Mis je de tapasavonden van vakantie? Of heb je behoefte aan een portie zomer op een regenachtige dag? In Nederland zijn er gelukkig genoeg restaurants waar je je weer in Spanje waant. ESPANJE!-redacteur Jessica Sindelka gaat op de Spaanse tour in Utrecht. 

Waar het delen van eten in restaurants Spanje al sinds jaar en dag de normaalste zaak ter wereld is, heeft shared dining in Nederland het afgelopen decennium ook flink aan terrein gewonnen. Maar: de ene tapaszaak is de andere niet. Ik ging op onderzoek uit in Utrecht om te zien waar je de beste jamón en ensaladilla kunt eten.

De Zwarte Vosch

Ben je dol op de Noord-Spaanse pinchos-cultuur, dan moet je in restaurant De Zwarte Vosch zijn. Net zoals in Baskenland vind je hier aan de bar vitrines met heerlijke hapjes, waar je zelf kunt aanwijzen waar je zin in hebt. 

beste spaanse restaurants utrecht

Naast het pinchos-aanbod is er een vaste kaart waarop je klassiekers zoals pimientos de padrón en gambas al ajillo vindt. Ook komt de bediening geregeld met grote borden tapas langs de tafels. Het drankassortiment is eveneens op-en-top Spaans: de meeste wijnen, bieren en cava’s zijn speciaal vanuit Spanje geïmporteerd.

Geheel volgens Spaanse traditie reken je af door aan het einde van de avond je pincho-prikkers in te leveren, zodat het personeel kan uitrekenen hoeveel de rekening bedraagt. Of het hier net als in Spanje gangbaar is om ‘per ongeluk’ een stokje kwijt te raken? Er is maar één manier om het uit te vinden. 

beste spaanse restaurants utrecht

De Zwarte Vosch telt twee verdiepingen, waarvan de onderste zich in de werfkelder bevindt.

Meer Spanje-nieuws en -tips? Klik hier om een abonnement te nemen op het mooie magazine ESPANJE!

Sevilla

Alleen al het interieur van dit restaurant is om je vingers bij af te likken. Het voldoet volledig aan de Spaanse verwachtingen: blauw-witte tegeltjes aan de muur, gezellige oude schilderijtjes en poten ham die boven de bar bungelen. Geinig toeval: ik werd bediend door een student uit Barcelona, dus kon ook nog een woordje Spaans spreken aan tafel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sevilla (@sevilla.utrecht)

De menukaart van Sevilla staat vol Spaanse toppers zoals jamón ibérico, albóndigas en croquetas, maar je vindt er ook wat experimentelere tapas. Zo at ik geroosterde romanesco met manchegoschuim en pittige salsa. De gambas al pil pil zijn hier trouwens ook erg goed.

Sluit je avond af met een tarta de queso – een minder ‘kazige’ variant dan in Spanje, dat wel – of een Pedro Ximénez-dessertwijn en je kunt voldaan huiswaarts. 

Leuk detail: elke maandag en dinsdag is het ‘paella-avond’ en kun je buiten de kaart om verschillende varianten van het rijstgerecht bestellen. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sevilla (@sevilla.utrecht)

Lees ook: De 9 leukste restaurants in de Valenciaanse visserswijk El Cabanyal

Bar Cava

Niet vies van een bubbeltje op z’n tijd? In Bar Cava – de naam verraadt het al – vind je een groot aanbod aan cavavarianten, van fruitig en soepel tot droog en aromatisch.

Drink je geen alcohol? Er is ook een 0.0-variant. Ik heb ‘m geprobeerd, en hij smaakt helemaal zo gek nog niet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bar Cava Utrecht (@bar_cava_utrecht)

Maar de zaak heeft meer te bieden dan mousserende wijnen. Je vindt er ook heerlijke tapasplateaus (vis/vlees/vega), kaasplanken, borrelhappen en losse tapas. Tel hier een stuk of wat zeer alerte obers bij op, en het moge duidelijk zijn: het is geen straf om hier een avond door te brengen.

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!