De authentieke Mallorcaanse empanada is vrij eenvoudig te bereiden. De vulling bestaat uit sobrasada, vergelijkbaar met filet americain. Een heerlijk Spaans gerecht! Met dit recept maak je 12 Mallorcaanse empanadas.
Ingrediënten:
Deeg:
- 300 ml warm water
- 300 ml zonnebloemolie
- 150 g reuzel of boter
- bloem
- 1 ei geklopt
Vulling:
- 200 g varkensvlees in blokjes
- 1-2 witte uien gesnipperd
- doperwten vers of diepvries
- 300 g sobrasada
- zout en zwarte peper
- zoet paprikapoeder
- olijfolie
Bereiding:
Meng met je handen het water met de zonnebloemolie en reuzel of boter tot die gesmolten is. Voeg beetje bij beetje de bloem toe, net zo veel tot je een deeg hebt waarvan je flapjes kunt vormen. Laat het deeg 20 minuten rusten. Breng de vleesblokjes op smaak met zout, peper, paprikapoeder en wat olijfolie en bak ze eventjes aan. Meng in een aparte kom de erwten met de ui en voeg dezelfde smaakmakers toe. Verdeel het deeg in 12 balletjes. Rol de balletjes uit tot mooie cirkels. Schep op de helft van de cirkel eerst wat erwt-uimengsel, dan wat varkensvlees en top af met wat sobrasada. Vouw het deeg dubbel en knijp de randen op decoratieve wijze voorzichtig dicht. Bestrijk de flapjes met het geklopte ei. Bak ze 45 minuten in de oven op 180 °C.
Meer lezen?
Al onze recepten uit de Spaanse keuken
In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten. Bestel hier.
In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.
En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!
De leukste kookboeken met Spaanse recepten
Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!
De smaken van Spanje
De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
¡SaborSabor!
¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
Warme en koude tapas
Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.