Jamón, albóndigas, chorizo, lomo… De meeste Spanjaarden zijn echte carnivoren. Hoewel in Spaanse grote steden steeds vaker vegetarische restaurants de deuren openen, is dat een ander verhaal op het platteland. Een dilemma voor veel pelgrims die geen vlees of vis eten. Toch zijn er voldoende alternatieven, zelfs op de Camino de Santiago. Huib Afman, die in ESPANJE! verslag doet van zijn Camino-avonturen, heeft restauranttips voor veggie-pelgrims. Hij vond zelfs een restaurant dat al sinds 1979 vegetarisch is. Wat je er kunt eten? ‘Gehaktballetjes’ van kalebas en paddestoelen met alioli van appel. Mmmmm, een omweg naar Santiago waard!
Jaren geleden ontmoette ik een Spanjaard die zich hard maakte voor een vegetarische eetcultuur. Een Don Quichot destijds, iemand met een onmogelijke missie. Want hoe hervorm je een land met zo’n rijke vleestraditie als Spanje? Inmiddels is het klimaat in de Spaanse steden aan het veranderen, en vind je er steeds meer vegetarische restaurants of restaurants die vegetarische alternatieven bieden. Maar hoe zit dat als je vegetariër bent en op pelgrimstocht gaat? Als je een camino loopt, overnacht je ook in kleine dorpen. Waar de tijd stilstaat. Zeker op culinair gebied. Toch?
Zelf koken in de herberg
Overnacht je in een herberg waar je gebruik mag maken van een keuken, dan is dat al winst. Mits er een goede supermarkt in de buurt is. Als vegetariër kom je zo meestal nog wel aan je trekken. Zo heb ik een aantal keer dit zeer geslaagde kikkererwtengerecht gemaakt – naar authentiek Spaans recept. Of risotto met paddenstoelen. Veganistisch en zelf koken? De grotere supermarkten in de steden hebben vaak een speciale afdeling. Sla hier dus met vooruitziende blik je eten in voor een aantal dagen. Bewaar dat op een koele plek in je rugzak, bij voorkeur in een luchtdichte zak.
Vegetarisch op de kaart
De mogelijkheden om zelf te koken op de camino, zijn echter wel beperkt. Niet elke herberg heeft immers een keuken en, weet ik uit eigen ervaring, na 35 kilometer heb je vaak ook niet meer de puf om achter het fornuis te gaan staan. Dan lokt dus toch het restaurant. En al die vlees- en visgerechten dan? Na al mijn camino-omzwervingen kan ik erover meepraten: op veel menukaarten, zelfs in kleine dorpen, is best nog wel ruimte voor een vegetarisch gerecht. En vaak zijn dat ook nog eens traditioneel Spaanse gerechten. Hieronder lees je welke gerechten bijna overal op de kaart staan en hoe je ze kunt bestellen.
Groeiend aanbod van vegetarische restaurants langs de camino
Waar een wil is, is een weg. Dat geldt zeker voor wie de camino loopt. Toch blijft het voor iemand op een vegetarisch of veganistisch dieet nog steeds een extra uitdaging om zonder dierlijke producten Santiago te bereiken. Er is één troost. Waar zaadjes worden gepoot, ontkiemt iets. Ik zie dat aan de missie van die Don Quichot die ik jaren geleden ontmoette. Toen waren er nog amper vegetarische en veganistische restaurants in Spanje. Laat staan langs de camino. Nu kunnen we zelfs een aantal aanbevelingen doen. Uit een groeiend aanbod van groene restaurants langs de Camino Francés selecteerde ik er alvast veertien voor je.
Selectie restaurants voor vegetariërs langs de camino
Roncesvalles Casa Sabina Probeer de tomatenpasta of de veganistische paella!
Pamplona Baratza Kafea Veganistisch en macrobiotisch restaurant in het centrum met een goedkoop dag- en kindermenu, met liefde bereid.
