De Moren namen bij hun verovering van Spanje veel producten mee die nu niet meer weg te denken zijn uit de Spaanse gastronomie. Vijgen bijvoorbeeld. De zoete vruchten gedijden zo goed in het warme Andalusië dat Málaga een belangrijk exportcentrum werd. Ze werden gewaardeerd om hun kwaliteit, zoete smaak en lange houdbaarheid. Nog steeds is de vijg populair in Spanje. Bijvoorbeeld voor brioches met vijgen.
Ingrediënten:
- 16 gedroogde vijgen
- 16 amandelen
- 250 ml rode wijn
- 240 ml zoete sherry
- 125 ml abrikozensap
- 8 el honing
- 16 minibrioches kant-en-klaar of zelfgemaakt (zie hieronder voor het recept)
Bereiding:
Begin met de brioches als je die zelf maakt. Snijd in de tussentijd de vijgen voorzichtig open en vul ze met amandel. Doe de wijn, sherry, het sap en de honing in een pan en verwarm ze al roerend. Voeg de vijgen toe en laat ze op laag vuur ca. 30 minuten trekken. Neem de vijgen uit de pan en laat de saus inkoken. Druppel hem over de vijgen. Steek de vijgen op halve brioches, doe het kapje erop en steek er een prikker door. In plaats van vijgen en amandelen kun je ook gedroogde abrikozen en pistachenootjes gebruiken.
Brioches
Koop kant-en-klare minibrioches of maak ze zelf door 20 g verse gist op te lossen in 4 el melk. Zeef dan 250 g tarwebloem, maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengsel erin. Laat 30 minuten afgedekt rijzen. Voeg 120 g zachte boter, 2 eieren en zout toe en kneed alles door. Vorm van het deeg 16 pingpongballetjes en leg ze in ingevette briochevormpjes. Leg op alle balletjes een bolletje deeg ter grootte van een hazelnoot. Bestrijk ze met losgeklopte eidooier en bak ze in een op 220 °C voorverwarmde oven in ca. 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen.
Meer lezen?
Al onze recepten uit de Spaanse keuken
In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten. Bestel hier.
In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.
En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!
De leukste kookboeken met Spaanse recepten
Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!
Warme en koude tapas
Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
De smaken van Spanje
De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
¡SaborSabor!
¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!