Spanje staat bekend als een topbestemming voor overwinteraars en vakantiegangers maar wist je dat het ook een van de meest duurzame vakantielanden ter wereld is? Volgens de Lonely Planet is Spanje na Ecuador in 2024 de meest duurzame bestemming ter wereld. Tien redenen waarom Spanje de duurzaamheidskampioen van Europa is.
1. Trein in plaats van auto of vliegtuig
Spanje investeert volgens Lonely Planet in milieuvriendelijk openbaar vervoer, zoals hogesnelheidstreinen die op hernieuwbare energiebronnen werken. Dit vermindert de uitstoot van broeikasgassen en bevordert duurzame reismogelijkheden. Spanje heeft het langste hogesnelheidsnetwerk van Europa en de Spanjaarden maken veelvuldig gebruik van dit vervoer op lange afstanden waardoor ze auto en vliegtuig laten staan.
2. Trots op lokale producten
Spanjaarden zijn trots op hun lokale producten en eten steeds meer volgens het principe kilómetro zero, dus producten die uit de buurt komen. Niet zo moeilijk want Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld, de grootste groente- en fruitteler van Europa en een van de grootste wijnlanden ter wereld. Dat betekent dus dat je eten erg weinig kilometers heeft afgelegd, en ook dat is weer goed voor de aarde.
3. Gebruik hernieuwbare energiebronnen
Spanje heeft wetten ingevoerd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en streeft naar volledig gebruik van hernieuwbare energiebronnen tegen 2050 zoals zonne-energie, windenergie en golfenergie. Als land met veel zonuren is het logisch dat Spanje inzet op zonne-energie. Spanje heeft dan ook het grootste zonnepark van Europa, het Francisco Pizarro-zonnepark. Dit zonnepark in Extremadura bestaat uit 1,5 miljoen zonnepanelen en heeft een capaciteit van 590 megawatt. Daarmee kan het 335.000 Spaanse huishoudens van stroom voorzien.
4. Strenge recycleregels
Sinds de vroege jaren 2000 heeft Spanje bovendien strenge recyclingregels ingevoerd, waardoor bedrijven verplicht zijn om te recyclen. Ook werkt het land aan een wet die restaurants verplicht om eten dat anders wordt wegegooid mee te geven aan de klanten of op een andere manier te hergebruiken.
5. Veel beschermde natuurgebieden
Spanje herbergt bovendien meer dan 140.000 km² aan beschermde natuurgebieden, waaronder 53 UNESCO-biosfeerreservaten. Deze gebieden zijn cruciaal voor het behoud van biodiversiteit en natuurlijke habitats.
6. Inzet voor kustbehoud
Met enkele van de mooiste kustlijnen van Europa, zet Spanje zich ook in om zijn stranden te beschermen tegen vervuiling en schade. Streng beleid en wetten dragen bij aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van de kusten.
7. Eco-vriendelijke toeristische activiteiten
Spanje promoot eco-toerisme met de ontwikkeling van wandel- en fietsroutes en de herbestemming van oude spoorlijnen tot groene paden voor natuurliefhebbers.
8. Steeds meer duurzaam vastgoed
De vastgoedsector in Spanje richt zich steeds meer op duurzame bouwpraktijken en groene woonomgevingen, met energiezuinige woningen en infrastructuur die gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen.
9. Educatie en bewustwording
Spanje zet zich in voor het vergroten van het bewustzijn over milieukwesties en het bevorderen van duurzame levensstijlen door middel van educatieve programma’s en campagnes.
10 Zon en zee voor iedereen
En tot slot ontvangt het land in de winter overwinteraars die thuis veel meer zouden verstoken dan in Spanje. Als ze dan ook nog eens lekker lang blijven, de trein nemen en een doggy bag meevragen in het restaurant wordt een verblijf in Spanje niet alleen leuk voor jezelf maar ook goed voor de planeet.