Restaurante Sarasate. Al sinds 1979 zit vlak achter het centrale Plaza del Castillo ‘El vegetariano de Pamplona’. Hier eet je voor een habbekrats een veganistisch menu! Wat te denken bijvoorbeeld van ‘gehaktballetjes’ van kalebas en paddestoelen met alioli van appel.
Estella Namasté. Een paar meter van de Albergue Municipal. Lekkere smoothies en salades. Zowel vegetarische als veganistische schotels.
Burgos Cúrcuma Green Food. Ruime keuze uit goede vegetarische en veganistische gerechten zoals gevulde zoete aardappel of quinoa pizza. Hier zie je de Engelstalige menukaart.
Gaia Volop keuze van vooral gerechten met een Aziatische touch, van vegetarische nasi tot groenteloempia’s.
León La Factoria Vegana Voor plantaardige burgers, cake en gezonde snacks.
La Union Pizza’s, hamburgers, salades, soepen. Allemaal zónder vlees.
Ponferrada La Marmita Verde del Mundo Vegetal. Tien minuten van het centrum, maar de moeite waard. Leuke inrichting, veel keuze en zelfs veganistische kazen!
Sarria Casa Manuel Traditionele Spaanse en Galicische gerechten met vegetarische variaties.
Santiago de Compostela S A Casa. Van croquetas de verduras tot nachos met sojavlees. Dit is een waar vegaparadijs.
WonderPie. Kleurige en originele zoete en hartige taarten die zo uit Alice in Wonderland lijken te komen.
The Greenhouse. Geweldige beloning als je na een lange tocht aankomt in Santiago. Naast de beroemde kathedraal vind je hier een gevarieerd aanbod van smaakvolle en originele vegetarische gerechten zoals spruitjestaart met pistachenoten en granaatappel.
Spaanse vegetarische voorgerechten en tapas
Gazpacho = Koude groentesoep
Espárrajos con mayonesa = Asperges (uit blik) met mayonaise
Salmorejo = Dikke koude groentesoep *
Crema de verduras = Warme gepureerde groentesoep
Sopa de ajo = Knoflooksoep (met brood en olijfolie)
Champiñones al ajillo = Champignons met knoflook
Tortilla de patata = Aardappeltortilla
Ensalada mixta – Gemengde salade**
*Vraag of ze het supplement van ham en ei willen weglaten ** Vermeld erbij dat je vegetarisch bent, anders zit er misschien tonijn bij
Spaanse vegetarische hoofdgerechten
Menestra de verduras = Groentestoof met een saus op basis van bloem
Berenjenas fritas = Gefrituurde aubergine met honing
Patatas bravas = Gebakken aardappelen met pikante saus
Patatas alioli = Gebakken aardappelen met knoflookmayonaise
Espinacas con garbanzos/ pasos = Gebakken spinazie met kikkererwten/ rozijnen
Pimientos de Pádron = De beroemde gebakken groene pepers met zeezout
Pisto = Ratatouille
Handige woordenlijst voor vegetariërs in Spanje
Overigens zul je je erover verbazen wat er nog mogelijk is qua eten. Vaak zijn Spanjaarden de beroerdste niet. Als je rustig uitlegt dat je voor vlees past, zullen ze met je meedenken. Spreek je geen Spaans, dan is het verstandig om een paar standaardzinnen uit je hoofd te leren.
Ik ben vegetariër = Soy vegetariano/a*
Ik ben veganist = Soy vegano/a*
Ik eet geen vlees/vis = No como carne/pescado
Met/zonder = Con/sin
Ik eet geen dierlijke producten = No como productos animales
Bevat dit gerecht eieren? = ¿Este plato contiene/lleva huevos?
Ik eet alleen … = Solo como …
Groenten = Verduras
Zuivel = Lácteos
Melk = Leche
Eet smakelijk = Buen provecho
De rekening, alsublieft = La cuenta, por favor
*Mannen gebruiken de vervoeging eindigend op o, vrouwen gebruiken de a.
Ben je van plan om de camino te gaan lopen? Lees dan ook ESPANJE voor meer tips van Huib Afman. Je kunt het hier bestellen.