Wie op vakantie gaat naar Spanje, zal zich hier en daar moeten aanpassen aan de Spaanse tijden en gebruiken. Het land verschilt immers van Nederland als het gaat om zaken zoals openbaar vervoer, klimaat en eet- en winkeltijden. Wij zetten 15 dingen voor je op een rijtje waar je aan moet denken als je in Spanje op vakantie gaat.
Winkelen: zo sta je niet voor een dichte deur
Spanje hanteert andere openingstijden dan Nederland. Waar Nederlandse winkels de deuren vaak tussen 17.00 en 18.00 uur sluiten, blijven ze in Spanje vaak langer open: tot 21.00 of zelfs 22.00 uur. Wel sluiten de kleinere winkels vaak nog tijdens de siësta, waardoor je tussen 14.00 en 17.00 uur voor een dichte deur kan komen te staan. En ook op zondag zijn de luiken meestal gesloten.
Lees hier alles over de Spaanse winkeltijden.
Spaanse eettijden: desayuno, comida en cena
Ook de Spaanse eettijden zijn anders dan de onze. Zo is het rond 18.00 uur wel gangbaar om iets te eten, maar nog niet om te dineren. Rond die tijd vindt de merienda plaats. Dan eten veel Spanjaarden een beetje yoghurt, fruit, churros of een gebakje.
Kom hier alles te weten over de Spaanse eettijden.
Reizen met de trein en de metro in Spanje
Het openbaar vervoer in Spanje is op veel plekken goed geregeld, alleen is het van tevoren handig om te weten waar je aan moet denken. Zo doe je er goed aan om vooraf de prijzen van treintickets te vergelijken, want er zijn verschillende maatschappijen actief op het spoor. Vroeg boeken loont bovendien. Lees hier alle tips voor reizen met de trein.
Verschillende steden in Spanje hebben een eigen metrosysteem met ook zo hun eigen handleidingen, bijvoorbeeld als het aankomt op ticketverkoop of in- en uitchecken. Daarover lees je meer op deze pagina.
Speciale Spaanse feestdagen
Het is niet handig als je ’s avonds na een lange reis in je appartement of op de camping aankomt en de winkels gesloten blijken omdat de Spanjaarden een feestdag hebben. Daarom is het altijd slim om de feestdagen te checken voor je op vakantie gaat.
Je vindt de Spaanse feestdagen hier.
Niet met slippers achter het stuur
Het is natuurlijk verleidelijk met mooi weer: lekker met je slippers in de auto. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, is het niet verstandig om met slippers aan auto te rijden. Want niet alleen is het heel gevaarlijk, ook kun je er een behoorlijke boete voor krijgen in Spanje. En heb je er wel eens over nagedacht wat de gevolgen kunnen zijn voor je autoverzekering? Hier lees je hoe het zit in Nederland en Spanje.
Nog meer Spaanse verkeersregels
Als je geen zin hebt om aangehouden te worden door de Guardia Civil, kun je maar beter op de hoogte zijn van de belangrijkste verkeersregels in Spanje. Anders word je wellicht op de bon geslingerd. Interessant om te weten: mocht het toch nog zover komen, je krijgt 50% korting als je je Spaanse boete binnen 20 dagen betaalt!
Hier zie je aan welke verkeersegels je je moet houden in Spanje.
Het is eerder of later licht of donker in Spanje
Nog zo’n handige tip voor als je op reis gaat: als je niet in het donker wilt rijden of aan wilt komen, bedenk dan dat de tijden waarop in Spanje de zon op en onder gaat anders zijn dan bij ons. In de zomer is het eerder donker, in de winter is het langer licht. In Málaga kan dat op een zomer- of winterdag zelfs meer dan twee uur schelen. Hoe dat zit lees je hier.
