Of je nu al jaren in Spanje woont of of er voor drie weken op vakantie bent, de Spaanse eetcultuur is heel anders dan de onze. Houd rekening met de volgende zaken.
1. Spanjaarden eten op andere tijden
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open. Dus als je graag vroeg aan tafel zou willen (18.00-20.00 uur), kan dit zijn moeilijk zijn, tenzij je in het centrum bent van een van de grote steden zoals Madrid, waar de keuken van sommige restaurants wel gewoon de hele dag open is.
Lees ook: wanneer eten de Spanjaarden?
2. Overal kun je een goedkoop dagmenu krijgen
In Spanje wordt de lunch beschouwd als belangrijkste maaltijd van de dag en is het diner vaak iets kleiner. Tussen de middag kun je vaak een menu del día (dagmenu) bestellen, vaak uitgeschreven op krijtborden tijdens de lunch. Voor een vaste prijs geniet je van een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of koffie, een drankje en brood. De prijzen variëren van €9 tot ongeveer €15, afhankelijk locatie en het restaurant.
3. Spanjaarden eten ook groenten, maar anders
In Spanje is een flinke portie groenten bij een vis- of vleesgerecht vrij ongebruikelijk. Afgezien van een paar pimientos de padrón (kleine groene paprika’s gekookt in olie) of een salade (ijsbergsla, tomaat, ui en tonijn), vind je meestal maar weinig verduras op je bord. Wil je toch aan je dagelijkse portie komen? Bestel dan een voorgerecht met veel groente. Gazpacho (bij warm weer) of een lekker stoofpotje of gevulde soep waar vaak veel groenten en peulvruchten in zitten. Lekker als het wat frisser is. Ook escalivada of kikkerwerten met spinazie zijn aanraders
Dit zijn tien lekkere vegetarische tapas met recepten .
4. Tapas zijn om te delen
Het lijkt misschien een inkopper, maar wij hebben wel eens vier mensen in een tapasrestaurant ieder een portie patatas bravas zien bestellen, dus voor de zekerheid: tapas deel je met je tafelgenoten. Je bestelt verschillende hapjes en kunt ze zo allemaal proberen.
5. Buiten eten is vaak duurder
Een van de voordelen van het leven in Spanje is ongetwijfeld het klimaat en het genot om in de zon te kunnen eten, zelfs in maart of oktober. Maar let op: als je besluit op het terras te gaan zitten, moet je er rekening mee houden dat er vaak extra kosten in rekening worden gebracht, ook al wordt dat niet altijd duidelijk aangegeven.
Lees ook: twaalf tips voor op een Spaans terras
6. Spanjaarden houden van natafelen
Uiteten gaan in Spanje is een sociale ervaring en het is heel gewoon dat een lunch een paar uur duurt, zeker in het weekend. Nadat de lunch is afgelopen, is het gebruikelijk om een chupito te bestellen. Een ‘shotje’. In veel restaurants krijg je deze gratis aangeboden, vooral de meer traditionele Spaanse restaurants. Na het diner is het tijd om een paar copas te bestellen, zoals gin-tonic of rum-cola. Het natafelen, de sobremesa, is in Spanje misschien nog wel belangrijker dan het eten zelf.
7. Een fooi geven mag, maar hoeft niet
In tegenstelling tot andere culturen is fooi geven niet iets dat hier verplicht is of verwacht wordt, hoewel personeel in de meer toeristische gebieden wel gewend is om fooi te ontvangen. Als je het gevoel hebt dat je iets wilt geven en het personeel was vriendelijk en efficiënt, dan is een handvol kleingeld vaak genoeg. Meer mag natuurlijk altijd!
8. Gezellig: servetten op de grond
Vooral in traditionele bars waar krukken aan de bar worden geplaatst of als er veel ruimte is om te staan, zul je servetten of papiertjes op de vloer spotten. Heel normaal! Dit is meestal een teken dat mensen hier gezellig tapas eten of een drankje nuttigen met elkaar. Deze traditie wordt volgens ESPANJE-columnist en NPO-correspondent Rop Zoutberg echter allengs minder, dus je kunt het beter niet meer doen.
9. Soms krijg je gratis tapas
Spanje staat bekend om de gratis tapashapjes die je op veel plekken krijgt, wanneer je een drankje bestelt. Dit kunnen olijven of chips zijn, maar dit kan ook gaan om een portie tortilla of een een bordje vlees of vis met brood. Tip: bestel altijd eerst je drankjes. Vaak krijg je een hapje van het huis en op sommige plekken is dit best een flinke hap. Door alleen drank te bestellen, kun je daarna je keuze nog aanpassen. Bovendien krijg je soms juist geen hapje van het huis meer, als je al een hele bestelling hebt gedaan.
10. Op enkele plekken geldt een maximale terrastijd
De Spanjaarden mogen dan nog zo graag natafelen: om de doorstroom te bevorderen hanteren sommige terrassen in Barcelona nu een maximumtijd per consumptie. En half uur voor een biertje bijvoorbeeld. Dat snappen we ook wel. Toeristen die op andere tijden eten kunnen natuurlijk een tafeltje bezet houden terwijl ze alleen een biertje drinken. Spanje Vandaag legt het hier uit.
Bestel ESPANJE! hier