Escalivada is een bijgerecht van Catalaanse origine. Dit koud geserveerde gerecht wordt het hele jaar door gegeten. De schotel van gegrilde groente past perfect bij vleesgerechten, vis of op brood. Het klassieke gerecht bestaand uit aubergine, paprika, en ui die worden geroosterd op de barbecue of in de oven.  

Ingrediënten: voor 4 personen (basisrecept)

  • 2 grote paprika’s
  • 2 aubergines
  • 1 uien
  • 2 knoflookteentjes, in stukjes 
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie

Bereiding:

Steek de barbecue aan of verwarm de oven voor op 180 graden. Was en droog de paprika’s, aubergines en de ui. Haal het buitenste vel van de ui en prik met een vork wat gaatjes in de aubergine. Laat de groenten heel, leg ze in een ovenschaal en stop in de oven. Als je de escalivada op de barbecue bereidt, pak de groente dan eerst in in aluminiumfolie. 

Bak de paprika, aubergine en ui tot de groente zacht is. Een beetje afhankelijk van de grootte, duurt dat zo’n 25 minuten. Draai de groente af en toe om. 

Haal eerste de paprika’s uit de oven of van de barbecue, en stop deze in plastic zak (afgesloten). Laat ze 20 minuten in de zak afkoelen: zo krijg je het vel makkelijker los. Tien minuten nadat je de paprika’s uit de oven hebt gehaald, haal je ook de ui en aubergines eruit. De aubergines gaan, net zoals de paprika, 20 minuten in een afgesloten plastic zak. Houd het vocht uit de ovenschaal (of uit het aluminiumfolie, als je de escalivada op de barbecue bereidt) apart. 

Verwijder de schil van de ui, aubergine en paprika en snijd de groenten in repen. Verwijder de zaadjes. Leg de repen op een ovenschaal en overgiet met het overgebleven vocht. Olijfolie, zout en peper eroverheen en ¡qué aproveche! De escalivada dient koud of lauw opgediend te worden.

 

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com