De dagen worden korter en kouder, maar gelukkig is er deze herfst weer voldoende Spaanse passie te vinden in Nederland. Wij hebben een paar hoogtepunten uit de agenda in de herfsteditie van ESPANJE! op een rij gezet. Plus een tip voor als je in Spanje woont en werkt. En het leuke is: je kunt als lezer van ESPANJE! gratis naar de Second Home Beurs en gratis kaartjes winnen voor een Spaanse avond met sterviolist Isabelle van Keulen.

Gratis naar de Second Home Beurs in Den Bosch

Droom je weleens over een tweede huis in Spanje? Of wil je voorgoed gaan wonen in het land van de zon? Op de Second Home Beurs, die op 4, 5 en 6 oktober 2024 gehouden wordt in de Brabanthallen in Den Bosch, kun je je droom werkelijkheid laten worden. Van een appartement  in de stad, een finca op het platteland tot een villa aan zee: werkelijk alles is mogelijk! Als lezer van ESPANJE! kun je bovendien gratis naar binnen via deze link. Je kunt zelfs meteen een huis uitzoeken. Ook zijn er diverse seminars van bijvoorbeeld fiscalisten en hypotheekspecialisten die meer kunnen vertellen over de fiscale consequenties van een (tweede) huis in Spanje. Ons magazine ESPANJE! staat ook op de Second Home Beurs. Je kunt bij onze stand terecht voor informatie over de diverse kusten en regio’s. Wordt het Andalusië, de Costa Blanca of kies je voor het groene noorden waar het zomers heerlijk weer is en je in de winter kunt skiën? Wij kennen heel Spanje en hebben zelf ervaring met de koop van een appartement (en het eindeloze wikken en wegen dat eraan vooraf gaat). Je bent van harte welkom!

Spaanse avond met Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen brengt op 4, 5 en 6 oktober samen met het barokensemble Combattimento een concert dat de rijke muzikale tradities van Spanje en Latijns-Amerika toont. In dit programma worden werken uit de barok en de moderne tijd naast elkaar gezet, met een sterke nadruk op tango en fandango, dansstijlen die zowel elegant als ritmisch uitdagend zijn. Het programma omvat onder meer Pablo de Sarasate’s Fandango op. 40, waarin de componist, zelf een begenadigd violist, zich liet inspireren door de traditionele Spaanse dansritmes, wat duidelijk hoorbaar is in deze vurige compositie. Daarnaast is er Boccherini’s beroemde Grave & Fandango uit het Gitaarkwartet, een werk dat de invloeden van de Spaanse hofmuziek en volksdansen op de Italiaans-Spaanse componist prachtig weergeeft. Boccherini, die zijn carrière grotendeels in Spanje doorbracht, liet een enorme invloed na op de klassieke muziek van zijn tijd en wist Spaanse dansvormen perfect te integreren in de Europese klassieke muziek. Klik hier voor meer informatie en om kans te maken op gratis kaartjes.

Nationale Business Meeting in Valencia

Op 25 en 26 oktober 2024 vindt voor de vierde keer de Nationale Business Meeting plaats voor Nederlandse ondernemers die in Spanje wonen of van plan zijn om zich in Spanje te vestigen. Dit keer wordt de bijeenkomst gehouden in het prachtige CaixaForum València in de Stad voor de Kunsten en Wetenschappen en op diverse andere locaties in Valencia. De NBM is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse businessclubs in Spanje in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Madrid. Deze editie wordt georganiseerd door de Zakenkring Valencia. Een unieke kans voor ondernemers en professionals om elkaar te ontmoeten, nieuwe contacten te leggen en hun kennis en ervaringen te delen. Tijdens de bijeenkomst worden de ondernemersprijzen uitgereikt, zijn er o.a. masterclasses, presentaties, borrels, lunches, een optreden van Luna Zegers en een architectuurwandeling door Valencia. Deelname aan deze twee dagen kost €60. Klik hier voor het hele programma en om je te registreren.

 

Meer leuke Spaanse agendatips en informatie over ondernemen in Spanje lees je in ESPANJE! Klik hier en mis niets meer!

Miró in Scheveningen

Ook als je denkt hem niet te kennen, dan ken je ’m waarschijnlijk toch: Joan Miró. Zijn zonnige werk Sol is namelijk al veertig jaar het logo van Turespaña. Als je regelmatig in Barcelona bent dan heb je daar vast ook weleens het Mirómuseum bezocht. Zijn kleurrijke surrealistische werk is de verpersoonlijking geworden van vakantie onder de Spaanse zon. Joan Miró’s (1893-1983) surrealistische kunst zit vol mysterieuze tekens en symbolen. Het was op het strand nabij zijn atelier dat Miró’s liefde voor beeldhouwen ontstond. De objecten die hij daar vond vormden een belangrijke inspiratiebron voor zijn sculpturen. Hoe bijzonder dat dit werk in deze wintermaanden de Hollandse kust opfleurt. Beelden aan Zee toont tot 2 maart 2025 maar liefst 55 experimenten met keramiek, studies in gips, assemblages en monumentale openbare werken van de Catalaanse kunstenaar. Meer over het logo van Miró lees je hier.

Maak kennis met Spaanse componisten

Gelukkig wordt er een steeds vaker Spaans muziekrepertoire uitgevoerd in Nederland. Bijvoorbeeld deze zomer nog tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht en het Prinsengrachtconcert. Ook in – de naam zegt het al – Spaanse Passie, uitgevoerd door vier strijkers en een klavecinist van Combattimento, staan Spaanse componisten centraal. In dit programma klinkt muziek van 1626 (Correa de Arauxo) tot en met 1935 (Turina). Gekozen is voor repertoire waarin het typische eigen Spaanse geluid direct herkenbaar is. Naast het werk van in Spanje geboren componisten als Correa de Arauxo, Pla, Soler, de Falla en Turina, bevat het programma ook muziek van twee grote Italianen die hun beste werken in Spanje schreven: Boccherini en Scarlatti. Scarlatti was ook de leraar van Soler, wiens meeslepende fandango voor clavecimbel speciaal voor dit programma voor strijkers en clavecimbel is bewerkt. Wij mogen 2 x 2 kaartjes weggeven voor dit concert. Mail naar mailespanje@gmail.com om kans te maken. Informatie & tickets: combattimento.nl

 

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!

De Flamenco Biënnale pakt uit

De Flamenco Biënnale Nederland organiseert ook tussen de twee jaren in regelmatig bijzondere concerten. En deze herfst pakken ze extra uit in opmaat naar de tiende jubileumeditie in oktober 2025. De Extra Large Intermezzo 2024 verwelkomt flamenco-iconen Estrella Morente en Rafael Riqueni, maar er zijn ook twee nieuwe creaties en twee wereldpremières. Zondag 17 november ademt het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam flamenco tijdens de Prelude-dag Flamenco Biënnale 2025. De Biënnale neemt het gebouw over met een performance-route die voert langs een nieuwe lichting dansmakers en musici. Er zijn flamencofilms en docu’s te zien en je kunt zelf flamenco beleven tijdens een openbare ritme- en dansles. De dag wordt afgesloten met Estrella & Riqueni. De Intermezzo Serie 2024 sluit af met een dansweek in meerdere steden: met o.a. de terugkeer van La Reina del Metal, de alom geprezen voorstelling die Vanesa Aibar en Enric Monfort voor de Flamenco Biënnale 2023 creëerden en het Nederlandse debuut van choreograaf David Coria. Klik hier voor het volledige programma.