciosas/coronavirus 

Castilla-Leon: https://www.saludcastillayleon.es/es/covid-19-poblacion 

Catalonië: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z

/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/index.html#googtrans(ca|en) 

Ceuta: https://www.ceuta.es/ceuta/covid19 

Extremadura: https://saludextremadura.ses.es/web/detalle-contenido-estructurado?content=coronavirus-informacion-para-la-ciudadania 

Galicië: https://coronavirus.sergas.es/?idioma=es 

La Rioja: https://actualidad.larioja.org/coronavirus/datos 

Madrid: https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/2019-nuevo-coronavirus

Melilla: https://covid19melilla.es 

Murcia: https://www.murciasalud.es/pagina.php?id=458440 

Navarra: https://coronavirus.navarra.es/es/ 

Valencia: http://www.gvaoberta.gva.es/es/covid-19 

 

[/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]