26 juli 2021 – Twee iconische plekken in Madrid zijn op 25 juli 2021 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst: El Parque del buen Retiro en el Paseo del Prado. Het is de 49e keer dat er een Spaanse plek op de Werelderfgoedlijst van de Unesco komt. De andere 48 UNESCO-refgoedlocaties in Spanje zie je hier.
Madrid is met bijna 10 miljoen bezoekers per jaar de belangrijkste toeristische trekpleister van Spanje en zo’n 3,5 miljoen mensen bezoeken het Prado. Het Retiropark en het Pradomuseum worden samen Paisaje de la Luz genoemd, Landschap van het Licht. Er staan zes musea, behalve het Prado ook het Reina Sofía en het Thyssen-Bornemisza Museum. Verder is er een botanische tuin, een vijver waar je kunt roeien en ook het Koninklijk Astronomisch Observatorium is er gevestigd. Het Retiropark speelde een grote rol in de geschiedenis van Madrid en van Spanje. Dat is mede de reden dan de jury van de Unesco unaniem besloot om het tot werelderfgoed te verklaren.
Van koningen tot verliefde stelletjes
De tuinen van de Buen Retiro werden in de zeventiende eeuw door Filips IV aangelegd als recreatiedomein voor de koningen. Door de eeuwen heen werden de tuinen steeds verder verfraaid en gebouwen aan het park toegevoegd. Tijdens de Onafhankelijheidsoorlog (1808-1814) werden de gebouwen ingenomen door de Franse troepen en liepen ze ernstige schade op. Maar daarna werd alles grondig gerestaureerd en in 1868 werd het park opengesteld voor de stadsbevolking. Sindsdien werd het het park waar kinderen spelen, straatmuzikanten hun dagomzet maken, ijsverkopers goede zaken doen en verliefde stelletjes de rust opzoeken. In 1935 werden de groene longen van Madrid al uitgeroepen tot een historische artistieke tuin. Het monumentale karakter van El Retiro, waar vele grote beeldhouwers en architecten hun sporen hebben achtergelaten, maken van het park een groot openluchtmuseum.
Lees ook: 10 x zien en doen in Madrid
Twee eeuwen kunst in het Prado
De deuren van het Prado Museum gingen voor het eerst open op 19 november 1819. Het museum werd ondergebracht in een gebouw dat in 1785 was ontworpen door de Madrileense architect Juan de Villanueva – een grote naam als het gaat om neoklassieke Spaanse architectuur – als studiecentrum voor natuurwetenschappen, in opdracht van koning Carlos III. Het museum heette toentertijd nog het Koninklijke Museum voor Schilderkunst en Sculpturen. De eerste expositie bestond uit zo’n 310 stukken. Ter vergelijking: tegenwoordig zijn er ruim 19.000 kunstwerken te bewonderen. Het hoogtepunt van het Prado-museum in Madrid is de schilderkunstcollectie met ruim 8600 schilderijen van onder anderen Diego Velazquéz, Luis de Morales, Fransisco Goya en onze eigen Rembrandt. Hoogtepunt is voor velen de Tuin der Lusten, een drieluik dat Jeroen Bosch rond 1500 schilderde. Naast de vele schilderijen zijn er ruim 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles en een beeldencollectie met honderden werken te bezichtigen. Uitgekeken raak je hier nooit.
Ruim 45.000 meter schilderijen en andere kunstwerken
Het Museo del Prado in Madrid vormt tegenwoordig een soort campus bestaande uit de volgende gebouwen; het Villanueva-gebouw, het voormalige klooster van de Hiëronymieten, het Casón del Buen Retiro, het administratieve gebouw van Ruiz de Alarcón en de Koningszaal van het Buen Retiro-paleis. Tijdens de oprichting van het Prado-museum werd de Prado de los Jerónimos-zaal gekozen als hoofdkantoor. De ruimte werd herhaaldelijk uitgebreid en gerenoveerd om plek te kunnen blijven bieden aan de alsmaar groeiende collectie. In de jaren negentig van de vorige eeuw zat er niets anders op dan uitbreiden. In 2007 werd dan ook de belangrijkste uitbreiding in de geschiedenis van het Prado-museum voltooid, uitgevoerd door de architect Rafael Moneo. Zijn plan was een nieuw gebouw aan het al gerestaureerde klooster vast te bouwen. Tegelijkertijd werd het Casón del Buen Retiro gekozen als nieuw hoofdkantoor en studiecentrum. De totale uitbreiding omvatte zo’n 16.000 m2, waardoor de totale oppervlakte van het Prado-museum tegenwoordig ruim 45.300 m2 beslaat. Het museum bevat de meest uitgebreide en waardevolle Spaanse kunstcollectie ter wereld die door de eeuwen heen werd verzameld door de Spaanse koningen. Helaas heeft het museum niet genoeg ruimte om de ruim 19.000 kunstwerken te tonen. Een deel van de werken is opgeslagen en daarnaast leent het Prado vaak werken uit voor tijdelijke exposities.
Meer informatie over het Prado en ESPANJE!
Meer informatie over het Prado-museum vind je hier. In editie 4 2018 van ESPANJE! Magazine schreef Twan van Lieshout een artikel over de Gouden Museumdriehoek van Madrid: Prado, Reina Sofía en Thyssen-Bornemissza. Je kunt die editie hier bestellen Of kies voor plus-abonnement 3 op ESPANJE!, dan krijg je deze editie plus drie andere recente edities cadeau bij je abonnement. In totaal zijn dat 12 nummers voor slechts €44,50, een korting van 45 procent op de winkelprijs. Je kunt het hier makkelijk regelen. In de eerste nieuwe editie van ESPANJE (herfst 2021) die je dan ontvangt lees je meteen meer over Madrid, namelijk over de kleinere musea van de stad, zoals het Sorolla-museum en het Palacio de Lira.
Lees ook: 5 erfgoedsteden rond Madrid