Speciale regels voor stranden
Op steeds meer stranden in Spanje is roken verboden. Dit geldt onder meer op de stranden in Barcelona gedurende het hoogseizoen. Op andere stranden is het verboden om kuilen te graven of zandkastelen te bouwen. Een overzicht van bijzondere Spaanse strandregels vind je hier.
Overal kun je goedkoop lunchen
Wist je dat je in veel Spaanse restaurant ’s middags heel voordelig een menú del día kunt bestellen? Dit is een driegangen keuzemenu inclusief brood, wijn en koffie, dat meestal rond de vijftien euro kost. Een echte aanrader als je eens iets anders wil proberen dan de standaard tapasgerechten.
Lees hier 12 tips voor op een Spaans terras.
Una cerveza, por favor: zo bestel je je favoriete bier
Een biertje bestellen in Spanje, veel mensen denken er met de woorden una cerveza, por favor wel te komen. De ober zal ook zeker begrijpen dat je bier wilt, alleen is je bestelling niet heel specifiek. Wil je een vaasje of een fluitje van de tap? Of liever een flesje? En welk merk dan? Veel regio’s in Spanje hebben elk hun eigen termen voor de verschillende maten en soorten biertjes. Weet jij bijvoorbeeld wat ze in Catalonië bedoelen met xibeca en in Baskenland met katzi?
Hier lees je hoe je een biertje bestelt in Spanje.
Zo kies je een echte Spaanse cocktail
Een lekkere zomerse cocktail, wie is er niet gek op? De Spanjaarden hebben hun eigen varianten, zoals tinto de verano, agua de Valencia, calimocho en sol y sombra.
Hier vind je alle Spaanse cocktails op een rij.
Meer Spanje-tips lees je in ESPANJE! Bestellen kan hier.
Klimaatverschillen: elke streek is anders
Het weer kan anders zijn dan je gewend bent. Brandende hitte en stortbuien kunnen op één dag voorkomen en mist kan je in de bergen makkelijk het zicht ontnemen. Ook kan het in de bergen een stuk kouder zijn, dus ga voorbereid op pad. Is een gebied echt ruig, ga dan met een gids op pad. En is het heet? Vertrek dan heel vroeg of pas als het weer afkoelt. Midden op de dag is wandelen dan eigenlijk geen optie.
Hier vind je informatie over de verschillende klimaten in Spanje.
Soorten koffie op een Spaans terras
Net zoals in Nederland zijn er in Spanje allerlei koffiesoorten met elk hun eigen benaming. Wil je een ‘gewone koffie’ bestellen en je zegt ‘cafe normal’, dan zal de ober niet begrijpen wat je bedoelt. Een americano is waar je waarschijnlijk op doelt. Het is voordat je naar Spanje reist dus wel zo handig om je favoriete koffiesoort uit je hoofd te leren. Wil je een cortado, cafe con leche, cafe solo, cafe con hielo of een carajillo?
Hier lees je hoe elk koffiesoort in Spanje heet.
Auto huren: houd rekening met de omstandigheden
Wil je een auto huren in Spanje om lekker de hort op te gaan? Goed idee, alleen zijn er wel zaken om op te letten. Kies bijvoorbeeld niet voor een te grote auto in verband met smalle straatjes in kleine dorpen. Maar ga wel voor een variant met een krachtige motor, zodat je niet in de problemen komt in de bergen.
Hier vind je nog meer tips voor als je een auto wilt huren.
Een doggy bag is heel gewoon in Spanje
Een van de goede Spaanse gewoontes is de ‘doggy bag’. Niemand kijkt er raar van op als je vraagt of je de overgebleven calamares, salade of tortilla mee mag nemen in een ’taper’, of ’tupper’ zoals ze dat noemen. Om een ‘bolsita’, een zakje vragen werkt ook. In Nederland heerst er volgens onderzoek nog veel schaamte om te vragen of je de restjes mee naar huis mag nemen. In Spanje zien we het tegenovergestelde. Regelmatig merken we dat het door restaurants zelfs actief wordt aangeboden. Hier lees je er meer over.