Wil jij Spanje tijdens de donkere decembermaand toch een klein beetje in huis halen? Wat dacht je van een feestmaaltijd in Spaanse sferen? Met de kerst, met Oud en Nieuw, of zomaar. Wij stelden een feestelijk kerstmenu samen, waarbij je kunt kiezen uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie nagerechten. Met ook vegetarische opties. Dat wordt smullen!

3 x voorgerecht

Paté de setas – paddenstoelenpaté

paddenstoelenpate-op-broodje

Een heerlijke dip op basis van een selectie paddenstoelen, die je naar wens kunt aanpassen. Lekker op een luxe toastje of met een stukje stokbrood. En ook geschikt voor vegetariërs. Klik hier voor het volledige recept.

Verse vijgen gevuld met blauwe kaas en ibéricoham

vijgen gevuld met blauwe kaas en ham

Een verrassend en bijzonder feestelijk voorgerecht, dat makkelijk te maken is. Ook handig: je kunt het koud serveren en dus prima van tevoren bereiden en klaarzetten. Klik hier voor het volledige recept.

Sint-Jacobsschelpen op z’n Galicisch

Vieiras a la Gallega is echt een bijzonder recept voor de kerst. Een aanrader voor liefhebbers van zeevruchten. En ook geschikt voor vegetariërs. Klik hier voor het volledige recept.

3 x hoofdgerecht

Kerstkalkoen

Op het Spaanse kerstmenu staat meestal een gebraden kalkoen als pieza de resistencia. De vulling verschilt per streek: in Galicië vullen ze de kalkoen met lichtzoete kastanjes, in Asturië met friszure appels en in Catalonië met in sherry gewelde pruimen, zoete rozijnen en kleine, zachte pijnboompitten. Klik hier voor het recept.

Tumbet

mallorca tumbet

Deze specialiteit op het eiland Mallorca is ook geschikt voor vegetariërs en zelfs voor veganisten. Je hebt er aubergines, paprika en aardappelen voor nodig, maar kunt er zelf meer variëren. Klik hier voor het recept.

Gevulde zeebaars

Door zeebaars te vullen met een mengels met champignons tover je zo een feestelijke maaltijd op tafel. Klik hier voor het recept.

3 x nagerecht

Manzanas asadas con anís de Chinchón

appel anijs recept

Deze zachte appels uit de oven met anijslikeur zijn een geliefd dessert in het najaar. Gebruik bij voorkeur anís de Chinchón, maar andere soorten anijslikeur zijn een prima alternatief. Klik hier voor het recept.

Polvorones

Geen Spaans kerstdiner zonder zoete afsluiting. Polvorones (anijskoekjes) mogen zeker niet ontbreken. Spanjaarden happen heel wat van deze verleidelijke zoete lekkernij weg! Klik hier voor het recept.

Crema catalana (met sinaasappel)

het typisch catalaanse toetje crema catalana

De Catalaanse variant van crème brûlee doet het natuurlijk altijd goed als feestelijk dessert. Klik hier voor het recept.

Meer lezen?

paella Spaanse recepten gerechtAl onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je alle recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Espanje! publiceert wekelijks nieuwe recepten met Spaanse inslag. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Suerte!

 

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com