Het iconische portret van Ernesto ‘Che’ Guevara van de Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez, beter bekend als Korda, is waarschijnlijk de bekendste foto ter wereld. In he Cobra Museum in Amstelveen is nu echter te zien dat Korda veel meer was dan de fotograaf van die ene foto en de revolutie. In Korda: Cuba, Che, Glamour zien we via een selectie van 146 foto’s hoe hij zijn tijd wist te vangen in beeld.
Voor de revolutie maakte Korda reclamefoto’s en portretten van mooie jonge vrouwen. Nadat in 1959 de Cubaanse revolutie van Fidel Castro was begonnen, mocht hij op pad met de revolutionaire leiders. Dat leverde niet alleen de iconische foto op van Che, maar ook beelden van Fidel in de Russische sneeuw, Fidel voor het beeld van Abraham Lincoln in de VS, Fidel en Che op het golfveld en Che temidden van suikerriet op een plantage. Het Cobramuseum toont een mooie selectie van zijn allerbeste werken.
Naaktportretten en reclamefoto’s
Als we die beelden zien moeten we onwillekeurig denken aan de beeldoorlog die nu in Oekraïne wordt gevoerd. Een beeld zegt meer dan duizenden woorden immers. En zoals Korda eerst de vrijheid en blijheid in zijn lens wist te vangen, met naaktportretten van zijn muze Norka en gelikte reclamefoto’s, wist hij daarna de boodschap van de revolutie te vangen. In de aangrijpende korte film over zijn leven (die je hieronder ziet maar die ook op de expositie wordt getoond) vertelt Korda hoe hij zich langzamerhand realiseerde hoe onrechtvaardig de Cubaanse maatschappij was.
Fotograaf van de revolutie
In 1898 hadden de Amerikanen de macht van de Spanjaarden overgenomen. Cuba werd de speeltuin en het gokparadijs van de Amerikanen. Hij zag de cadillacs, de casino’s de enorme rijkdom. Maar als fotograaf zag hij ook de vrouw met twee kinderen, die moest bedelen om aan eten te komen. Het meeste indruk maakte het meisje dat een boomstronkje in haar armen hield geklemd dat ze als pop zag. Ze sprak tegen de boomstronk alsof het een kind was. Toen Fidel en Che besloten om tegen het onrecht in de Cubaanse maatschappij te strijden en Alberto door een krant werd gevraagd de revolutie te fotograferen, aarzelde hij geen moment. Hij volgde Fidel de wereld over en ging ook met hem mee toen hij een onderwatercamera uitprobeerde om de magnifieke Caribische onderzeewereld te aanschouwen. Alberto raakte zo onder de indruk van deze onderwaterwereld dat hij besloot om alleen nog onder water te fotograferen.
Afscheid in Korda-stijl
Intussen ging zijn iconische beeld van Che de wereld over. Rijk werd de zoon van een spoorwegambtenaar er niet van. Toch overleed hij in 2001 op 72-jarige leeftijd in stijl. Hij kreeg een hartaanval tijdens een siësta in Parijs, met naast hem een glas Cubaanse rum en een jongedame van 22 jaar. Vijf dagen later werd hij in Havana begraven. Fidel Castro, die de begrafenis bijwoonde, vroeg hoe hij was overleden. Toen hij het hoorde was zijn reactie ‘typisch Korda.’
Korda: Cuba, Che, Glamour is t/m zondag 26 jun 2022 in het Cobra Museum in Amstelveen
In deze korte film vertelt Alberto Korda over zijn werk en zijn leven
Wil je meer tips over de Spaanstalige wereld?
Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!
- Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
- Honderden tips van experts
- Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en lifestyle
- Vier edities voor slechts €19,95
- Dat is 25% korting op de winkelprijs van €6,99
- Dat is dus vier voor de prijs van drie
- Korting op Spaanse films en evenementen
- Altijd als eerste in huis
- Ook de digitale editie in je mailbox.
- Je regelt het meteen via deze link