Het is een hard gelag voor de meeste Spanjaarden. Dé feestweek van het jaar, Semana Santa, kan ondanks de grote daling in het aantal besmettingen niet doorgaan vanwege de strenge corona-maatregelen. Hoe staat Spanje er nu voor?
De incidentie (het aantal besmettingen per 100.000 inwoner) per 14 dagen is in heel Spanje gezakt van 899 op 27 januari naar 132 op 11 maart. De incidentie op weekbasis is nu 60. Ter vergelijking: de incidentie in Nederland lag de afgelopen week volgens de cijfers van het RIVM op 181,5 en op 26 januari op 199,4.
Hoe doet Spanje dat?
Hoe heeft Spanje deze sterke daling dan voor elkaar gekregen? Ten eerste is de avondklok (meestal tussen 23 en 6 uur) er in oktober al ingegaan, maar vooral de regionale lockdowns, waarbij mensen hun gemeente, comarca of provincie niet mogen verlaten, hebben het virus mogelijk de pas afgesneden. In tegenstelling tot in Nederland mogen de theaters in Spanje wel gewoon open met een capaciteit van 50 %. Ze werden in januari wel even gesloten maar begin februari was het publiek weer welkom. Ook alle niet-essentiële winkels mogen open met een capaciteit van 50% en musea, bioscopen en bibliotheken mogen een bezetting hebben van 75 %. Terrassen mogen weer mensen ontvangen en langzamerhand zijn er ook steeds meer regio’s die eten en drinken in bars en restaurants toestaan met een beperkte capaciteit.
Geen Semana Santa
Helaas werden de regionale lockdowns en de avondklok rond de kerstdagen opgeschort wat tot een grote opleving van het aantal besmettingen leidde. Maar daar heeft Spanje duidelijk lering uit getrokken. Ook tijdens Semana Santa, de Goede week voor Pasen, die in Spanje gepaard gaat met grote processies waarbij veel Spanjaarden hun geboorteregio opzoeken, blijven de regionale lockdowns van kracht. De regio’s zijn afgesloten van 26 maart t/m 9 april. Madrid is de enige regio die niet heeft ingestemd met de regionale lockdown en ook de Balearen en de Canarische Eilanden doen niet mee met de perimetrale lockdown. Processies en andere feestelijkheden tijdens Semana Santa zijn uitgesloten want er mogen maximaal zes mensen samenkomen in de buitenlucht en binnen maximaal vier.
Mis je Spanje? Lees dan ESPANJE!, vier keer per jaar 100 pagina’s Spanje-inspiratie en informatie
Coronapaspoort moet zomervakantie mogelijk maken
Op 10 maart liet de Spaanse minister van Industrie, Handel en Toerisme María Reyes Maroto weten dat haar regering van plan is vaccinpaspoorten of -certificaten op te nemen in veel bredere plannen om veilig reizen mogelijk te maken. “We hebben al veiligheidsprotocollen opgesteld, maar we willen nog een stap zetten om reizen opnieuw mogelijk te kunnen maken zodra de coronavirussituatie het toelaat,” aldus de minister. Het nieuwe paspoort zou in mei in werking moeten treden. Er zijn geen aanwijzingen dat het Spaanse Ministerie van Toerisme van plan is om negatieve PCR- of antigeentests te vervangen door vaccinpaspoorten om te bewijzen dat men geen Covid-19 heeft voordat men Spanje binnenkomt, maar dit is eerder een aanvullende eis. De minister voegde eraan toe dat haar regering samenwerkt met de EU en de OESO om “gemeenschappelijke protocollen te ontwikkelen die reizigers het vertrouwen geven dat ze veilig kunnen reizen”.
Boek nu vast je zomervakantie bij een van deze leuke B&B’s.
Verdere versoepelingen
In een aantal regio’s gaan op 15 maart verdere versoepelingen in. In Valencia waren de terrassen en bars op 1 maart al opengegaan en vanaf 15 maart mag ook weer binnen worden gegeten en gedronken op 30 % van de capaciteit. De terrassen mogen wel weer op volle toeren (100%) draaien met inachtneming van de 1.5 meter en mondkapje als er niet wordt gegeten en gedronken. De horeca sluit al wel heel vroeg namelijk om 18 uur. De avondklok blijft er ongewijzigd van 22 tot 6 uur. Niet-essentiële winkels mogen open zijn tot 20 uur met een maximale capaciteit van 50%. Ook in Catalonië zijn er versoepelingen. Sinds maandag 8 maart mag de horeca tussen 7.30 en 17.00 uur open zijn. In beide regio’s blijven de lokale lockdowns van kracht wat betekent dat je niet zonder geldige reden van de ene naar de andere provincie of regio mag reizen. In Catalonië mag vanaf 15 maart wel weer tussen de verschillende comarcas worden gereisd. Vanaf 12 maart zijn ook de regionale lockdowns in de autonome regio Aragón opgeheven. Inwoners van de provincies Zaragoza, Huesca en Teruel mogen dus weer bij elkaar op bezoek. Ze mogen echter nog niet zonder geldige reden naar de rest van Spanje reizen. Ook in andere regio’s gelden nog steeds perimetrale lockdowns. In sommige regio’s mag je ook niet buiten de gemeentegrenzen reizen als er binnen je gemeente veel besmettingen zijn. Mallorca en Menorca ontvangen toeristen nu ook zonder PCR-test indien ze afkomstig zijn uit regio’s en landen binnen Europa waar de incidentie per 14 dagen onder de 150 ligt. Ook reizen naar de Canarische Eilanden is mogelijk als je een negatief testresultaat van maximaal 72 uur oud kunt overleggen.