Wij zijn in Nederland al helemaal gewend aan flexwerken en flexplekken. Als alle werkplekken op kantoorgevuld zijn, gaan we gewoon bij de lokale koffietent zitten. Loggen we vervolgens in op (gratis) wifi en gaan aan de slag. Het maakt daardoor steeds minder uit waar je aan het werk ben, en dat biedt zonnige mogelijkheden. Hoe zit dat nou eigenlijk met ZZP’en en het werk in Spanje? 

Werk voor ZZP’ers

Een andere ontwikkeling is dat in Nederland steeds meer mensen zich laten inhuren als zzp’er. Ze kunnen als zelfstandige bij hun opdrachtgevers gaan zitten. Maar daarnaast het komt ook vaak voor dat ze vanuit huis, een bedrijfsverzamelgebouw of soms vanuit een barretje of restaurant werken. Aangezien afstand er vaak steeds minder toe doet, zien wij ook regelmatig zzp’ers die overwegen: ‘Ik kan mijn laptop ook meenemen, een huis in Spanje aanschaffen en daar in de zon mijn geld gaan verdienen.’ Deze laptopondernemers kunnen hun werk overal doen. Zolang ze maar kunnen bellen en kunnen inloggen op het internet. En wie of wat houdt hen dan tegen om dat in een warmer klimaat te gaan doen, met een café solo onder handbereik?

Lees meer: Geld verdienen in de zon

Inwoner van Spanje

Als een laptopondernemer deze stap zet, verandert niet alleen zijn uitzicht. Ook het fiscale klimaat verandert. De laptopondernemer wordt dan inwoner van Spanje. Ook al heeft hij een Nederlandse onderneming, met Nederlandse klanten en een inschrijving bij de Nederlandse Kamer van Koophandel, Spanje en Nederland hebben in het dubbelbelastingverdrag afspraken gemaakt over wie er mag heffen over het inkomen van zelfstandigen en ondernemers. De afspraak is dat het woonland als hoofdregel mag heffen over de opbrengsten en de winsten van een zelfstandige of van een ondernemer. Als de laptopondernemer verhuist naar Spanje, dan gaat het recht om belasting te heffen over zijn inkomsten over op Spanje.

Lees meer: Betaal ik minder belasting wanneer ik in Spanje ga wonen?

Exitheffing

Nederland mag alleen nog belasting heffen in meer bijzondere gevallen. Namelijk als de laptopondernemer in Nederland een vaste inrichting of een vast middelpunt heeft achtergelaten. Dat kun je zien als een vaste plaats in Nederland die duurzaam in gebruik is van de onderneming en van waaruit een wezenlijk deel van de onderneming wordt gevoerd. De winst die wordt behaald dankzij die vaste inrichting of dat vaste middelpunt, daarover mag Nederland wel belasting blijven heffen. Een interessant voordeel is dat de vliegtickets naar Nederland in dat geval aftrekbaar kunnen worden. Voor zover Nederland door de afspraken met Spanje het recht om belasting te heffen verliest, zal Nederland een eindafrekening toe willen passen. Op het moment van passeren van de grens zal Nederland een aanslag opleggen waarbij belasting moet worden betaald over alle in de onderneming nog aanwezige stille reserves en goodwill. Omdat een laptopondernemer meestal maar heel weinig op zijn ondernemingsbalans heeft staan, kan deze Nederlandse exitheffing overigens heel erg meevallen.

Ga aan de slag in de Spaanse zon!

Kortom, het is heel eenvoudig om de laptop voortaan open te slaan in een Spaanse bar in plaats van in een Nederlandse koffietent. De belastingen zijn iets minder eenvoudig, maar met een goede voorbereiding kan de laptopondernemer ook prima in de Spaanse zon aan de slag!

 

Deze column verscheen eerder in het tijdschrift ESPANJE! Thomas Vermeulen schrijft al acht jaar lang in ieder editie over de fiscale aspecten van wonen en werken in Spanje. Je kunt alle edities hier bestellen, of neem hier een abonnement op ESPANJE! zodat je altijd op de hoogte blijft van de fiscale regels in Spanje.

 

 

Thomas Vermeulen
Actal fiscalisten
Raadhuisstraat 63
4701 PM ROOSENDAAL
www.actal.com
thomas@actal.com
tel: +31 6 86830978