In Spanje komen veel heerlijke wilde kruiden voor, zoals geurende rozemarijn, tijm, marjolein, lavendel, wilde munt, venkel, laurier en marjolein. Veel Spanjaarden maken met kruiden die in hun omgeving groeien hun eigen likeur door ze in sterke alcohol zoals aguardiente of brandewijn te laten trekken. Deze likeuren worden gedronken als digestief en gezien als natuurlijke remedies om allerlei kwalen te behandelen, van spijsverteringsproblemen tot verkoudheden. 

Door de alcohol zijn ze lang houdbaar, zonder dat de waardevolle stoffen verloren gaan. Het bewaren van kruiden in alcohol is een oude traditie in Spanje die diepgeworteld is in zowel de volksgeneeskunde als de culinaire cultuur van het land. In veel Spaanse regio’s is het maken van kruidenlikeuren een ambacht dat vaak binnen families wordt doorgegeven. Elke regio heeft zijn eigen recepten en technieken, wat heeft geleid tot een grote diversiteit aan kruidenlikeuren, zoals hierbas, pacharán en ratafia. De typische kruidendrankjes worden vaak geassocieerd met sociale bijeenkomsten en religieuze en feestelijke gelegenheden. Het serveren van je zelfgemaakte likeur aan gasten is een serieuze aangelegenheid en een teken van gastvrijheid. Een van de meest iconische rituelen is de Galicische queimada, die bijvoorbeeld tijdens San Juan wordt gedronken. Hierbij wordt een mix van orujo (sterke drank), suiker of honing, citroenschil, koffiebonen en soms kruiden zoals venkel aangestoken. Terwijl de drank brandt, wordt een bezwering gereciteerd om kwade geesten en onheil af te weren. De queimada wordt vervolgens gedeeld onder de deelnemers. Hier lees je meer over dit ritueel.

 

De bekendste kruidenlikeuren in Spanje

 

Hierbas Ibicencas (Balearen)

Vooral populair op het eiland Ibiza. Een likeur gemaakt van een mengsel van lokale kruiden zoals rozemarijn, tijm, venkel, jeneverbes, salie en anijs. Er zijn verschillende varianten, van droog (seco) tot zoet (dulce), afhankelijk van de verhouding suiker en alcohol. Wordt vaak als digestief na de maaltijd gedronken maar de zachte zoete varianten passen ook uitstekend bij een dessert. Bevordert de spijsvertering na een zware maaltijd en heeft ook een kalmerend effect op de maag.

 

Orujo de Hierbas (Galicië)

Orujo de Hierbas is een distillaat gemaakt van druivenschillen (orujo) waaraan kruiden worden toegevoegd zoals venkel, munt, en citroen verbena. De goudgele kleur van dit sterke goedje komt door de toevoeging van saffraan. Het wordt geserveerd na het eten als digestief.

Pacharán (Baskenland en Navarra)

Pacharán is een zoete likeur gemaakt door sloe-bessen (sleedoornbessen) te laten trekken in anijsbrandewijn. De drank heeft een dieprode kleur en een fruitige, licht bittere smaak. Pacharán wordt traditioneel na de maaltijd gedronken bij feestelijke gelegenheden en familiemaaltijden. Ondersteunt de spijsvertering en is rijk aan antioxidanten, wat bijdraagt aan het versterken van het immuunsysteem.

 

Wil je meer weten over Spanje? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! BESTEL HIER

Licor de Cantueso (Alicante)

Deze likeur wordt gemaakt van de bloemen van de Cantueso (lavendelheide), een inheemse plant die groeit in de buurt van Elche. Het heeft een sterke, kruidige smaak met een vleugje lavendel. Deze lavendellikeur wordt vaak gedronken als digestief of gebruikt in traditionele desserts. Het is vooral populair tijdens lokale festiviteiten en markten.

Ratafia (Catalonië)

Ratafia wordt gemaakt door afgevallen groene onrijpe walnoten te macereren in alcohol samen met verschillende wilde kruiden. Deze likeur zou bijzondere gezondheidsvoordelen hebben vanwege de unieke samenstelling. Het heeft een donkere kleur en een complexe smaak. Het wordt vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden en als digestief na de maaltijd.

 

Lees ook: Zo maak je zelf likeur van fruitoverschot

Mistela de Arriate (Ronda)

Brandewijn, koffiebonen, anijs, kaneel en suiker zijn de basis voor deze traditionele likeur uit de Serranía de Ronda. Mistela heeft een zachte zoete anijssmaak waardoor het uitstekend past bij de typische traditionele gebakjes uit de streek. Deze drank wordt gebruikt als een digestief na een zware maaltijd.

Aguardiente de Guindas (Extremadura)

Een zoete drank op basis van zure kersen, gecombineerd met kruiden zoals kaneel en venkel. Populair tijdens feestdagen, en het wordt soms beschouwd als een remedie voor spijsverteringsproblemen.

Kruidenlikeur in Spanje

Leer meer over kruiden die in Spanje groeien

Dit artikel is geschreven door herborist en wildplukgids Patty Vegt. Samen met haar man Hans woont ze in Galicië waar ze gasten ontvangt in Casa Natura Galicia en hun eigen voedselbon en permacultuur moestuin hebben. Zij organiseren workshops en weken waarin je kennis opdoen kunt combineren met relaxen en zwemmen onder een mooie waterval vlak achter hun huis. Hieronder zie je de agenda voor 2025. In editie 2 van 2025 van ESPANJE! gaan wij op op pad met Patty en Hans. Bestel ESPANJE! hier om het te lezen.

PERMACULTUUR VOEDSELBOS WILDPLUKKEN REGENERATIEWEEK 1 t/m 5 mei 2025

In deze week leer je alles over zelfvoorzienend leven, permacultuur en het gebruik van eetbare wilde planten op Patty’s landgoed van maar liefst 3 hectare. Meer informatie vind je hier

WANDELWEEK 20 t/m 26 mei 2025

Bijzondere wandelingen door het prachtige Galicische landschap. Je wandelt samen met een klein groepje deelnemers helemaal zelfstandig. Patty en Hans verzorgen alles voor je, het verblijf in de B&B, de maaltijden en je krijgt de routes mee of loopt via GPS op je mobiel. Indien nodig gaat een ervaren wandelaar mee. Lees hier meer over de Wandelweek

KRUIDENWEEK herboristen en wildplukkers 18 t/m 23 juni 2025!

Een week lang op ontdekkingstocht naar medicinale kruiden & eetbare wilde planten. Leer kruiden herkennen en verwerken in je maaltijd, leer kruiden kennen en medicijnen maken! Deze reis is een geweldige manier om helemaal in de rust van de natuur op ontdekking te gaan naar de mogelijkheden en diversiteit van planten en kruiden die je kunt inzetten voor jouw gezondheid! Een week met wandelingen en workshops in de mooie groene omgeving van Casa Natura Galicia gelegen tussen water en bos. Lees hier meer over deze week.

 

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!

.