23 september 2024 (update 24 september) – De Telegraaf en het AD meldden op 19 september 2024 dat er vanaf 1 oktober een uitgebreide set gegevens nodig zou zijn bij een vakantie naar Spanje. Maar gelukkig blijkt dit nu opnieuw te zijn uitgesteld en de reisbranche hoopt dat de maatregelen volledig van tafel gaan. Dat meldt de Spaanse toerismewebsite Preferente in dit bericht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft na zware druk vanuit de toeristische sector, zowel nationaal als internationaal, besloten de invoering van het Real Decreto 933/2021 opnieuw uit te stellen tot 2 december. Deze wet, die dateert uit 2021 maar al verschillende malen is uitgesteld, verplicht toeristische bedrijven om gevoelige informatie van klanten te verzamelen, zoals betaalgegevens, telefoonnummer en woonadres.

In strijd met de privacywetgeving

De Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT) had op 19 september samen met andere Europese toeristische organisaties zoals de European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association (ECTAA), de European Tourism Association (ETOA) bezorgdheid geuit over de plannen in een gezamenlijke brief aan de regering. Ze bekritiseren het decreet vanwege de ‘onverenigbaarheid met de EU-wetgeving’. Zowel de Europese Commissie als het Europees Hof van Justitie hebben aangegeven dat ‘deze maatregelen voor massale verwerking van persoonsgegevens in strijd zijn met de communautaire regelgeving inzake gegevensbescherming en privacy.’ Daarnaast is het decreet voor volgens de CEHAT onmogelijk na te leven voor veel kleine bedrijven en zorgt het voor juridische onzekerheid. Het zou leiden tot disproportionele administratieve lasten en kosten die veel kleine ondernemingen niet kunnen dragen. Er is onvoldoende technische infrastructuur om deze gegevens op een veilige en efficiënte manier te verzamelen en op te slaan. Veel kleinere hotels en B&B’s vreesden dat ze een gigantische administratieve rompslomp zouden krijgen en dat gasten weg zouden blijven omdat ze de gegevens niet willen geven.

 

Meer Spanje-nieuws en -tips? Klik hier om ook het mooie magazine ESPANJE! te lezen. Boordevol heerlijke en handige reistips!

Grote opluchting in de reisbranche

Nederlandse ondernemers in Spanje reageren opgelucht op het nieuws. ‘Dit is een maatregel die compleet onuitvoerbaar is en indruist tegen alle privacynormen,’ zegt Anne Middelkamp, eigenaar van de reisorganisatie Ardanza. De CEAV dringt aan op een definitieve aanpassing of intrekking van het decreet, omdat de huidige opzet nog steeds onduidelijk en moeilijk te implementeren is. Laten we hopen dat uitstel inderdaad afstel betekent. Volgens de regelgeving zouden toeristische bedrijven verplicht worden om voor het ministerie van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska gevoelige gegevens te verzamelen die verder gaan dan de gegevens die worden vastgelegd in de officiële documenten van klanten (ID-kaart en paspoort), zoals betaalmethoden, creditcardnummers, mobiele telefoonnummers en woonadressen. Volgens Spanjecorrespondent Edwin Winkels  zijn de regels vooral veel gedoe voor de branche en is de privacy in het geding, maar zou er voor toeristen verder niet veel veranderen. De meeste van de gevraagde data moeten ze nu ook al geven, schrijft hij in dit artikel in het AD. Volgens gegevens van het Spaanse Instituto Nacional de Estadística (INE) bereikten hotelovernachtingen in de eerste helft van 2024 een recordhoogte van 160,6 miljoen, een stijging van 7,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Ook de gemiddelde omzet per bezette hotelkamer steeg met 8,1% in juni 2024 ten opzichte van juni 2023, wat een nieuwe piek betekende. De brancheorganisaties waarschuwen echter dat deze recordcijfers sterk kunnen afnemen als het Koninklijk Besluit 933/2021 daadwerkelijk in werking treedt.

 

 

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!