woning SpanjeJe overweegt de aankoop van een woning in Spanje of misschien bezit je al een (vakantie)woning in Spanje. Kan Spanje ook een paradijs op belastinggebied zijn? Dat hangt af van een aantal factoren.

Voordat je naar de belastingen kunt kijken, wordt eerst bepaald wat je fiscale woonplaats is. Het uitgangspunt is namelijk dat je belasting betaalt in het land waar je woont. Deze regel geldt niet altijd; over bepaalde vormen van inkomen betaal je juist belasting in het land waar dat inkomen vandaan komt, het bronland. Een voorbeeld is onroerend goed: daarover wordt belasting betaald in het land waar het is gelegen.

Lees meer: 10 tips voor als je een huis in Spanje wilt kopen

Hoe bepaal je waar je woont?

Het bepalen van de fiscale woonplaats is niet zo eenvoudig als het lijkt. De woonplaats wordt in eerste instantie bepaald door de Spaanse én Nederlandse belastingwetten. Deze zijn meestal zo ruim dat iemand al snel fiscaal inwoner van beide landen zal zijn. Om problemen met dubbele belastingheffing te voorkomen, kijken we dan naar het belastingverdrag Nederland-Spanje. Daaruit blijkt dat de fiscale woonplaats uiteindelijk niet zozeer wordt bepaald door een inschrijving in het bevolkingsregister of door ergens 183 dagen in een jaar aanwezig te zijn. Wel bepalend is de vraag waar het middelpunt van je levensbelangen ligt. Oftewel: waar vindt je sociale en economische leven plaats? Wanneer dit middelpunt niet duidelijk aanwijsbaar is, wordt het woonland bepaald door de nationaliteit. Om als Nederlander fiscaal inwoner van Spanje te worden, is dus meer nodig dan een inschrijving alleen.

Lees meer: Overdracht van een Privé -koopovereenkomst voor woningen in aanbouw

Is Spanje fiscaal ook zo zonnig?

Kijkend naar de geldende belastingtarieven is Spanje een zonnig land: het Nederlandse toptarief is 52%, terwijl dat in Spanje 45% is in 2016. Maar dat vertelt niet het hele verhaal. Van belang zijn verder de berekening van het inkomen en de aftrekposten. En natuurlijk hangt de uiteindelijke uitkomst altijd af van je exacte persoonlijke situatie. Daarnaast zijn ook andere zaken belangrijk, zoals de sociale zekerheid, zorgpremies en de kwaliteit van voorzieningen. Om toch een belastingvergelijking te maken, hebben wij een aantal situaties doorberekend. En wat blijkt: personen met hogere inkomens of met een flink vermogen zijn vaak goedkoper uit in Nederland. Daar staat tegenover dat mensen met een lager inkomen of minder vermogen in veel gevallen in Spanje beter af zijn en zo wat meer geld overhouden om van te leven.

Meer genieten

De conclusie is daarom dat er vele redenen kunnen zijn om van het leven in Spanje te genieten en zelfs om er je woonland van te maken. Laat je in elk geval, voordat je een keuze maakt, bijstaan door een ter zake kundig adviseur om ervoor te zorgen dat je meer geld overhoudt om van dat leven te genieten.

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (nummer 1 , jaargang 2016) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Thomas Vermeulen

 

Thomas Vermeulen
Actal fiscalisten
Raadhuisstraat 63
4701 PM ROOSENDAAL
www.actal.com
thomas@actal.com
tel: +31 6 86830978